Były tu już ciasta, ciasteczka, więc pora na kolejną propozycję i słodki debiut: bananowo-orzechowe muffiny po raz pierwszy! Jednak aby tradycji stało się zadość nie
peanutbuttermonstertrafiłam na to tiramisu – a czemu nie? Niby mój żarłok nie przepada za kawą, ale co tam, to ciasto ma być dla mnie ;) Ostatecznie zrobiłam je z podwójnej porcji (wyszły dwie duże keksówki)… i sama prawie nic nie zjadłam, tak szybko się rozeszło! I smakowało WSZYSTKIM! Nawet mojemu anty-kawoszowi, dla którego to ‘tyraj-misiu’ okazało się kawowym objawieniem(...)nasze tiramisu)* 2 łyżki rumu (opcjonalnie) Biszkopt bez mąki (przepis TUTAJ ) Gorzka czekolada min. 70% (około 1-2 kostki) *można użyć kawy smakowej Przygotowanie: Najpierw trzeba przygotować nasze ciasto – Oopsie. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, bo musi mieć czas, żeby ostygnąć. Dzień wcześniej lub około 1-2 godziny wcześniej przygotowujemy też krem jajeczny (wcześniej, bo musi ostygnąć – najlepiej trzymać
Jak gotować i nie zwariowaćPierwsze ciacho z truskawkami upieczone. Delikatna, mocno kakaowa i wilgotna babka jest genina w smaku i szybko znika z talerzu. Składniki: 225 g mąki pszennej 350 g cukru 85 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 250 ml mleka 125 ml oleju 2 łyżki ekstraktu waniliowego 250 ml wrzącej wody garść(...)truskawek Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Nagrzać formę w piekarniku. Wszystkie składniki poza wodą i truskawkami zmiksować. Dodać wodę wraz z truskawkami i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do nagrzanej formy. Piec 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu rzucić babkę z wysokości 30 cm. Wyjąć z formy i wystudzić. Udekorować truskawkami
Kuchnia w oparachjednak pizza brzmi bardziej kusząc. Najważniejsze, że robi się szybko, smakuje i wygląda też niczego sobie. Dominika i Patrycja, to kolejna leniwa odsłona, Tu nie chodzi o to, że ja jestem taka twórcza. Mnie się zwyczajnie nie chciało, zawijać, rolować itd... :) opakowanie ciasta francuskiego 0,5 młodej cukinii kawałek wędliny kilka pomidorków koktajlowych jajko Cukinię i kiełbasę
Dieta moja pasjawstałam, zabrałam się za pieczenie :) uwielbiam taką na ciepło, na zimno - pod każdą postacią :D bardzo szybko znikała, aż dziwne, że jeszcze w poniedziałek było kawałek. Szarlotki są trochę pracochłonne, ale jak się lubi je jeść to trzeba trochę czasu poświęcić :) Składniki: Ciasto: 4 szkl. mąki pszennej 3/4 kostki margaryny 2/3 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 2 całe jajka
Kolorowy Przepisownikposypania pączusiów Najpierw wlej olej do naczynia , w którym będziesz smażyć pączusie. Wszystkie składniki włóż do miski i szybko zmiksuj na ciasto.Jeśli dodasz skórki z cytryny lub pomarańczy, pączek nabierze niesamowitego aromatu! Użyłam miksera z trzepaczkami do ubijania piany. Ciasto będzie kleiste i lepkie, nie dosypujcie mąki, ma takie być. Włóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskałam kulki bezpośrednio(...)więcej, jak do karpatki i trzymane w lodówce. Takie małe, okrągłe ....a tyle radości. Istnieje wiele wariantów tych mini pączków, składniki łatwo zapamiętać i są dostępne w całej Europie. Szybko znikają, są pyszne
Z Kuchni Do KuchniOdrywane bułki ziołowe Proste, smaczne i szybkie bułeczki czosnkowo-ziołowe, idealne do grilla i na imprezę. Puszyste i mięciutkie w środku oraz delikatnie chrupiące z zewnątrz. I ten cudowny zapach podczas pieczenia…. Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej 150ml letniej wody 25ml oleju 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Masło ziołowe: 50g masła pół cebuli(...)bardzo drobno kroimy, a czosnek przeciskamy lub rozgniatamy *** *** Wszystko dodajemy do masła i dokładnie mieszamy *** *** Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta *** *** Za pomocą pędzelka rozprowadzamy na cieście 3/4 masła ziołowego *** *** Ciasto z masłem zwijamy w rulon *** *** Kroimy na 10 części *** *** Z każdego kawałka ciasta formujemy okrągłą (w miarę możliwości) bułeczkę i układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu bułeczki
Blog z ApetytemCiastka, które powstały dzięki modyfikacjom mojej siostry, która chce bardzo szybko wyjść z kuchni i zadowolić swoje córeczki, a uwierzcie mi, to nie jest proste Mój Pan Sz. zamknie buzię na znak protestu, a one potrafią właśnie buziaki otworzyć i powiedzieć jej, nie przebierając w słowach, że danie nie sprostało ich wymaganiom. Te ciastka sprostały! Są przepyszne, delikatnie kruche(...)lodówki. Jabłka obrać i pokroić w drobne plastry. Następnie przełożyć do garnka i smażyć ok. 15-20 min często mieszając. Jabłka wystudzić. Piekarnik rozgrzać do 180°. Wyjąć jedną porcję ciasta z lodówki i rozwałkować ją na grubość ok. 0,5 cm. Nałożyć jabłka, zawinąć i pokroić na dowolnie długie prostokąty. Ciastka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować roztrzepanym
zabawa smakiemdawna chodziło mi po głowie wielowarstwowe ciasto ale nie miałam na nie ani czasu ani pomysłu. Trzeba było jednak wykorzystać w końcu białka, które zostały po zrobieniu pączków więc okazja się nadarzyła. W sumie bez żadnego konkretnego planu, tak na szybko nakładałam warstwy z tego co akurat było pod ręką i muszę powiedzieć, że wyszło z tego naprawdę smaczne(...)eleganckie ciacho. Znikało tak szybko, że cudem zdołałam uratować ostatnie kawałki do zdjęcia. Oprócz białkowego blatu (nie mylić z bezą) były jabłka w galaretce, mus czekoladowy, ciastka i lekka pianka. Wszystko zgrało się idealnie. Zresztą sami spróbujcie, bardzo polecam! Uwaga- żeby wszystkie warstwy porządnie stężały i ciasto dobrze się kroiło, należy przygotować je dzień przed planowanym podaniem. *foremka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatargu. Ciasto jest bardzo delikatne puszyste i jak to bywa w przypadku ciast drożdżowych, bułki są obłędnie pachnące . Do śliwkowego wkładu zaproponowałam cynamonową kruszonkę , która pięknie podkreśliła smak śliwek. Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką wykończyłam lukrem pomarańczowym, to taka wisienka na torcie. Zapach podczas pieczenia jest obłędny, powiem, że trudno wytrzymać te 15 minut pieczenia! Przygotowując ciasto drożdżowe, trzeba(...)jest orientacyjny, zawsze kontrolujcie ten proces. Podglądajcie, jak wygląda wypiek czy na przykład nie przypieka się zbyt szybko. W takiej sytuacji trzeba zmniejszyć temperaturę lub odrobinkę skrócić czas pieczenia. Niektóre piekarnik nie dopiekają i po upływie planowanego czasu bułeczki są blade , a ciasto surowe w takiej sytuacji trzeba zwiększyć temperaturę. Najlepiej zakupić dodatkowy termometr piekarnikowy, którym skontrolujemy czy wskazywana temperatura
SprawdzonaKuchnia.plWilgotna babka kakaowa z dodatkiem cukinii. Idealna do niedzielnej kawki, łatwa i szybka w wykonaniu. SKŁADNIKI 1 i 1/4 szkl. mąki tortowej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, ¾ szkl. cukru, 2 jajka, 80 g rozpuszczonego masła, 1 pełna szklanka cukinii startej na grubych oczkach Dodatkowo: polewa, posypka maczek(...)silikonowej formy, którą możecie zakupić TU . Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce , polewamy polewą. Polecam Wam formę silikonową, której użyłam do pieczenia babki. Ciasto doskonale się w niej piecze i nie przywiera oraz ma piękny kształt. Na stronie CUKIETERII jest ogromny wybór form o różnych kształtach i wymiarach
słodki bratekDziś Wielki Piątek najbardziej smutny dzień w roku, zaduma przeważa nad wszystkim.... Większość z Was pewnie ciasta ma już upieczone a przynajmniej babki, jednak gdyby ktoś potrzebował ekspresowej babki ta jest właśnie taka. Biszkoptowa z mieszanką keksową. Smaczna i szybka... Składniki; 5 jajek 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 10 dag mieszanki keksowej pół(...)dokładnie natłuścić i obsypać bułką tartą lub kaszą manna. Mieszankę keksową połączyć z łyżką mąki pszennej i dokładnie wymieszać aby każdy kawałek skórki był obtoczony w mące. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać, przełożyć do foremki. Piec w temp. 180 C około 20-25 min. Sprawdzając co jakiś czas. Czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić i polać zimną babkę. Udekorować
Radość kipiąca uśmiechem.Biszkopt to pyszne, puszyste i cudownie lekkie ciasto. Wykorzystywane to wszelkiego rodzaju tortów, rolad, oraz jako baza do ciast. Można go przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Poprzez dodawanie różnorodnych składników do tego wspaniałego ciasta, możemy uzyskać wiele ciekawych połączeń smakowych. Poniższy przepis jest efektem mojej kilkumiesięcznej pracy nad idealnymi proporcjami tego ciasta. Wiele jaj zużyłam, aby uzyskać odpowiednią puszystość(...)wbijamy w biszkopt pod kątem kierując się ku środkowi, czekamy 5s i wyjmujemy. Mokra końcówka świadczy o niedopieczonym cieście. Biszkopt zaraz po upieczeniu możemy wyjąć z piekarnika za chwilę i rzucić go płasko na podłogę z wysokości kolan. Spowoduje to szybkie uwolnienie nagromadzonych pęcherzyków powietrza i w rezultacie skróci czas leżakowania biszkoptu w piekarniku.Przy dobrze upieczonym biszkopcie
SmartBake.plskładniki: 260 g mąki 20 g drożdży 200 ml mleka, ciepłego 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jabłko 100 g rodzynek 2 łyżeczki
Domowy Smak Jedzenia