szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:166/536)

KOKOSOWE CIASTO Z KASZY MANNY Z MORELAMI 161

pewnością zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych ciast. Jest ono puszyste i smakuje oraz wygląda jakby było to ciasto z mąką - ten kto nie wie, nawet się nie zorientuje 😉 Oprócz tego jest wilgotne, dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego oraz oleju. A całość dopełniają pyszne i zdrowe morele 🍑🍑🍑 Do tego ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a także szybkie - przygotowanie zajmuje tylko 10 minut(...)pieczenia 4-5 moreli Wykonanie: W misce mieszamy składniki suche: kaszę mannę z wiórkami kokosowymi oraz proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem kokosowym. Dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Następnie cienką strużką wlewamy olej, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy porcjami składniki suche i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Morele myjemy

Kuchnia MagdaLeny
Sernik z bananami 196

Sernik bez dodatku mąki,cukru i masła. Prosty i szybki w wykonaniu. Inspiracja od E. Wachowicz. Przepis jest na dużą blachę . - 1,5 kilo zmielonego twarogu - 600 g dojrzałych bananów - 1,5 szklanki miodu - 150 g wiórek kokosowych - opakowanie cukru wanilinowego - szczypta soli - bułka tarta i odrobinę tłuszczu do wysmarowania blachy. Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Twaróg zmiksuj(...)sztywno ze szczyptą soli. Dodaj delikatnie mieszając do masy serowej.Przelej na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Całość posyp wiórkami kokosowymi. Piecz 1 godzinę w 180° góra-dół. Następnie uchyl piekarnik i wystudź w nim ciasto. SMACZNEGO > CMOK

Pasje Jolki
Stefanka cappuccino 1197

sprawdzi się podczas upalnych dni lata. Oprócz tego jest bardzo szybka w przygotowaniu i na pewno lepiej zniesie pozostawanie poza lodówką niż ciasta z kremami lub przygotowane z użyciem żelatyny. Smak stefanki jest dość intensywny, ale wykorzystanie cappuccino w proszku zamiast ziaren kawy sprawia, że nie jest to ciasto typowo kawowe i może posmakować również osobom, które nie pijają kawy(...)rozpuścić co jakiś czas mieszając) - gorącą polewę wyłożyć na herbatniki na cieście, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy Ciasto wygląda i smakuje dobrze przez kilka dni, należy przechowywać je w lodówce i podawać schłodzone, choć spokojnie wytrzyma jakiś czas poza lodówką bez utraty swoich walorów smakowych

Smakołyki Bereniki
Ciasto jogurtowe z owocami 391

Do jogurtowego ciasta przymierzałam się wiele razy, ale jakoś nam po drodze nie było ;) Dostałam przepis, który przeleżał baaaaardzo długo w oczekiwaniu na swoja

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cytrynowiec 5100

Cytrynowiec to aromatyczne ciasto warstwowe, przygotowane bez pieczenia (pomijając bezy). Jego wykonanie można podzielić na dwa etapy, jednego dnia przyrządzić bezy i krem cytrynowy, drugiego - masę budyniową i finalnie złożyć ciasto. Jeśli nie mamy czasu lub nie czujemy się na siłach, żeby upiec bezy, można wykorzystać już gotowe, kupione w sklepie. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, gdyż(...)wielkości cytryn, do ciasta wykorzystamy 3-4 sztuki. Przed wyciśnięciem soku warto przez dłuższą chwilę rolować cytrynę na blacie kuchennym dłonią, tak jak wałkiem. Ułatwi to wyciśnięcie z niej soku. Ciasto należy udekorować bezami tylko i wyłącznie w momencie, kiedy je podajemy, gdyż beza pod wpływem wilgoci z masy może zacząć się powoli rozpuszczać, tworząc na cieście niezbyt efektowną, klejącą

Smakołyki Bereniki
DROŻDŻÓWKI NA MĄCE ORKISZOWEJ Z MALINAMI 219

ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść. Wyłożyć na podsypany mąką blat. Lekko rozpłaszczyć, przewrócić na drugą stronę i rozpłaszczyć dłońmi, podsypując delikatnie mąką na placek grubości ok.1,5cm (wymiarach ok.27x33cm). Na placku rozsypać maliny (u mnie mrożone, nie rozmrażałam ich). Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i pokroić na 16 kawałków. Ułożyć je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić na ok.30-40 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp.180*C góra-dół, bez termoobiegu. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok.15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Ja piekłam 20 minut. Każdą blaszkę piekłam oddzielnie. Jeszcze ciepłe polukrować. W oryginale był lukier cytrynowy, niestety w mojej rodzince inny niż marcepanowy nie przejdzie

Smaczne Zdrowe
PRZEPYSZNA DOMOWA PIZZA (ciasto bezglutenowe i ciasto zwykłe) 246

ściereczką, ustawiamy w ciepłym miejscu np. koło kuchenki. Gdy rozczyn urośnie, wyrabiamy ciasto. Do odmierzonej mąki (w przypadku bezglutenowej - nie wsypujemy całej od razu), wlewamy resztę wody z mlekiem (w przypadku bezglutenowej - płyn bardzo ciepły), następnie dolewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy. Gdy wyrośnie znów je wyrabiamy. Ciasto ma być elastyczne i ma samo odchodzić od ręki (bezglutenowcy - nie poddajemy(...)wyjdzie bosko). Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy. Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!). Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiając margines (brzegi) bez. Najlepiej smakuje z przecierem własnoręcznie zrobionym (chcecie przepis?). Wykładamy składniki - lecimy na bogato! :) Posypujemy serem żółtym, startym. Dodajemy kleksy keczupu. PIECZENIE: Od 45 minut

Wypisz Wymaluj
Tarte tatin 229

lodami lub schłodzony. Ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia, kiedy je piekliśmy ;) Składniki ciasto francuskie (polecam od razu okrągłe) 5 jabłek (golden delicious, gala) połowa cytryny 1 szklanka cukru 50g masła Sposób przygotowania Jeśli macie naczynie do tarty lub patelnię, na której możecie jednocześnie smażyć i piec to podsmażcie w nim jabłka, a potem nakryjcie je ciastem w tym samym(...)się karmelem, a sos ma zgęstnieć.  Ciasto francuskie ma mieć kształt koła, a jego promień ma być ok. 2cm większy od promienia naczynia, w którym będziemy piec tartę (2cm większe z każdej strony). Jeśli pieczemy w naczyniu, na którym smażyliśmy jabłka to przykrywamy jabłka ciastem w tym naczyniu. Jeśli będziemy piec w formie na tartę to przekładamy jabłka

W kuchni wieczorem
Sernik kajmakowy 326

razie przedstawiam sernik kajmakowy znaleziony u Kasi na Bake and Taste . Sernik z nutą kajmaku, polewą i chrupiącymi migdałami… który ma jedną ogromną wadę… znika bez śladu w bardzo szybkim tempie;)! Musiałam się napracować, żeby nie dopuścić do zniknięcia tego kajmakowego cudeńka przed zrobieniem mu zdjęć..;)! A…i jeszcze jedno… masa krówkowa, której użyłam była(...)pieczenia. Piec około 10-12 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Utrzeć masło z cukrem i wanilią, dodać 230 g masy kajmakowej i dobrze zmiksować. Ciągle miksując dodać jajka, po łyżce sera i na koniec mąkę. Wyłożyć na upieczony spód i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut. Jeśli w trakcie pieczenia sernik będzie

UgotujmyTo.pl
Szybkie ciasto marmurkowe kokosowo-orzechowe 279

Miałam wielką ochotę na coś słodkiego... Zmieniłam znany już wam przepis na szybkie ciasto czekoladowe, które zrobiłam zresztą w dwóch innych wersjach niedawno, ale były zbyt podobne, więc ich nie opisałam. I znów wyszło super smacznie, tanio i zdrowo. A to dzięki zmniejszeniu ilości białej mąki na rzecz zmielonych płatków owsianych oraz zamianie masła na olej. Zrobiłam je wczoraj(...)łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml oleju rzepakowego lub kokosowego 2 łyżeczki kakao 1-2 łyżki rodzynek bez konserwantów 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w niewielkiej ilości wody 1,5 szklanki mleka Przygotowanie: Płatki owsiane zmiel w mini malakserze na średnio drobno. Przesyp do miski, dodaj mąkę, 2/3 szklanki cukru i proszek do pieczenia. Wymieszaj suche składniki

Anioszek w kuchni
Cynamonowe ciasto z wiśniami 130

Cynamonowe ciasto z wiśniami dziś powstało w mojej kuchni. Mam kilka sprawdzonych przepisów na szybkie ciasta bez miksera, lubię je modyfikować tworząc nowe w smaku wypieki. Ciasto jest banalnie proste, bo wszystko sprowadza się do wymieszania składników w misce. Wyjdzie każdemu, smakuje wszystkim. Jeśli nie przepadacie za cynamonem (moja mama by pogardziła, cóż:) to zrezygnujcie z niego. Można(...)dodać łyżkę kakao lub cukru z wanilią. Będzie równie pysznie! SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka L 1,5 szklanki mrożonych wydrylowanych wiśni lub świeżych, u mnie mrożone 1/2 szklanki mleka 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu 150 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru Składniki mam w temp. pokojowej. Przepis

Zasmakuj Kuchni
Kruche ciasto z orzechami. 197

szybko zagniatamy ciasto. Ciasto jest klejące, ale nie dodajemy więcej mąki, dzięki temu wypiek będzie idealnie kruchy i miękki.1/3 gotowego ciasta wkładamy do zamrażarki, a 2/3 do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C, formę w której będziemy piec ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Po około 30 minutach wyjmujemy schłodzony kawałek ciasta z lodówki, wałkujemy(...)skubiemy- co kto woli) i wykładamy nim przygotowaną formę (samo dno, bez rantów). Spód pieczemy w nagrzanym piekarniku około 5 minut. NADZIENIE: 4 białka szczypta soli 120 g cukru 200 g grubo siekanych orzechów włoskich 3 łyżki dżemu np. z brzoskwiń (u mnie z rabarbaru i truskawek)      Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną

Rozpustne gotowanie
Chleb na sodzie z tropikalnymi bakaliami 244

szybkich wypiekach .   Uformować okrągły bochenek - najlepiej zamaczając lekko ręce wodą, co trochę zmniejszy lepienie się do nich ciasta - i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia - który najlepiej dodatkowo trochę opruszyć mąką . Chlebek obsypać mąką i ostrym nożem naciąć z wierzchu na krzyż. Następnie od razu włożyć do nagrzanego piekarnika.   Piec 40 minut(...)skórka ładnie się zarumieni - u mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Studzić na metalowej kratce

Grunt to przepis!
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką 210

oleju Dodatkowo: 400 - 500 g rabarbaru cukier puder Ciasto: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części (60% i 40%), każdą część owinąć folią spożywczą i zamrozić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce i wyłożyć nim spód blaszki. Ciasto podpiec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Całkowicie wystudzić. Rabarbar obrać(...)pokroić w małe kawałki. Budyniowa pianka: Białka ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier wraz z cukrem waniliowym i ubijać aż beza będzie lśniąca, a kryształki cukru słabo wyczuwalne. Następnie wsypać budynie i dokładnie wymieszać, aby się dobrze rozpuściły. Na samym końcu wlewać powoli olej, ciągle mieszając. Na podpieczony spód ciasta wylać piankę, wyłożyć na nią rabarbar i zetrzeć pozostałą, mniejszą

My simple kitchen
Bezglutenowy marchewkowiec 191

Dzisiaj zamieszczam przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe.  Przepis pochodzi z książki "120 przepisów bezglutenowych" Beaty Połatyńskiej.  Z zadowoleniem stwierdzam, że to drugi testowany przeze

Ze smakiem bez glutenu