szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:387/1736)

Naleśniki ze szpinakiem i fetą 287

słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że danie ma bardzo wyrazisty smak :) Przygotowanie tego obiadu jest bardzo szybkie, a naleśniki będą równie smaczne następnego dnia. Poniżej znajdziecie mój szybki przepis… Składniki na ciasto naleśnikowe (3-4 naleśniki) 6 łyżek mąki 1 jajko 1/3 szklanki mleka szczypta soli Składniki na farsz do naleśników 200g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku sól pieprz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ucierane ciasto na oleju, z owocami 191

ucierane ciasto na oleju to bardzo archetypiczny wypiek – to pewnie najwcześniej zapamiętany smak ciasta z owocami dla wielu z nas. Szybki deser, tani, prosty, niewymagający i sezonowy – a najlepsze jest to, że podstawowy zestaw składników do wykonania ciasta na oleju na pewno macie zawsze w domowej spiżarni i lodówce. Wszystkie składniki powinny być w tej samej temperaturze – ciepłe jajka dużo

Karo in the Kitchen
Por fawor! Karnawałowe faworki – kruche i delikatne 234

ciasto podsypać do wałkowania mąką, róbcie to bardzo, bardzo oszczędnie a resztki mąki zdejmijcie z rozwałkowanego ciasta szczeciniastym pędzlem. Im więcej mąki zostanie na cieście, tym więcej opadnie jej przy smażeniu na dno. Tłuszcz szybko zacznie robić się ciemny i może zacząć się palić.   Ciasto tniemy na wąskie paski nożem, ozdobnym radełkiem lub – jeśli macie –nożem do pizzy(...)mnóstwo pęcherzyków gorącego tłuszczu – próbujemy na jednym małym faworku czy frytura już jest na pewno ok. Faworek powinien się dość szybko napuszyć i zrumienić. Na drugą stronę przekładamy go długim patykiem, np. chińską pałeczką lub patyczkiem do szaszłyków. Jeśli ciasto zaczyna się palić zmniejszamy płomień pod garnkiem żeby utrzymać optymalną temperaturę. Faworki wkładamy partiami, wkładając po kilka na gorący tłuszcz

Karo in the Kitchen
Ciasto "Miodowa Krówka" 273

łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki proszki budyniowego waniliowego 250g masła DODATKOWO: 200g herbatników puszka masy kajmakowej polewa czekoladowa (z 1 mlecznej i 1 gorzkiej czekolady) Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na dwie części. Jedną schować do lodówki, drugą rozwałkować na wielkość formy, piec w 180'C około 15 minut. Z drugą postąpić podobnie. Obie wystudzić. KREM: 400ml mleka(...)mleko, ugotować klasyczny budyń. Gotowy przykryć folią spożywczą, wystudzić.  Masło ubić na jasną, puszystą masę (spienić), dodawać po łyżce zimny budyń, zmiksować. Podzielić na dwie części.  SKŁADANIE CIASTA: Do formy w której piekło się ciasto włożyć jeden placek, posmarować połową kremu, przykryć warstwą herbatników. Na to wyłożyć całość masy kajmakowej, przykryć drugą warstwą herbatników. Na nich rozsmarować pozostały

Cakes By Kejt
Ucierane ciasto z brzoskwiniami z kokosową kruszonką 199

Ucierane ciasto z brzoskwiniami z kokosową kruszonką Ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne,a  brzoskwinie możemy zastąpić innymi owocami. Składniki: 1 puszka brzoskwiń  1 kostka margaryny 200 g cukru 1 cukier wanilinowy 4 jajka 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 450 g mąki 4 łyżki mleka Owoce odsączyć i pokroić w kostkę(...)Składniki ogrzać do temperatury pokojowej, margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać po jednym jajku, na koniec dodać mleko, proszek oraz mąkę. (gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać więcej mleka). Ciasto rozsmarowujemy na natłuszczonej blaszce, na wierzchu układamy brzoskwinie, całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C przez ok godzinę.  Kruszonka: pół szklanki

Słodka Kraina Wypieków
Bez filozofii. Rabarbar i filo. Po prostu. 186

ciasto się udało, a ja po raz pierwszy poczułam tą trudną do opisania radość, satysfakcję, po prostu szczęście, jakie przeżywam odtąd za każdym razem wyjmując z piekarnika pachnące domowe ciasto lub chleb.  Po pierwszej próbie nabrałam pewności, że następnym razem dam radę bez udziału telefonu i pomocy Mamy, i tak też było. Choć jeśli chodzi o gotowanie, sprawy potoczyły(...)przepis na rabarbar tak prosty, że żadna rozpoczynająca pieczenie osoba nie będzie musiała sięgać po telefon do mamy lub przyjaciela. Przepis nie tylko prosty, ale i bardzo szybki. Cieniutkie, chrupiące prostokąty ciasta filo obłożone cieniutko krojonymi plastrami rabarbaru. Opruszone cukrem pudrem chrupią rozkosznie i znikają w mgnieniu oka. Dajcie się namówić na taki rabarbarowy wypiek - prosty, bez żadnej filozofii

KUCHARNIA
Tarta z owocami 130

cała w skowronkach” i aż wstyd się przyznać, ale na jednym się nie skończyło. Tarta zniknęła błyskawicznie, ale ten wiosenny romans, zamierzam jeszcze nie raz powtórzyć… Składniki: Ciasto: 2 szklanki (280 g) mąki pszennej 1 kostka (200 g) masła 2 żółtka 0,75 szklanki (90 g) cukru pudru Krem: 1 kubeczek (250 g) śmietanki(...)truskawek 2 owoce kiwi kilka winogron Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, żółtka oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 3) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około 3-4 mm. 4) Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto

Fitsweet.me
Rewelacyjna drożdżówka bez czekania aż wyrośnie 190

przepis. Jest cudny, skończyłam pracę o 20.00 i jeszcze piekłam Nie mogłam się powstrzymać. Przepis na thermomix na dole. Kruszonka – masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy szybko ugnieść formując kruszonkę. Ciasto – do garnuszka wlać mleko, cukier, cukier waniliowy, masło. Postawić garnek na małym ogniu i podgrzewać. Temperatura nie może przekroczyć 50 C. Tylko lekko letnie i natychmiast zdjąć

Kuchnia Pokoleń
Budyniowa tarta bez pieczenia z konfiturą z czarnego bzu i owocami 255

Dziś zapraszam Was na kolejne letnie ciasto. Budyniowa tarta bez pieczenia z konfiturą z czarnego bzu i owocami , to idealny pomysł na deser w upalne dni. Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt… no cóż moi goście byli zachwyceni. Dla przełamania słodyczy budyniu i ciekawego efektu wizualnego użyłam pyszną konfiturę z czarnego bzu Matecznik . Matecznik, to nie tylko konfitury(...)około 325 g i  przez to ciut więcej masła Przygotowanie: Herbatniki przekładamy do misy blendera z nożami i dokładnie rozdrabniamy. Przesypujemy do miski, dodajemy rozpuszczony tłuszcz i mieszamy szybko łyżką (powinien nam powstać mokry piasek, jeśli wyda się za suchy możemy dodać odrobinę więc tłuszczu (nie za dużo). Naszym ciasteczkowym „piaskiem” wykładamy wysmarowaną tłuszczem formę na tartę

Słodkie okruszki
Słodkie środy - Cynamonowa szarlotka z pianką 165

pianką. To pyszne, aromatyczne jabłka z nutą cynamonu na kruchym cieście z towarzystwem bezowej pianki. Ktoś dzisiaj skusiłby się na kawałeczek? Do kawy idealna .... Cynamonowa szarlotka z pianką SKŁADNIKI : ciasto: 3 szklanki mąki 5 żółtek 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 1 budyń(...)łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki wiórków kokosowych PRZYGOTOWANIE : Na stolnicę przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone masło, żółtka i śmietanę, Zagniatamy szybko i energicznie kruche ciasto. Z ciasta odkrawamy 1/3, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto wykładamy na blachę (u mnie wyłożona papierem do pieczenia) Jabłka obieramy,ścieramy na dużych oczkach. Odciskamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kokosowa tarta z bitą śmietaną i bezami 359

Zapowiedzieli mi się goście, więc zastanawiałam się co na szybko upiec żeby było efektownie, ale niekłopotliwie? Wymyśliłam kokosową tartę z bitą śmietaną. Co prawda, nie wiem do końca, czy tego typu ciasto można nazwać tartą, ale niech tak już zostanie :) Najważniejsze, że wyszło smacznie, a robota przy tym minimalna :)Składniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem (wg dawnego przepisu) 155

muszę ich zachwalać, ponieważ fakt, że pokaźna ilość zniknęła w zastraszającym tempie - mówi sama za siebie. Koniecznie spróbujcie!   (20 średnich lub około 40-45 małych sztuk) Ciasto:  500g mąki krupczatki  150g cukru pudru 150g masła  50g świeżych drożdży  2 jajka 3 żółtka 1/8 litra śmietany 2 łyżki cukru waniliowego (możecie zrobić sami - klik ) skórka cytrynowa(...)łyżką cukru. (Powinny zrobić się płynne.)  Następnie mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać jajka, żółtka, drożdże, śmietanę, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Całość szybko zagnieść - jak na ciasto kruche. (Jeśli masa jest za gęsta - dodać więcej śmietany.) Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm - na kształt prostokąta i pokroić na pasy o szerokości 10 cm. (Można

Di gotuje
Domowa szarlotka 194

cukier puder, 3 łyżki cynamon, 2 łyżeczki Przygotowanie W misce siekamy mocno schłodzoną margarynę wraz z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i żółtka, szybko i dokładnie wyrabiamy ciasto. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej grysikiem, wstawiamy na godzinę do lodówki. Resztę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce

Gotowanie moimi oczami
Tarta ze szparagami, kurczakiem i porem 221

ząbki czosnku 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki pieprzu 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki startego grana padano/ parmezanu Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30min. 3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. 4. Ponakłówaj obficie ciasto

Kuchnia w Słońcu Skąpana