Chleb banalnie prosty i szybki w wykonaniu, a efekt na prawdę spektakularny. Chciał mi uciec z foremki.. moja silikonowa keksówka prawie "pękała w szwach". Ostatecznie udał się taki oto wypiek ;) Do upieczenia bochenka potrzebujemy: 50 g ziarna prosa (mielimy w urządzeniu Thermomix 30s/obr 10) 40 g drożdży 30 g miodu 300 g mleka Z tych składników robimy zaczyn(...)dodajemy po kolei składniki i ustawiamy 37st/2,5min/obr 1. Następnie do zaczynu wsypujemy: 450 g mąki pół łyżeczki soli i wlewamy 20 g oleju rzepakowego. Zagniatamy elastyczne ciasto, będzie się trochę kleić, można dosypać nieco mąki. W przypadku Thermomixa dodajemy kolejno składniki do misy, bez oczekiwania, aż urośnie zaczyn i ustawiamy 3min/zamknięta pokrywa/kłos Przekładamy ciasto
MamaOskarkaNiesamowicie smaczne , ale też obłędnie słodkie ciasto bez pieczenia. Złożone z warstw herbatników … ciągnącego karmelu i puszystej śmietanki posypanej czekoladowymi wiórkami. Ja , by przełamać ten słodki smak do ciasta dodaję warstwę krakersów – ich słony smak jest absolutnie niewyczuwalny , natomiast przyjemnie się komponuje z pozostałymi smakami. UWAGA : PRZEPIS JEST NA DUŻĄ BLACHĘ. ŚMIAŁO MOŻNA PRZYRZĄDZIĆ NA MNIEJSZEJ I SKŁADNIKI ZMNIEJSZYĆ(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA BUDYNIOWA : 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mleka mieszamy z żółtkami i przesianą mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodajemy do gotującego się mleka i bardzo szybko i dokładnie mieszamy , uważając by nie powstały grudki. Gotujemy ok. 1 min, aż masa budyniowa zrobi się gęsta. Zostawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy
Ostra na Słodkoprzepisie, wydawało mi się co chwila, że masa jest za rzadka, dodałam więcej mleka w proszku niż zalecane. Wafle smarujemy naprawdę rzadką masą, ale to ma niewątpliwy plus. Wafle szybko przesiąkają i robią się takie, jakie wafle być powinny. Aromatyczne, nie za suche. I po przeprowadzce do Krakowa, raz kupiłam identyczne w smaku wafle w sklepie. Tutaj zwą się(...)kolejnego dnia, ale kto by wytrzymał:) 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/wafle-domowe-z-kremem-z-mlekiem-w-proszku-pischinger/ MieszamWGarnku Artykuł Wafle domowe z kremem z mlekiem w proszku, pischinger pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuWybierając się na targ w poszukiwaniu świeżych owoców i warzyw, warto wiedzieć, które z nich są sezonowe i po które sięgać w określonym miesiącu. Poszukiwania ułatwi
RozdomowionaCzekolada i pomarańcze to kolejne muffinkowe połączenie idealne. Wszystko, co najlepsze w jednej małej babeczce - bardzo czekoladowej i mocno pomarańczowej. Nie wiem, jak Wy, ale ja
babka w formiePrzepis na te bułeczki znalazłam w książce 120 przepisów bezglutenowych Beaty Połatyńskiej. Książkę dostałam pod choinkę (dzięki Klaudia:-)) i zawiera wiele cennych wskazówek technologicznych odnośnie wypieków
Ze smakiem bez glutenuPizza? Jak najbardziej. Zawsze. Po kalafiorowej przyszła kolej by wypróbować spód z cukinii. Jest aromatyczny, lekki, niskokaloryczny. W sklepach i na targu pojawiła już się
Szybko Tanio SmacznieKeto brownie to mocno czekoladowe i wilgotne ciasto, bez dodatku cukru ! Co więcej, jest ono idealne nie tylko dla cukrzyków , ale również dla osób na diecie
WegePrzepisPamiętaj też, by nie gotować zbyt dużej ilości wody, a tylko tyle, ile potrzebujesz. 2. Zainwestuj w sprzęt Zwracaj uwagę na parametry sprzętu, który kupujesz. Wysoka klasa oszczędności energetycznej, szybko się zwraca. Przy zakupie kuchenki elektrycznej, zwracaj uwagę czy jest wyposażona we wskaźnik ciepła resztkowego oraz zmienną wielkość grzejnika. 3. Dbaj o czajnik Podobnie, jak w przypadku kuchenki, w przypadku(...)Staraj się nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, aby ciepło nie uciekało. Jeśli nie jest to konieczne, nie rozgrzewaj piekarnika przed pieczeniem. Z kolei, gdy planujesz upiec mięso i ciasto, zrób to po kolei. Włóż ciasto do rozgrzanego po mięsie piecyka, jeszcze zanim on ostygnie. Możesz wyłączyć piekarnik na kilkanaście minut wcześniej. Zgromadzone ciepło wystarczy, aby potrawa się dopiekła
ProstePesto.plSzybka babka z żurawiną w sam raz na święta lub wizytę gości. Babka jest delikatna i lekko wilgotna, a jej słodycz lekko przełamana kwaśną żurawiną. Idealna propozycja do kawy. Składniki: 300g mąki tortowej 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 200g jogurtu naturalnego 100g masła pół szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka świeżej żurawiny 2 łyżki cukru pudru(...)dużej misce utrzeć masło z cukrem i cukrem pudrem, dodać jajka i jogurt, Do masy maślanej dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać, Na końcu dodać żurawinę, ciasto delikatnie wymieszać łyżką, Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę do babek wysmarować masłem i lekko oprószyć bułką tartą, Ciasto przełożyć do formy, babkę piec około 40 minut do suchego patyczka
tyfranboxKruche ciasteczka - lubiane chyba przez wszystkich. Fajnym dodatkiem jest cukier na górze, który tak miło chrupie. Upiekłam na szybko na przyjście gości i po ich wyjściu zostało tylko kilka sztuk więc uznaję to za najlepszą rekomendację dla tego przepisu :). Dla kogo: dla lubiących domowe ciacha dla chcących sprawić radość najbliższym dla fanów ciastek, w każdej postaci Składniki na ciastka(...)perlisty lub kryształ (wg uznania - ok pół szklanki) Wykonanie tradycyjne: Mąkę przesiać, dodać kakao, proszek do pieczenia. Masło posiekać nożem, połączyć ze śmietaną, jajkiem i żółtkiem i cukrem. Zagnieść ciasto rękami, robotem kuchennym. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok. godzinę, do schłodzenia. Ciasto wałkować na grubość ok. pół centymetra (nie więcej, bo dość sporo rośnie), wycinać ciasteczka
Mania Wypiekaniakońca grzeszne przyjemności – połączenie kremowego serka, masła orzechowego i czekolady to elegancka, słodka przykrywka dla porcji białka, zdrowego tłuszczu i magnezu! Zobaczcie sami– to wbrew pozorom szybki do zrobienia i elegancki deser. Nie potrzebujecie do nich foremek, wykładu z podstaw temperowania czekolady ani żadnych fikuśnych gadżetów. Orzeszki ziemne pasowały mi do tych trufli najlepiej – głównym składnikiem tych łakoci, zaraz obok(...)grubym dnie, bez tłuszczu – orzechy zrobią się bardziej kruche i nabiorą mocniejszego aromatu. Ostudzone orzeszki wsypujemy do foliowego woreczka i miażdżymy na drobne kawałki, rolując je wałkiem do ciasta. To samo robimy z krakersami – potrzebne nam krakersowe okruszki które zagęszczą masę serowo-orzechową. Twarożek Mój Ulubiony, odważoną porcję masła orzechowego, pokruszone krakersy, 1/3 pokruszonych orzeszków i cukier dokładnie mieszamy łyżką
Karo in the Kitchenkońca grzeszne przyjemności – połączenie kremowego serka, masła orzechowego i czekolady to elegancka, słodka przykrywka dla porcji białka, zdrowego tłuszczu i magnezu! Zobaczcie sami– to wbrew pozorom szybki do zrobienia i elegancki deser. Nie potrzebujecie do nich foremek, wykładu z podstaw temperowania czekolady ani żadnych fikuśnych gadżetów. Orzeszki ziemne pasowały mi do tych trufli najlepiej – głównym składnikiem tych łakoci, zaraz obok(...)grubym dnie, bez tłuszczu – orzechy zrobią się bardziej kruche i nabiorą mocniejszego aromatu. Ostudzone orzeszki wsypujemy do foliowego woreczka i miażdżymy na drobne kawałki, rolując je wałkiem do ciasta. To samo robimy z krakersami – potrzebne nam krakersowe okruszki które zagęszczą masę serowo-orzechową. Twarożek Mój Ulubiony, odważoną porcję masła orzechowego, pokruszone krakersy, 1/3 pokruszonych orzeszków i cukier dokładnie mieszamy łyżką
Karo in the KitchenWitam cieplutko :) Na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznych ciasteczek. Proponuję Wam takie proste i szybkie w wykonaniu. Wykonacie je dosłownie w godzinkę wraz z pieczeniem. Jeżeli w domu są dzieci to można zaprosić je to formowania rożków. Na pewno z takiej pomocy będą miały wiele radości, zwłaszcza, że później mogą zjeść to co przygotowały. Osobiście bardzo lubię piec różne(...)doczekać kiedy będą gotowe. Koniecznie zanotujcie przepis i upieczcie. Zachęcam i smacznego życzę :) Ciasteczka podałam na talerzyku AMBITION . Ciasteczka podałam na talerzyku: AMBITION . Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru pół szklanki mielonych orzechów włoskich 1 cukier waniliowy ( z prawdziwą wanilią ) 1 jajko 20 dag masła lub margaryny ( najlepiej użyć masło
Izabelawkuchni