proszkiem do pieczenia. Dokładamy żółtka oraz pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie nierówne części- jedną trochę większą ok 60% i drugą trochę mniejszą ok 40%. Mniejsze ciasto wkładamy do zamrażarki *** *** Większą część ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wyrównujemy i nakłuwamy widelcem (moja blaszka ma wymiary 25/35cm ) *** *** Ciasto wkładamy(...)układamy truskawki rozcięciem do góry *** *** Na wierzch ścieramy resztę ciasto z zamrażarki *** *** Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 minut – do mocnego zrumienienia *** *** Kroimy po całkowitym wystudzeniu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY
Blog z Apetytembez jakichkolwiek zdolności można łatwo zabłysnąć kunsztem cukierniczym. Jednakże każdy z graczy chciałby zostać Mistrzem i tu zaczyna się już rywalizacja do osiągnięcia wspomnianego tytułu. Każdy z grających wciela się mistrza cukierniczego i dąży do wygrania turnieju, w którym zadaniem jest upieczenie najlepszego tortu. Może będzie to tradycyjny tort weselny, tort urodzinowy, ciasto dla zakochanych, ciasto świąteczne lub ciasto(...)lepszy! Do wyboru są 4 warianty gry : Kuchcik - idealna opcja dla dzieci, ponieważ posiada proste zasady Mistrz Kuchni - coś dla graczy bardziej doświadczonych Pojedynek Cukierników - wariant gry dwuosobowej Pieczenie Zespołowe - wariant gry dla większej ilości osób Pudełko z grą zawiera: - 45 kart Warstw - 3 żetony akcji - 4 karty Cukierników i Kuchcików - 5 kart Dekoracji - 8 kart Pomocy
Di gotujePrzepis na ten serniczek puszczam w świat dalej, bo zdecydowanie warto się nim dzielić. Jeśli tak jak ja, niespecjalnie lubicie wyjadać masło orzechowe wprost ze słoiczka
Smaki Na TalerzuPaździernik to u mnie miesiąc pod hasłem dynia. Myślę, że już zdążyliście to zauważyć, w końcu praktycznie każdy przepis, którym się z Wami dzielę zawiera w
365 dni dookoła kuchniśniadaniu szybko zagniatam kruche ciasto. Zanim wyjdziemy na spacer i wspólny obiad, jeszcze zdążę upiec deser. Będzie maślana tarta. Kajmakowa, z dodatkiem twarogu, z białą czekoladą i orzechami włoskimi. Po udekorowaniu wierzchu całość oprószyłam jeszcze ziarenkami suszonej lawendy – wyszło czarownie! Maślana tarta posmakuje wielu amatorom słodkości. Jej kajmakowy smak cudownie rozpływa się na podniebieniu! Ciasto na tartę zawsze wylepiam(...)ciasto 160 g mąki pszennej tortowej 125-135 g zimnego masła (użyłam solonego – super!) 1 cukier waniliowy 1 łyżka drobnego cukru do wypieków masa kajmakowo-serowa 250g twarogu (użyłam z Piątnicy) 200g masy krówkowej 1 łyżka śmietanki 36% kilka orzechów włoskich kilka kostek białej czekolady suszona lawenda (opcjonalnie) 1 figa Wykonanie Składniki na ciasto umieszczamy w misce, szybko zagniatamy
Raj dla Podniebieniaurodziny :-) Czas szybko leci....za nami 366 dni i prawie 250 przepisów. A oto 3 najpopularniejsze przepisy tego roku: 1) CYTRYNÓWKA 2) STROGONOW DROBIOWY 3) MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM Z tej okazji mam dla Was przepis mojego autorstwa na Tort Pralinowy o smaku orzechowym. Kakaowe ciasto biszkoptowe przełożone pralinową, orzechową masą i orzechowo-kokosową bezą w środku. Smak masy pralinowej(...)która pochłonęła cały mój czas, a także bloga ALE Ciachoo! 😀 Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki pszennej 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżeczki octu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 3 łyżki kakao szczypta soli Masa: 500 ml śmietanki 36% 200-250 g pralinek orzechowych 1 op. cukru waniliowego Beza: 5-6 białek
Kuchnia MagdaLenyCiasteczka z daktylami i wiórkami kokosowymi to pyszny i zdrowy deser, który jest odpowiedni zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Ciasteczka są bezglutenowe i bez
Kuchcik gotujePierwszy raz po wojnie Formuła 1 zawitała do Rosji. Wspólne gotowanie inspirowane więc było kuchnią rosyjską. Dziękuję Dario za zaproszenie i zaprzęgnięcie myśli do zaprezentowania tego
mojewypiekiinietylkoWigilia bez maku ? Nieeeeee….. Mak w polskiej tradycji, spożyty w Noc Wigilijną, miał zapewnić biesiadnikom szczeście a pannom szybkie zamążpójście. Nic więc dziwnego, że gościł i gości nadal na większości stołów podczas Świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej w formie makowca. A najlepszy makowiec wg mnie robi właśnie babcia Wiktoria. Prezentuję wiec dziś jej przepis na tradycyjny makowiec świąteczny(...)smak makowca bardzo wyrazisty. Na spód przygotowujemy ciasto. Ciepłą margarynę ( w temp. pokojowej) zagniatamy z mąką, szklanką cukru i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Wyrabiamy na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąki. Wyklejamy spód blachy ciastem. Na wierzch wykładamy masę makowo-bakaliową. Na wierzchu układamy kruszonkę i ozdabiamy lukrem Pieczemy w piekarniku 1 h w 180 C Podane proporcje wystarczą
Kulinarna Patilogiagodzin minęło mi bardzo szybko. W dodatku na koniec prowadziłam zajęcia z fitnessu - a był to mój pierwszy raz! Początkowo niemało się stresowałam, ale po pierwszych minutach tak się wczułam, że nie wiem kiedy minęła godzina! Wspaniałe uczucie, nie wiedziałam, że praca z grupą to taka przyjemność. Dzisiaj coś słodkiego dla miłośników słodyczy bez dodatku mąki. Wyśmienite, delikatne(...)migdałowo-kokosową mąką do całkowitego połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli i delikatnie za pomocą łyżki łączymy je z resztą ciasta. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy. Masę przelewamy do formy, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy w 170 stopniach przez 45-50 minut. Studzimy, dekorujemy chipsami z kokosami
Be Fit Be StrongNaprawdę, gdy świeci słońce, a temperatura sprzyja porzuceniu kurtki, nie chce się siedzieć w kuchni… zbyt długo ;) Dziś dwa szybkie ciasta – chlebek bananowy i deser kokosowo-śliwkowy. To na deser i podwieczorek. Deser śliwkowy z mąki kokosowej, delikatny w smaku. Podałam z lodami owocowymi, które przygotowałam z mrożonych kawałków banana, truskawek i jogurtu naturalnego. Chlebek bananowy. delikatnie słodki(...)wrzeć zmniejszamy ogień. Z masy mięsno-serowej formujemy małe kulki, które wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok. 5-10 minut. Ciasto bananowe Danie Ciasto , Przekąski , Słodkie przekąski , Śniadaniowo Kuchnia Słodkości Składniki 90 g mąka żytnia razowa 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 garść rodzynki 1 garść orzechy włoskie lub dowolne inne 1 łyżka erytrol lub inne słodziwo 2 szt banany
KucharzycaZapowiada się długi i pracowity tydzień. Przede mną sporo nauki przed testem końcowym z języka włoskiego oraz kilka dużych wyzwań w pracy. Do tego trening, założyłam
365 dni dookoła kuchniTaka domowa jest wyjątkowa, smaczna i niedroga. Jest gorąca bo prosto z piekarnika i bardzo szybko znika. Sos domowy, mocno pomidorowy, idealnie doprawiony wg gustu wyostrzony. Składniki na mega pizze: sos do pizzy: 1 puszka pomidorów bez skórki (w całości lub krojone), 80 g koncentratu pomidorowego 30%, 3 – 4 ząbki czosnku, 1 płaska łyżeczka soli(...)razu zakręcić, po przestygnięciu przechowywać w lodowce. · Składniki na pizzę przygotowujemy w czasie rośnięcia ciasta, ponieważ rozwałkowane ciasto nie powinno długo czekać, przyklei się podczas pieczenia do formy. · Pizza z sosem jest najlepsza, ketchup jest niepotrzebny. Ciasto: Rada: ciasto można przygotować
Moniki Smakołykimacie? Dzisiejsze szybkie ciacho, na podstawie starego przepisu na ciasto całoroczne. Trochę zmodyfikowane, ale wyszło znakomite. Dlaczego całoroczne? Bo nawet gdy owoce na ciasto są mało dostępne, to można zrobić je w wersji, nie owocowej i też będzie idealne. Składniki: ciasto 5 jaj 1 szkl. cukru 2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa(...)ręcznym blenderem. Dodajemy odlaną masę jajeczną, łyżkę budyniu i mieszamy dokładnie Masę serową, wykładamy na ciasto, delikatnie rozprowadzamy, na tak przygotowane ciasto wysypujemy owoce, ja delikatnie wcisnęłam morele w masę serową. Pieczemy około 40 min w temperaturze 170- 180 stopni. ciasto po upieczeniu powinno mieć złote brzegi. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Gotowe. Bierzcie i korzystajcie
Farmażonyzwykle wykorzystuję tu mój patent na Idealną polewę czekoladową do ciast . Babkę piekłam w ramach akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę pt. Wypieki na białkach jaj . Składniki na tortownicę o średnicy 26cm : 7 białek 1 szkl. cukru 1 i 1/2 szkl. mąki + 2 łyżki dodatkowo 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. oleju 4 łyżki wody 2 łyżki kakao(...)szkl. - z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne - a następnie domieszać stopniowo do białek. Dodać olej oraz wodę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, do 2 łyżki mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki natłuścić i wysypać mąką lub bułką
Grunt to przepis!sól . Ciasto (fermentacja ok. 90 minut w temperaturze pokojowej ok. 24-25oС): 250 g - mąka pszenna typ 650 lub 750; 188 g - woda; 6 g - drożdże świeże prasowane; 38 g - zaczyn "stare ciasto"; 6 g - sól; 28 g - orzechy makadamia (wstępnie rozłupane w moździerzu na 2-4 części); 48 g - krążki cebulowe, lekko podduszone i schłodzone. Ciasto bez(...)ciasto wyłożyć na obsypany mąką stół i uformować w kulę. Posmarować (za pomocą pędzelka) wierzch ciasta oliwą lub olejem, nakryć reklamówką, tak aby nie stykała się z ciastem i zostawić do wyrośnięcia na 50-60 minut. Po wyrośnięciu znowu posmarować wierzch ciasta oliwą lub olejem. Za pomocą palców zrobić w cieście wgniecenia (podobnie jak w focaccii), nadając jednocześnie ciastu
Przepisy na domowy ser i chlebMoje słodkie szaleństwo bez pieczenia, tym razem w połączeniu kremu bananowego z gorzkim czekoladowym musem. Ciasto wyszło genialne, odpowiednio wyważone i nie za słodkie. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI: 200 g maślanych herbatników 2 opakowania okrągłych biszkoptów (po 170 g) żurawina do dekoracji MASA BANANOWA: 1 l nektaru bananowego np. Hortex 2 śmietankowe budynie 2 cytrynowe galaretki 2 łyżki(...)gotujemy. Po wyłączeniu palnika wsypujemy galaretki i dobrze mieszamy. Masa nam się trochę rozrzedzi, ale tam ma być. Jeszcze ciepłą masę równo wylewamy na herbatniki. Układamy obok siebie biszkopty. Ciasto odkładamy żeby przestygło. MASA CZEKOLADOWA: Mleko gotujemy, dodajemy połamaną czekoladę i odstawiamy do rozpuszczenia. Jeśli w mleku nadal są czekoladowe grudki należy jeszcze raz podgrzać. Odstawiamy w zimne miejsce
Pani na deserjest gotowa. Końcowe przygotowanie ciastek: Ciasto francuskie dzielę na 6 (lub 8 jeżeli chcemy mniejsze ciastka) w miarę równych części o kształcie kwadratu. Następnie kawałek ciasta nacinam po przekątnej około 1 centymetra od brzegu i przeplatam (dokładnie pokazałam to na filmiku). Tak uformowane ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek ciasta nakładam masę serową(...)górze masy układam owoce. Brzeg ciastka maluję białkiem i posypuję cukrem. Pieczenie: Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 14 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu. Ciastka z ciasta francuskiego z owocami są gotowe, można podawać. Życzę udanego wypieku
Uwaga Babcia Gotujedrzwi malowania, skończywszy na wymianie mebli i sprzętu AGD. Przez ten czas nie miałam możliwości fotografowania bo wszędzie panował bałagan a i z kuchni tez musiałam szybko uciekać bo i ona też przeszła generalny remont oraz wymianę piekarnika i płyty gazowej. Tak naprawdę dzisiaj po raz pierwszy udało mi się wygospodarować trochę więcej czasu wolnego(...)zaległych przepisów. Dzisiaj przepis na wspaniały piernik z powidłami w polewie czekoladowej. Z podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha. Przepis pochodzi z książki „Ciasta domowe smaczne i zdrowe” W oryginale piernik jest bez powideł i polewy. Składniki: 1 szklanka płynnego miodu 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki oleju lub roztopionego masła lub margaryny
Na słodko lub wytrawnie