szybko zagniatamy ciasto (jeśli jest zbyt suche i się ciągle kruszy dodajemy łyżkę śmietany, mleka lub wody). Tak przygotowane ciasto chłodzimy około 30 minut, pod koniec czasu chłodzenia nagrzewamy piekarnik do temperatury około 190-200 stopni C. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o wymiarach blaszki (28x40 cm) i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto kilkakrotnie nakłuwamy widelcem(...)długo, masa ma być gładka, ale zanadto nienapowietrzona . Tak przygotowana masę serową delikatnie wylewamy na podpieczony makowiec, wyrównujemy wierzch i pieczemy kolejne 40-45 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni ciasto przykrywamy folia aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 10 minut, po tym czasie wyjmujemy i całkowicie
Rozpustne gotowanieCiasto wiśniowa chmurka to idealne połączenie chrupkości, kruchości, lekkości i orzeźwienia. Nie jest one szybkie do zrobienia, składa się z kilku warstw, które wymagają i czasu i pracy. Jednak efekt końcowy, walory smakowe i wizualne sprawiają, że warto sięgnąć po przepis na wiśniową chmurkę . Ciasto to dobrze sprawdzi się na imprezach urodzinowych, komuniach, ślubach lub podczas świąt, czyli wtedy(...)pomimo objedzenia, nasze oczy przyciąga pięknie wyglądający kawałek ciasta. Czy można się wtedy mu oprzeć? Och, wiadomo, to retoryczne pytanie. Udostępnij Wiśniowa chmurka – składniki Kruche ciasto: 100 g zimnego masła 100 g cukru 200 g mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wiśniowa galaretka: 2 galaretki wiśniowe 500 ml gorącej wody
niecodziennikparywyrośnięcia, a następnie do piekarnika. Bez wyrabiania, pilnowania i przerabiania ciasta. A chlebek wychodzi wspaniały! Takiego nigdzie nie dostaniecie 😉 Z zewnątrz chrupiąca skórka, a środek miękki i lekko wilgotny jak na zakwasie. Ma on również delikatnie kwaskowaty smak i zapach jak w przypadku chleba na zakwasie. A co najważniejsze długo utrzymuje świeżość i szybko się nie zsycha. Składniki(...)misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy sól, wodę z kiszonych ogórków oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i otrzymaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 15 x 25 cm). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 80-90 min. Przed pieczeniem wierzch posypujemy czarnym sezamem lub innymi ziarnami. Wkładamy do piekarnika
Kuchnia MagdaLenyprogram Nigelli Lawson ... tarteletki z lemon curd i kruchą zewnątrz, a piankową w środku bezą Przepis z głowy ... czyli to co zostało w pamięci po obejrzeniu programu. Może są i pracochłonne ale to bardzo przyjemna i lekka praca. Przepis na kruche ciasto 14 tarteletek 200 g mąki 75 g zimnego posiekanego masła 2 żółtka 2 łyżki cukru(...)śmietany lub jogurtu Szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć i wstawić do lodówki na 1 godzinę (u mnie chłodziło się 2 godziny) Po schłodzeniu wyjąć i rozwałkować... Robię to przez folie spożywczą na oprószonym mąką blacie. Następnie foremki wyłożyć ciastem. Po nakłuwać widelcem, wyłożyć folią aluminiową
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbardzo wysokiej tortownicy o średnicy 18 cm – smak ciasta zostanie niezmienny, zmieni się ilość i wielkość porcji oraz czas pieczenia. Składniki nadzienia powinny być w tej samej temperaturze – wyjmujemy je razem ze składnikami ciasta, zdążą złapać odpowiednią temperaturę. Przygotowanie ciasta zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego – mleko podgrzewamy do temperatury 40-45⁰C, rozpuszczamy w nim łyżkę cukru i wsypujemy(...)mieszamy. Ciasto wyrzucamy z miski na podsypany mąką blat i zarabiamy drożdżowe ciasto. Jeśli będzie bardzo kleić się do rąk, w czasie zagniatania podsypujemy je jeszcze odrobiną mąki – starajcie się nie zużyć więcej niż dodatkowe 50g mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i trzymamy przez godzinę w ciepłym miejscu – blisko kaloryfera albo w piekarniku ustawionym na 50⁰C. Ciasto powinno
Karo in the Kitchenbardzo wysokiej tortownicy o średnicy 18 cm – smak ciasta zostanie niezmienny, zmieni się ilość i wielkość porcji oraz czas pieczenia. Składniki nadzienia powinny być w tej samej temperaturze – wyjmujemy je razem ze składnikami ciasta, zdążą złapać odpowiednią temperaturę. Przygotowanie ciasta zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego – mleko podgrzewamy do temperatury 40-45⁰C, rozpuszczamy w nim łyżkę cukru i wsypujemy(...)mieszamy. Ciasto wyrzucamy z miski na podsypany mąką blat i zarabiamy drożdżowe ciasto. Jeśli będzie bardzo kleić się do rąk, w czasie zagniatania podsypujemy je jeszcze odrobiną mąki – starajcie się nie zużyć więcej niż dodatkowe 50g mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i trzymamy przez godzinę w ciepłym miejscu – blisko kaloryfera albo w piekarniku ustawionym na 50⁰C. Ciasto powinno
Karo in the KitchenParę dni mnie tu nie było..przegapiłam licznik wyświetleń, który na chwilę obecną wskazuje już 3005203..dziękuję bardzo i zapraszam ponownie..Wczoraj było Światowy dzień jabłka
Moje domowe kucharzenieWitajcie w Nowym Roku! Za nami Święta i Sylwester, a co za tym idzie - mnóstwo czasu spędzonego w kuchni. Gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego
Kto ugości moich gości?wypróbowałam, udoskonaliłam i piekę świąteczne ciasteczka według tej receptury co roku, niezmiennie od szesnastu lat. Czasem lukrowane, hojnie dekorowane bakaliami, czasem z kolorową posypką albo polane czekoladą, nieraz zwykłe, bez dodatków, bo takie najbardziej smakują moim chłopcom. Zawsze pyszne, miękkie i kruche. Polecam :-) składniki: 1 1/2 kg mąki 4 łyżeczki sody 1/2 kg miodu 400 g masła(...)razem dokładnie wyrobiłam starając się uzyskać w miarę gładką masę. Ciasto na te pierniczki nie musi leżakować więc od razu zabrałam się za wałkowanie i wykrawanie ciasteczek. Ciasto wałkowałam niezbyt cienko (na około 1/2 cm) i foremkami wycinałam pierniczki. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do lekkiego zrumienienia (10 - 15 minut)w temperaturze 180 stopni
babka w formieMałe, słodkie, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy , którym mało kto jest w stanie się oprzeć. U nas znikają bardzo szybko, ja serwuję je sobie
niecodziennikparypóźniej zje? (o ile nie wyczekujemy gości). Dlatego coraz rzadziej zdarza mi się piec ciasta warstwowe. Zresztą M i tak woli zwykłą babkę :P To ciasto nie jest zbyt skomplikowane. Szybki biszkopt, masa serowa z owocami a na wierzchu galaretka. Smakuje, wygląda i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Coś w stylu sernika na zimno :) A że jutro jest okazja(...)mieszać, aż powstanie gładka i lśniąca beza a kryształki cukru się rozpuszczą. Wówczas dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wsypywać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Gdy biszkopt jest jeszcze ciepły zdjąć
My simple kitchenCiasto bananowe może być wykonane w dwóch wersjach. Jedna wersja - bezglutenowa. Druga wersja - bezglutenowa o obniżonym indeksie glikemicznym. Chociaż powinnam "stosować" wersję drugą to jednak trochę
Ze smakiem bez glutenuDeser lodowy przyrządzony z lodów otoczonych bezą, którą następnie się zapieka, podstawą ciasta u mnie jest warstwa biszkoptu. Deser jest wspaniałym połączeniem smakowym i kolorystycznym i zdecydowanie robi wrażenie na gościach. Czas przygotowania: 60 min Czas pieczenia biszkoptu: 20 min Czas oczekiwania: min. kilka godz. na dobre schłodzenie lodów * Do przygotowania deseru potrzebny będzie palnik kuchenny, taki(...)moich przepisów . Beza szwajcarska 2 białka pół szklanki cukru drobnego Przygotowanie: Biszkopt: Jajko ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Do masy jajecznej przesiej mąkę i zmiksuj krótko na małych obrotach miksera. Dodaj roztopione i przestudzone masło, ponownie krótko zmiksuj. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Piecz w temp
Słodki BlogPamiętacie te Muffinki Tiramisu ? Tym razem co nieco pozmieniałam i zrobiłam taką wersję. Ciasto jest niezwykle delikatne, mokre i kawowe. Chwilę się zastanawiałam, czy bita śmietana z kawą czy bez. Postawiłam na wersję z kawą i nie żałuję. Szybko zniknęły, były pyszne! Śmiać mi się chce, bo chciałam aby wyszły jak z obrazka, ale wyszły jak z piekarnika(...)się skurczyła, wizualność ciastka ucierpiała, ale na szczęście smak pozostał. Składniki na 12 babeczek: 110 g masła 110 g cukru 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 3 łyżeczki kawy espresso lub kawy rozpuszczalnej w proszku 2 jajka 1 łyżka likieru kawowego (ja użyłam Coffee Canari ) Kawowa Bita Śmietana
Blondynka Gotujesklepu obieram. Dodaję cukier wanilinowy i 2 łyżki cukru. Mieszam i odstawiam, żeby puścił sok. Teraz czas na ciasto. W mącznym wulkanie umieszczam żółtka. Dokładam zimne masło, kostkę 200g. Siekam, a następnie szybko zagniatam na jednolite ciasto. Utoczony walec z ciasta dzielę na 3 w miarę równe części. Jedną rozwałkowuję i umieszczam w blaszce wysmarowanej masłem. Używam blachy o wielkości(...)Zanim przyjdzie pora rozłożenia rabarbaru na cieście, ubijam białka dodając stopniowo cukier. Kiedy beza jest ubita, wykładam rabarbar i na niego porwane kawałeczki ciemnego ciasta. Na to białka, w nich kryje się cała słodycz tego wypieku. Rozprowadzam na całej powierzchni. Trzeci kawałek ciasta kończy przygotowywany wypiek. Rozrzucam cząsteczki po całości bezy. I do gorącego piekarnika na parę
I tu będę miała takie te