Tosty z serkiem waniliowym to pomysł na ciepłe śniadanie, słodką przekąskę, deser lub podwieczorek dla dzieci. To szybki i prosty przepis na chleb tostowy smażony na patelni z aromatycznym serkiem waniliowym. Delikatny serek waniliowy i tosty doskonale komponują się z rumianą panierką z jajek. Aby wykorzystać pomysł na tosty francuskie z serkiem waniliowym możemy użyć chleb tostowy, chałkę, bułki(...)jeden z pomysłów. Jeśli zadajesz sobie pytanie co zrobić z czerstwych bułek, chałki? Tosty z serkiem waniliowym będą idealne. Sprawdzi się także czerstwa drożdżówka, babka i inne zwykłe ciasto. Tylko wtedy już serka nie słodzimy! Jeśli zastanawiasz się co zrobić z czerstwego chleba? Grzanki czosnkowe będą idealne. Na Blogu znajdziesz także inne propozycje na wykorzystanie czerstwych bułek, chleba.... Smacznego 😊 Polecam
Dieta moja pasjaUwielbiam robić takie torciki na zimno. Czasami ich smak przypomina mi lody. Robiłam już różne torciki a ten powstał z mieszanki różnych składników i przepisów Podaję
Kuchenne WariacjeNasz weekend był trochę szalony- ale właściwie w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Udało się wiele rzeczy, które ogólnie uznajemy za relaksujące. Była zupa cukiniowa, ciasto gruszkowe, praca w ogrodzie- trawa jest skoszona, niektóre grządki ogarnięte, orzechy i owoce róży zebrane. Obejrzeliśmy słaby film dla młodzieży, lepszy serial z Halle Berry, ja przypomniałam sobie nawet parę odcinków Felki. Dokończyliśmy halucynogenne zielonogórskie(...)było kupić na targu staroci- jeśli ktoś marzy o naturalnych rozmiarów jeleniu albo gorylu, to koniecznie musi się tu pojawić! Polowanie na minionka- na początku był trochę nieśmiały, ale szybko przekonał się, że jesteśmy przyjaźnie nastawieni:) Uwielbiam takie witryny- "Sklep mięsny Schabik". A w tym tygodniu, jak już pisałam, łapaliśmy wiele srok za ogon. Poza lekkim momentem paniki w niedzielę
les mirabellesdekorowania, bo tutaj trzeba wykazać się nie lada kreatywnością i inwencją twórczą! Zwłaszcza jeśli nie chce się, żeby wzory się powtarzały… Dodatkową trudnością jest fakt, że lukier dość szybko twardnieje, więc trzeba się z tym lukrowaniem sprężać. Zmysł artystyczny przyda się podczas lukrowania No ale przyznacie, że efekt jest wystarczająco zachwycający, żeby z pełną świadomością i ochotą poddać się(...)tartar; kamień winny) 1/8 łyżeczki barwnika czerwonego naturalny (opcjonalnie) Sposób przygotowania Pierniczki Mąkę kokosową podprażyć na suchej patelni aż się przyrumieni. Odstawić do ostudzenia. Mus kokosowy rozpuścić. Wszystkie składniki ciasta umieścić w malakserze i rozdrobnić aż do uzyskania zbitej masy. Ciasto na pierniczki owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Wyjąć rozwałkować między dwoma arkuszami papieru
Modern Cave Girlpiekarnika i z wysokości około 40 - 50 cm upuścić w formie na podłogę ( pionowo ). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ( nie wcześniej ), ostrym i najlepiej giętkim nożem oddzielić boki ciasta od formy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Krem z wafelków Lusette: Wieczór wcześniej umieścić śmietanę kremówkę w garnuszku z grubszym dnem. Wafelki pokroić na mniejsze kawałki i dodać(...)schłodzony tort: zaczynając od środka tortu zataczać kręgi, aż do brzegów, pozwalając polewie swobodnie spłynąć bo bokach tortu. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy ( zastyga bardzo szybko ). Resztę kremu czekoladowego przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć na torcie rozetki. Dodatkowo torcik można udekorować pokrojonym wafelkiem. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin
Opowieści z piekarnikaDziś zapraszam Was na delikatne (niczym chmurka) waniliowo-ryżowe placuszki . Te pyszne, rozpływające się w ustach placuszki przygotowałam na mące ryżowej. Podane składniki starczą na 1
Słodkie okruszkilistę to miejsce, jeśli rozważacie wybór lokalu na ślub, chrzest, komunię, bankiet czy inną okazję. Ale czy warto skierować tam swoje kroki, jeśli chcemy udać się na niedzielny obiad, szybki lunch czy kawę i deser ? Spieszę z wyjaśnieniem ... W restauracji zostałyśmy bardzo miło powitane, zarówno przez Panią z recepcji, poprzez menagerkę, na obsłudze restauracyjnej kończąc. Panowie kelnerzy z wielką grację(...)truskawek lub malin. Ostateczny bilans jest jednak na PLUS. Szef kuchni Artur Góra robi naprawdę niesamowite rzeczy, doskonale łącząc smaki. Myślę, że gdybyśmy na deser dostały porcję dobrego ciasta, nawet tej oklepanej, ale nigdy nie zawodzącej szarlotki, było by idealnie. Jeśli i Wy chcecie przeżyć kulinarną przygodę,po krainie smaków, kierujcie swoje kroki do: IBB Grand Hotel Lublinianka
kolorowotorcikowoPizza na gofrach. Jest propozycja dla wszystkich miłośników pizzy i gofrów . Idealnie chrupiące gofry z pysznym sosem do pizzy , z dodatkiem papryki , oliwek i suszonych pomidorów
Zdrowy Styl JoannyPrzepis na ten sernik miałam już na oku od bardzo dawna. Jednak jak wiadomo zawsze "coś". Ze dwa razy Piotrek zjadł mi ser, który był do
Mania WypiekaniaDzisiaj przepis szczególnie poszukiwany w czasie przegotowań świątecznych pierniczków. t do wyrobu pierników używamy zazwyczaj miodu, jednakże czasem w przepisach możemy spotkać się z melasą lub
vaniliowoczekoladowapapierosach. Oczywiście i ja sama byłam kiedyś "nałogowcem", ale przejrzałam na oczy i pozbyłam się tego złego składnika. Oczyszczony biały cukier to nic innego jak puste kalorie. Szybko p rzechodzi do krwiobiegu i w dużych ilościach, co stanowi szok dla żołądka i trzustki. Dochodzi wtedy do zakwaszenia organizmu i do utraty wapnia. Cukier często nazywany jest „białym zabójcą(...)witaminy z grupy B (ale bez witaminy B12), witamina E, wapń, żelazo i fosfor . Syrop daktylowy jest doskonały zarówno do słodzenia herbaty, do wyrobu domowych cukierków, jak i tradycyjnych ciast. STEVIA Jest bardzo słodka (150-300 razy słodsza od cukru) i praktycznie bezkaloryczna. Do produkcji używa się liści świeżych, suszonych lub sproszkowanych. Najbardziej wartościowe są te zielone, zebrane tuż
zdrowo i aktywnieprzygotowywania. W biurach ludzie zaczynają się prześcigać w kulinarnych ciekawostkach i chwalić tym co przygotowali w domu. Wyniki widać nawet w internecie, gdzie ilość blogów kulinarnych rocznie prawie tak szybko jak młodocianych youtuberów. jemy etycznie - coraz więcej ludzi rezygnuje z mięsa. Z jednej strony dlatego, że taka postawa jest promowana, a promowana jest nie tyle z dobrego serca, co dlatego(...)mogą być nawet włoskie, na które był urodzaj w tym roku) - ogórki kiszone Wykonanie: Do mąki dodajemy trochę mąki konopnej i dolewamy wody, aby powstało nam lejące się naleśnikowe ciasto. Niestety mąka konopna się tak dobrze nie klei, dlatego baza musi być z jakiejś innej mąki. Smażymy cienkie naleśniki. Smarujemy je masłem orzechowym, na które kładziemy plasterki ogórka. Zaginamy
Kryzysowa Książka Kucharskaszczypta cynamonu, soli i imbiru Przygotowanie Mąkę przekładamy do miski, dodajemy jogurt, jajka, miód, proszek do pieczenia oraz cynamon, imbir i sól. Całość miksujemy na gładką masę. Następnie ciasto odstawiamy na około 20 minut (jeśli nam się bardzo spieszy można pominąć ten krok, nie uciekną wtedy ewentualne bąbelki powietrza). Po tym czasie nagrzewamy patelnię o grubym dnie z powłoką(...)powyżej. Na innych swoich patelniach nie dałabym rady przygotować placków owsianych bez dodatku tłuszczu. Dzięki niej będę mogła teraz przygotować o wiele zdrowsze i lżejsze posiłki. Poza tym patelnia szybko się nagrzewa, a przygotowanie w niej posiłków trwa o wiele krócej niż zazwyczaj, co jest ogromnym plusem, zwłaszcza jak trzeba przygotować gulasz wieprzowy czy wołowy, gdyż zawsze czekanie aż mięso
e-PrzepisyKulinarneWakacje się skończyły, ale trzeba przyznać, że wrzesień mamy piękny. Nie brakuje słońca, a większość dnia spędzam na świeżym powietrzu. Nie poświęcam zbytnio czasu na gotowanie. Lubię szybkie dania, zwłaszcza z makaronami. Ich podstawą są zawsze doskonałej jakości składniki, a przede wszystkim odrobina miłości. W mojej potrawie nie zabrakło suszonych na słońcu pomidorów, które dodają słodyczy i doskonale pasują(...)durum). Ma jasnożółty kolor, a po ugotowaniu pasta nie klei się. Semolinę dodaje się do pizzy lub przygotowuje ravioli, czyli rodzaj kwadratowych pierożków z dekoracyjną falbanką, zrobionych ze świeżego ciasta makaronowego. Włoskie ravioli najczęściej nadziewane są ricottą ze szpinakiem czy grzybami. Nie bez znaczenia jest też sól dodawana do potraw. Kupowana w zwykłym sklepie jest przetwarzana i rafinowana
Moja smaczna kuchniaUwielbiam kajmak!!! Słodki, trochę ciągnący, intensywnie mleczny, najlepszy do przekładania wafli i dekorowania mazurków, choć równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do kremu
Rozpustne gotowanieMini Serniczki, moje advocatowe mini serniczki. Hmm, sama jeść nie będę przecież, w domu mam też dziecko...... No to Blond nie wiele myśląc postanowiła, że
Blondynka Gotuje