szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:58/1736)

Ciastka przekładane masą chałwową 196

łyżek posiekanych orzechów włoskich ( lub inna posypka dekoracyjna) WYKONANIE: Mąkę łączymy z proszkiem, siekamy z tłuszczem. Dodajemy cukier, żółtka surowe i gotowane. Żółtka gotowane ścieramy na tarce. Ciasto szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na ok 1 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na ok 2 mm. i wycinamy ciastka formą, np w kształcie kwiatka. W połowie ciastek robimy

W kuchennym oknie Ewy
Rolada z kaszy manny bez pieczenia 368

Rolada z kaszy manny bez pieczenia. Ciasto szybkie do przygotowania, bardzo popularne w latach ’90-tych. Moja babcia bardzo często przygotowywała ciasto zwijane w waflu i do dziś mam sentyment do takich deserów. Jeśli nie macie piekarnika i lubicie smak kaszy manny to ciasto powinno Wam posmakować. Najlepiej wzbogacić je o domową, kandyzowaną skórkę pomarańczową (dzięki niej ciasto wspaniale

Poezja smaku
Ciasto drożdżowe z kruszonką 180

kilka fotek na bloga. No i w tej radości jakoś tak się stało, że gorące ciasto wylądowało mi do góry dnem na podłodze. I ot cała kuchenna katastrofa. Pozbierałam szybko ciasto, a właściwie strzępy, które z niego zostały (na szczęście podłoga była czysta :) i zostawiłam. Myślałam, że już nic z tego nie będzie, ale udało mi się wykroić jeden ładny

Smakowy Raj
Ciasto drożdżowe bez wyrastania z rabarbarem 178

dalszym ciągu w pełni, ale tym razem zachciało mi się ciasta drożdżowego. Niestety ten  weekend miałam bardzo zajęty więc postanowiłam wypróbować wreszcie przepis na szybkie ciasto drożdżowe bez wyrastania, który w poczekalni leżał już od dłuższego czasu. Ciasto pomimo, iż rośnie dopiero w trakcie pieczenia jest dobrze wyrośnięte, owoców przynajmniej tych, które puszczają mniej soku

Mix smaku
Ciasto jabłkowo- makowe 187

Takie ciasto można przygotować z różnymi owocami sezonowymi. Ja dziś przygotowałam oto takie proste i szybkie ciasto z jabłkamiCiasto jabłkowo- makowe SKŁADNIKI:jabłka -1 kgmak mielony sypany - 2 łyżkimąka -2,5 szklcukier -3/4 szkljajka -6 sztsoda -1 łyżeczkaolej -3/4 szklproszek do pieczenia -1 łyżeczkacukier puder do posypania ciastatłuszcz do formy PRZYGOTOWANIE:Jabłka papierówki obrać, usunąć gniazda nasienne

Kuchnia Danusi
Wytrawne tartaletki z karmelizowaną cebulą 229

żółtego, np gouda 2 łyżki bułki tartej sól oliwa z oliwek Wykonanie:  Przygotować kruche ciasto: Zimne masło pokroić w drobną kostkę, dodać mąkę, sól, ewentualnie odrobinę wody - zagnieść szybko ciasto. Uformować w kulę, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Cebulę pokroić w pół plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, dodać cukier - smażyć, ciągle mieszając. Gdy cebula zmięknie dolać

kolorowotorcikowo
rogaliki z nadzieniem migdałowym 227

zrobiły się grudki. Zestawiłam z ognia i dodałam zmielone migdały, energicznie wymieszałam łyżką i odstawiłam do wystygnięcia.  Przesianą mąkę posiekałam z zimnym masłem, dodałam śmietanę i wyrobiłam  szybko ciasto, które następnie schłodziłam w lodówce przez godzinę. Po tym czasie podzieliłam ciasto na 4 części, każdą rozwałkowałam dość cienko na kształt przypominający koło. Każde koło podzieliłam przez środek

babka w formie
Ciasteczka z pestkami dyni 204

wsypać mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i mak, dodać zimne masło i posiekać je nożem na mniejsze kawałeczki. Dodać jajko, żółtko, śmietanę i wymieszać łyżką. Następnie ciasto szybko zagnieść dłonią, tylko do połączenia się składników, aby zbyt mocno jego nie ocieplić. Z ciasta uformować wałek, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki

Kuchcik gotuje
Ciasto z kremem cytrynowo-ananasowym 613

Ciasto pozytywnie zaskakujące. Niby proste, niewyszukane, a jednak pyszne. W kategorii tych w miarę prostych i szybkich ląduje u mnie na dość wysokiej pozycji. Zdecydowanie warto je przygotować. Biszkopt: 5 dużych jajek 160 g cukru 125 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 5 łyżek oleju szczypta soli Masa: 1 puszka ananasów 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 galaretki cytrynowe(...)wyłączamy. Obie mąki przesiewamy do miski z ubitymi jajkami (najlepiej w 2-3 turach). Łączymy całość za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki wykonując ruch zagarniający (z dołu do góry). Ciasto przelewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Po przestudzeniu biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Jeden z nich

Smaki Na Talerzu
Pieczony serniczek z orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką 239

Pogoda za oknem niestety nas nie rozpieszcza. Pochmurnie, zimno, deszczowo. W takie dni jak ten bardzo często sięgam po szybkie ciasta i desery, które w kilka chwil poprawiają nastrój. Dziś zapraszam Was na pieczony serniczek z orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką . Pysznie, szybko, nic tylko jeść i jeść… Każda łyżeczka poprawia nastrój Spróbujcie i Wy. Do mojego pieczonego serniczka

Słodkie okruszki
Kruche ciasteczka kakaowe 185

Ciasto szybko się przygotowuje, dłużej zaś w lodówce przechowuje, żeby lepiej się wałkowało i po upieczeniu na kruchości zyskało. Może nie są idealnie polukrowane, może perełki nie najlepiej poukładane, ale jeśli czas nas goni z pracami przed świętami, to trzeba sobie tak wszystko zaplanować, żeby później nie żałować, że mogliśmy więcej, ale się nie dało, bo czasu było za mało(...)ciasto podczas wałkowania nie przyklejało się do wałka, najlepiej podsypać je mąką i ułożyć między folię spożywczą. Należy wałkować przez folię, ciasto będzie cienki i gładkie. Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 2 min., szybko stwardnieją łatwo je będzie przełożyć. Lukier: Proporcje  ok. 80 - 100 g cukru na jedno białko. Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier

Moniki Smakołyki
PLACEK Z OWOCAMI I BUDYNIEM WEDŁUG SIOSTRY ANIELI 1323

CIASTO Z BUDYNIEM I MALINAMI Bardzo proste szybkie oraz uniwersalne ciasto kruche. -Proste ponieważ wszystkie składniki mieszamy razem w jednym naczyniu. -Szybkie wystarczy ciasto wyrobić dłońmi nie używamy miksera, nie chłodzimy ciast w lodówce przed upieczeniem, nie podpiekamy spodu. -Uniwersalne ciasto idealne jest do klasycznej szarlotki, sernika a także do babeczek

RAROSSA
Gnocchi z batatów – tylko 2 składniki! 236

przy knedlach , pyzach czy przy śląskich kluskach : ciasto ziemniaczane (to z batatów też) że nie znosi wyrabiania dłońmi, pieszczenia i dotykania – dłońmi tylko je szybko formujemy. Ziemniaki i bataty to nie ciasto drożdżowe żeby je wyrabiać – im dłużej ziemniaczanego ciasta dotykacie, tym bardziej robi się gumowe, ciągnące i finalnie – szybko wilgotnieje i podchodzi wodą, w następstwie czego rozpada się(...)zdjęciu). Nawet, jeśli ciasto w dotyku wydaje się lekko wilgotne ale już się dobrze ze sobą lepi, nie dosypujemy więcej mąki – nie trzeba. Stolnicę mocno posypujemy mąką i szybko zagniatamy ciasto w kulę. Spłaszczamy ciasto i dzielimy je na 4 porcje. Znowu podsypujemy stolnicę mąką i toczymy wałek z ciasta (mój na zdjęciach ma około 2,5cm średnicy). Tniemy wałek

Karo in the Kitchen