szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1565/2080)

Pikantne skrzydełka z kurczaka 149

Pikantne skrzydełka z kurczaka mogą być zarówno potrawą z grilla, jak i propozycją weekendowego obiadu. W zależności od tego jaką ostrość lubicie dodajcie więcej albo mniej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka limonkowo-jogurtowa 109

może być świąt bez babki - ta jest szybka i prosta, na dodatek każdego dnia smakuje coraz lepiej. Składniki na 20 porcji : 225 g jogurtu naturalnego 5 jajek skórka i sok z 2 limonek 450 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 450 ml oleju 600 g mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru pudru (lub więcej(...)olej zmiksować na puszysty krem. Makę wymieszać z proszkeim do pieczenia, dodać do masy. Formę do babki (dużą - około 2, 5 l pojemności) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć ciasto. Piec 75 minut  w temperaturze 175 o C (termoobieg - 150 o C). Jeśli wierzch ciasta za bardzo zbrązowieje przykryć je folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Babkę wyjąć

cucinare
Ciastka krakowskie 240

Ciastka krakowskie ZAWSZE będą mi się kojarzyć z domem rodzinnym. Przepis pochodzi od mojej mamy, która piekła je ,,na szybko”, kiedy przyszła ochota na coś słodkiego. Warto z niego skorzystać, bo składniki nie są wymagające i praktycznie zawsze dostępne w domu. Koniecznie z domowymi powidłami i margaryną Palma… ,,z murzynkiem”, jak się u nas mawiało. Powidła, można ewentualnie zastąpić(...)mąki 1 szklanka cukru skórka otarta z jednej cytryny 200 g powideł śliwkowych Przygotowanie: Mąkę, 450 g cukru, skórkę z cytryny i margarynę zagniatamy razem rękoma. Z ciasta tworzymy 2 – 3 wałki o średnicy około 5 cm, brzegi obtaczamy w pozostałym cukrze, wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone wałki kroimy w krążki o grubość 0,5 cm, układamy płasko

Kierunekuchnia
Przystawka – babeczki z pastą jajeczną i łososiem 1374

Już niejednokrotnie widzieliśmy na różnego rodzaju przyjęciach, spotkaniach babeczki z kruchego ciasta podane w postaci wytrawnej. Tym razem Madzia postanowiła przygotować domową wersję przystawek – babeczki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PUSZYSTE PLACUSZKI NA SERKU HOMO Z JAGODOWYM SOSEM 172

Prosty, szybki , nieskomplikowany przepis gwarantujący nam 💗💗💗  uuuucztę dla podniebienia! Puszyste, lekko waniliowe placuszki zachwycą małych i dużych. Możemy zaserwować je na obiad np. jako II danie po niezbyt treściwej zupie, albo zwyczajnie jako deser. Są pyszne bez żadnych dodatków ale posypane odrobiną cukru pudru lub polane owocowym sosem to już całkowita eksplozja smaku!  Składniki: 500 g serka homogenizowanego(...)zrobiony ze zblendowanych z odrobiną cukru jagód. Sprawdzą się tutaj równie dobrze zmiksowane truskawki, nutella, cukier kryształ, cukier puder. Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy do połączenia się. Nakładamy łyżką ciasto i  smażymy placuszki na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (na małym ogniu, aby przesmażyły się w środku). Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniczku z ewentualnego nadmiaru

Walijskie Pichcenie
MUFFINY Z MALINĄ I KREMEM NA BAZIE BEZY SZWAJCARSKIEJ 164

strony moje wypieki. I to właśnie na tym przepisie zawsze się wzoruję. Autorką oryginalnego przepisu jest Marthy Stewart , tłumaczenie Pani Dorota . Babeczki są bardzo letnie i bardzo smaczne. Szybko znikają ze stołu. Wilgotne, pachnące i dziecinnie proste w wykonaniu. Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki, 1 szklanki cukru, 1 kisiel malinowy, 1 cukier waniliowy, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 150g(...)ucieramy z cukrem do momentu rozpuszczenia kryształków i otrzymania puszystej masy. Dodajemy po kawałeczki miękkie masło. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy razem z ubitymi białkami. Całość ciasta dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy sypki kisiel. Mieszamy. Papilotki nadziewamy białym i różowym ciastem. Do środka wkładamy malinę. Pieczemy 40min w 160-180 o C. Przygotowanie

Słodki Zakątek
Rogale topione w wodzie 168

Rogale drożdżowe zatapiane w wodzie. W smaku rewelacja, łatwe do przygotowania. Przepis jest stary, znany i wypróbowany. Zawsze się udają i szybko znikają. Jeśli nie próbowaliście to koniecznie musicie skorzystać z przepisu i upiec. Jeśli macie ochotę na inne rogaliki to znajdziecie je w zakładce CIASTKA. Podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki  (na około 45 rogalików(...)wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać dodać lekko roztrzepane zółtka, cukier, roztopione przestudzone masło oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko zagnieść i uformować kulę. Ciasto powinno być lepkie. Zawijamy kulę ciasta lekko w ściereczkę bawełnianą i wkładamy do garnka z zimną wodą tak aby zakrywała ona ciasto. Po wypłynięciu ciasta na powierzchnię wody wyciągamy

O kuchni z uczuciem
Dyniowe kopytka 117

pyszne, jesienne "danie" odsmażane kopytka dyniowe.  Dynię możecie użyć na 2 sposoby albo pieczoną, albo surową. Ja wybrałam surową, ponieważ nie miałam wcześniej upieczonej a miało to być szybkie danie do przekąszenia. Składniki: 1 kg ziemniaków 200 gram mąki pszennej 2 duże jajka 2 łyżki masła  1/2 dyni hokkaido sól do smaku dodatkowo: 1 łyżeczka soli woda(...)ziemniaków. U mnie była to maszynka, ponieważ razem z ziemniakami przez maszynkę przepuściłam 3-krotnie surową, obraną ze skóry dynie hokkaido. Dodajemy do masy sól, mąkę i jajka, zagniatamy ciasto. Stolnicę obsypujemy mąką, ciasto na kopytka dzielimy na 3-4 części i formujemy z nich wałeczki, obtaczając je dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczamy i tniemy na ukośne kawałki

Życie zaczyna się w kuchni
ROGALIKI PIWNE Z POWIDŁAMI 119

przesiewamy do miski. Następnie zmrożoną kostkę margaryny ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wlewamy pół szklanki piwa i zaczynamy ugniatać ciasto do momentu aż osiągnie odpowiednią "plastyczną" konsystencję. Ciasto można wykorzystać zarówno na ciasteczka, rogaliki w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Ja zrobiłam tym razem na słodko w formie rogalików z powidłami śliwkowymi mojej babci :) Pieczemy w temperaturze 180 stopni(...)styk :) Zapach unosił się w całym mieszkaniu i wygrywał znajomą nutę na naszych kubkach smakowych. Jak zapewne się domyślacie, świeżo wyciągnięte z piekarnika rogaliki znikały z talerza bardzo szybko! ...taki łasuch z tej mojej przyjaciółki, co by nie wspominać już o mnie samej ;) Tym akcentem życzę Wam smacznego

wege i kropka
Babeczki czekoladowe z kremem śmietanowym 186

ochotę na coś szybkiego do kawy zawsze najlepiej sprawdzają się muffinki. Tym razem wykorzystałam dostępne składniki w lodówce i wyszło całkiem smacznie. Zachęcam do zrobienia. Zapraszam...  SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekoladowe dropsy 1 jajko 0,5 szklanki oleju(...)Nastawiamy piekarnik na temperaturę 190 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.  Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Można zrobić to zwykłą łyżką. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 -25 min. Wyjmujemy babeczki

Kubki smaku
Pszenny chleb drożdżowy z suszonymi pomidorami 134

chleb drożdżowy z suszonymi pomidorami z oliwy. Chleb pachnący, dość lekki i smaczny. Jego niezaprzeczalną zaletą jest to, że dość długo utrzymuje świeżość. Przygotowuje się go dość prosto i szybko, więc śmiało można go upiec wieczorem, tuż przed spaniem. Na śniadanie będzie jak znalazł. Ilość pomidorów podanych w przepisie jest orientacyjna. Jeśli lubicie pieczywo o bardziej zdecydowanym smaku, dodajecie(...)mocno.  Mąkę przesiać do dużej miski. Wsypać drożdże, cukier i sól. Dodać pomidory, wodę z mlekiem oraz oliwę. Wszystko razem połączyć i zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Trwa to około godziny, w zależności jak ciepło jest w domu. Po wyrośnięciu ciasto zbić dłonią, aby odgazowało się. Wyrobić przez chwilę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami 137

mojej kuchni nie może zabraknąć. Obok noża i garnka to niezbędny i mój ulubiony sprzęt. Niejedna już gościła w mojej kuchni, jedne na dłużej, inne swój żywot zakończyły zaskakująco szybko. Nigdy jednak nie miałam w swojej kolekcji patelni, którą śmiało mogę włożyć do piekarnika-patelnia przystosowana jest do używania w piekarniku, do temp. 240 st. C. Solidna, ciężka, ze stabilną(...)przygotowania inspirującego, świątecznego przepisu. Najwyższy czas zaprezentować Wam efekty mojego gotowania z marką Ambition i trzema pomocnikami! Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Składniki: na ciasto: 200 g mąki pszennej 50 g roztopionego masła 1 jajko 5 łyżek ciepłej wody 1 łyżeczka soli 14 g świeżych drożdży na farsz: 500 g małych pieczarek ½ szklanki czarnych oliwek wydrylowanych

Moja smaczna kuchnia
Bezglutenowe bułeczki z quinoa 200

Bezglutenowe bułeczki z komosy ryżowej to prosty, szybki i bardzo smaczny sposób na domowe pieczywo i wykorzystanie nadmiaru kaszy :) Oryginalny przepis dostałam od koleżanki Marty, która zrobiła je w wersji z kaszy jaglanej, ale jak widać quinoa też się do tego znakomicie nadaje. Wspaniale smakują same, z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek, ale także z serkiem czy dżemem. Polecam(...)suszonych drożdży ok. 280-300 ml letniej wody 1 łyżeczka soli W dużej misce wymieszaj ugotowaną kaszę z mąkami, drożdżami i solą. Powoli wlewaj wodę cały czas mieszając. Konsystencja ciasta musi pozostać gęsta.Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłymi miejscu na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przemieszaj i mokrymi rękami formuj bułeczki.Układaj

Kuchnia bezglutenowa
Brioche makowe na poczekaniu 148

Brioche makowe na poczekaniu, czyli szybkie drożdżowe bułeczki na śniadanie. Uwielbiam brioche z prawdziwym masłem. Są takie pachnące….i syte, po prostu maślane. Uwielbiam zapach makowych wypieków! Dziwne jak porcja maku może zmienić smak wypieku. Brioche makowe są wspaniałe! Brioche makowe Składniki: 2 łyżki cukru 25 g drożdży 400 g pszennej mąki 125 g letniego mleka 3 jajka(...)gęstości kwaśnej śmietany. Przykryj i odstaw na 10 minut. Przełóż rozczyn do dużej misy lub jak u mnie do misy robota kuchennego. Dodaj resztę mąki i jajka. Zagnieć ciasto. Kiedy wszystkie składniki będą już połączone dodaj porcjami miękkie masło. Ciasto będzie bardzo puszyste. Przykryj folią i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmij ciasto na oprószoną mąką

codojedzenia
Pyszne ciasteczka fistaszkowo-owsiane 163

Szybkie i mega pyszne ciasteczka. Dzieciaki były zachwycone, chrupały aż miło.  Składniki: 200 g masła  3/4 szkl cukru brązowego 1 duże jajko zapach waniliowy/nasiona z laski wanilii 1 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej  szczypta soli 2 i 1/2 szkl płatków owsianych (np płatki owsiane pełnoziarniste Cenos) 4 łyżki masła orzechowego(...)orzechowe i wanilię. Następnie mąkę z proszkiem i sodą, sól, płatki owsiane. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsypujemy lekko posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.  Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je w dość sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie rozpłaszczamy je. Pieczemy w temp 180 stopni

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania