sprawą dodatku puree z dynii. Klasyczne z dodatkiem piany z białek (po przepis zapraszam tutaj ) wymagają więcej czasu do przygotowania, dzisiejsze to idelna propozycja na bardzo szybki obiad, pod warunkiem, że w lodówce czeka dyniowe puree. Składniki na 2 porcje: 200 g twarogu (u mnie serek z wiaderka) 100 g puree z dynii 1 jajko 80 g mąki(...)dłużej mieszana jeszcze bardziej kleić. Starać się jak najmniej dodać mąki do środka, a kluseczki będa delikatne i mięciutkie. Gdy używasz twarogu warto przetrzeć go przez sito ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Podzielić na 2 części i uformowacć wałki podsypując mąką. Spłaszczyć i odkrawać skośne kluseczki. Gotowe kluseczki ukladaj na podsypce z mąki gotować w dużej ilości osolonej wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mogą być wiosenne mogą być na świątecznym stole. Takie fajne do pochrupania koszyczki z nadzieniem z łososia. A robi się je naprawdę szybko. koszyczki: 1 szklanka mąki pszennej typ 500 1 szklanka wody szczypta soli 125 ml oleju rzepakowego 4 jajka wielkość M nadzienie: 100 g łososia wędzonego 150 g serka śmietankowego 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu(...)masa zacznie sama odchodzić od ścianek garnka, i stanie się szkliste. Odstawiam do przestudzenia. Następnie wbijam po jednym jajku stopniowo i łączę mikserem, i dopiero potem kolejne jajko. Ciasto przekładam do rękawa i wyciskam za pomocą szprycy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia koła. Osobno wyciskam rączki. Wyszło mi sześć koszyczków. Nadzienie : Do wysokiego pojemnika przekładam łososia wędzonego, dodaję serek
wesoła kuchniaKolejna propozycja z jagodami. Tym razem wilgotne racuszki na jogurcie. Szybkie w wykonaniu, lekko słodkie, mięciutkie. Można je smażyć bez tłuszczu, lub na lekko natłuszczonej patelni. Można je podawać z miodem, jogurtem naturalnym lub obsypane cukrem pudrem. Przepis znalazłam na stronie Kwestia Smaku . Polecam! Racuchy jogurtowe z jagodami Składniki: 250g jogurtu naturalnego szklanka(...)wanilii oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy jagody i lekko mieszamy łyżką. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę tłuszczu, wykładamy ciasto formując okrągłe racuszki. Smażymy po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne mini pączki o smaku pomarańczowym. Pączki są szybkie w przygotowaniu i pachną pomarańczą. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pączków będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 25 szt pączków 250 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 130 g sera ricotta lub innego sera kremowego 70 g cukru pudru 1 jajko (użyłam(...)smalec, ja smażę na oleju i smalcu w proporcjach 1:1 Link do filmu z przygotowania: Mini pączki o smaku pomarańczowym Przygotowanie: Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto, na początku mieszam łyżką a następnie wyrabiam przez chwilę dłonią (ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest luźne), tak żeby składniki dobrze się wymieszały. Następnie w misce ciasto nakrywam folią spożywczą
Uwaga Babcia Gotujeciągnie Cię za rękę lub płacze), a Ty nie masz ochoty kompletnie wstać? Leniwie podnosisz się z łóżka i ogarniasz towarzystwo, bo przecież nie siebie i szukasz czegoś na szybko, co możesz zjeść z pełną świadomością tego, że nie jest to kanapka z pasztetową czy szynką, która w lodówce leży już któryś dzień... Znacie to? Bo ja aż nadto(...)Basta! Przygotuję nam fajne śniadanie jeszcze dziś... jak tylko chłopcy zasną :) Na rano będzie jak znalazł. Tak mniej więcej narodził się pomysł na śniadaniową pizzę. Nie znajdziecie tu grama ciasta, ciężkich sosów czy mało wartościowych dodatków, które może i wyglądają ładnie, ale prócz pustych kalorii, nie dostarczają nam nic wi ęcej . Na dodatek to śniadanie jest bardziej na słodko
Kuchnia w czekoladzieWitajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszne i szybkie ciasteczka. Do ciasteczek użyłam migdałów i rodzynek ze Swojskiej Piwniczki , wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową https://swojskapiwniczka.pl/ . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 100 g miękkiego masła 50 g cukru 1 cukier waniliowy 2 żóltka 1 łyżka kwaśnej śmietany szczypta proszku do pieczenia 125 g mąki 50 g rodzynek Swojska(...)ucieramy mikserem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy, następnie dodajemy bakalie oraz musli, wszystko dobrze mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ręce maczamy w wodzie i nabieramy porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego. Układamy w odstępach na blaszce i lekko rozpłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10/15 minut na złoty kolor. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPostanowiłam więc zrobić swoją, domową frużelinę. Przygotowanie frużeliny wiśniowej jest bardzo proste, wystarczy nieco cukru i mąki ziemniaczanej. Taki gęsty "kisiel" jest doskonały do deserów, naleśników, placuszków, gofrów, dekoracji ciast i do wyjadania prosto ze słoiczka. A co najważniejsze - można ją długo przechowywać. 1 kg. wiśni (bez pestek) 0,5 kg cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki zimnej(...)ognia, wlać wodę z mąką ziemniaczaną, dokładnie rozmieszać i ponownie zagotować, ok 3-5 minut (jeśli frużelina jest zbyt rzadka można dolać jeszcze mąki z wodą). Gorącą frużelinę wkładać szybko do wyparzonych słoiczków i ustawiać do dnem do góry. Nie należy już pasteryzować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieNo i kolejny deser w słoiczku! Tym razem będzie czekoladowo ( tak, tak, wiem, że wielu z Was na to czekało! ). Mam dla Was przepis na
Ostra na Słodkogrilla oraz ciasteczka, które przygotowałam dzisiaj :) 4. Kilka słów od producenta Wyjmowana płyta odporna na mycie w zmywarce Nieprzywierająca powłoka Łatwy w użyciu Wbudowany element grzewczy Szybkie nagrzewanie Regulowany wskaźnik temperatury dla maksymalnej kontroli Odłączany przewód i tacka ociekowa 2400W Przepis na walijskie ciasteczka : Składniki : 1 czubata szklanka mąki orkiszowej typu 1000 1/4 kostki masła klarowanego(...)masa się nie trzyma) Przygotowanie : Masło siekamy i umieszczamy do miski razem z innymi składnikami, wyrabiamy masę jeśli się nie trzyma dodajemy odrobinę mleka, następnie rozwałkowujemy ciasto między dwoma arkuszami papieru na grubość ok 5mm i wkładamy ciasteczka na patelnie/grill i smażmy ok 3 minuty z każdej strony na odrobinie oleju, pilnujcie żeby nie były surowe w środku
zdrowa vege kuchniaTeoretycznie sięgając po "słodkie" grzeszymy (i o Boga mi tu wcale nie chodzi). Bezglutenowi weterani (i inni "nietolerancyjni") grzeszą podwójnie, więc i cierpią katusze dwa razy
Wypisz WymalujDynia! Uwielbiam pieczoną dynię piżmową, jest bardzo częstym gościem na moim stole. Stosują ją do dań głównych, deserów, zup, przystawek i do przetworów. Jest bardzo wdzięcznym
SMYKWKUCHNISuperłatwe, szybkie w przygotowaniu i cudownie smaczne. Puszyste, wilgotne... doskonałe jako słodkie do kawy czy na podwieczorek. Można z łatwością zmieniać ich smak poprzez dodawanie różnych owoców, kakao, cynamonu... cokolwiek lubimy;) Składniki: (na około 8-10 szt) 2 łyżki masła pół szklanki cukru pudru jajko szklanka tłustego mleka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g(...)następnie dodawać kolejno nie przerywając miksowania masło, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać łyżką ciasta. Do każdej foremki włożyć kostkę czekolady i przykryć ciastem tak aby foremki były napełnione w ¾ wysokości. Wierzch posypać drobno posiekaną czekoladą. Piec około 18-20 minut w piecu nagrzanym
Pyry na GazProste i szybkie danie - w wigilię obowiązkowo pojawiały się pod koniec pośniku, to był taki słodki akcent, bo ciastek i słodyczy tego dnia nie jedliśmy. Racuchy smażone na patelni, posypane cukrem pudrem, raz większe, raz mniejsze (zależy kto smażył) zawsze były pyszne. Przepis ilustrowany tego dania znajdziecie tutaj . 0,5 kg mąki pszennej 20 g. świeżych drożdży(...)rozpuścić w ciepłym mleku lub wodzie, następnie dodać resztę składników, wszystko wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Na patelni rozgrzać olej, nabierać dużą łyżką po trochu ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDługo nie wrzucałam żadnych pyszności dlatego dziś pochwale się moimi ciasteczkami ze słonecznikiem. W sam raz na pogodę ! Składniki: 200 gr. margaryny 3 szklanki mąki 7
W Moim Magicznym Domujeszcze te owoce i nie zastanawiając się długo kupiłam je :) Dopiero w domu zaczełam myśleć co by tu z nich zrobić...Dżem był, nalewka była...Może muffiny! O tak! Szybkie, proste i najważniejsze - smaczne. Żeby było ciekawiej dodałam do nich kardamon, który w dzemie wiśniowym sprawdził się doskonale - w tym przypadku było tak samo. Muffiny najlepiej smakują pierwszego dnia. BEZGLUTENOWE(...)proszkiem i sodą. W oddzielnej misce łączymy jogurt, olej i żółtka. Dodajemy "mokre" składniki do "suchych" i mieszamy krótko, ale dokładnie. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie. Na końcu dodajemy wiśnie i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek na muffiny (najlepiej silikonowych), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy
chili & sugar