Gotowe w : 2 h Potrzeba jest matką wynalazków! Ponieważ obecna sytuacja zmusiła nas do pozostania w domu, a mieliśmy ogromną ochotę na coś słodkiego, to
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyMurzynek to pierwsze ciasto jakie nauczyłam się piec jako 8 - letnia dziewczynka. Oczywiście przepis dostałam od mojej Mamy i to ona pomagała mi od początku w
Słodko-Słony Świat IlonyUwielbiam ciasta z owocami, szczególnie te z dodatkiem sezonowych owoców bądź śliwek wszelakich odmian. Przepis na to ciasto to kolejny “ekspres” bez miksera, czyli
Zasmakuj Kuchnimalutkich rogalików. Wykonanie: Masę makową mieszamy z masą krówkowo-kukułkową i jajkiem. Mąkę przesiewamy z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, śmietanę i jajka, szybko zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na około 3 mm. Następnie talerzem o średnicy 30 cm wycinamy koło i dzielimy je na 16 trójkątów, chyba że macie specjalną formę do wykrawania rogalików
Sama słodycz i szczypta chiliWłaśnie rozpoczął się sezon na śliwki, więc postanowiliśmy przygotować z nich jakieś ciasto. Pomysł na ciasto śliwkowo-bananowe znaleźliśmy w książce Pascala Brodnickiego i bardzo przypadł
niecodziennikparyTruskawkowe tiramisu to owocowa, orzeźwiająca wersja tego popularnego włoskiego deseru. Zrobiliśmy je z mascarpone i śmietany kremówki oraz truskawkowego musu. Choć ciasto było szybkie i łatwe w przygotowaniu, musieliśmy na jego skosztowanie czekać do następnego dnia. Po przekrojeniu naszym oczom ukazały się trójkolorowe warstwy, z których sporą część stanowił krem z mascarpone. W czasie upalnych czerwcowych dni chłodne tiramisu
niecodziennikparyśrodku docisnąć palcem, aby ciasto się zlepiło. W garnku powoli rozgrzać smalec do 170-180 o C. Jeżeli nie dysponujemy kuchennym termometrem, temperaturę smalcu można sprawdzić, wrzucając kawałek ciasta – jeżeli szybko wypłynie i zacznie się smażyć, tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Do garnka wkładać po kilka różyczek, płatkami do dołu. Gdy wypłyną i zrumienią się od spodu, odwrócić
niecodziennikparyGdy nie mamy już czasu na wielkanocne wypieki, mazurek bez pieczenia z wafli z masą orzechową i krówkową poleca się do zrobienia. Tylko cztery składniki mazurka
niecodziennikparyPtysie Delikatne, lekko chrupiące i nadziewane pysznym kremem ciacha wykonane z ciasta parzonego. Można je nadziać w dowolny ulubiony sposób, zarówno na słodko jak i na
Blog z ApetytemPierwszy raz spróbowałam tego ciasta u koleżanki z pracy. Tak mi posmakowało, że musiałam poprosić o przepis. Robię je teraz bardzo często u siebie w domu
Prosty przepis naSzybkim weekendowym ciastem jest moje ulubione mocno czekoladowe brownie. Tym razem proponuję Wam wersję bez glutenu a zamiast cukru możecie użyć ksylitolu :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldSzybkim weekendowym ciastem jest moje ulubione mocno czekoladowe brownie. Tym razem proponuję Wam wersję bez glutenu a zamiast cukru możecie użyć ksylitolu :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldTakie szybkie i pyszne ciasto powstało ze składników jakie miałam w domu. Polecam wyszło rewelacyjne :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/35 CM: MURZYNEK: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru kopiata łyżeczka sody 2 łyżki kakao szczypta soli 3 jajka 3/4 szklanki powidła lub kwaśnego dżemu szklanka mleka 0,5 szklanki oleju KREM: 400 g serka naturalnego
Pani na deserMięsiste, a równocześnie leciutkie i pulchne, kakaowe ciasto bananowe z kawałkami czekolady. Naturalnie słodkie, choć bez dodatku słodzików w postaci cukru, miodu, czy syropu klonowego. Opcjonalnie
cool and minty