myśl.... stare , dobre, polskie hot-dogi z pieczarkami... na takie chodziłyśmy będąc jeszcze w liceum. Niestety na szybko nie znalazłam żadnego fajnego przepisu na takową przekąskę i postanowiłam więc upiec rogaliki z pieczarkami.Teeeeż... wyszły fajne... :))Na ciasto:0,5 kg mąki pszennej0,5 szkl. letniego mleka 0,5 szkl. letniej wody2 łyżki oleju1 jajko1 łyżeczka soli1 łyżeczka
Walijskie PichcenieBlogerka śląska a nie ma u siebie przepisu na kołocz, no nie może być. Dlatego szybko uzupełniam braki, szczególnie że raz, dwa nadejdą święta, więc kołocz musi być. I żeby mi nikt nie nazwał tego ciasta kołacz bo zamorduje! Kołocz to tradycyjne ciasto na Górnym Śląsku podawane na wszystkich rodzinnych uroczystościach, weselach, odpustach, roznoszone także w paczkach sąsiadom, rodzinie przez
Bernika - moj kulinarny pamietnikTatry maja super zaletę, bo można je bardzo szybko zrobić. Można użyć dostępnych owoców sezonowych, jak również można ją podawać na słono i pikantnie!. Wystarczy przepis na dobre ciasto i można podawać na wiele ciekawych i pysznych sposobów! Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru łyżka śmietany 10 dag margaryny Nadzienie: 50-60 dag śliwek węgierek 20 dag jeżyn
Apetyczna babeczkazaczynałam od 400g mąki orkiszowej i 100g żytniej, jednak stopniowo musiałam jeszcze dosypać 40g mąki orkiszowej, tak by ciasto się nie kleiło. Ilość mąki zależy m.in.od rodzaju użytej mąki, jej wilgotności, itp.I piekłam je troszkę dłużej niż w przepisie. Polecam, bardzo szybko się je przygotowuje a efekt jest bardzo zadowalający, zarówno wizualny jak i smakowy. Z podanych składników wychodzi ok.8-10(...)rozbełtane jajko z pozostałym jogurtem i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrobić do połączenia składników. Ja dałam na początku 400g mąki orkiszowej, jednak w trakcie wyrabiania dodałam jeszcze 40g tak, by ciasto się nie kleiło. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy na ok.40 minut (pod przykryciem), w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony
Smaczne Zdrowesezonie nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, a szczególnie na pieczenie, dlatego często przygotowuję szybkie desery. Najlepiej w szklankach czy pucharkach, aby każdy miał taką samą porcję i by warstwy deseru były wyraźnie widoczne:) Ciasto upiekłam sobie dzień wcześniej, żeby było szybciej:) Owoce możecie użyć dowolne, ja wybrałam te, które mam i które najbardziej lubimy... Składniki:2 jajka
Z miłości do słodkościkrasnoludkami trzeba żyć w zgodzie(zwłaszcza z tymi osobistymi)Zdążyłam jednak wykorzystać te dary natury kilka razy do ciast i deserów więc nie ma co żałować krasnoludkom :) A dziś chciałam Wam pokazać mój ulubiony przepis na świetne placuszki, szybkie i zaskakujące aromatem. Czytaj więcej
Farmażonybułeczek, każda pakowana osobno. Bułeczkę pakujemy do torby lub dziecku do plecaka bez konieczność używania woreczka śniadaniowego - szybko i wygodnie. Drożdżówki nie zawierają środków konserwujących, dlatego termin ich przydatności do spożycia jest krótki. Ślimaczki to wyrób z ciasta drożdżowego z dodatkiem budyniu czekoladowego lub waniliowego - w zależności od wariantu smakowego. Tak właśnie pakowane są bułeczki. Małe, poręczne i bardzo
kolorowotorcikowoznacznie zwiększyć ilość marmolady czy konfitury w pączku, niż gdybyśmy nadziewali go przed smażeniem. Ważne jest, by dobrze wyrobić ciasto, a potem dać mu wystarczająco dużo czasu na wyrośnięcie. Duże znaczenie ma temperatura smażenia - w zbyt wysokiej pączki będą szybko brązowieć, a w środku mogą pozostać surowe, w zbyt niskiej - nasiąkną tłuszczem
Smakołyki Berenikipóźniej jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić na trzy(...)obsypać cukrem. Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni około 10 minut. Obracając w miarę potrzeb. Wystudzić - szybko twardnieją. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na paterze. Nasączyć delikatnie i wyłożyć część kremu. Na krem położyć część gruszek i delikatnie wcisnąć w ciasto. Następnie kolejna część biszkoptu - nasączyć, wyłożyć część kremu, na to gruszki. Ostatnią część biszkoptu też nasączyć. Tort dokładnie wysmarować
Piekarz-Kucharz-Garkotłukciasto zrobiłam specjalnie na życzenie mojego taty. I muszę przyznać, że wyszło bardzo dobre. Nie za suche, delikatnie piaskowe - bardzo smaczne. A przy okazji jest bardzo proste i szybkie - same zalety. Składniki: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 3 /4 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 00 g margaryny/masła, 1 łyżeczka proszku(...)puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do masy jajecznej, ciągle miksując. Masło/margarynę rozpuścić, mocno podgrzać i dodać do ciasta. Wszystko chwilę miksować razem. Wlać do keksówki (moja ma wymiary 11x30). Piec 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Moja kraina smakówBajaderki to idealna słodka przekąską na imprezę. Sprawdzą się z pewnością na zabawie sylwestrowej. Szybkie w wykonaniu, bez pieczenia, wyglądają bardzo efektownie, a przy tym wszystkim smakują wyśmienicie. Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji orzechowej.Bajaderki kokosowe w białej czekoladzieSkładniki:350 g herbatników kokosowych typu „Łakotki” (mogą być oblane czekoladą)4 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub ananasowego50(...)supermarketach na półce obok Nutelli i innych kremów do smarowania.Przygotowanie:Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski.Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje.Formujemy z masy okrągłe kuleczki, następie schładzamy w lodówce przez około 20 minut.W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Wiórki oraz
Mania GotowaniaCzasem zdarza się, że upieczemy coś na szybko. Takie ciacha znikają w takim tempie, że zdążymy zrobić im tylko jedno zdjęcie na Instagram a o sesji blogowej nie ma już mowy 😃 Warto i tutaj je pokazać zwłaszcza, że poniższe brownie robi od niedawna furorę. Dajcie znać czy jakiś przepis z IG Wam przypadł do gustu i czy kontynuować(...)mleko kokosowe, glut z lnu i mieszankę sodu z octem. 4. Masę dodać do suchych składników i wymieszać (najlepiej ręką w rękawiczce jednorazowej lub mikserem na małych obrotach). 5. Ciasto przełożyć do blaszki i upiec w 170°C przez 30-45 minut do względnie suchego patyczka. Można też przed upieczeniem na górę masy dodać ulubione owoce np. gruszki, wiśnie, maliny
Candy Pandasbyliśmy w szoku kiedy kawałki (albo raczej kawały) ciasta zaczęły zamieniać się w uformowane obwarzanki – może jeszcze nie takie zgrabne jak w wersji finalnej ale już mocno przypominające to co później ląduje w koszach chlebowych. Wszystko wyglądało jak na przyśpieszonym filmie gdzie ręce chodziły tak szybko, że nie można było złapać aparatem ostrości chcąc zrobić zdjęcie – nie mówiąc
Kuchenne WariacjeOpis: Cudowne, pyszne kruche babeczki z nadzieniem krówkowym/kajmakowym. Podobne babeczki możemy kupić w cukierniach. Jednak ich cena jest dosyć wysoka. Natomiast przygotowanie jest proste i szybkie, a zrobienie ich samemu nie jest drogie. Składniki: 350 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 80 g masła w temperaturze pokojowej 50 g cukru pudru 2 żółtka 3 łyżki margaryny 1 łyżka(...)śmietany 18% 1 puszka masy kajmakowej Opis przygotowania: Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy do miski. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło, śmietanę oraz żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto. Przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Margarynę musimy roztopić w rondelku an małym ogniu. Roztopioną margaryną smarujemy foremki do babeczek. Schłodzone ciasto wyjmujemy
Ciastka i ciastaprzez cały tydzień wiercił mi dziurę w brzuchu, więc upiekłam i ja. Nie jest co prawda tak szybka jak ta na krakersach, ale smak wynagradza czas spędzony w kuchni. Polecam wszystkim ten klasyczny i bardzo smaczny deser :) Składniki: 2 opakowania chłodzonego ciasta francuskiego 1 litr mleka 4 żółtka 5 łyżek cukru ziarenka z 1 laski wanilii 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
Cakes By Kejt