Więcej o przygotowaniu bezy i całego tortu w przepisie... Naszą inspiracją był jeden z wpisów na TYM blogu. Zdjęć było niewiele czas naglił, a tort rozszedł się na tyle szybko, że nie było kiedy zrobić zdjęcia chociaż kawałka - zapewniamy, że w przekroju wyglądał doskonale. Zapraszamy do oglądania, smakowania, przygotowania go samodzielnie w domu... Składniki na bezy 6 białek(...)mieszankę czekolady i masła i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-30 minut. Dodatkowo ok. 500-600 g owoców (mogą być mrożone porzeczki, maliny, jeżyny) płatki ciemnej czekolady Składanie tortu Spodem będzie brownie
Symfonia SmakówDieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Może nie tylko zapobiegać nadwadze, ale także może wydłużyć nasze życie, zapobiegając różnym chorobom cywilizacyjnym i poprawić
Kuchnia MagdaLenySą dni, kiedy mamy ochotę na słodkie śniadanie. Jedynymi z moich ulubionych śniadań są placuszki z serka ricotta, jednak ostatnio trafiłem na przepis na placuszki z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wkawiarence.pl Olej palmowy w produktach zalega półki sklepowe i jest jego cała masa niemal w każdej kuchni. Dziwisz się, skąd tyle szumu wokół tego popularnego składnika
W KawiarenceBrakuje Wam pomysłów na tani obiad z dwóch dań? U mnie najczęściej jest to zupa i mięso z przystawkami. Bardzo często u mnie gości pomidorowa na
codojedzeniaBeza Pavlova dziś z dodatkiem aksamitnego, niezbyt słodkiego kremu kakaowego z dodatkiem świeżych malin. Będę posypałam także cukrem pudrem. Sezonowo wybierzcie także truskawki, jagody, jeżyny, borówki
Zasmakuj KuchniKonfitura z czerwonej cebuli - najlepsza do mięsa, pasztetów, wędlin i serów Konfitura z czerwonej cebuli najlepsza, jaką możecie sobie wyobrazić. Słodko-kwaskowa, z wyraźną
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCiasteczkowy sernik na zimno tak nam posmakował, że chciałam zrobić znów jakiś serniczek na podobnej bazie. Miałam do zużycia chałwę i tak powstało to cudeńko. Kolejny
Kto ugości moich gości?Łosoś to bogactwo zdrowych dla organizmu kwasów omega-3. Powinniśmy z tego właśnie powodu jeść go 2-3 razy w tygodniu. Tym razem przepis na pieczonego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zaczyna się niewinnie. Nikt inny tego nie widzi. Ale Ty już czujesz. Najpierw broda. Lekkie drżenie. Potem gardło. Ściska coraz mocniej. Później oddech. Trzeba szybko złapać kolejny. Powieki są już bezradne. Zaczęło się. Pierwsza spływa jeszcze powoli. Trochę łaskocze, gdy dociera do szyi. Kolejne zdają się cięższe. Bardziej zdecydowane. Jakby pewniejsze siebie. I już nie nadążasz(...)cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny ( u mnie wyrastało niecałą godzinę). Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części, obsypać mąką
KUCHARNIAZawsze bardzo się cieszymy, kiedy na rynek wchodzą nowe wersje zdrowych bakaliowych batoników. My jako wielkie fanki tego typu słodkości w ten sposób zawsze mamy co
Candy PandasSmak domu Stwierdzam, że od kilku ostatnich dni szczerze tęsknię za domem. Brakuje mi rozbieganego i rozwrzeszczanego rodzeństwa, bitew na kapcie, gderającej mamy (mamo, jeśli to
Gary Bez dnalecz w obecnym kształcie różni się ona znacząco od swojego siedemnastowiecznego pierwowzoru. Krewetki, kawałki kalmara oraz bakłażana, dyni, słodkich ziemniaków (batatów), korzenie lotosu czy grzyby shiitake obtaczane są w cieście z mąki, wody i jajka, a potem krótko smażone na bardzo gorącym oleju. Powstałe w ten sposób panierowane kąski macza się w wywarze z bulionu dashi, sosu sojowego oraz mirin(...)japońskiej jest ograniczenie ingerencji człowieka do minimum i spożywanie jedzenia w stanie jak najbardziej zbliżonym do naturalnego. Ten minimalizm ma jeszcze jedną bezsprzeczną zaletę: japońskie dania przygotowuje się naprawdę szybko, a z ich przyrządzeniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. W powstaniu tekstu pomógł producent japońskich dań instant OYAKATA. Chcesz poznać więcej japońskich dań? Wejdź na stronę https://www.oyakata.com.pl/ksiega-mistrza-oyakata/kuchnia-japonska
codojedzeniaJak dobrze zacząć dzień? Oczywiście dobrym i pożywnym śniadaniem, które od razu poprawi nam humor i doda energii. Jesień to czas, w którym zaczynam sezon na
Analiza SmakuSernik z borówkami chodził za mną długo, ale jakoś nie mogłam się zebrać w sobie. Zastanawiałam się, jak zrobić by był taki trochę przypominający te z
SMYKWKUCHNI