masła 1 jajko Wszystkie suche składniki przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło oraz jajko i miksujemy na okruchy (1-2 minuty). Następnie odkładamy mikser i szybko zagniatamy ciasto ręką, wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozkładamy na formie wyłożonej papierem tworząc spód i 2-3 cm rant. Tak przygotowane ciasto pieczemy(...)cięższa i lepiej jej będzie na dole :) wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego do 175-180 stopni C piekarnika. Pieczemy 50-60 minut. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni wierzch przykrywamy folią aluminiową. Ciasto po upieczeniu będzie dość rzadkie, ale to nic, takie ma być. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej
Rozpustne gotowanieweekend polecam szybkie kruche ciasto ze śliwkami z dodatkiem migdałów. Prawda, że brzmi pysznie? Tak pyszne, że znika z blaszki jeszcze gorące, dlatego mam zdjęcia prawie pustej blaszki ;) Czytaj więcej
Ana Mari's worldWitajcie :), Temat dość zaniedbany, a wręcz niemal nietknięty. Piwo ciągle kojarzy się z meczem bądź grillem i w wielu wyobrażeniach nie widzimy go jako szlachetny trunek
Kuchnia PROzdrowotnaCoś na szybko. Coś pysznego. W razie nagłych niezapowiedzianych gości. Albo do niedzielnej kawki. Albo ot tak, na pocieszenie po ciężkim dniu w pracy. Odpowiednią wypowiedź proszę sobie wybrać. Nie będę się za bardzo rozpisywać, bo połączenie kruchego ciasta, bitej śmietany i truskawek, samo w sobie brzmi apetycznie :) 'kruche tarteletki z truskawkami i bitą śmietaną z mascarpone' Składniki(...)pieczenia - szczypta soli * masa: - 125g mascarpone - 125g śmietany kremówki 30% (np.Łaciata) mocno schłodzonej - truskawki - gorzka czekolada Ze składników na ciasto (50-60g cukru pudru) ugnieść szybko kruche ciasto i umieścić je na 20 minut w lodówce, do schłodzenia. Foremki na tarteletki wysmarować masłem. Ciasto podzielić na 8 części i każdą kulkę rozwałkować na delikatnie posypanym mąką blacie. Wyłożyć
CookYourselfWitajcie, Dziś będzie o łączeniu smaków dzięki którym nasze zmysły krzyczą PYCHA! Foodpairing - bo taka jest międzynarodowa nazwa tego zagadnienia to zbiór wiedzy o produktach spożywczych
Kuchnia PROzdrowotnaCzasem trzeba rzucić sobie wyzwanie zrobienia od A do Z sztandarowej potrawy danego kraju. Padło na Czechy bo najbliżej i odległością i kuchnią :). Choć ta z
Kuchnia PROzdrowotnamamy mało czasu, np. podczas niezapowiedzianych gości. ROGALIKI Z NUTELLĄ Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Do wykonania rogalików wystarczą 2 produkty a konkretnie: gotowe ciasto francuskie (dostępne w prawie każdym markecie) nutella. Ciasto kroimy na trójkąciki, tak jak na załączonym obrazku. Za pomocą łyżeczki nakładamy nutellę na każdy trójkącik. Rogaliki zwijamy dość ciasno by podczas pieczenia nutella nie wylała się(...)temperaturze 200-220 stopni. Smacznego! .handg460 { width: 300px; height: 250px; } @media(min-width: 500px) { .handg460 { width: 720px; height: 180px; } } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szybkie Rogaliki z Nutellą z Ciasta Francuskiego pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plDziś mam dla Was szybkie, wilgotne ciasto czekoladowo-ananasowe. Wykonanie zajmie Wam dosłownie parę minut. Dzięki zastosowaniu uroczych i smacznych dekoracyjnych kuleczek zbożowych w różowej posypce, ciasto nabrało świątecznego charakteru. Natomiast dodatek ananasowych kosteczek nadaje mu miękkość i oryginalny smak. No cóż... uwielbiam ananasy, dlatego nie mogłam się oprzeć, by nie wykorzystać mojej mikołajkowej puszki w kulinarnym eksperymencie ;) Zachęcam
Słodkie okruszkirocher sos wiśniowy do podania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło lub margarynę, siekamy. Robimy szybko coś na kształt a la kruszonki. Następnie dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Formę na tartę (u mnie 26 cm) smarujemy margaryną (lub masłem). Ciasto wkładamy
Słodkie okruszkiWitajcie!, chciałem poruszyć temat produktu dość powszedniego i bez którego wiele śniadań straciło by urok a więc herbaty. Mowa tu o ekspresowych wersjach które są szerzej
Kuchnia PROzdrowotnaPomyślałam sobie o puchatej, pachnącej drożdżówce więc szybko zagniotłam ciasto nie czekając aż przejdzie mi na nią ochota. Kiedy ciasto rosło ja już sobie wyobrażałam cudowny zapach domowego ciasta, który niedługo wypełnił cały dom. Pewnie podrażnił też porządnie sąsiadów bo latem wszystkie okna pootwierane. Dzisiaj jednak nie będzie się czym dzielić - u nas takie puszyste, świeże drożdżówki szybko znikają. Owoców
Smaczna PyzaPachnąca szynką, z chrupiącą cebulką czerwoną oraz pysznym dresingiem z majonezu i musztardy jerozolimskiej. Sałatka makaronowa w 15 minut – Przepis 9. Zimne ciasto z łososiem Zimne ciasto z łososiem i krojonym chlebem tostowym, to bardzo szybka i łatwa do przygotowania przystawka. To bez wątpienia nietuzinkowa, bardzo ładna przekąska na imprezę! Zimne ciasto z łososiem – Przepis 10. Zapiekanki gyros(...)zaskoczyć gości orzeźwiającą, pyszną domową lemoniadą! Idealna również na kaca :)! Domowa lemoniada pomarańczowo – cytrynowa – Przepis 15. Ciasto francuskie z fetą i pomidorem Doskonały pomysł na szybką przekąskę z ciasta francuskiego! Ciasto francuskie to jedno z naszych ulubionych baz do pysznych i prostych w przygotowaniu przekąsek! Polecamy! Ciasto francuskie z fetą i pomidorem – Przepis Życzymy smacznego! Artykuł PRZEKĄSKI
Kuchnia Na WypasieSzybki sposób na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek lub kolację to szejk jagodowy. Pełnowartościowy posiłek w szklance, zdrowo i pysznie – spróbujcie koniecznie szejka z dodatkiem jagód i
Słodki sentymentMazurek z czekoladą i bakaliami to prosta propozycja na wielkanocny deser. Mazurek na kruchym cieście z domową, szybką polewą czekoladową, ozdobiony bakaliami jest niezwykle pyszny i prosty w przygotowaniu. Możesz go dowolnie dekorować, i to jest najlepsze zadanie dla małych pomocników w domu. Zanim zaczniesz szykować mazurek wielkanocny przeczytaj najpierw cały wpis, ponieważ opowiadam w nim o wielu zamiennikach(...)mąki pszennej (niecała szklanka o pojemności 250 ml) wsyp do miski, dodaj cukier oraz posiekane masło (wyjęte prosto z lodówki) oraz 1 żółtko. Posiekaj składniki nożem, następnie szybko wyrób gładkie ciasto. Na początku będzie przypominało kruszonkę, jednak po chwili połączy się w całość. Porada. Cukier drobny możesz zastąpić cukrem pudrem. Możesz go dać 50 g, czyli o 10 g więcej
Zasmakuj Kuchni'Szybka napoleonka' zadomowiła się u nas na dobre i to wiele lat temu. Najpierw zostawałam z wyzwaniem sama i dojadałam ciastko przez kilka dni. Z czasem
Lejdi of the housesernika to w naszym domu ulubione ciasto facetów. Gdy pytam ich jakie ciasto upiec? Przeważnie pada odpowiedź MURZYNEK ! Albo połączenie tych dwóch ciasto, czyli CIELAK . Znudził mi się standardowy przepis na murzynka więc urozmaiciłam je o warstwę jasnego ciasta i dodałam do środka owoce. Przepis na ciasto czarno białe jest prosty i szybki, a ciasto wychodzi znakomite w smaku! Polecam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: (szklanka 250 ml) ( forma 25x35 cm) Kruche ciasto: Mąka pszenna tortowa 1 i 1/2 szklanki Mąka krupczatka 1 i 1/2 szklanki ( można zastąpić pszenną tortową) Jajka 2 Masło 250 g Cukier puder 3/4 szklanki Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Budyń: Mleko 1l Budyń śmietankowy(...)Mąka ziemniaczana łyżka Cukier 4 łyżki Owoce: Rabarbar 500 g + łyżka cukru Przygotowanie: Zimne masło posiekać lub podzielić na mniejsze kawałki ułatwi to wyrobienie ciasta. Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruche ciasto i szybko zagnieść do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 70% i 30 % każdą cześć zawinąć w folię spożywczą. większą część wkładam
Kulinarne przygodyTakie szybkie i nieskomplikowane ciasto , które zrobiłam dla mojej rodzinki. Troszkę biszkoptu, trochę budyniu, troszkę pomarańczowego koloru - takiego jesiennego ;) i od razu robi się cieplej i w brzuszku i na duszy :) Zapraszam :) Ciasto " Kubuś" Biszkopt - 3 duże kurze jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 łyżek cukru - szczypta soli - 3 łyżki mąki tortowej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: - 900ml soku
Kuchnia Pełna Emocjinajczęściej ciepłymi sosami. Najlepsze są prosto z patelni. Kotlety ziemniaczane polecam z sosem pieczarkowym, leczo lub zwyczajnie podane z sosem pomidorowym lub ketchupem. Kotlety ziemniaczane można modyfikować dodając do ciasta np. pieczarki, paprykę, tarty ser, cebulę lub szczypior, koperek. Kotlety ziemniaczane SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 2,5 szklanki mąki pszennej 1 duże jajko sól, pieprz do smaku olej do smażenia(...)będą miękkie odcedzam, tłukę na gładkie puree, przekładam do miski, by masa wystygła. Do ostudzonego ziemniaczanego puree dodaję mąkę, sól, pieprz oraz 1 duże jajko. Zagniatam gładkie ciasto. Wyrabiam je szybko rękoma. Gdy ciasto jest gotowe szykuję płaski i głęboki talerz. Do głębokiego wbijam 1 duże jajko i roztrzepuję dokładnie widelcem, lekko solę i pieprzę. Na płaski talerz wysypuję
Zasmakuj Kuchnirodzaje mąki oraz proszek do pieczenia i cukier. Wrzucić pokrojone na małe kawałki zimne masło i posiekać nożem. Do składników na kruche ciasto dodać żółtka oraz kwaśną śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Mniejszą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, najlepiej dół i boki
niecodziennikparyBardzo szybkie i nieskomplikowane ciasto bez pieczenia dla zabieganych. Słonecznikowiec jest niezwykle delikatny, wprost rozpływa się w ustach a uprażony słonecznik przyjemnie chrupie z każdym kęsem. ok 200 g jasnych herbatników Masa kajmakowa: 200 g miękkiego masła puszka masy kajmakowej (500g) Masa śmietankowa: 500 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 szkl słonecznika łuskanego łyżka
Smakołyki AsiSzybki i przepyszny deser dziś w pucharkach. Czasami mam tak że kupię mango a potem chwilę o niej zapominam, no i jak już jest bardzo dojrzała
Moje Małe CzarowaniePo długim czasie w Anglii zaświeciło słońce i w mojej duszy też. Jadę jutro do domu więc mnie rozpiera… Oczywiście radość. Zrobiłam grilla i oczywiście
Kuchnia PokoleńSzybki, prosty i smaczny pomysł na deser przygotowany z zaledwie kilku składników. Uwielbiają go zarówno dzieci jak i dorośli. Wiśnie z kompotu nie są tutaj obowiązkowym
Smaki Na TalerzuMiodowe skrzydełka z grilla to błyskawiczna wersja dania z rusztu. Skrzydełka nie wymagają zbyt długiego marynowania. Ta marynata nada im chrupkości i odrobinę słodyczy. Skrzydełka , a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!grubo dżemem, nakryć drugim ciastem lekko dociskając dwie części do siebie. Ciasto posmarować ubitą śmietaną, posypać posypką czekoladową, marchewką, schować do lodówki - ciasto ucierane marchewkowe jest bardzo łatwym, szybkim, tanim ciastem do upieczenia, można je przekładać dżemem, bitą śmietaną............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSzybkie przekąski z ciasta francuskiego... pizzerinki z jabłkami, cynamonem i orzechami włoskimi. Prosta i pyszna przekąska na różnego rodzaju imprezy czy wieczór z przyjaciółmi - jedyne 4 składniki! Wymaga bardzo mało naszej pracy i gotowa jest w niecałe 30 minut! Idealna propozycja, gdy nie mamy czasu na stanie w kuchni lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Dobrze smakuje zarówno na ciepło
Kuchnia MagdaLenyPropozycja na przekąskę, do pracy, szkoły. Parówka w innym wydaniu bo smażona w cieście naleśnikowym. Szybkie, proste a jakie dobre. składniki ciasto: 60 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 jajko 140 mililitrów piwa 2 łyżki parmezanu startego 4 parówki dip: 1 łyżka śmietany gęstej
wesoła kuchniaSzybkie przekąski z ciasta francuskiego... pizzerinki z jabłkami, cynamonem i orzechami włoskimi. Prosta i pyszna przekąska na różnego rodzaju imprezy czy wieczór z przyjaciółmi - jedyne 4 składniki! Wymaga bardzo mało naszej pracy i gotowa jest w niecałe 30 minut! Idealna propozycja, gdy nie mamy czasu na stanie w kuchni lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Dobrze smakuje zarówno na ciepło
Kuchnia MagdaLenySzybki, smaczny i bardzo prosty deser. Pieczone banany z syropem malinowym zdecydowanie będą smakować wszystkim, którzy kochają słodkie desery. Dodatkowo warto wspomnieć, że taki deser świetnie
Programista w kuchniTo ciasto to jedno z najszybszych ciast. Proste, ucierane, można dodać do niego dowolne owoce i będzie idealne dla niespodziewanych gości. Ja zrobiłam je ostatnio dosłownie
Cynamonowe szczęścieBardzo szybkie i proste ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze :) Składniki: (porcja na dużą blachę) 8 jajek 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g masła (rozpuszczonego i wystudzonego) opakowanie cukru waniliowego śliwki (najlepiej węgierki) Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier i cukier waniliowy. Dalej miksując dodawać
kuchnia doskiSzybki i smaczny sernik, który kusi smakiem. Składniki na spód: 220 g herbatników kakaowych lub zwykłych maślanych 110 g orzechów włoskich 130 g masła 1/3 szklanki
Przepisy BabciSzybka i pyszna tarta na zimno. Można ją udekorować dowolnymi, kolorowymi, sezonowymi owocami, dzięki czemu wygląda baaardzo apetycznie i smakuje jeszcze lepiej. Na letni weekendowy
Simply FoodKultowe galaretki drobiowe to klasyk kuchni polskiej, ale też prosta i łatwa przekąska. Wspomniane tymbaliki to wspaniała inspiracja do tworzenia własnych kompozycji galaretkowych cudów. Prostota
Kuchnia PROzdrowotnaDobre śniadanie to sposób na pozytywny początek dnia. Powie Ci o tym każda reklama :] Płatki z mlekiem, kroma z gotową kupioną ze sklepu pastą czy tani
Kuchnia PROzdrowotnaSzybki, lekki i pyszny sernik bez pieczenia na spodzie z biszkoptów, środek to mascarpone, serek homogenizowany i śmietanka 30% do tego galaretki i wierzch borówka amerykańska
kruche babeczkiBardzo szybkie i smaczne ciasto, w sezonie truskawkowym obowiązkowo musi być. Składniki 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki wody mineralnej gazowanej 50 dkg truskawek 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem
Kuchnia u BietkiPrincessa – ciasto bez pieczenia! Szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia. Kakaowe herbatniki przełożone masą budyniowo-czekoladową oraz dżemem malinowym a całość dopełniona lekką kokosową nutką. Deser, który wprost rozpływa się w ustach… Składniki: ok 25 sztuk kakaowych herbatników 3 budynie śmietankowe (bez cukru) + 3 łyżki cukru 3,5 szklanki mleka 1 kostka masła lub margaryny (200g
Blog z ApetytemW miesiącach gdy temperatura nas nie rozpieszcza, z chęcią sięgamy po słodkie smakołyki czy też szukamy rozgrzewających orientalnych smaków. Dlatego, zamiast objadać się ładnie zafoliowanymi słodyczami
Kuchnia PROzdrowotnaMango to jeden z moich ulubionych owoców – słodkie, soczyste i ma piękny kolor. Na pewno wiele osób uważa tak samo i chętnie zjadłoby ciasto z
Via GustoSernik z brzoskwiniami w czekoladowym cieście Babka serowa – szybka i wilgotna Ciasto orzechowe Sernik z masą makową i wiśniami Smacznego P.s. Tegoroczne ciasta i ciasteczka piekę
Słodkie okruszkiCiasto „Metrowiec” jest to kolejny mój wypiek, który jest w mojej rodzinnie od lat. Ciasto „Metrowiec” jest szybkim, prostym połączeniem ciasta biszkoptowego z puszystym kremem.Całość oblana jest polewą czekoladową. Cały sekret tego ciasta tkwi w sposobie ciecia- po skosie. Ciasto jest jednak czasochłonne, najlepiej jest zarezerwować sobie dwa dni na jego przygotowanie(jeśli nie mamy w domu dwóch keksówek
Ciasta z tradycjamiPrzygotowanie ciasta ciasta jest chyba najprostsze jakie znam. Ciasto pyszne mokre, polecam. Thermomix wykonanie do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki ciasta, wymieszać obroty 4,5, czas
Kuchnia PokoleńSzybki i smaczny serniczek bez pieczenia. Dodatek owoców i galaretki nadaje mu pewnego rodzaju świeżości. Moim zdaniem najlepszy na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy masa serowa
Smaki Na TalerzuWitajcie! dziś sałatkowe szaleństwo :) Przygotujcie sobie ładne kaczątko i małą pakę borówek bo zrobimy ciekawą i bardzo odżywczą sałatkę. Pobawimy się łącząc smak borówki z limonką
Kuchnia PROzdrowotnaSzybki, smaczny i bardzo prosty deser. Pieczone banany z syropem malinowym zdecydowanie będą smakować wszystkim, którzy kochają słodkie desery. Dodatkowo warto wspomnieć, że taki deser świetnie
Programista w kuchniwyłożyć ciasto. Piec w temp. 180ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć, przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze, by truskawki były na górze
Czerwień i błękitPotrzebujecie szybkiego i pysznego ciasta na weekend? Dobrze trafiliście! To jedno z moich ulubionych ciast na takie ciepłe dni. Jest lekkie i ma w sobie moje ulubione owoce ;) Lato to piękny czas, nacieszmy się sezonowymi pysznościami! ;) Składniki: Biszkopt: 2 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: truskawki około 250g
Czerwona PorzeczkaHej ho! Dziś będzie restauracyjnie: Ser halloumi z cukinią okrągłą, sorbetem malinowo miętowym, plackami z anyżem oraz oliwą orzechowo-rozmarynową. Dekoracyjnie szczaw krwisty. Każdy z Was
Kuchnia PROzdrowotnaCzas na recenzję absolutnego hitu dyskontów i marketów czyli mięs wolno gotowanych. Dla mnie jest to produkt roku 2017 ponieważ jest unikalny, innowacyjny i dostępny dla
Kuchnia PROzdrowotnaSzybki sposób na coś słodkiego. Jako że zalegała mi masa krówkowa, postanowiłam zrobić szybkie zawijasy z ciasta francuskiego. Wystarczyło wysmarować ciasto, zwinąć i upiec. Prościej już się nie da :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g masy krówkowej Wykonanie: Ciasto rozwinąć, posmarować masą korówkową, pozostawiając wolne krawędzie tak ok 1 cm. Zwinąć boki z dwóch stron do środka
magiczna kuchnia KasiWitajcie :), pobudzające śniadanie? A jak!. Solidna porcja białka, węglowodanów i kofeiny w pysznej odsłonie ryżu na mleku. Jeśli znudziły Was kanapki i muesli to kawowy ryż
Kuchnia PROzdrowotnaCzy można zrobić fajne szybkie danie w egzotycznym klimacie nie udając się do specjalistycznego sklepu? Pewnie że tak. Każdy market ma w swojej ofercie półeczkę orientalną
Kuchnia PROzdrowotnaLubię klasyczne potrawy, syte polskie obiady i naturalne sosy. Fajnie czasem odświeżyć dawne przepisy dodając do nich coś nowego. Dziś nie ma już jednego przepisu
Kuchnia PROzdrowotnawarto go mieć w razie niespodziewanych gości. Kiedy nie mamy w domu żadnych słodkości, a okazuje się, ż e za chwile ktoś nas odwiedzi to z takiego ciasta przygotujemy bardzo szybko pyszne łakocie. Ciasto francuskie nie jest trudne do zrobienia, lecz jest bardzo pracochłonne, wi ę c czasami możemy poratować się ciastem kupczym. Mo ż na z niego wyczarować pyszne
kulinarne odsłony patiSzybki deser 🙂 Składniki 1 szklanka wody 100 g masła 1 szklanka mąki 4 jajka szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia Sposób przygotowania Wodę
czarrna od kuchniDziś będzie pół żartem, pół serio :), ot co miłe dla oka śniadanie! Jeśli codziennie widzisz kanapki, porwij się na szaleństwo. Pokrusz chleb, wymieszaj twaróg w naszych
Kuchnia PROzdrowotnaKolejna odsłona mini recenzji zaowocuje przedstawieniem Wam hitowego produktu jakim jest koncentrat z grzybów leśnych polskiej firmy NASZA CHATA. Myślę że brakowało takiego produktu na polskich
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie!, dziś powstaje nowy dział "recenzje', w którym to pokazywał Wam będę produkty spożywcze polskich producentów którzy wprowadzają na rynek ciekawe towary. Na pierwszy ogień idą
Kuchnia PROzdrowotnaNa ciasto pietruszkowe natknełam się przeglądając jakąś gazetę i pomyślała, że to świetny pomysł i przecież nie może się nie udać skoro marchewkowe się zawsze udaje
Cynamonowe szczęścieNastały czasy że jajko to już nie jajko lecz towar o przeróżnej rozpiętości cenowej. Dawniej na straganach miejskiego targowiska wystarczyło powiedzieć duże albo małe :). Obecnie rozmiary
Kuchnia PROzdrowotnaDziś spotka się ogień z wodą czyli stworzymy coś pysznego w towarzystwie zabójców raka. Ten banalnie prosty deser w formie musu świetnie odżywia mózg dzięki zawartości
Kuchnia PROzdrowotnaBiedronka, lidl, netto, tesco czy polomarket to miejsca gdzie dziś kupuje ponad 50% ludzi w Polsce, rzeczywistość jest diametralnie inna niż powiedzmy 20 lat temu gdzie
Kuchnia PROzdrowotnaNie zawsze ser musi być dodatkiem!, popularny camembert dostępny niemal wszędzie to doskonały materiał na obiadowego burgera. Obowiązkowo z ziołami i warzywami. W tym wypadku listki
Kuchnia PROzdrowotnaDziś podsunę Wam pomysł na domowe kostki rosołowe, które skutecznie zastąpią te chemiczne ze sklepu. Znane wszystkim kostki rosołowe ze sklepu to koncentrat tłuszczów drobiowych lub
Kuchnia PROzdrowotnaSzybkie i proste ciasto do popołudniowej kawy. Ciasto jest dosyć niskie, więc można wykorzystać mniejszą formę niż podana w przepisie. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 50 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 150 ml oleju rzepakowego 4 banany 200 g mąki pszennej tortowej 70 g mąki ryżowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 90 g białej czekolady
Passions hobbies lifeSzybkie i smaczne ciasto..pomysł na nie znaleziony tutaj. 3 jajka 1 szkl.cukru 1 cukier wanilinowy [ cukier cytrynowy] 20 dag śmietany 22% 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Cały czas ubijając dodawać po łyżce śmietanę, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem
Moje domowe kucharzenieCielęcina to świetne chude mięso o bogatych walorach odżywczych. Oprócz multum białka znajdziemy w nim zestaw witamin z grupy B oraz cynk i żelazo. Sama
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie! zapraszam do Włoszech na odrobinę luksusu na który warto sobie pozwolić raz na czas :). Risotto to bardzo prosta potrawa a czarna trufla to już łatwo
Kuchnia PROzdrowotnaSezon na dynię w pełni, a ja mam ich całkiem sporo w tym roku więc popełniłam takie o to proste dyniowe ciasto z dodatkiem bakalii. Wyszło
Cynamonowe szczęścieKoktajl na gorąco to wcale nie szaleństwo, jesienna aura powoduje nie odpartą chęć ogrzania się :) Zwykła herbata może nie wystarczyć, szczególnie że bardzo często też łapie
Kuchnia PROzdrowotnaKlasyka w połączeniu z tym co tygryski lubią najbardziej czyli chilli :). Świeże papryczki są już dostępne w większości marketów i często też są uprawiane w Polsce
Kuchnia PROzdrowotnamieszam do momentu, aż ciasto zrobi się geste.Wstawiam wodę i sole ją. Deskę maczam w gorącej wodzie i nakładam na nią ciasto. Łyżkę zanurzam we wrzątku i szybko rzucam ciasto na wodę. Kiedy kluchy wypływają wiemy, że już są dobre. Przemywamy je pod wodą by nie były śliskie i klejące. Przekładam kluchy do miski szklanej. Pieczarki ścieram na tarce
Różowa kuchniaCzy mogą się znudzić sałatki? Chyba niee :) mnogość możliwych kombinacji zawsze uruchamia w nas skryty potencjał :). Tak było też z dzisiejszą sałatką, ot tak wpadały mi
Kuchnia PROzdrowotnaCzasem coś skromnego ale za to bardzo aromatycznego może pokonać wielki głód! Moja propozycja to 3 składnikowa sałatka z wyrazistym dressingiem. Na pewno zaskoczy Was smakiem
Kuchnia PROzdrowotnaKolejna jesień przed nami a co za tym idzie, czekają nas chłodne wieczory. Pamiętacie legendarne piwo Gingers? zostało sprzedane pod skrzydła kompani piwowarskiej, a jego skład
Kuchnia PROzdrowotnaChyba minęły już czasy gdy wzdychało się "oh i eh" nad sushi :). Trochę spowszedniało, a co za tym idzie cała ta otoczka z ceremonią robienia sushi
Kuchnia PROzdrowotnaBaranina to genialne mięso, aż żal że jest tak trudno dostępna w kraju, w którym hodowle owiec były dość spore. Baranie mięso nie dość że jest
Kuchnia PROzdrowotnasolanki/ feta Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Margarynę pokrój w niewielką kostkę i połącz ją z pozostałymi składnikami ciasta. 2. Z gałązek tymianku oberwij listki i dodaj je do ciasta. 3. Szybkimi ruchami zagnieć wszystko na gładkie ciasto, uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą. 4. Włóż do lodówki na 30min. Farsz: 1. Cebule obierz i pokrój w półplasterki. 2. Zeszklij
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBardzo proste i bardzo pyszne ciasto. Choć wygląda niepozornie ja się w nim zakochałam. ;) Puszyste ale jednocześnie lekko wilgotne, niezbyt słodkie z kawałkami gruszek, świetne
Cynamonowe szczęścieCześć! powiem Wam szczerze że szkoda się uganiać za zagranicznym pesto :p. Mamy taniutką cukinię, Polską białą paprykę i aromatyczny czosnek. Wystarczy odpowiednią mieszankę upiec oraz
Kuchnia PROzdrowotnaTuńczyk! bomba białkowa z małą ilością kalorii :) Ten z puszki jest suchy i nudny, ale świeży niczym wołowy stek smakuje wyśmienicie. Jego ceny są zbliżone do
Kuchnia PROzdrowotnaŁosoś wędzony na gorąco to zdrowy smakołyk, gdy chcecie sobie zrobić przerwę od zapychającego mięsa, to ta pasta jest strzałem w 10!. Aromatyczny łosoś, jeszcze mocniej
Kuchnia PROzdrowotnaTo że wrzesień się rozpoczął nie oznacza że jest już zimno! Świeży szpinak dostępny niemal w każdym markecie oraz Polskie maliny to składniki bazowe naszego wrześniowego
Kuchnia PROzdrowotnaSpodobały mi się galaretki zagęszczane agarem dlatego też dziś druga ciekawa galaretka!. Mała puszka jabłkowego somersby, szczypta drobno posiekanej trawy żubrowej oraz prozdrowotne owoce morwy białej
Kuchnia PROzdrowotnaSzarłat a popularniej amarantus, to dobrze znane zboże o wysokiej zawartości białka i substancji odżywczych. Świetnie pasuje do śniadań, lekkich przekąsek a nawet deserów. Ostatnio na
Kuchnia PROzdrowotnaAgar - agar to świetny zamiennik wieprzowej żelatyny która powiedzmy sobie szczerze ani nie jest zdrowa ani jej pochodzenie nie zachęca. Agar jest pochodzenia roślinnego a konkretnie
Kuchnia PROzdrowotnaOkoń morski nazywany tez labraksem to całkiem ciekawa ryba. Ma zupełnie inną strukturę mięsa niż np. dorsz. Wydaje się gumowaty, ale jest na tyle delikatny że
Kuchnia PROzdrowotnaNasza bałtycka ryba, może zachwycać nie tylko w daniu obiadowym. Świetnie sprawdzi się na śniadaniowym stole. Warto zaglądnąć do sklepu rybnego po wędzonego dorsza i czym
Kuchnia PROzdrowotnaBardzo delikatne i pyszne ciasto. Jest to dosyć duża porcja, blaszka o wymiarach 24 x 34 cm Ciasto – miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i
Kuchnia PokoleńKońcówka wiosny to moment w którym, możemy się pokusić o pokaźny zestaw młodych warzyw. To co najbardziej kusi by ich użyć, to fakt że ich smak
Kuchnia PROzdrowotnaCo przyjemne, może też być zdrowe :). Dobrej jakości piwo i ekologiczny sok z rokitnika to doskonały przepis na orzeźwiający napój o intrygującym smaku. Wystarczy dosłodzić prozdrowotnym
Kuchnia PROzdrowotnaPłatki jaśminu to bardzo smaczny dodatek, nie tylko do zielonej herbaty :). W czasie popołudniowego spacerku warto zerwać kilka gałązek i urozmaicić sobie kuchnię. Dziś użyjemy ich
Kuchnia PROzdrowotnaSłodkości w upały? już się robi! Zdrowe, pyszne i zimne. Kupujesz orzechy włoskie, czekoladę do gotowania, rozmaryn, cukier brzozowy oraz sól i do dzieła. Orzechy to
Kuchnia PROzdrowotnaPrzygotuj sałatkę jak w restauracji i oczaruj bliskich. Chude królicze mięso udusisz w piekarniku a resztę składników wystarczy pokroić, podlewając wszystko aksamitnym cydrowym dressingiem. Życzę pozytywnych
Kuchnia PROzdrowotnaHej hej! dzisiejsza propozycja to zaproszenie do zastąpienia obiadu sałatką :) Wystarczy ciepła grzaneczka do niej i mamy popołudniowy posiłek z głowy :] Różnica między hodowlanym a dzikim
Kuchnia PROzdrowotnaProste składniki, szybkie orzeźwienie i mocne pobudzenie. To 3 elementy tego prostego koktajlu który sprawi że nie sięgnięcie już po sklepowe napoje ;). Warto przypomnieć że herbata
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie!, dziś obiadowo... ale w odsłonie FIT. Będzie to lekki i odżywczy obiad idealny na gorące dni. Mięso z królika jest bogate w aminokwasy, nienasycone
Kuchnia PROzdrowotnamiejsce do wyrośnięcia przez 1-2 godziny- musi podwoić swoją objętość. W przypadku użycia suchych drożdży pomiń etap robienia zaczynu drożdżowego. Gdy ciasto jest wyrośnięte odgazuj je poprzez szybkie wyrobienie. Ciasto podziej na tyle części ile masz truskawek, u mnie było to około 50. Może również zostawić kilka „ślepaków”. Formę do wyłóż papierem do pieczenia i ułóż
greenscarfWitajcie! A co gdyby koktajl orzeźwiał i jednocześnie sycił? Było by pięknie! Zapewniam że będzie, bo o to pyszny aloes na tropikach. Sycące awokado
Kuchnia PROzdrowotnaHej hej! pierwszy koktajl w tym roku na blogu symbolizuje to że czas gdy trzeba się orzeźwić się rozpoczął! Oczywiście będzie to również napój odchudzający, bo
Kuchnia PROzdrowotnaMile wspominacie nadmorskie smaki? Wróćcie do nich, przyrządzając bałtyckiego dorsza w identyczny sposób jak w smażalni ryb! Taką rybę najlepiej jeść bez dodatków takich jak frytki
Kuchnia PROzdrowotnaSzybka rybka? Oczywiście!, świat nie kończy się na pstrągu i łososiu :). Wybór ryb z roku na rok się powiększa w sieciowych sklepach, oferując ciekawe gatunki ryb
Kuchnia PROzdrowotnaHej! Dziś z cyklu "domowe obiady" przygotujemy bardzo tani obiad, który zarazem jest dobrą alternatywą dla wieprzowej wersji golonki. Cebula i estragon to dobre połączenie
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie!, dziś będzie coś na specjalne okazje :). W końcu raz na czas można pozwolić sobie na odrobinę luksusu. Warto jednak skoro wydajemy dużo pieniędzy na ekskluzywne
Kuchnia PROzdrowotnaHej!, jeśli spodobała Wam się kaczka i jej smak a zawsze odpycha Was to że trzeba długo ją robić a do tego angażować piekarnik, to od
Kuchnia PROzdrowotnaHej!, dziś serwuję klasyczne smaki w ciekawej odsłonie wyłącznie z Polskich produktów. Zupa o konsystencji kremu lub musu którą zrobicie w kilka minut. Pomidory malinowe to
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie w ciepłej słonecznej wiośnie :), szalejemy z rabarbarem i odkrywamy nowe połączenia smakowe!. Dziś będzie ciekawa sałatka warzywno-owocowo-ziołowa :), będzie to jedna z niewielu sałatek
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie, sezonowe smakowanie zaczynamy od szparagów. Bierzemy zielone bo ładniej wyglądają i nie trzeba ich całych obierać :). Szparagi są bardzo niskokaloryczne, lekkostrawne, pełne kwasu foliowego, rutyny
Kuchnia PROzdrowotnaHej!, zapewne mieliście do czynienia z zupami z proszku czy popularnymi fixami do dań. Pewnie kojarzycie ramę do smażenia z programu top chef :). Dziś właśnie będzie
Kuchnia PROzdrowotnaHej!, Risotto to temat zaniedbany, przez lata nazywano tym mix ugotowanego wcześniej ryżu i przeróżnych dodatków. Od czasu wejścia wielką stopą do Polski europejskich trendów
Kuchnia PROzdrowotnaHej! dziś krótko i szokująco :) Wraz z rewolucjami w różnych dziedzinach życia przychodzą do nas produkty z którymi można zrobić o wiele więcej niż to do
Kuchnia PROzdrowotnaKolejne danie restauracyjne będzie bardzo różnorodne. Prócz porcji dzikiego łososia znajdziemy w nim młodą rzodkiewkę z kiełkami i dressingiem mojito. Mozzarellę roztopimy z drobno kruszonymi pistacjami
Kuchnia PROzdrowotnaHej!, idąc tropem chińskich knajpek gdzie można szybko i smakowicie zjeść mam dla Was przepis na popularnego kurczaka z orzeszkami :). Jest to ekspresowe tanie które z
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie, dziś będzie coś z zupełnie nowego cyklu dań restauracyjnych. Coraz popularniejsza ośmiornica mimo że nie jest aż takim smakołykiem to za to okazale prezentuje się
Kuchnia PROzdrowotnaTrybula to dość zapomniane ziółko z rodziny selerowatych, z wyglądu na pierwszy rzut oka można pomyśleć że to liście pietruszki lecz jej smak wszystko wyjaśni. Odnajdziemy
Kuchnia PROzdrowotnaKontynuujemy temat prozdrowotnych obiadów odpowiednich dla niemal każdego, od nietolerujących glutenu aż po wegan. Czarna fasola pełna witamin z grupy B i kwasu foliowego wspaniale syci
Kuchnia PROzdrowotnaLubicie wyzwania? no to proszę... obiad bez mięsa, ryby, laktozy, glutenu, jajek a jednak da Wam dużego kopa energetycznego. Len to nie jest smakołyk lecz dzięki
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie ;), wiosna budzi się do życia a wraz z nią apetyt... Asortyment w sklepach zimowy, często też ograniczają nas alergie dlatego dziś będzie propozycja którą można
Kuchnia PROzdrowotnacukier oraz przyprawy. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i wszystko miksować mikserem, melakserem lub rozcierać ręcznie, aż powstaną drobne okruszki ciasta (jak kruszonka). Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę (w razie potrzeby dodać pół łyżki śmietany aby składniki się połączyły). Ciasto włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę Jabłka należy obrać i pokroić
Gotowanie-ukChyba nigdy nie zapomnę chwili kiedy pierwszy raz jadłam to ciasto… Było to u mojej koleżanki i byłam w 100% przekonana, że ciasto chyba nie wyszło
Mohiellacukier, 200g jabłka tarte, 300g jajka, 4szt kasza manna, 4 łyżki masło, 100g proszek do pieczenia, 1 łyżeczka sól, szczypta kandyzowana skórka pomarańczowa, 1/2 szkl Przygotowanie Składniki na ciasto łączymy i szybko zagniatamy. Połowę ciasta wykładamy na dno blaszki, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180st. Resztę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Żółtka oddzielamy
Gotowanie moimi oczamimasę wylewamy na dużą prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę makową należy wymieszać z ubitymi wcześniej białkami i wykładamy na ciasto. Z podanych składników na kruszonkę szybko zagniatamy ciasto i wykładamy ją na sam koniec na górę ciasta. ( można kruszonkę zrobić na samym początku i włożyć na jakiś czas do zamrażalki, co pozwoli na łatwiejsze rozprowadzenie jej potem
W Moim Magicznym DomuHej!, skoro zima to i banan wraca do łask :). To jedno z najbardziej odżywczych owoców. Jest bardzo uniwersalne, bo można nim zastąpić śniadanie a jednocześnie świetnie
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie!, dziś propozycja na spotkanie towarzyskie wieczorkiem przy piwku. Prosta i wyrazista sałatka która idealnie smakuje po chmielowym trunku :). Dla 3 osób Czas przygotowania: 15
Kuchnia PROzdrowotnaSzybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne. Smaku nadaje im konfitura wiśniowa z dodatkiem czekoladowego likieru. Idealne małe co nie co na spotkanie z rodziną i znajomymi
VioletoweKucharzeniepowoli ucierać. Powstałą masę wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć masę i znów przykryć herbatnikami. Czekoladę roztopić na kąpieli wodnej i wylać ją na górę ciasta posypując szybko kokosem. Porcja na dużą blaszkę. Ciasto radze wyjąć z blaszki gdy stężeje ponieważ do takich ciast lubią przedostawać się metaliczne zapachy
PychotkaaaHej! dziś przenosimy trochę egzotyki na polskie realia. Idealne na śniadanie czy kolacje, mocno sycące i bogate w białko czy witaminę E. Polskie guacamole dzięki połączeniu
Kuchnia PROzdrowotnaSzybkie, smaczne i niedrogie domowe wafelki. Składniki: opakowanie suchych wafli kostka margaryny szklanka cukru 3 łyżki mleka w proszku łyżka kakao żółtko Sposób wykonania: Margarynę rozpuścić
Darcia w kuchniHej! Dziś coś w sam raz na jesienne chłody!. Ciepłe mleko... w orientalnym klimacie. Idealne po powrocie do domu gdy jesteście wyziębieni! Dzięki zawartości orzechów nerkowca
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie! Chciałbym dziś poruszyć temat ogólnie pojętego zdrowia. We współczesnym, głównie medialnym przekazie dbanie o zdrowie wiąże się z suplementacją tabletkami. To ogromne wypaczenie doprowadza do
Kuchnia PROzdrowotnaPolska tradycja surówek do obiadu i włoska inspiracja smakami, wynik = zupełnie nowe smaki do tradycyjnego obiadu. Powiew bazylii i rukoli oraz nierafinowany olej rzepakowy który szczerze
Kuchnia PROzdrowotnaPikantna słodycz!, tak można by określić dzisiejszą przekąskę na zimno. Choć nie ma tu mięsa i ostrej papryki, to jest to szaszłyk sycący i z charakterem
Kuchnia PROzdrowotnałyżeczki cynamonu 3 białka jajek 1/3 szklanki cukru + do posypania śliwek Przygotowanie: Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto (mąkę przesiewamy). Siekamy margarynę i szybko wyrabiamy ciasto dłońmi. Do przygotowanej blachy wykładamy na spód 2/3 ciasta, nakłuwając je widelcem. 1/3 ciasta wstawiamy do zamrażarki na 30 minut. Formę z ciastem wstawiamy na 10 minut do piekarnika
ChilliJemyWitajcie! Dziś będzie trochę o surówkach, które w naszej Polskiej tradycji obiadowej zawsze znajdowały swoje miejsce na talerzu. W czasach gdy robi się moda na wykwintnie
Kuchnia PROzdrowotnaHej! Dzisiejszy przepis jest typowo sezonowy i idealnie wpisuje się w nadchodzącą jesień. Pyszna i szybka zupa z prawdziwków ożywi i obudzi Wasze zmysły przytłumione koncernowym
Kuchnia PROzdrowotnajabłek 2-3 łyżeczki cynamonu cukier do smaku 16g cukru waniliowego Przygotowanie: Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto (mąkę przesiewamy). Siekamy margarynę i szybko wyrabiamy ciasto dłońmi. Do przygotowanej blachy wykładamy na spód 2/3 ciasta, nakłuwając je widelcem. 1/3 ciasta wstawiamy do zamrażarki na 30 minut. Formę z ciastem wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego
ChilliJemyDziś klasyka, ciut pomijana na rzecz wieprzowego gulaszu po węgiersku. Wołowina to mięso o najlepszych wartościach odżywczych, w żadnym wypadku nie równa się z wieprzowiną która
Kuchnia PROzdrowotnasernikowa 800 g jogurtu greckiego 2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 3 jajka 50 g cukru pudru szczypta soli Przygotowanie Składniki na ciasto wkładamy do jednej miski i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i schładzamy w lodówce przez godzinę. Następnie ciastem wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (24cm x 26cm). Pieczemy je w 180 C przez
e-PrzepisyKulinarneWitajcie! Nadchodzi królowa września... zupa z dyni i świeżych fig!. Aromatyczna i subtelna a do tego prosta w przygotowaniu. Odpowiednia dla wegan jak i osób nie
Kuchnia PROzdrowotnaHej! Ciąg dalszy sezonowych rarytasów!. Patison to urocze warzywko przypominające statek ufo które nie dość że świetnie smakuje po obróbce cieplnej to na dodatek jest lekkostrawne
Kuchnia PROzdrowotnaWracamy do sałatek!, po maratonie koktajlowym proponuję Wam absolutnie jedną z piękniejszych sałatek spośród już ponad 50! na moim skromnym blogu. Świeże liście szpinaku, rukoli połączą
Kuchnia PROzdrowotnaAntyoksydacyjna petarda! aż pieni się od aktywnych związków czekających tylko na rozprawienie się z wolnymi rodnikami. Aronia to witaminy z grupy B, rutyna, witamina C, PP
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie, niebawem szykuje się całkiem ciekawa impreza w uwielbianym przeze mnie stylu z dawnych lat. Taki chwilowy wehikuł czasu świetnie przygotuje Was do tego ciężkiego powakacyjnego
Kuchnia PROzdrowotnaHej! Czas na szybką, zaskakującą i ładnie prezentującą się przekąskę. Charakterystyczny smak sera gorgonzola przełamuje smak gorzkiej czekolady a całość zamyka orzechowy aromat. W 15 minut
Kuchnia PROzdrowotnaProste rzeczy najlepiej trafiają do naszej świadomości, dlatego też dzisiejsza propozycja to coś co może odmienić Wasze poranki raz na zawsze. Omawiana już nie raz na
Kuchnia PROzdrowotnaWieczór to często najlepsza pora dla naszej aktywności. Czujemy się bardziej energiczni, lepiej nam się myśli i też lepiej na nas działają przeróżne suplementy. Koktajl w
Kuchnia PROzdrowotnaMocny, intensywny i prawie czarny a jednak granatowy. Koktajl z 3 najciemniejszych owoców: jagód, borówek i czarnej porzeczki to coś dla dbających o wzrok. Konkretny zastrzyk
Kuchnia PROzdrowotnaWracamy do koktajli!, dziś przeniesiemy piękny zachód słońca do podłużnej szklanki typu "long drink". Pięć smacznych owoców ułożymy według ich gęstości tworząc bardzo prosty i piękny
Kuchnia PROzdrowotnaPodróże to wdzięczny temat, na który składa się wiele elementów tworzących to co nazywamy przygodą . Tak wiele przecież zależy od naszych zmysłów, które tylko czekają by
Kuchnia PROzdrowotnaHej! dziś coś ultra prozdrowotnego i nie codziennego, coś co możemy jeść na śniadanie lub kolację. Zainspirowany włoskim sposobem konsumpcji chleba maczanego w oliwie, postanowiłem stworzyć
Kuchnia PROzdrowotnaDruga odsłona wiśni na blogu :) Tym razem w bardzo prostej do zrobienia mrożonej herbacie. Dość popularna marka herbat gotowych do spożycia ARIZONA zyskuje coraz to więcej
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie! Mam dla Was dobrą wiadomość, od dziś możecie stworzyć swoje domowe laboratorium domowych napoi funkcjonalnych. Obecnie funkcjonuje kilkanaście fantastycznych sklepów ze zdrową żywnością oferujących sproszkowane
Kuchnia PROzdrowotnaDziś pierwsza odsłona wiśni w letnich napojach. Pożywny, mocno prozdrowotny i orzeźwiający - taki będzie dość nietypowy koktajl w którym znajdziemy doskonałe roślinne źródło białka w postaci
Kuchnia PROzdrowotnaHej! Zapraszam Was na prawdopodobnie najsmaczniejszy koktajl tego lata :) 2 warstwy pełne smaku najeżone kontrastowymi smakami urzekną Wasze podniebienie natychmiastowo . Biała warstwa to śmietankowo - porzeczkowa wariacja
Kuchnia PROzdrowotnaKonkretny, szybki i prosty do zrobienia. Chłodnik PUTIN to 3 składniki które tworzą smak który jedni kochają a inni nienawidzą. Kwas chlebowy to produkt specyficzny jeśli
Kuchnia PROzdrowotnaKolejne ziołowe wariacje na lato! Po koktajlu z samym zielem czystka, pora na koktajl na bazie miksu ziela gojnika i czystka. Super odświeżający o mocnych właściwościach
Kuchnia PROzdrowotnaHej! Czy wiecie że już ponad 25% ludzi spokojnie radzi sobie bez pieczywa na śniadanie?. Ten nowy trend jest bardzo pozytywny i też podyktowany tym
Kuchnia PROzdrowotnaŚrodek lata a wraz z nim upalne dni to prócz brązowej opalenizny szukanie sposobów na ochłodzenie. Prócz picia wody, najlepszym orzeźwieniem są zimne owoce, najlepiej sezonowe
Kuchnia PROzdrowotnaProblemy z bolącymi zębami to coś czego po pierwsze się nie spodziewamy a po drugie to coś co potrafi położyć Nas na łopatki i wręcz doprowadza
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie! Dzisiejszy przepis nie jest pro zdrowotny ale prócz zdrowego stylu życia uwielbiam tradycyjne, regionalne i prosto z lasu produkty. Stąd też ta smaczna wariacja którą
Kuchnia PROzdrowotnaMała wariacja nt. serowego burgera :) w sam raz na letnią porę! Szybki do zrobienia, zdrowy i lekki. Okrągła cukinia to sezonowe warzywko które idealnie nadaje się
Kuchnia PROzdrowotnaAbsolutny hit sklepów z żywnością: Ziele czystka! dziś w koktajlowej odsłonie z sezonowymi owocami. Oryginalny i ciekawy smak - gwarantowany!. Ten koktajl to antyoksydacyjna bomba w której
Kuchnia PROzdrowotnaKontrastowe smaki w kilka minut! Świeża śliwka z aromatycznym zielonym pieprzem i żurawiną to propozycja na jeden z tych nieco zimniejszych deszczowych dni. O słodycz zadba
Kuchnia PROzdrowotnaDzisiejszym tematem będą owoce prosto z działki: pyszne czereśnie, agrest, świeża mięta czy też płatki róży. Przygotujemy idealną sałatkę na lato która będzie bez tłuszczu
Kuchnia PROzdrowotnaSłodkie morele to jedne z najbardziej lubianych przez dzieci owoców, dzięki dużej ilości beta karotenu świetnie chronią skórę przed słońcem. Ten bardzo pożywny owoc połączymy z
Kuchnia PROzdrowotnaO piwie zrobiło się głośno dosyć niedawno za sprawą wychodzących jak grzyby po deszczu mini browarów rzemieślniczych działających samodzielnie lub kontraktowo z większym browarem. Patrząc na
Kuchnia PROzdrowotnaKompot to coś oczywistego i banalnie prostego, w pamięci pozostaje sentyment a obecnie jego spożywanie kojarzy się co najwyżej z barem mlecznym. Co prawda czasy mamy
Kuchnia PROzdrowotnaszkl. cukru pudru szczypta soli 120 g zimnego masła 2 żółtka Budyń: 450 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy Dodatkowo: drobne owoce do dekoracji Przygotowanie: 1. Ciasto : Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami, ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30-60 minut. 2. Po tym czasie rozwałkować na grubość około
Nastoletnie WypiekanieProsty, pożywny i odświeżający! Koktajl na bazie czarnej herbaty cejlońskiej to klasyka która zawsze się obroni. Lekkie pobudzenie i świeży oddech to dwa mocne punkty tego
Kuchnia PROzdrowotnaKwintesencja lipca w orzeźwiającym miksie: porzeczek, agrestu, truskawek i malin. Wszystkie sezonowe owoce w jednej szklance, ogrom witaminy C i bioflawonoidów!. Jeśli zmęczyliście się upałem to
Kuchnia PROzdrowotnaHej! Znowu będzie sezonowo więc nie traćcie czasu i czym prędzej śpieszcie po porzeczki :). Tutaj znajdziecie białą i czerwoną a już niebawem będzie coś z czarną
Kuchnia PROzdrowotnaLato to nie tylko smaczne sezonowe owoce, lato to również pełne słońca pomidory i ich smaczne odmiany w tym nasza ulubiona czyli MALINOWE :). Ten prosty koktajl
Kuchnia PROzdrowotnaJeśli jesteście porannymi niejadkami, bądź tak późno wstajecie do pracy że nie zostaje Wam wiele czasu na śniadanie to czas pomyśleć o porannych koktajlach. W letniej
Kuchnia PROzdrowotnaNieodpowiednia dieta, mała aktywność fizyczna czy tez słaba przemiana materii często powodują zaparcia. Skutki zaparć to: złe samopoczucie, uczucie ociężałości i apatia. Lato to świetny okres
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie!, dziś coś dla fanów kurczaka którzy bez sosu nie wyobrażają sobie obiadu :). Dwa bardzo mocne aromaty: koziego sera i wędzonej papryki dadzą Wam nie małe
Kuchnia PROzdrowotnaSezon morelowy tuż tuż a na Kuchni PROzdrowotnej już serwuję Wam multi koktajl na bazie świeżych moreli. Będzie to typowy koktajl letni o wielowarstwowym smaku, świetnie
Kuchnia PROzdrowotnaW ciepłe, słoneczne dni zawsze królują lekkie sałatki, orzeźwiające koktajle czy też aromatyczne mrożone kawy i herbaty. Na pierwszym miejscu pragniemy orzeźwienia a także świeżych i
Kuchnia PROzdrowotnaLato to świetny czas na odchudzanie, to czas gdy wysoka temperatura obniża głód a wygrywa pragnienie i chęć orzeźwienia. Wraz z większą aktywnością fizyczną warto wspomóc
Kuchnia PROzdrowotnaKorzystając z letniego okresu kiedy przebywam nad Polskim morzem nie mogłem powstrzymać się od zbioru płatków z krzaków dzikiej róży które wyścielają wydmy. Esencja smaku róży
Kuchnia PROzdrowotnapłatki migdałowe Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrami oraz żółtkami, dodać posiekane zimne masło, siekaczem do ciasta kruchego połączyć składniki a potem szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Rozwałkować przez papier pergaminowy, dzięki temu nie będzie kleić się do wałka, gotowym szablonem z tektury-ja robiłam własnoręcznie gdyż nie miałam gotowej
Wanilia i KardamonApatyczny, znudzona, bez chęci do życia... Tak możesz się czuć gdy zabraknie w Twojej diecie zestawu żelaza wraz z witaminą C. Pękające kąciki ust czy też
Kuchnia PROzdrowotnaPierwsze w tym roku ciasto z rabarbarem. Bardzo łatwy i szybki przepis. Ciasto niezbyt wymyślne, ale wyrafinowane w swojej prostocie. Do po południowej kawki czy herbatki. Koniecznie w towarzystwie wiosennego słońca :) Składniki: Ciasto: 200 g masła 200 g cukru 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 300 g rabarbaru garść płatków migdałowych Kruszonka
My simple kitchenCiąg dalszy orzeźwienia, tym razem charakterystyczny smak letnich nektarynek połączy się ze słodkimi truskawkami i odświeżającą miętą. Nektarynki to spora ilość beta-karotenu, witaminy C oraz
Kuchnia PROzdrowotnaZnana od stuleci, bardzo powszechna a jednak wciąż za mało wykorzystywana. Lawenda to wspaniałe aromatyczne zioło z dużą ilością olejku eterycznego które to zaczyna właśnie w
Kuchnia PROzdrowotnaOdchudzanie to tak popularny temat że znalezienie jakiejś diety nie stanowi żadnego problemu. Diety to też moda, to stos wszelakich TEORII które firmują znane lub mniej
Kuchnia PROzdrowotnaHej!, jak zapewne widzicie mamy taką porę że gdzie nie popatrzymy tam sprzedają... TRUSKAWKI, dlatego im więcej pomysłów na ich skonsumowanie tym lepiej :) . Dziś połączenie smaków
Kuchnia PROzdrowotnaPolskie afrodyzjaki w prozdrowotnym koktajlu warzywnym wypadły znakomicie. Świeży, pachnący lubczyk oraz seler doskonale połączyły się z aromatycznym pomidorem malinowym. Mocy dodaje napar z Yerba Mate
Kuchnia PROzdrowotnaGdy goni nas czas a chcemy zrobić dobre wrażenie kulinarne, potrzeba dobrego pomysłu od A do Z. 30 minut to doskonały czas by zrobić proste a
Kuchnia PROzdrowotnaCoś dla miłośników selera! ekstra aromatyczna zupa krem z młodziutkiego selera, To genialne warzywo nie dość że jest NISKOKALORYCZNE to na dodatek jest świetnym AFRODYZJAKIEM. Co
Kuchnia PROzdrowotnaOstatnie chłodniejsze dni już nie długo będą za nami a już teraz zaczyna się sezon na truskawki który oczywiście oznacza że zrobimy pyszne koktajle!. Użyjemy świeżych
Kuchnia PROzdrowotnaPasty na chleb swoją prostotą i praktycznością zdobywają sympatię w Polskich domach. Szkoda tylko że najczęściej raczymy się gotowcami z marketów które po pierwsze: często mają
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie! czas na mój hit dzieciństwa czyli chrupki obsmażany kalafior który znakomicie zastępuje mięso w dniu głównym. Atrakcyjne ceny kalafiora właśnie się zaczynają więc np
Kuchnia PROzdrowotnaZachęcam Was serdecznie do przygotowywania surówek samodzielnie, nie zajmuje to wiele czasu a zyskujemy świeżość i pewność że nie spożywamy środków konserwujących. Polecam mało docenianą białą
Kuchnia PROzdrowotnaRodzinna sałatka dla wielbicieli ostrzejszych smaków której bazą jest młoda kapusta pekińska to pozycja obowiązkowa. W sklepach od pewnego czasu mamy już intensywnie zieloną kapustę pekińską
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie!, dziś będzie z cyklu "nie marnuj jedzenia" i pogodzimy to najczęstszym cyklem "ale to pyszne" :P. Sprawa rozchodzi się o ser żółty, który jak wiemy
Kuchnia PROzdrowotnaKolejne spotkanie z wołowiną a w niej baweta, która to zaczyna gościć na stałe w popularnych dyskontach. Baweta to tak naprawdę porcja wołowiny pochodząca z łaty
Kuchnia PROzdrowotnaSezonowy klasyk czyli zupa szczawiowa to coś co trzeba zrobić w wiosenne dni!. Zdaję sobie sprawę że zupa ta ma tyle samo smakoszy co przeciwników dlatego
Kuchnia PROzdrowotnaDziś królują ziołowe inspiracje z rumiankiem na czele. Daje on ulgę żołądkowi, pomaga na alergie i działa przeciwzapalnie. Za sprawą młodej marchewki nasz wzrok się ożywi
Kuchnia PROzdrowotnaRobi się coraz cieplej, słonko z dnia na dzień bardziej nas będzie przygrzewać więc naturalną odpowiedzią na to są koktajle :) Z sezonowym rabarbarem, aromatyczną miętą czy
Kuchnia PROzdrowotnaKolej na świeży szczaw który swoim kwaskowym posmakiem rewelacyjnie sprawdzi się w sałatce. Wraz z wędzonym łososiem, świeżą miętą, sałatą czy też pomidorkami malinowymi z pewnością
Kuchnia PROzdrowotnaPowiem Wam szczerze że oszalałem na punkcie świeżych produktów! Po pierwsze urzeka mnie ich smak a po drugie moje samopoczucie po ich zjedzeniu staje się o
Kuchnia PROzdrowotnawyłożyć ciasto. Piec w temp. 180ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć, przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze, by rabarbar na górze
Czerwień i błękitOkres majowy od kilkunastu lat nieodłącznie kojarzy się z grillem czy ogniskiem. Sałatka serowo - pomidorowa z odświeżającą bazylią jest idealnym dodatkiem zarówno by zabrać ją do
Kuchnia PROzdrowotnaWspółczesny zasięg alergii jako dolegliwości stał się niemal tak ogromny jak nadwaga. W mniejszym lub większym stopniu ogromna rzesza osób zmaga się alergią przynajmniej raz w
Kuchnia PROzdrowotnaSkończyła się na szczęście zima i wreszcie można korzystać z cudownych smaków takich jak np. młoda kapusta. Dzisiejsza surówka to świetna podpowiedź jak ubogacić smakowo ale
Kuchnia PROzdrowotnaMamy wiosnę to i odnośnie jedzenia nasuwa nam się tylko jedno określenie: ŚWIEŻOŚĆ. Dania z makaronem cieszą się dużą popularnością ze względu na szybkość ich przygotowania
Kuchnia PROzdrowotnaSkoro majówka to i botwinka z rabarbarem w sklepie :). Nigdy nie myślałem łączyć tych dwóch składników ale dziś pomyślałem że zaryzykuję. Absolutnie spontanicznie również nawinęła się
Kuchnia PROzdrowotnapiekę w 200 stopniach przez 25 minut. Pamiętajmy by po połączeniu składników z dwóch misek nie mieszać zbyt długo, ponieważ soda z kefirem wchodzi w reakcję i ciasto zaczyna szybko rosnąć. Jeśli za długo potrzymamy- ciasto opadnie. Gotowe. Miłego dnia
Życie na widelcuKuchnia włoska jest najczęściej w Polsce wybieraną kuchnią prócz naszej rodzimej. Ma ogromne grono swoich zwolenników, do tego ogrom produktów związanych typowo z włoską kuchnią znajdziemy
Kuchnia PROzdrowotnaNie lubiany w dzieciństwie, kojarzony tylko i wyłącznie z lekiem na anemię szpinak wraca do łask niczym bumerang. Obecnie świeże liście szpinaku są dostępne w wielu
Kuchnia PROzdrowotnaMoże to dziwić ale czasem świetne lekarstwa dosłownie rosną nam pod nogami i gdy wygospodarujemy trochę czasu to świetnym pomysłem jest wybranie się na zbiór mniszka
Kuchnia PROzdrowotnaJedna z ulubionych zup wielu rodaków :) która musi być idealna i tu właśnie znajdziecie przepis na nią!. Najlepsza konsystencja zupy to coś pomiędzy wodnistym kapuśniakiem a
Kuchnia PROzdrowotnażółtka oraz: 2 - 2,5 kg jabłek ½ szklanki cukru ½ łyżeczki kardamonu 3 łyżeczki cynamonu ok 4 łyżki bułki tartej Wykonanie: Przygotować ciasto: Wszystkie składniki włożyć do miski, szybko zagnieść ciasto. ⅔ ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut, resztę ciasta również zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne
Mama GotujePokrzywa obecnie znów wraca do łask i szczególnie jest lubiana przez kobiety ze względu na zbawienne działanie na cerę, włosy czy paznokcie. Jej działanie jednak jest
Kuchnia PROzdrowotnaBardzo aromatyczny, tani i rozgrzewający. Taki jest inspirowany Chinami pyszny rosół z kaczki. Przygotowuje się go bardzo prosto, lecz trzeba zaopatrzyć się w co poniektóre przyprawy
Kuchnia PROzdrowotnaWracamy do korzeni i przywracamy tradycyjne smaki!. Czerwona kapusta to ogrom zdrowia w całej jej głowie. Nie sposób wymieniać ilości witamin i minerałów w niej zawartych
Kuchnia PROzdrowotnaNiskie ceny cukinii zbliżają się wielkimi krokami a co za tym idzie, wejdzie ona do naszego tygodniowego jadłospisu :). Dzisiejsza propozycja to najprostszy i najszybszy sposób przygotowania
Kuchnia PROzdrowotnaWołowina to absolutna klasyka kuchni polskiej, w natłoku fali burgerów i steków rodem z ameryki wystawiam środkowy palec na ten zalew obcej kultury. Mieszkańcy wielkich miast
Kuchnia PROzdrowotnaJeśli denerwują Cię Chińczycy którzy nie mają umiaru w bezczelnym kopiowaniu wszystkiego co wpadnie im w ręce to usmaż im europejskie sajgonki z ziemniakami których nie
Kuchnia PROzdrowotnaŁosoś to coraz to popularniejsza w Polsce ryba jeśli chodzi o ryby świeże. Znajdziemy ją już niemal w większości marketów więc na pewno kiedyś skusicie się
Kuchnia PROzdrowotnaHej! Dziś będzie trochę o napojach energetycznych i o tym czy warto z nich czasem skorzystać. Jeszcze nie dawno rynek był zdominowany przez markę Red
Kuchnia PROzdrowotnaUkładanie sałatek to niewątpliwie sztuka, jest to małe arcydzieło które prócz tego że cieszy oko, może i ucieszyć podniebienie :). Tym razem nie stawiamy na szybkość wykonania
Kuchnia PROzdrowotnaSałatki czy surówki podawane do obiadu pełnią dwie a w zasadzie czasem i trzy ważne funkcję: po pierwsze są elementem odświeżającym w obiedzie, po drugie powinny
Kuchnia PROzdrowotnaPotrawy bez glutenu stają się coraz popularniejsze ze względu na plagę alergii pokarmowych które dotykają Polaków. Takie posiłki tak samo mogą być spożywane przez wszystkich bo
Kuchnia PROzdrowotnaPowszednia pomidorówka to już przeszłość!, przy obecnej szerokiej dostępności produktów możemy wzbogacać smak tradycyjnych potraw o świetne dodatki, Prażony czosnek i przesmażone suszone pomidory na zalewie
Kuchnia PROzdrowotna