Ciasto jest bardzo proste, szybkie i oszczędne. W moim domu znika bardzo szybko, więc dopisuję - pyyyszne. Zresztą sami spróbujcie! (Forma o wymiarach 12 30 cm) 3/4 szklanki cukru 1 jajko 2 szklanka mąki 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Dodatkowo: 2 jabłka Kruszonka: 50g masła 1/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mąki(...)maślanką oraz olejem. Na końcu całość wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować kruszonkę - po przez połączenie masła, mąki i cukru. Ciasto wyłożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i podpiec 10-15 minut. Po tym czasie ułożyć na nim owoce oraz kruszonkę (rozcierając palcami). Piec
Di gotujecytryny - aromat śmietankowy (może być inny) - 1,5 łyżki suchego maku * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Do przygotowania ciasta nie używamy robota. Wystarczy miska i rózga. Jajka wbijamy do miski roztrzepujemy rózgą. Dodajemy jogurt – łączymy składniki. Kolejno dodajemy olej, cukier , sól, aromat, sok z cytryny – mieszamy. Do miski(...)160º C i pieczemy ok. 80 minut (do suchego patyczka). Po przestudzeniu wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem. Jogurtowy piegusek na oleju – puszyste, aromatyczne, wilgotne, szybkie i bardzo proste ciasto. Idealny wypiek dla „poczatkujących”… i nie tylko. W zasadzie nie potrzebuje żadnej rekomendacji, wystarczy raz upiec i zagości u Was na stałe. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkomoże być mega szybki deser, jeśli skorzystacie z gotowego ciasta francuskiego. Natomiast jeśli chcecie przygotować ciasto sami, nie będzie to trudne, ale trochę czasochłonne Przepis pochodzi z mojej „ magicznej książki ” z przepisami z całego świata i tym samym wybieramy się do Francji, gdzie miało przez przypadek powstać ciasto francuskie, chociaż o tego rodzaju wypieków słyszano już w starożytnym Egipcie (więcej
Słodki sentymentMój autorski pomysł na szybki i prosty deser...rurki z ciasta francuskiego z kaki w gorzkiej czekoladzie. To zdrowsza wersja rurek z kremem bo zamiast kalorycznego kremu mamy zdrowy owoc 😉 Możemy wykonać je z różnymi owocami nie tylko z kaki, np. z jabłkiem, gruszką, nektarynką czy innymi twardymi owocami. Taki deser możemy zjeść bez wyrzutów sumienia, gdy najdzie nas ochota
Kuchnia MagdaLenyGdybym wcześniej wiedziała, że istnieje… Bardzo szybkie, bardzo proste i mocno uzależniające ciasto. Dla fanów cynamonu. Z chrupiącą skorupką na zewnątrz i skarmelizowanym cynamonem wewnątrz. Nasze Małpeczki "zrobiły" to ciasto w kwadrans, jeszcze ciepłe, ze szklanką mleka. Na jutro zamówiły następne. Składniki 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 550) 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczka soli 1 opakowanie suszonych drożdży
OliveandThymeSzybki sposób na przekąskę, która trafi w gusta fanów szpinaku i serów. Sakiewki z ciasta francuskiego uświetnią spotkanie z przyjaciółmi, albo umilą długi zimowy wieczór : ) 1 h 4 składniki: ciasto francuskie 2 opakowania szpinaku 100 g sera feta 200 g serka typu Philadelphia 2 jajka 3 plastry szynki parmeńskiej sól, pieprz, czerwona papryka, suszona bazylia, gałka muszkatołowa wykonanie: Szpinak zagotować
Ania i Marcin gotująMarzy mi się szybkie, ale zdecydowanie owocowe i słodkie ciasto. Najlepiej z rabarbarem, skoro mamy sezon. Do tego dorzucam bakalie, wbijam jajka, dodaję trzcinowego cukru i całość zasypuję mąką. Czekam, by wymieszać i upiec to ciasto. Proste, łatwe? Zrobicie? Koniecznie! Przepis na rabarbarowy śmieciowiec ukazał się także w drugim numerze naszej blogerskiej Chochli . Składniki : * 4 łodygi rabarbaru * jabłko * 200g truskawek
Magiczne Życie MartyPyszne z orzezwiającym kremem, szybkie do zrobienia bo rureczki z ciasta francuskiego. Polecam ,zasmakują nie tylko dzieciom Składniki: opak. ciasta francuskiego krem: 20 dag masła 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ciasto francuskie kroimy po szerokości na 1cm paseczki. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy ciasto. Zapiekamy
Z Majeczką w kuchniDziś zapraszam na ciacho z kremem kawowym oraz bananami. Ciasto jest proste i szybko się je robi, jedynie musi postać w lodówce ze dwie godzinki aby masa stężała. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao krem kawowy 500 ml śmietanki(...)płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki cukru pudru oraz 3 duże banany 300 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 6 kostek gorzkiej czekolady śmietan fix Przygotować ciasto na biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać
Monia miesza i gotujepieczenia. Polecam w szczególności papier w arkuszach od Stella . Od razu mamy gotowe kawałki papieru idealne do pieczenia ciasteczek, rogalików czy wykładania nim form na makowiec i inne ciasta. Składniki: (na 2 blaszki ciasteczek, ilość zależy od wielkości ciasteczek) 100 g miękkiego masła (dobrej jakości) 200 g mąki pszennej (typ 450) 70 g cukru pudru 1 jajko klasy(...)Przygotowanie: Do miski przekładamy miękkie masło, wsypujemy cukier puder i ucieramy mikserem. Następnie wbijamy 1 jajko, chwilę miksujemy. Odkładamy mikser. Dodajemy cynamon i mąkę pszenną, całość zagniatamy szybko na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (na około 30 minut). W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Matę / blat podsypujemy mąką
Słodkie okruszkiSkładniki: Ciasto: 100 g mąki (najlepiej krupczatki) 250 g zmielonych migdałów 50 g cukru pudru 2 żółtka 200 g masła Masa kajmakowa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego Dodatkowo: 8 kostek gorzkiej czekolady 1 łyżka mleka 3,2% płatki migdałowe (lub całe migdały) Puszkę mleka skondensowanego włożyć do wysokiego garnka i zalać zimną wodą. Gotować pod przykryciem przez 2,5 godziny(...)uzupełniając wygotowaną wodę tak, by puszka była cały czas przykryta wodą. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i zmielonymi migdałami. Dodać żółtka i pokrojone w kostkę masło i szybko zagnieść jednolite, zwarte ciasto. Ciasto owinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta pozostawiając ciut więcej ciasta na bokach (ja odkroiłam z każdej strony
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Szybki piernik z powidłami śliwkowymi to idealna propozycja na świąteczne ciasto, które można przygotować na ostatnią chwilę lub nawet kilka dni wcześniej, ponieważ idealnie się przechowuję nic nie tracąc na swojej świeżości! Piernik jest wilgotny, miękki oraz posiada intensywny aromat, który kusi już podczas pieczenia! Do środka możecie dodać ulubione bakalie, ale dla mnie przedstawiona wersja jest najlepsza. Polecam(...)mleka Szybki piernik z powidłami śliwkowymi - przygotowanie: W pierwszej misce należy utrzeć jajka z cukrem, a w drugiej wymieszać składniki suche, czyli mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Natomiast w trzeciej dokładnie połączyć mleko, olej, powidła oraz miód. Do ostatniej miski dodać składniki suche. Całość dokładnie zmiksować i na końcu delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto przelać
Di gotujemartw się na zapas Po co po co po co po co Kayah, Po co Kto nie słyszał tej piosenki niech koniecznie posłucha :) Naszła mnie ochota na szybkie co nieco. Miałam ciasto francuskie i kilka łodyg rabarbaru. No to chop siup zrobiłam ciasteczka, które później zabrałam ze sobą na grilla :) Nie mają w środku cukru dlatego polecam je obficie posypać
My simple kitchenbyło i w tym przypadku. Moje mini rogaliki miały tylu amatorów i trudno się dziwić. Ale zdążyłam zrobić fotki zanim zniknęły z półmiska Składniki na ciasto krucho-drożdżowe: 900 g mąki pszennej ( luksusowej typ 550 ) + trochę do podsypania sól 380 g tłuszczu (pół na pół masła i margaryny) 60 g cukru (brak na zdjęciu) 2 - 3 jajka 3 żółtka(...)margarynę, cukier, oraz jajka i żółtka. Drożdże wymieszałam ze śmietaną na gładki mus. Dodałam do miski do pozostałych składników. Wszystko wymieszałam, żeby składniki się połączyły i szybko zagniotłam. Uformowałam z ciasta kulę, przykryłam folią i wstawiłam na 3 godziny do lodówki. W tym czasie zrobiłam masę z orzechów włoskich wg tego przepisu . Jest doskonała do rogalików. Ma idealną
Kuchnia u KrysiBabka cytrynowa to prosty przepis na Święta Wielkanocne i nie tylko. Ciasto robi się bardzo szybko i jest przepyszne, słodkie i lekko kwaskowe. Polecam serdecznie! Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 12 kawałków Składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju(...)cukrem. Dodać żółtka. Wlać olej i sok z cytryny. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać startą skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać łyżką ciasto. Ciasto przelać do formy. Piec 180 stopni przez 30 – 40 minut (do suchego patyczka). W miedzy czasie przygotować polewę: rozpuścić cukier puder
KuchniaWeDwoje.pl