Jest to ciasto z tych, które robi się w momencie gdy goście przekraczają próg naszego domu a nie mamy ich czym poczęstować. Szybkie, łatwe w przygotowaniu, puszyste i bardzo smaczne. Składniki: 300g mąki pszennej tortowej 80ml mleka 200g masła (82% tłuszczu mlecznego) 5 jajek – osobno żółtka i białka 150g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)Mieszamy. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy w 3 partiach do masy jajecznej. Mieszamy bardzo delikatnie aż do połączenia składników (uważamy aby masa nie straciła puszystości). Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką). Na wierzch układamy truskawki (najlepiej pokroić je wcześniej na ćwiartki). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
Kocham CzekoladęJest to ciasto z tych, które robi się w momencie gdy goście przekraczają próg naszego domu a nie mamy ich czym poczęstować. Szybkie, łatwe w przygotowaniu, puszyste i bardzo smaczne. Składniki: 300g mąki pszennej tortowej 80ml mleka 200g masła (82% tłuszczu mlecznego) 5 jajek – osobno żółtka i białka 150g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)Mieszamy. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy w 3 partiach do masy jajecznej. Mieszamy bardzo delikatnie aż do połączenia składników (uważamy aby masa nie straciła puszystości). Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką). Na wierzch układamy truskawki (najlepiej pokroić je wcześniej na ćwiartki). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
Kocham CzekoladęDziś pogoda dopisuje, a co za tym idzie, energii też jakoś więcej, dlatego zaraz po śniadaniu przygotowałam placuszki na jogurcie, dla Synka. Szybko się je robi, są delikatne, lekko słodkie, choć na pewno trochę kaloryczne, ale kto by się tym przejmował W końcu nie codziennie je jemy Składniki na placki: 2 łyżki gęstego jogurtu 3 łyżki mąki łyżka cukru pudru(...)pół łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie placków: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, nakładamy po łyżce ciasta, na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smażymy z obu stron aż się zarumienią. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Szybkie placuszki na jogurcie pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plprzygotowanie. Słodycz bezy przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy. Na stole prezentuje się pięknie choć niestety bardzo krótko:) Ciasto kruche: ok. 3 szklanki mąki 25 dkg margaryny do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki szybko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki(...)sztywno. Następnie dodawać stopniowo cukier, Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i lekko zamieszać. Dodatkowo należy przygotować: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ok. 10dkg pokrojonych orzechów włoskich Jedną połowę ciasta rozwałkować i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować połowę dżemu, wyłożyć połowę ubitej piany i posypać połową orzechów. Piec ok 30 min w temperaturze 160stC
Maślane ciasteczkoChyba wszyscy znają pączki z serka homogenizowanego, ja przedstawiam je w wersji pikantnej. Szybkie pączki z papają i curry Składniki: - 125 g serka Apetina kremowy naturalny - 175 g serka Apetina India - papaja i curry - 1,5 szklanki mąki - 3 jajka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - cukier puder - olej Przygotowanie: Serki wkładamy do miski i mieszamy z jajkami. Dodajemy przesianą(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Olej grzejemy w płaskim garnku (można smażyć w frytkownicy). Niewielką łyżką nakładamy porcję ciasta na olej(można z dużej łyżki zdejmować małą). Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym aby odsączyć tłuszcz. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego
Kulinarne życiefarszem są mięciutkie, delikatne i co najważniejsze przygotowuje się je łatwo i szybko. Możemy zjeść pyszne śniadanko, mogą też stanowić smaczną przekąskę. Farsz możemy urozmaicić. W Turcji jadłem "peynirli pogaca" z nadzieniem z sera feta, twarogowego i żółtego .Farsz można wzbogacić posiekanymi ziołami. Moje są najprostsze. Składniki . Ciasto na 10 kuleczek. 175 g maki 75 g jogurtu 3 łyżki oleju
Kulinarny karnet Christopherasobotniej kawy polecam lekki torcik z musem brzoskwiniowym. Jest łatwy i szybki do przygotowania. Zdecydowanie podbije każde kubki smakowe. SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 4 białka, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu, 3 łyżki suchego maku, Masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 łyżka cukru kryształu, 300 ml mleka, 100g masła(...)brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem zmiksować blenderem na jednolity mus. Mus przelać do garnka i zagotować. Do gorącego musu wsypać galaretki. Wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Gęstniejący mus wyłożyć na ciasto, wyrównać. Odstawić do stężenia. 4. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Ubitą śmietaną udekorować wierzch ciasta
Tradycyjna kuchnia KasiPrzepis znalazłam już 5 lat temu na tym blogu . Rolada wychodzi ekstra, szybko się ją robi i jest przepyszna. Dziś wszystko pomieszałam :) zdarzają się niestety takie dni i olej wylądował w biszkopcie a nie na papierze do pieczenia ale jak widać nie można się załamywać i trzeba czekać na efekt i smak końcowy. połowy rolady już nie ma. Składniki podaje(...)soli i ubijamy na sztywną pianę. Łączymy obie masy ale już za pomocą łyżki i dodajemy przesianą mąkę i łyżkę mąki ziemniaczanej. Ja wszystko wymieszałam mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 12 min aż się biszkopt lekko zrumieni. Po tym czasie wyciągamy biszkopt lekko oddzielamy od papieru, przewracamy na druga
Piekielna Kuchnia PatiTakie ciacho wymyśliłam i zrobiłam na ubiegłe święta. Biszkopt, krem budyniowy, galaretka z malinami i płatki migdałów - brzmi smakowicie-prawda? Ciasto lekkie i pyszne. Będzie idealne latem, kiedy będzie dostęp do świeżych owoców, teraz pozostaje wykorzystać maliny mrożone. Wygląda bardzo ładnie i apetycznie, wprost bajecznie:) składniki: biszkopt: 4 jaja 1 szkl cukru 2 łyżki zimnej wody 1/2 szkl mąki pszennej(...)dodawać stopniowo zimny budyń i waniliowy ekstrakt. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, dodać maliny (jeśli będą zmrożone, szybko stężeje). Składniki ponczu wymieszać. Biszkopt delikatnie naponczować, wyłożyć połowę kremu. Podłużne biszkopty maczać w ponczu, układać na kremie, wzdłuż ciasta, pozostawiając odstęp tej samej szerokości co biszkopt. Pomiędzy biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę z malinami. Odstawić do zastygnięcia. Następnie rozsmarować resztę
6nieboszybko gotową pizzę i pieczemy do 7 minut! W przypadku brytfanny czas jest o wiele dłuższy, a efekt końcowy nie tak bardzo zachwycający. Jeśli chcemy pizzę jak z włoskiej pizzerii, ten kamień się sprawdzi. Przeprowadzę jeszcze jeden eksperyment na dniach. Rozgrzeję kamień, wyjmę z piekarnika i wbiję na niego kilka jajek! No , ale dziś zrobimy sobie pizzę! Przepis na ciasto(...)Młyn Kopytowa -oliwa z oliwek -utarty ser -łosoś wędzony, pokrojony drobno -papryka marynowana, domowo Przygotuj ciasto według przepisu, wstaw do lodówki. Kamień do pizzy włóż do piekarnika i zagrzej go do 230 stopni. Niech przyjmie ciepło,tak około pół godziny. Gotową pizzę połóż szybko na kamieniu. Natychmiast zetnie się od spodu i ...na pewno nie będzie przywierała. Pieczenie to faktycznie
Z Kuchni Do Kuchnimnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Przepisy na Tłusty Czwartek. Pączki przepisy. Pączek to wyrób cukierniczy przygotowywany z ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe powstaje z połączenia mąki z jajkami, cukrem, tłuszczem oraz drożdżami. Kolejno, ciasto drożdżowe formowane jest w kulki, które po wyrośnięciu smażone są na tłuszczu. Po usmażeniu pączki wypełnia się konfiturą, czekoladą lub budyniem. Udekorować(...)bazują na proszku do pieczenia, a nie na drożdżach, dlatego też ich przygotowanie jest takie szybkie. Po usmażeniu pączki posypuje się cukrem pudrem. Przepis na mini pączki z serka homogenizowanego znajdziesz: TUTAJ . Mini pączki Pączki rosyjskie to pączki, które wyglądem przypominają amerykańskie donuts. Ciasto na pączki rosyjskie powstaje z połączenia mąki z jajkiem, tłuszczem, cukrem oraz wodą. Po usmażeniu pączki
MeCooksGdzie nie spojrzę widzę dynię. Zupy, placki, ciasta. Ja też bardzo lubię dynię i dzisiaj zrobiłam z niej placki na słodko. Zróbcie, bo są bardzo pyszne. Na blogu znajdziecie również szybką smaczną surówkę z dyni (przepis) , a jeśli pozostanie Wam pieczona dynia z placków możecie ją wykorzystać do pierogów (przepis) . Placuchy można posypać cukrem pudrem, albo(...)cukru lub według własnego smaku 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania olej do smażenia Do miski włożyć wszystkie składniki i wymieszać dokładnie łyżką. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać łyżkę mąki. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać placki na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron. Po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem. placki z pieczonej
O kuchni z uczuciemfotorelację z Jarmarku Bożonarodzeniowego w Rostocku. W niemieckich domach często przygotowuje się stollen według starych rodzinnych receptur, dzięki temu ciasto przybiera różne oblicza. Tak też jest i w tym przepisie, przedstawiam mini wersję tego świątecznego wypieku, czyli mini stollen. Szybko, łatwo, dużo (wychodzi około 20 sztuk) i tak, jak pierniczki możemy ładnie zapakować i obdarować przyjaciół. Składniki na około(...)mokry piasek”. Mieszaninę przekładamy z powrotem do miski lub bezpośrednio na stolnicę. Dodajemy roztrzepane jajko, chwilę wyrabiamy. Marcepan kruszymy lub kroimy w na małe kawałki. Do ciasta dodajemy nasączone rodzynki i skórki pomarańczy, pokruszony marcepan i jeszcze raz wyrabiamy. Z ciasta odrywamy porcje ciasta (około 40 g sztuka) i w dłoniach formujemy na kształt małych, owalnych bułeczek
Tajemnice SmakuPrzepis na pełnoziarniste ciasto z truskawkami powstał, kiedy tylko w naszym ogródku pojawiły się pierwsze truskawki. Świeże, sezonowe owoce zawsze są tak bardzo wyczekiwane. Trzeba korzystać z tych dobroci, bo tak szybko odchodzą . Kiedy przychodzi sezon na truskawki , wszystkie przepisy się na nich opierają. Później czas na maliny, a później to już zapach cynamonu i jabłka w roli głównej. Znowu
Słodkie Gotowanieupieczeniu. Trzymane w szczelnej puszce dość długo zachowują świeżość. Piekę je co roku. Pierniczki świąteczne wykorzystałam również do deseru, który bardzo Wam przypadł do gustu – „ Zdrowy i szybki deser z mango, banana i jogurtu przekładany pierniczkiem „. Polecam! Składniki: (na około 50 sztuk) 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy(...)cukru pudru 100 g masła, roztopić 100 g miodu (płynnego) Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół) . Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać a następnie wyrobić (ciasto może się kleić, ale nie dodawajcie mąki). Przełożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na grubość 4 mm (można delikatnie podsypywać mąką – tylko tyle, aby ciasto nie przyklejało się
Moja Delicja