kucharza stulecia, jest również rekordzistą pod względem ilości posiadanych gwiazdek przewodnika Michelin, zdobył ich aż 32. Joël Robuchon otworzył w 1980. w Paryżu swoją pierwszą restaurację noszącą jego nazwisko, szybko zyskując światową renomę. Od 1995 roku poświęcił się głównie pracy konsultanta. W 2003 otworzył nową restaurację o nazwie „L’Atelier de Joël Robuchon”, rodzaju tapas baru, serwującego przekąski i dania(...)Bouillabaisse, zupa z pistou. A wśród deserów zachęcają do wypróbowania przepisy na magadalenki, w wersji klasycznej ale również pistacjowej i czekoladowej, jak również na suflet mirabelkowy czy ciasto Charlotte. Książka ta jest prawdziwym niezbędnikiem, istną skarbnicą wiedzy na temat tradycyjnej kuchni francuskiej, to ponadczasowe dzieło, które budzi chęć do gotowania jak profesjonalista. Dumna z polskiego wydania książki, córka
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskadało się ich w ogóle zjeść. Te były idealne zarówno pod względem uwędzenia, jak i słoności. Tak dobrych oscypków nie jadłam chyba nigdy w życiu (serio!). Pochłonęliśmy je tak szybko, że zanim się obejrzeliśmy, talerz był już pusty. Prawie wyrywaliśmy sobie je z rąk 😉 Serki również są pakowane próżniowo, po 3 sztuki, a data ważności to 8 dni. 4) Cytryny(...)dodatków, których jest pełno w sklepowych przetworach. Nie zagęszczane są pektyną - po prostu długo się je gotuje i odparowuje wodę. Prawdziwy smak domowych konfitur. Idealny dodatek do naleśnik, tostów, ciast. W ofercie jest bogata gama smaków, a wśród nich znajdziemy m.in. powidła śliwkowe, konfiturę z jagód, malin, żurawiny, mus z malin.... 7) Dodatki Musztarda chrzanowo- miodowa to najlepsza musztarda jaką
Kuchnia MagdaLenyPierniczki odrazu pulchne i mięciutkie. Pachnące przyprawami. Rozpływają się w ustach. Mimo kilku etapów robienia są naprawdę szybkie do zrobienia. Zapraszam... Skala smaku 10/10- RADY 1. pierniczki rosną o połowę do góry, nie rozlewają się więc można na blaszcze układać obok siebie, 2. najlepiej kontrolować czas pieczenia. Pierwsza blacha zawsze dużej się piecze kolejne to już(...)ponownie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. 5.Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia: Ciasto zrobi się bardzo gęste, odkrawać nożem po kawałku ciasta, zagnieść na blacie podsypanej lekko mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać
Kubki smakumoże danie typu fit, ale odrobina majonezu i ketchupu jeszcze nikomu nie zaszkodziła Sałatka idealnie sprawdza się podczas domowych imprez, spotkań w gronie znajomych lub po prostu jako szybki lunch. Równie dobrze można ją serwować jako danie obiadowe, ponieważ jest bardzo sycąca. Mam nadzieję, że tym przepisem choć trochę zadowolę fanów mięsnych kąsków Sałatka Gyros z kurczakiem – prosty przepis krok(...)znalazły się na talerzu Jestem bardzo ciekawa, czy Wam również zdarza się przygotowywać w domu takie sałatki. Na jakie okazje najczęściej je serwujecie? Smacznego! P.S. Jeśli szukacie przepisu na ciasto, koniecznie zajrzyjcie do moich propozycji na sernik , brownie lub szarlotkę – oczywiście wszystkie bez glutenu Artykuł Sałatka Gyros z kurczakiem – prosty przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki
Okiem Blondynki by McBlondinośnikiem aromatów i przypraw. Chleb z glutenem jest miękki, puszysty i dlatego nam smakuje, więc chętnie go jemy. Ale sam gluten nie tuczy. Tuczy zawarty w białym pieczywie i ciastach tłuszcz i cukier, czyli to co tygryski lubią najbardziej. A skoro lubią, to się objadają. Stąd przekonanie, że dieta bezglutenowa odchudza i z tego wynika jej ogromna popularność. Dobrej(...)genetycznych w kierunku celiakii jest znajdowanie się w tzw grupie podwyższonego ryzyka, do której należą osoby blisko spokrewnione z osobami chorymi na celiakię. Badanie genetyczne na celiakię to bardzo szybki sposób sprawdzenia, czy mamy gen odpowiedzialny za celiakię, czy nie. Brak haplotypów kojarzonych z celiakią prawdopodobnie wyklucza chorobę oraz możliwość zachorowania na nią w przyszłości. Natomiast dodatni wynik badania
Smakowity Blog KulinarnyLubicie tak jak my wszelkie ziarna i kasze? Oczywiście najlepsze są pod postacią jak najmniej poddaną obróbce jednak zawsze miałyśmy słabość do ekspandowanych chrupaczy. Taka przekąska
Candy Pandaslipcu przeprowadziłam się do nowego domu i pisałam pracę inżynierską, dlatego nie miałam za dużo czasu na bloga, ale mam nadzieję, że szybko się to zmieni. W związku z tym, że w lipcu posta o ulubieńcach nie było postanowiłam połączyć go z tym sierpniowym. W tym poście będzie wyjątkowo dużo jedzenia, a mało kosmetyków, ale myślę, ze to akurat(...)Kolejnym ulubieńcem są naleśniki z dżemem jagodowym, masłem orzechowym i polewą waniliową. Takie połączenie to bomba kaloryczna, ale też smakowa :) Jak dla mnie deser idealny! Przepis na najprostsze ciasto naleśnikowe można znaleźć tutaj :). Nie mogło tu tez zabraknąć wcześniej wspomnianej tofucznicy z kurkami, która był w lipcu moja ulubioną propozycją na śniadanie. Przepis na te przepyszne
wegujemyteż się tak wydaje, jakby dni tak szybko zlatywały? Ostatnio, będąc na uczelni czas się dłużył i dłużył, lecz teraz nie wiem, kiedy zleciał poniedziałek i prawie cały wtorek? Co się dzieje z tym czasem? Z jednej strony bardzo mnie to cieszy, gdyż coraz bliżej do świąt, ale z drugiej mnie to martwi, ponieważ zdaję sobie sprawę, że święta miną(...)proponuję, czy też z "nutellą" z awokado , bądź "nutellą" z daktyli . Naleśniki z tego przepisu, są delikatne, pyszne, czuć w nich kokos, a dodatkowo są wegańskie! Składniki na ciasto naleśnikowe: - 300ml wody kokosowej + mleka sojowego (wszystko zależy od tego, ile wody otrzymaliśmy z mleczka kokosowego) - ok. 150-180ml mleka sojowego - 100g płatków owsianych górskich lub mąka owsiana
Be Fit Be StrongSezon truskawkowy przeminął, ale malinowy trwa w pełni, dlatego dziś zaprezentuje Wam wypiek z malinami w tle. Babeczki przygotowane z kruszonki, krem z twarogu i słodycz
Słodkie PrzyjemnościKiszona kapusta to nieodłączny składnik kuchni polskiej. Stanowi podstawę wielu tradycyjnych dań, jak np. kapuśniak, bigos, pierogi, krokiety, czy uszka. Jednak ceniona jest nie tylko za
Kuchnia MagdaLenyCzas czytania: 3 min Mam nadzieję, że lubicie dania obiadowe, które można przygotować w pół godziny. Pierś kurczaka w sosie pomidorowym właśnie jest taką propozycją. Sos
SprawdzonaKuchnia.plCiasto zrobiła moja Mama na imieniny Taty. Jest troszkę pracochłonne, ale warto poświęcić na nie swój czas. Składniki: Biszkopt: jajka 4 sztuki cukier kryształ 1 szklanka mąka krupczatka 4 łyżki mąka ziemniaczana 4 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa truskawkowa: 1 kostka margaryny (250g) 3/4 szklanki cukru pudru ok. 15 dkg dojrzałych i miękkich truskawek Masa śmietanowa(...)mieszamy. Dodatkowo rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną wlewamy do ubitej śmietany. Dodajemy pokrojone galaretki i rodzynki. Mieszamy delikatnie łyżką. Wykładamy na cienką warstwę biszkoptu. Od razu- bo masa szybko zastyga i układamy na niej truskawki. 2 galaretki agrestowe i 2 truskawkowe rozpuszczamy w dwóch osobnych garnkach zalewając każde 750ml gorącej wody. Tężejącymi galaretkami zalewamy truskawki. 5. Przełożenie: Biszkopt- masa
Kuchnia w czekoladzieJak zaparzyć kawę po arabsku qahwah arabiyya Kawa po arabsku, a precyzyjniej mówiąc, kawa przygotowywana w tradycyjny sposób w regionie Zatoki Perskiej (Arabia Saudyjska, Oman, Zjednoczone
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOrzechowe Ciasteczka z orzechów pecan są bardzo proste w przygotowaniu. Ciężko poprzestać na zjedzeniu jednego. Idealne na zimowy wieczór z kawą. Lubicie orzechowe ciastka? Jak dla
rabarbarowodotarcie pomocy zajęło tyle czasu, że resztę gór widzieliśmy już tylko z samochodu. Okazało się, że nasze auto, które miało koło zapasowe i miało nam pomóc w tym momencie szybko kontynuować dalszą podróż na szczyt, niestety pokazało nam środkowy palec ehhhh i wszelkie próby wydobycia nieszczęsnego koła spełzły na niczym heheheh. Krótko mówiąc pomysłowość producentów Cadillaca przerosła nas wszystkich(...)koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wylewamy do blaszki keksowej o wymiarach 36 x 12 cm. Pieczemy ok. 40 min. w 180 C. Gdy ciasto przestygnie polewamy lukrem. Lukier 1/2 szklanki cukru pudru sok z ok. 1/2 dużej cytryny Do cukru powoli wlewamy sok z cytryny i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej masy. Lukier nie może być
vegetaniemorelami). Najlepsze w menu jest jednak to, że na spokojnie można przygotować sobie wszystko wcześniej – gulasz i zupę możemy ugotować nawet dwa dni przed podaniem, zaś zapiekankę i ciasto zrobić dzień przed (bezpośrednio przed podaniem wystarczy zapiec zapiekankę razem z serem). Warto też zadbać o piękne podanie obiadu. Ja swój zaserwowałam na pięknych naczyniach Ambition z serii Aura Gold(...)indukcyjne Gulasz z łopatki na cydrze może być podawany z zapiekanką lub np. kaszą Zapiekanka ziemniaczana (a właściwie Gratin dauphinois – czyli francuskie ziemniaki zapiekane w śmietanie) jest wyjątkowo szybka, jeśli mamy maszynę lub szatkownicę, która potnie nam ziemniaki na cienkie plasterki. To francuski klasyk – zapiekanka jest przepyszna i pasuje niemal do każdego mięsa. Ja swoją wzbogaciłam o nietradycyjny
Poezja smaku