Wracam z pracy. Dzwoni telefon. Znajomi spontanicznie zapraszają nas na popołudniową kawę i ciasto. Nie wypada składać wizyty z pustymi rękoma, a jednocześnie nie chcę kupować niezdrowych słodyczy w sklepie. Co robię? Odpalam szybko piekarnik i zabieram się za owsiane ciasteczka z rodzynkami. Zrobienie tych maleńkich pyszności to kwestia 20 min (łącznie z pieczeniem), tak więc to idealne rozwiązanie podczas(...)słodkiej bananowej masy, dodaj też proszek, sodę, sól i wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodaj pozostałe 2 szkl. płatków oraz rodzynki, wmieszaj je dokładnie w ciasto. Jeżeli całość wydaje Ci się zbyt gęsta, dolej przygotowaną ilość mleka roślinnego. Za pomocą łyżki uformuj na blasze maleńkie i zgrabne ciasteczka, wstaw do piekarnika i piecz
Roślinna - blog wegańskiPyszne ciasto, idealne składniki, w prost prosi się o powtórkę. Prezentuje się i smakuję równie idealnie. Nie jest trudne do wykonania. A znika bardzo szybko.... Gorąco polecam! Składniki: 200 g margaryny/masła 150 g maku 100 g mielonych migdałów 100 g wiórek kokosowych 80 g cukru 8 białek 4 żółtka 2 budynie śmietankowe(...)żółtka i dalej miksujemy. Mak łączymy z wiórkami i migdałami. Dodajemy do piany jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Dwie tortownice 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut. Odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem. Z odlanym mlekiem mieszamy budynie i żółtka
Malinowe PocałunkiWczoraj poszłam troszeczkę na skróty. Chciałam zrobić coś na szybko, ale i tak okazało się to dość pracochłonne. Dzięki temu, że mój mąż był w domu zajął się naszymi chorybzdami. Ja mogłam chwilę zrelaksować się w kuchni. Zrobiłam pyszną zapiekankę makaronową w formie tortu i ciacho na konkurs Dr. Oetker. A że miałam i tak coś zrobić pysznego(...)wzór i wkładamy do nagrzanego piekarnika 170-180 st na 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i z wysokości ok 60 cm upuszczamy blachę z ciastem na podłogę. Wstawiamy do uchylonego piekarnika aby wystygło. Kiedy jest już zimny przekrawamy go na pół. Warstwy: 1 opakowanie jogurtowego sernika na zimno Dr. Oetker 600 ml mleka 400g borówek
Malinowe Pocałunkiprzesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i włożyłam ją do misy. Wsypałam cukier, dodałam żółtka, śmietanę, masło miękkie. Zmiksowałam szybko mikserem i wyjęłam je na stolnice. Zagniotłam ( trochę mi się kleiło ale to podsypałam sobie mąką) . Formę prostokątną do ciasta 22 cm x 32 cm ( zmierzyłam środek blaszki tak jak wkładałam papier do pieczenia)1/3 ciasta przełożyłam do foremki
Różowa kuchniabardziej z ciekawości upieczony. Przypomina mi trochę jasne pieczywo pszenne, jest lekki, delikatny i raczej neutralny w smaku. Taki w sam raz na kanapki i tosty. Chleb prosty i szybki do zrobienia, a uzyskany efekt całkiem ciekawy. Korzystałem z przepisu znalezionego na stronie GlutenFreeBaking.com Składniki na formę 20x11 cm:: 170 g letniej wody 7 g/ 2 łyżeczki drożdży(...)ściereczką. Zostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi objętość (1-1,5 godziny). Kiedy ciasto prawie już wyrosło nagrzać piekarnik do temperatury 175-180°C. Piec w 175-180°C około 45 minut. Jeśli chleb zbyt szybko spieka się z wierzchu - nakryć folią aluminiową. Po upieczeniu wyjąć z formy i zdjąć papier do pieczenia. Studzić
Przepisy na domowy ser i chlebBezglutenowe, korzenne muffiny z jabłkami i orzechami. Z naturalnych mąk, bardzo proste i szybkie do wykonania. Pożywne, bardzo smaczne. Idealne do kawy, ale także do szklanki mleka czy szkolnej śniadaniówki. Polecam Wam gorąco! SKŁADNIKI na 12 muffinek: 240 g mąki ryżowej bezglutenowej 160 g mąki owsianej pełnoziarnistej bezglutenowej 150 g cukru brązowego ( u mnie Demerara) 1,5 łyżeczki sody(...)oczyszczoną. W drugim naczyniu wymieszaj składniki płynne: mleko, jogurt, masło, jajko. Połączy zawartość obu naczyń, lekko wymieszaj ( tylko do połączenia składników) i dodaj pokrojone jabłka. Gotowe ciasto przełóż do foremek na muffiny (wypełniałam je do pełna). Z wierzchu posyp orzechami i cukrem demerara. Piecz około 25 minut w temperaturze 190ºC. Wyjmij i wystudź na kratce. Smacznego
Kuchnia bezglutenowabardzo chce mi się je lepić :D. Taki leniuszek ze mnie haha. Bardzo dużo przy nich roboty. Ale wzięłam się za siebie i postanowiłam trochę je polepić. Ciasto z początku jest lekko oporne do rozwałkowania, ale później, to już idzie jak z płatka. Farsz zrobiłam z mielonego mięsa z indyka, dodałam cebulę szalotkę i paprykę czerwoną oraz zieloną. Całość bardzo(...)smaku. Wiecie, że te pierogi robiłam już dwa razy w ciągu tygodnia! Część zamroziłam, będzie na szybki obiad :). Powiem Wam, że te pierogi mnie zachwyciły, są rewelacyjne w smaku. Pierogi po ugotowaniu są miękkie, widelec nie ma oporu, żeby się przebić przez ciasto. Na pewno ponownie je zrobię! Pierogi na zdjęciu robiłam za pomocą foremki :D. Polecam! PIEROGI
Zakątek rozkoszy kulinarnychsobie wiśnie i maliny. Lekko kwaskowe wiśnie, słodkie maliny i gorzka czekolada... Prawda, że brzmi wyśmienicie ? Do upieczenia ciasta wykorzystałam moje własnoręcznie zebrane ogrodowe maliny, soczyste, aromatyczne... Ciacho było pyszne, delikatne i bardzo puszyste. A poza tym robi się je bardzo szybko i prosto. Oto mój przepis "zerwany", który przygotowałam specjalnie na konkurs Europejskiego Festiwalu Smaku . Festiwal odbędzie się(...)idea "Kuchni prosto od człowieka", czyli przybliżenie się do przyrody, natury, pracy rąk i nakarmienia naszych bliskich tym co sami wytworzymy. I taki jest właśnie mój przepis na czekoladowe ciasto z wiśniami i malinami, które pielęgnowałam od wczesnej wiosny, a teraz trafiły na nasz stół, przy którym usiedliśmy całą rodziną w letnie popołudnie, ciesząc się smakiem domowego wypieku. Czekoladowe ciasto
Kulinarne przygody GatitySernik złota rosa Pyszny serniczek do kawy z kropelkami złotej rosy. Sernik łatwy i szybki w przygotowaniu. Przepis otrzymałam od znajomej. Soki Limmi z cytryny 1 buteleczka 200 ml mieści w sobie sok wyciśnięty z 1 kg cytryn sycylijskich nie zawiera cukru ani wody, nie jest to koncentrat lecz naturalny sok wyciśnięty ze świeżych cytryn ma długi termin przydatności(...)pochodzącym ze skórki cytrusów, który w małych ilościach wypuszczany jest gdy nalewa się sok. Dzięki połączeniu soku z olejkiem, produkt zyskuje właściwy aromat i smak świeżo wyciśniętych cytryn. Składniki: Ciasto: jajka - 1 szt żółtka jaj - 2 szt mąka pszenna - 250 g proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól - szczypta masło mocno schłodzone - 100 g cukier puder - 1/2 szkl Masa serowa
Kuchnia DanusiWielkanocny mazurek w innym wykonaniu – nie na kruchym cieście z dodatkiem masy, lecz makowy z orzechami włoskimi. Może nieco zaskakująco ale bardzo smacznie. Dla tych, którzy lubią proste i szybkie gotowanie, to doskonały pomysł na połączenie w jednym wypieku mazurka z makowcem. Ozdabiając nie należy sugerować się moim wykonaniem – ujawniłam kompletny brak zdolności dekoracyjnych. Składniki 250 g mąki(...)ubić na parze, aby powstała gęsta, biała masa. Ostudzić. Masło utrzeć, następnie nadal ucierając, na przemian dodawać do niego przestudzoną masę jajeczną, mak i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 o C (z termoobiegiem). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Mazurek makowy
niecodziennikparyktóry można zaserwować na święta lub podczas spotkań przy...kawie. Ten likier można bardzo szybko przygotować w domu, wtedy zawsze jest taki, jak lubimy. Kiedy układałam menu na święta to pomyślałam o dobrym likierze, który z przyjemnością można wypić do popołudniowej kawy i dobrego ciasta. Jestem taką wielbicielką kawowych smaków, że połączenie alkoholu z kawą to dla mnie jedna
Codzienna kuchnia niecodziennaJestem zachwycona, że w tak szybki i prosty sposób możemy upiec idealny biszkopt. Do mieszanki wystarczy dodać jajka, wodę i gotowe! Jako dodatki do biszkoptu, wykorzystałam to co miałam w domu i tak o to powstało „ Kuszące orzeźwienie ” , czyli biszkopt z warstwą jogurtową, musem truskawkowym i bitą śmietaną 💗 Zapraszam do spróbowania ciasta 😊 Składniki: biszkopt: gotowa mieszanka
kulinarne odsłony patisposób na słodką przekąskę z ciasta francuskiego. Jeśli bazujemy na gotowym cieście, do ich upieczenia będziemy potrzebować dodatkowo tylko cukru i cynamonu. Oczywiście przepis możemy dowolnie modyfikować dodając (lub zamieniając) zmielone orzechy, startą czekoladę, migdały ... lub oblewając je np. stopioną czekoladą. Ciasteczka są łatwe i szybkie do zrobienia, więc bez problemu poradzą sobie z nimi nawet mniej wprawione
Walijskie PichcenieTłusty czwartek za pasem, dlatego przygotowałam ekspresowe mini pączuszki z serkiem homogenizowanym. Robi się je naprawdę szybko, a do tego przepis jest prosty. Pączuszki są przepyszne i najlepiej smakują od razu po przygotowaniu . Możecie posypać je cukrem pudrem albo polać lukrem. Gotowe pączuszki możecie również nadziać czekoladą lub powidłami. Mini pączki z serkiem homogenizowanym 200 g serka homogenizowanego ((typu Danio(...)gorącego oleju. Jeśli pojawią się wokół niego pęcherzyki powietrza, to znaczy, że olej ma odpowiednią temperaturę. Nakładaj łyżką ciasto i wkładaj je do nagrzanego oleju. Smaż z każdej strony do zarumienienia się pączków. Uważaj, żeby nie wyciągnąć ich za szybko (będą wtedy surowe w środku) oraz nie przypalić. Gotowe pączki odsącz na papierze i następnie posyp cukrem pudrem lub polej
Przepisy na widelcumnie bardzo pożądanym produktem i chcę wykorzystać je na wiele sposobów. Na blogu gościł sernik na zimno , nagie ciasto i łatwe ale ogromnie pyszne jagodzianki z serem . Dziś zapraszam na tę lekką roladę pełną jogurtu. Jest lekka, smaczna i szybka w wykonaniu pomimo pieczenia. Polecam szczególnie do filiżanki ulubionej kawy. Lekka rolada z kremem jogurtowym i jagodami(...)już bardzo sztywne dodajemy łyżka po łyżce cukier. Następnie żółtka - jedno po drugim, wciąż miksując. Gdy masa jest jednolita, odkładamy mikser i za pomocą łyżki wkręcamy w ciasto mąkę - stopniowo, jak najmniejszymi porcjami. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia, natłuczonej formy i wsuwamy do nagrzanego pieca na 10 minut - temperatura 180 stopni. Upieczony biszkopt wyjmujemy
Poezja Smaków - blog kulinarny