szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:193/1736)

tradycyjne kruche ciasteczka (w wersji wielkanocnej) 207

kostkę masło. Łączymy składniki za pomocą noża. Jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę śmietany lub jogurtu naturalnego. Gdy przesiekamy już składniki nożem (ok. 5-10 minut) szybko sklejamy ciasto rękoma. Nie powinno się go "ugniatać" gdyż straci kruchość. Formujemy z ciasta kulę i okładamy je do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie dzielimy je połowę. Jedną

chili & sugar
Amarantusowo-żołędziowy chleb na zakwasie 149

amarantusem piękę od czasu do czasu, bo lubię jego chrupkość w cieście. Poniższy przepis jest natomiast pierwszym na chleb z mąką żołędziową. Nowe doświadczenie :) Ciekawe było to, że ciasto bardzo szybko się wyrobiło, ładnie urosło i bardzo wygodnie przełożyło się do formy. A na koniec bez problemu umyłam garnek po cieście. Przy klasycznym chlebie ciasto "lubi" przyschnąć na ściankach

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik z kruszonką z owocami 273

czereśnie, troszkę malin i kilka małych truskawek)Przygotować ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto odłożyć i przygotować masę serową. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Następnie porcjami dodawać ser z wiaderka. Potem dodać budyń w proszku. Białka ubić na sztywną pianę

Monia miesza i gotuje
Mini tarty z truskawkami i czekoladową śmietanką 164

śmietanki czekoladowej truskawki perełki do dekoracji Przygotować ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Następnie dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Następnie schłodzonym ciastem wylepić foremki do małych tart. Aby ciasto nie wyrosło na dnie nakłuć widelcem. Wstawić

Monia miesza i gotuje
Krucha tarta z rabarbarem truskawkami i bezą 150

wcześniej nie wpadłam na to aby przed pieczeniem podsmażyć rabarbar! Dzięki temu jest o wiele bardziej delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Korzystajcie z sezonu rabarbarowego i szybko lećcie przygotować to ciasto :) Przepis pochodzi z książki „make cooking easier” Zosi Cudny (recenzję znajdziecie tu —>KLIK). Tam na kruche tartaletki, u mnie wersja w dużym rozmiarze(...)truskawek łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru demerara beza: 2 białka 2 łyżki cukru Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy. Siekamy je z masłem i wodą i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy je na 30 minut do zamrażalnika. Umyty i obrany rabarbar kroimy w 1 cm kawałki. Mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny i pozostawiamy na 20 minut

Mienta blog
The Best of 2014 / Przepisy na sylwestra 206

6.Ciasteczka z kawałkami czekolady / 7.Ciasto bananowe z kajmakiem / 8.Smoothie bananowe / 9.Makowiec krucho-drożdżowy / 10.Miodownik / 11.Domowy twaróg (metoda szybka) / 12.Kukurydziane kruche ciasto bez glutenu Moje ulubione przepisy (poza tymi, które pojawiły się już wcześniej ;) )1.Wykwintna beza z truskawkami / 2.Pączki z ciasta parzonego / 3.Brownie z malinami

Słodkie Przyjemności
Pyszne ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką 217

można będzie odpocząć, albo nadrobić różne zaległości. Ja mam dla Was dzisiaj przepis na pyszne ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Możecie spokojnie zrobić właśnie na ten weekend, ciasto robi się szybko, jest proste i bardzo smaczne. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 32x22 cm Składniki ciasto: 200 g masła (temp. pokojowa) 3/4 szklanki cukru u mnie trzcinowy

kruche babeczki
Placek z morelami 116

Dziś do kawy proponuję szybki placek z morelami, bo ostatnio z ciast była szarlotka i ucierane ze śliwkami – to dziś słodkie i miękkie morelki. W oryginalnym przepisie nie znam rodzaju(...)śmietany, rozmiaru blaszki, czy temperatury pieczenia (nie podano), więc znów uruchomiłam swe eksperckie oko składniki miksuje się partiami, ja wrzuciłam raz dwa i zmiksowałam, po sprawie, wyszło szybko, sprawnie i już:) Ciasto upiekłam w formie 30×24 wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto posypałam cukrem pudrem. Do ciasta możecie wrzucić inne owoce, najlepiej sezonowe! Także bakalie i ulubiony aromat

Zasmakuj Kuchni
Jadą goście, jadą... czyli szybkie tartaletki z ciasta francuskiego z owocami 221

zrobić, kiedy wiemy, że jadą do nas niespodziewani goście? Czym ich poczęstować, czym uraczyć, żeby było smacznie i ładnie? Ja zrobiłam deser na szybko. Tartaletki z mrożonego ciasta francuskiego z bitą śmietaną i owocami. Uważam, że to jest najłatwiejszy sposób na szybki, smaczny, niebanalny deser.   Pod warunkiem, że macie w lodówce ciasto francuskie. Ja mam zawsze ciasto francuskie(...)niektóre z produkty, z których zawsze można coś wyczarować w nagłych sytuacjach. Tartaletki robi się błyskawicznie, bo krótko się pieką i szybko stygną i można jeść je zaraz, natychmiast po zrobieniu Składniki: opakowanie (375 g) ciasta francuskiego   500 ml śmietanki (30%) (zimnej) miąższ   z 1 laski wanilii 2 łyżki cukru pudru owoce Dodatkowo: Konfitura owocowa lub frużelina owocowa

Kuchnia u Krysi
Tarta z rabarbarem i kremem 113

rabarbarem i kremem?  Rozpoczynamy od zrobienia ciasta kruchego. Do misy wsypujemy mąkę, cukier puder, sól, dodajemy masło i ucieramy rękoma na kruszonkę. Dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, aby się nie ogrzało od rąk.  Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 45-60 min.   W między czasie robimy nadzienie

Kuchnia Łukasza
Sernik z rosą - pyszny 157

zimne masło i siekać do momentu, aż ciasto będzie przypominało kruszonkę (ja czasem rozcieram masło z mąką w rękach). 2. Dodajemy resztę składników: żółtka, jajko, cukier, sól i szybko zagniatamy ciasto. 3. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 - 60 minut do lodówki (u mnie ta pierwsza wersja :-)) 4. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, blaszkę

kruche babeczki
Tarta ziemniaczana z łososiem 154

pokrój na talarki. Przystąp do przyrządzenia ciasta na spód tarty. Zimne masło posiekaj z mąką nożem. Kiedy już zacznie się tworzyć kruszonka dodaj zimną wodę i zagnieć szybko lekkie ciasto, zbytnio nie ugniatając. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim dno formy. Brzegi równo przytnij i wstaw do lodówki na godzinę. Nastaw piekarnik na 200ºC. Po godzinie spód do tarty wyjmij

codojedzenia
szybka pizza ze szparagami 211

smakowitym dodatkiem! Dziś proponuję pizzę. Jest pyszna i naprawdę wyjątkowa. Prócz szparagów zapiekłam na niej szynkę dojrzewającą i trzy rodzaje sera. Niesamowite i warte polecenia jest ciasto: drożdżowe, szybkie, bo niewymagające wyrabiania, wałkowane na kaszy mannej. Z pewnością wykorzystam je również w innych pizzowych wariantach, wszystkim bardzo polecam. składniki: ciasto: ok 1,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl ciepłego mleka

6niebo
CIASTO CZESKIE 450

połowy cytryny dżem wiśniowy   Wykonanie: Ciasto:   Mąkę wysypać na stolnicę,wymieszać z sodą,dodać margarynę,posiekać ją nożem. Dodać cukier puder,jajka,miód i śmietanę.Zagnieść szybko elastyczne ciasto,podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na placek,przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 st.C ok 10-15 min do zarumienienia.   Masa

Niespełnione zdolności kulinarne
Cykl wielkanocny: Sernik z ricotty i kremu pasticcera (Torta di ricotta e crema pasticcera) 155

burro uova di cioccolato PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto W mikserze miksujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczonym masłem. Dodajemy cukier, szczyptę soli, żółtka i 1 łyżkę mleka. Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy ok. 1 godz. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto  wałkujemy na grubość

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania