konfiturze, a z pozostałych postanowiłem przygotować ciasto. Oczywiście przepis na konfiturę z moreli również pojawi się na blogu :) Moja dzisiejsza propozycja, to jogurtowe ciasto z morelami. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. A to najbardziej lubimy. Z wierzchu chrupiące, a w środku puszyste i wilgotne. Czas przygotowania: 90 min. Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm Koszt przygotowania(...)łyżeczka do wysmarowania formy 300 g mąki pszennej 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 cytryny Dodatkowo: papier do pieczenia, bułka tarta, cukier puder (do dekoracji) PRZYGOTOWANIE ciasta jogurtowego z morelami: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki formy smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Morele myjemy, przekrawamy
kulinarnyJatyle że bez jajek). Bardzo fajnie sprawdziło się ono z połączeniu z delikatnym kremem budyniowym i słodkimi morelami. Spróbujcie, bo warto. *foremka o średnicy 26 cm Składniki: na ciasto: 180 g masła 6 łyżek wody 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 300 g mąki szczypta soli na krem z żółtek: 450 ml mleka 6 żółtek 40 g mąki ziemniaczanej(...)cukier. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na około 15 minut aż masło zacznie się robić brązowe. Wyjąć, do gorącej masy dodać mąkę i sól, szybko wymieszać na jednolite ciasto. Podzielić na większą i mniejszą część. Mniejszą część odłożyć, większą część gorącego ciasta przełożyć na dno blaszki wyłożonej papierem, rozsmarować i podpiec w 200*C przez około kwadrans. Wyjąć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżek cukru ulubiony dżem (najlepiej truskawkowy) Kruszonka: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 125 g masła opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie: Z racji tego, że ciasto robi się niezwykle szybko zaczynamy je robić o d kruszonki. Masło roztapiamy w małym garnuszku. Mąkę, cukier i cukier waniliowy mieszamy w miseczce i zalewamy roztopionym masłem, cały czas mieszając, aż powstanie(...)drobno nożem, aż powstaną grudki Żółtka, śmietanę oraz cukier dokładnie połączyć i uformować kulę. Zawinąć ją w folie aluminiową i zostawić na pół godziny w zamrażarce. Formę na ciasto o wymiarach 32x 25 wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na nią na tarce ciasto, chłodzone w zamrażarce i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut (obserwować
ChilliJemypieprzymy. Wyrabiamy masę ręką, aż wszystkie składniki się wymieszają.Pracując z ciastem filo pamiętajmy, aby płaty z których nie korzystamy w danym momencie, były nakryte zwilżoną ściereczką (ciasto po otwarciu opakowania szybko wysycha). Każdy płat kroimy na dwie części aby uzyskać dwa prostokąty. Każdy smarujemy bardzo cienko, za pomocą pędzelka lub dłoni rozpuszczonym masłem. Nakładamy farsz i zwijamy brzegi(...)minut w 200°C (lub do czasu aż będą ciemno złote). Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy od razu ze słodkim sosem chili. Post Pałeczki z wołowiną z ciasta filo (finger food) pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakugrupą przedszkolną i paniami robili wspólnie szarlotkę. Wychowawczyni wiesza na tablicy ogłoszeń przepisy na dania, które przygotowała z dziećmi, więc według tej receptury zrobiłam w niedzielę to ciasto. Jest niezwykle proste, szybkie, a sam wypiek to przysłowiowe niebo w gębie. Polecam! Składniki (blaszka 24x36cm): 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)zetrzeć na plasterki na szatkownicy, wymieszać z cynamonem. 2. Suche składniki wymieszać ze sobą, przełożyć na stolnicę. Dodać zimne masło, posiekać z mąką. Dodać jajko, żółtko i śmietanę, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 3. Jedno ciasto rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć jabłka i wyrównać. Położyć drugie rozwałkowane ciasto i nakłuć widelcem. 4. Piec
Kuchnia domowa Anitego „zwyczaju” i w mojej kuchni znów goszczą bardziej lekkie i dietetyczne przepisy. Zdrowe, smaczne i łatwe do zrobienia. Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto kokosowe z morelami. Błyskawiczne do zrobienia i przepyszne! Nie zawiera innych mąk niż mąka kokosowa, jest bez cukru i mleka. Jest bezglutenowe i bez laktozy. Śmiało może być przygotowywane i jedzone(...)pracy czy lekki podwieczorek. Spróbujcie! Ps. pamiętajcie, że mąka kokosowa ma całkiem inne właściwości i konsystencję niż np. mąka pszenna. Potrzebuje więcej „płynu”, bo szybko go wchłania, a ciasta z Jej dodatkiem są bardziej „zbite” ( co nie znaczy, że nie smaczne! ) SKŁADNIKI: * duże jajka – 5 szt * mąka kokosowa – 0,5 szkl ( do kupienia
Ostra na Słodkoetapie :P A teraz wyobraźcie sobie dokładnie to samo w zdrowej wersji bez cukru i mąki. Może być jeszcze lepiej? A może! :D Bo przygotowanie tego ciasta jest dziecinnie proste i szybkie. I poradzi sobie z tym największy kuchenny amator. Sernik upieczony jest na spodzie z kakaowego ciasta z czerwonej fasoli. Ciasto fasolowe wychodzi bardzo wilgotne. Nie obawiajcie się
HealthyCreationskulkami. Jagody mają dużo witamin i są bardzo zdrowe, warto je zajadać latem i zachować ich smak w mrożonkach, słoikach czy suszu. Dziś podaję przepis na pyszne ciasto, lekkie, puszyste i aromatyczne. Szybko się robi i jeszcze szybciej znika. Można używać do wypieku jagód mrożonych albo świeżych. Jogurtowe ciasto z jagodami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCiasto należy wyrabiać około 10-15 minut, aż będzie pulchne i elastyczne. Pozostawić w misce do podwojenia objętości w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Po wyrośnięciu uderzyć w ciasto i ponownie wyrobić dość szybko. Uformować chleb. Przykryć ściereczką i odczekać do ponownego urośnięcia. Po tym czasie naciąć według uznania ciasto, opruszyć mąką i wstawić do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika
ChilliJemydekoracja: lukier, wiśnie w syropie, orzechy, płatki migdałowe Zaczęłam od kruchego ciasta. Przesiałam mąkę, Dodałam cukier, proszek do pieczenia i pokrojone zimne masło. Wbiłam jajko. Wszystkie składniki szybko zagniotłam w jednolitą kulę. Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki. Kolej na masę makową. Mak wypłukałam na sitku. Wsypałam go do garnka i zalałam wodą. Gotowałam przez pół godziny. Następnie
potrawyregionalnepoeksperymentować i wykonać go w wersji wytrawnej. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył, ciasto bardzo delikatne, a dodatki jak najbardziej zgrały się więc powstało bardzo smaczne danie na dodatek szybkie w wykonaniu ;) Składniki: na ciasto pannukakku: 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki 2 małe jajka 1 łyżka oleju szczypta soli plus: łyżeczka masła do wysmarowania blaszki na wierzch: puszka łososia
Symfonia smakowaCiasto francuskie możemy wykorzystywać na słodko do przekąsek oraz wielu innych dań. Warto w lodówce mieć gotowe ciasto, a wtedy na pewno szybko coś zrobimy. Dziś polecam ślimaczki z pesto. oczywiście nadzienie może być przeróżne. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki pesto 1 jajko WYKONANIEPłat ciasta francuskiego posmarować pesto. Wycinać długie pasy i zwijać w ślimaczki. Ciasto posmarować rozmąconym
W kuchennym oknie Ewypuree dyniowego, lecz dynię tartą na dużych oczkach. Zamiast tartej dyni można wykorzystać tartą marchewkę. Ciasto nie wymaga stosowania miksera, wystarczy metalowa trzepaczka i sprawna ręka. To ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość podczas pieczenia, gdyż unosi się smakowity aromat . Ciasto dyniowe z orzechami wspaniale pachnie wanilią i karmelem. Ciasto jest długo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięInna od tradycyjnej, ale równie smaczna. Ciasto ucierane robi się szybko za pomocą miksera. Można do niej dodać owoce świeże, mrożone lub suszone.Składniki: 1 margaryna 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 2-3 łyżki śmietany 1 budyń waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia 1 kg kwaskowatych jabłek rodzynki lub skórka pomarańczowa, smażona pigwa tłuszcz i bułka(...)formy Wykonanie:Margarynę ucieramy mikserem, dodając żółtka i cukier. Kiedy masa jest puszysta, dodajemyprzesiany przez sito proszek do pieczenia,budyń oraz śmietanę. Ubijamy pianę z białek,dodajemy porcjami do ciasta, na przemian przesianą mąką i pianę, lekko mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w grube plastry, bakalie oprószamy mąką. Tortownicę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozdzielamy
Anioły w kuchniProsta, szybka i bardzo mięciutka babka. Rozpływająca się w ustach, lekko wilgotna. Z dodatkiem majonezu, który nie ma wpływu na smak, ale ma wpływ na wilgotność ciasta. Użyłam majonezu domowego, a wierzch babki posypałam cukrem pudrem. Bardzo prosta w przygotowaniu, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Polecam, jeśli jeszcze nie próbowaliście! 4 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie