Pamiętacie kiedy ostatnio na blogu był przepis na małe słodkości? Chyba wieki temu! Koniecznie trzeba to nadrobić. W związku z tym mam dla Was propozycję na
PatiGotujeSłoiczki jeszcze nam się nie znudziły! Zdajemy sobie sprawę, że zrobiły się szalenie modne i … bardzo nas to cieszy. My w swojej słoiczkowej manii trwamy
Tajemnice SmakuProste kruche ciasteczka Moja rodzina uwielbia domowe ciasteczka, w szczególności maluchy. Czasem się zastanawiam czy bardziej lubią je jeść czy ze mną przygotowywać. Bo nie ma
Słodkie okruszkiWaniliowe placuszki z serka homogenizowanego, przygotowane na pianie z białek. Szybki, tani i prosty przepis. Wychodzą genialne - mięciutkie i delikatne w smaku. Dzieci je uwielbiają! Wystarczy tylko 4 podstawowe składniki i 15 minut czasu, by przygotować pyszne śniadanie na słodko. Takie placuszki świetnie się też sprawdzą na podwieczorek, deser lub do lunchboxa. Dobrze smakują zarówmo na ciepło(...)połączenia składników. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy minimalną ilość oleju. Na rozgrzany olej wykładamy do łyżce ciasta, formując małe, okrągłe placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Wykładamy na ręczniki papierowe, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Placuszki świetnie smakują z frużeliną - u mnie: jabłko z gruszką (pycha
Kuchnia MagdaLenycytryna. Hmm... Klasyczne zestawienie, spotykane dość często, więc wybór duży, choć nieoczywisty. Wymyśliłam sobie bowiem, że tym razem musi być na słodko... U Mirabelki znalazłam szpinakowe ciasto, które wydało mi się idealne. Postanowiłam je jednak upiec w wersji mini, czyli w formie na muffiny. Zmniejszyłam proporcje o połowę w obawie, że wyjdzie mi całe gigantyczne stado . Okazało się(...)żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać resztę oleju, wsypać cukier waniliowy, połączyć. Partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać szpinak, szybko zmiksować. Przełożyć masę do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, aż do suchego patyczka. Ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGołąbki z ryżem, kaszą i mięsem to nieco wzbogacona wersja znanych wszystkim gołąbków z ryżem i mięsem. Danie o zrównoważonym smaku dobrze smakuje z lekko pikantnym
Kuchcik gotujeKiedy zioła mogą być niebezpieczne? Niemal zawsze, jeśli stosujemy je nieświadomie. Autorką poniższego artykułu jest Agata, autorka bloga Wegedroga absolwentka studiów podyplomowych na Uniwersytecie Rolniczym
Cztery FajeryChyba nareszcie dojrzałam do tego, by poza gronem rodziny i przyjaciół wyjawić to, co się ze mną działo przez ostatnich pięć lat. Nie wszyscy wiedzą, nie
W kuchni Karmel-itkiJak zrobić tosty francuskie na słodko? Tosty francuskie (pain pedru) z bułki to prosty przepis na pyszne śniadanie, kolację lub słodką przekąskę. Do ich przygotowania warto
Kuchnia Na Wypasieksiąg dziesięć (łac. De re coquinaria libri decem ). W średniowieczu popularne były kremy zapiekane na cieście (w formie tarty) i to one stoją u źródła słowa custard – francuskie określenie croustade pierwotnie odnosiło się do chrupiącego ciasta tarty. Znawca historii kuchni brytyjskiej, dr Neil Buttery z Uniwersytetu w Manchesterze, zaznacza na swoim blogu British(...)podgrzewaj ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Nie może się zagotować, bo żółtka się zetną i wyjdzie słodka jajecznica! Jeśli zobaczysz, że żółtka zaczynają się ścinać, możesz jeszcze uratować sos. Szybko zdejmij rondelek z ognia i schłódź. Najlepiej mieć na tę ewentualność przygotowaną miskę z wodą z lodem, wstawić do niej garnek z sosem, wystudzić szybko mieszając, a następnie przecedzić przez
smakowitehistorie.comksiąg dziesięć (łac. De re coquinaria libri decem ). W średniowieczu popularne były kremy zapiekane na cieście (w formie tarty) i to one stoją u źródła słowa custard – francuskie określenie croustade pierwotnie odnosiło się do chrupiącego ciasta tarty. Znawca historii kuchni brytyjskiej, dr Neil Buttery z Uniwersytetu w Manchesterze, zaznacza na swoim blogu British(...)podgrzewaj ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Nie może się zagotować, bo żółtka się zetną i wyjdzie słodka jajecznica! Jeśli zobaczysz, że żółtka zaczynają się ścinać, możesz jeszcze uratować sos. Szybko zdejmij rondelek z ognia i schłódź. Najlepiej mieć na tę ewentualność przygotowaną miskę z wodą z lodem, wstawić do niej garnek z sosem, wystudzić szybko mieszając, a następnie przecedzić przez
smakowitehistorie.comfalse false false PL X-NONE X-NONE Szybkie , puchate, wilgotne oraz cudnie pachnące cynamonem, czy coś więcej potrzeba od pączków :D Krótko mówiąc jak szybko powstały, tak szybko znikły :P /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)sobą łączymy autorka przepisu sugeruje aby dłońmi które są naoliwione formować kulki wielkości orzecha włoskiego do których wkładamy po kostce jabłka. Ja sobie pracę trochę ułatwiłam, ponieważ ciasto jest lepiące i mimo posmarowania dłoni olejem lepi się . Polecam użyć łyżki do lodów, którą najpierw zamaczamy w oleju, a dopiero potem nabieramy ciasto i wkładamy do niego po kawałku jabłka, dzięki
Słodkie zapomnienieŚwięta, święta i po świętach... Jak zwykle przeleciały jak jeden dzień, niestety. W tym roku pierwsze dwa dni spędziliśmy rodzinnie, siedzenie, jedzenie, siedzenie, jedzenie, goście, inni
TrufelkowoSmaczny i lekki torcik z białego sera i kolorowych galaretek, na biszkoptach z dodatkiem banana, zasmakuje małym i dużym łasuchom ;) Masy szybciutko tężeją , można dodać
Takie tam pichcenieBardzo lubię marynowane pieczarki. Kupuję czasem słoiczek i zjadam jako przekąskę zamiast paczki chipsów. Dlatego koniecznie musiałam wypróbować ten przepis. Sałatka z marynowanymi pieczarkami jest bardzo szybka w wykonaniu, jedyny składnik, który trzeba wcześniej ugotować są to jajka. Są wersje tej sałatki, gdzie wykorzystujemy gotowane pieczarki, jednak ja wolę wersję z marynowanymi pieczarkami. Nie trzeba ich gotować, do tego pieczarki(...)Pałki kurczaka pieczone na ryżu przez Paulina 2021-03-27 Jajka w sosie tatarskim przez Paulina 2021-03-26 Tradycyjny Żurek Wielkanocny na zakwasie przez Paulina 2021-03-24 Ciasto czekoladowe z musem malinowo – jeżynowym przez Paulina 2021-03-16 Tiramisu przez Paulina 2021-03-12 Sałatka z marynowanych pieczarek Sałatka pieczarkowa jest bardzo prosta w wykonaniu
To Musisz Wiedziećkuchnia Egiptu, Arabii Saudyjskiej, gdzieś przebija się Maroko i antyczna Persja, czyli dzisiejszy Iran. Znajdziecie tam przepis na fantastyczne klopsiki, marynowane cytryny, a wielbiciele słodkości będą mogli spróbować genialnego ciasta z pistacji i kokosa. „Persiana” to nieodłączna siostra „Sirocco”, trzeba mieć! Caroline Eden „Samarkand” – wydanie w języku angielskim Samarkand to miasto w Uzbekistanie, kiedyś położone na Szlaku Jedwabnym. Caroline(...)przepisu na kibbe, kuleczki z mięsa i kaszy bulgur faszerowane orzeszkami pinii. Oprócz przepisu na kibbe znalazłam ponad 500 przepisów i pomysłów na ryby, przystawki, kurczaka i desery. Wszystkie szybkie, proste i niezwykle apetyczne. Na koniec kilka informacji gdzie kupuję książki: 1. Na FB jest GastroKsięgarnia prowadzona przez dwóch szefów kuchni, nie ma takiej książki, której by nie ściągnęli
ladykitchenzdecydowanie za krótkiej niedzieli, znów wpadliśmy z C. w rytm mijania . Wracam ze szkoły, wręczam mu klucze do auta razem z szybkim całusem, i C. wychodzi do pracy. Nie więcej niż dziesięć minut. A niedługo i to zostanie nam odebrane, bo C. wczoraj właśnie podpisał nowy kontrakt. Wiąże się on z całą masą przywilejów, takich jak służbowe auto, telefon(...)Patryka i nadchodząca Wielkanoc do doskonałe okazje. Sernik jest mocno cytrynowy, i nieco tłumi delikatny smak musu bazyliowego. Niemniej, nuta bazylii jest w smaku wyczuwalna, i sprawia, że ciasto staje się naprawdę wyjątkowe. No i ten kolor - mi się ogromnie podoba. Ten delikatny seledyn to zasługa tylko zmiksowanych listków bazylii - jeśli zależy Wam na intensywniejszej barwie, można dodać odrobinę
Pożeraczka, czyli raz adobrze