Pączki 471znacznie zwiększyć ilość marmolady czy konfitury w pączku, niż gdybyśmy nadziewali go przed smażeniem. Ważne jest, by dobrze wyrobić ciasto, a potem dać mu wystarczająco dużo czasu na wyrośnięcie. Duże znaczenie ma temperatura smażenia - w zbyt wysokiej pączki będą szybko brązowieć, a w środku mogą pozostać surowe, w zbyt niskiej - nasiąkną tłuszczem
Smakołyki Bereniki
Tort gruszkowo kajmakowy 206później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić na trzy(...)obsypać cukrem. Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni około 10 minut. Obracając w miarę potrzeb. Wystudzić - szybko twardnieją. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na paterze. Nasączyć delikatnie i wyłożyć część kremu. Na krem położyć część gruszek i delikatnie wcisnąć w ciasto. Następnie kolejna część biszkoptu - nasączyć, wyłożyć część kremu, na to gruszki. Ostatnią część biszkoptu też nasączyć. Tort dokładnie wysmarować
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Piaskowiec 192ciasto zrobiłam specjalnie na życzenie mojego taty. I muszę przyznać, że wyszło bardzo dobre. Nie za suche, delikatnie piaskowe - bardzo smaczne. A przy okazji jest bardzo proste i szybkie - same zalety. Składniki: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 3 /4 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 00 g margaryny/masła, 1 łyżeczka proszku(...)puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do masy jajecznej, ciągle miksując. Masło/margarynę rozpuścić, mocno podgrzać i dodać do ciasta. Wszystko chwilę miksować razem. Wlać do keksówki (moja ma wymiary 11x30). Piec 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Moja kraina smaków
Bajaderki kokosowe w białej czekoladzie 369Bajaderki to idealna słodka przekąską na imprezę. Sprawdzą się z pewnością na zabawie sylwestrowej. Szybkie w wykonaniu, bez pieczenia, wyglądają bardzo efektownie, a przy tym wszystkim smakują wyśmienicie. Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji orzechowej.Bajaderki kokosowe w białej czekoladzieSkładniki:350 g herbatników kokosowych typu „Łakotki” (mogą być oblane czekoladą)4 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub ananasowego50(...)supermarketach na półce obok Nutelli i innych kremów do smarowania.Przygotowanie:Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski.Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje.Formujemy z masy okrągłe kuleczki, następie schładzamy w lodówce przez około 20 minut.W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Wiórki oraz
Mania Gotowania
TOP 3 pieczonych ciast - Instagram cz. V 177Czasem zdarza się, że upieczemy coś na szybko. Takie ciacha znikają w takim tempie, że zdążymy zrobić im tylko jedno zdjęcie na Instagram a o sesji blogowej nie ma już mowy 😃 Warto i tutaj je pokazać zwłaszcza, że poniższe brownie robi od niedawna furorę. Dajcie znać czy jakiś przepis z IG Wam przypadł do gustu i czy kontynuować(...)mleko kokosowe, glut z lnu i mieszankę sodu z octem. 4. Masę dodać do suchych składników i wymieszać (najlepiej ręką w rękawiczce jednorazowej lub mikserem na małych obrotach). 5. Ciasto przełożyć do blaszki i upiec w 170°C przez 30-45 minut do względnie suchego patyczka. Można też przed upieczeniem na górę masy dodać ulubione owoce np. gruszki, wiśnie, maliny
Candy Pandas
Fotorelacja: krakowskie obwarzanki 222byliśmy w szoku kiedy kawałki (albo raczej kawały) ciasta zaczęły zamieniać się w uformowane obwarzanki – może jeszcze nie takie zgrabne jak w wersji finalnej ale już mocno przypominające to co później ląduje w koszach chlebowych. Wszystko wyglądało jak na przyśpieszonym filmie gdzie ręce chodziły tak szybko, że nie można było złapać aparatem ostrości chcąc zrobić zdjęcie – nie mówiąc
Kuchenne Wariacje
Babeczki z masą kajmakową 207Opis: Cudowne, pyszne kruche babeczki z nadzieniem krówkowym/kajmakowym. Podobne babeczki możemy kupić w cukierniach. Jednak ich cena jest dosyć wysoka. Natomiast przygotowanie jest proste i szybkie, a zrobienie ich samemu nie jest drogie. Składniki: 350 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 80 g masła w temperaturze pokojowej 50 g cukru pudru 2 żółtka 3 łyżki margaryny 1 łyżka(...)śmietany 18% 1 puszka masy kajmakowej Opis przygotowania: Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy do miski. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło, śmietanę oraz żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto. Przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Margarynę musimy roztopić w rondelku an małym ogniu. Roztopioną margaryną smarujemy foremki do babeczek. Schłodzone ciasto wyjmujemy
Ciastka i ciasta
Napoleonka na cieście francuskim 179przez cały tydzień wiercił mi dziurę w brzuchu, więc upiekłam i ja. Nie jest co prawda tak szybka jak ta na krakersach, ale smak wynagradza czas spędzony w kuchni. Polecam wszystkim ten klasyczny i bardzo smaczny deser :) Składniki: 2 opakowania chłodzonego ciasta francuskiego 1 litr mleka 4 żółtka 5 łyżek cukru ziarenka z 1 laski wanilii 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
Cakes By Kejt
Piernik z bakaliami 156roku miało nie być piernika, ale 2 dni przed Wigilią koleżanka dała mi przepis na szybki piernik, który postanowiłam wypróbować jeszcze na te święta i jak widać sie udało. Składniki: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 1/2 szkl anki oleju, 2 duże łyżki miodu, 2 łyżeczki sody, przyprawa do piernika/cynamon, bakalie (ja dalam rodzynki(...)suche wkładamy do miski wrzucamy bakalie i mieszamy aby bakalie obtoczyły sie w mące. W drugiej misce mieszamy skladniki mokre. Następnie łączymy składniki suche z mokrymi, mieszamy i wykładamy ciasto do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na programie góra/dół najlepiej na środkowym poziomie
Państwo Wojtczuk gotują
Bawarska pizza na grubym cieście 256style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Był to przedziwny twór , mutant ciasta drożdżowego z kiełbachą i serem , ale zły nie był . Żeby przemycić, tą iście rustykalną potrawę , podałam ją mówiąc ,że to pizza Bawarska – bo z kiełbasą . Chwyciło i to nawet(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam jako danie ratunkowe , tanie , szybkie , zawsze wychodzi i zawsze smakuje " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróży
Przysmak kokosowy 265kuchni Rumcajsa znów zapachniało Indiami, ale tym razem bez dodatku curry. Słodki przysmak kokosowy, szybki do zrobienia, idealny na wypadek gości zapowiadających się później niż powinni. Składniki: 200g wiórków kokosowych 200ml mleka skondensowanego słodzonego 75g masła (opcjonalnie barwnik spożywczy) Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko skondensowane i kokosa. Mieszamy dokładnie (przy okazji dodając ewentualny barwnik) i trzymamy(...)lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Dzielimy na kawałki i podajemy z lodami, bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Dobrze też sprawdza się jako samodzielny deser, albo nietypowy spód do ciasta
Gotuj z Rumcajsem
Bajeczna tarta z sezonowymi owocami 223krzaczka i zabrać ze sobą do kuchni. Czym prędzej więc to uczyniłam i szybko je przetworzyłam. Nie da się ukryć, iż poniosła mnie wielka fantazja. No cóż, tak to już ze mną jest... Smacznego łasuchy! P.S. Dziękuję mojej mamusi za pomoc w przygotowaniu ciasta, a tacie za pożyczenie obiektywu :) Tarta z cytrynowym kremem i sezonowymi owocami Na ciasto
Sajkofanka smaku
ambrozja- składany sernik z bezą 328Dziś przepis na chyba najbardziej wypasione ciasto na blogu. Tym razem to wypiek mojej Mamy ale było tak pyszne, że nie mogłabym się nim nie podzielić. To ciasto to zlepek kilku przepisów: królewicza, sernika i oczywiście bezy, której moja Mama jest absolutną mistrzynią. Z podanej porcji wychodzi duża, solidna blacha więc spokojnie wystarczy dla sporej gromadki. *blaszka(...)śliwkowych 2 łyżki polewy czekoladowej (opcjonalnie, można pominąć) Blaty miodowe: sodę rozpuścić w mleku. Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na połowę. Każdą rozwałkować i upiec na papierze do pieczenia. Ostudzić. Przykryć ściereczką i odstawić (można upiec nawet dwa dni przed składaniem ciasta). Sernik: żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, budynie i stopione masło. Krótko zmiksować, na końcu dodać rodzynki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Placek brzoskwiniowy 196Placek brzoskwiniowy to ciasto, które nazywam pięciominutowym ze względu na czas, który zajmuje mi jego przygotowanie. Chyba nie ma prostszego sposobu, aby w tak krótkim czasie wyjąć z piekarnika blaszkę pysznego, pachnącego placka. Jedno jest pewne- znika tak samo szybko jak się go robi:) Placek brzoskwiniowy 1 szkl maślanki naturalnej 3/4 szkl cukru 2,5 szkl mąki 3 jajka
Pieguskowa Kuchnia