szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:189/1736)

Szarlotka 177

śmietany łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru  6 jabłek Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka, margarynę i szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta oderwać, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki lub na ok. 30 minut do zamrażarki. Resztą wyłożyć brytfankę Jabłka obrać, wydrążyć ogryzek i zetrzeć owoce

Szczęśliwa kuchnia
Malinowa tarta 181

pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Gotujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy. W pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy

mojewypiekiinietylko
Babeczki banoffee 180

szklanka cukru 1 szklanka mleka ok. 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka masła Bita śmietana: 400g śmietany 30% 2 śmietan-fixy Dodatkowo: kakao/czekolada/polewa czekoladowa 2 banany Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką i wykroić babeczki. Można użyć foremek. Ja nie mam aż tylu, dlatego wykroiłam kółka a następnie zrobiłam ozdobne brzegi z resztek ciasta. Piec

Wrzosowa Polana
Sernik śmietankowo - kajmakowy. 175

żółtka 1 jajko 20 dag masła 20 dag cukru szczypta soli 2- 3 łyżki kakao Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, jajko, sól a także kakao. Szybko zagnieść ciasto, następnie uformować kule , zawinąć w folie aluminiową i chłodzić w lodówce około godziny. Składniki na masę serową; 75 dag twarogu śmietankowego ( jeśli będzie pare dag więcej nic się

Radość kipiąca uśmiechem.
Szarlotka 181

śmietany łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru  6 jabłek Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka, margarynę i szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta oderwać, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki lub na ok. 30 minut do zamrażarki. Resztą wyłożyć brytfankę Jabłka obrać, wydrążyć ogryzek i zetrzeć owoce

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
SERNIK NA KRUCHYM, PEŁNOZIARNISTYM SPODZIE 409

mąki orkiszowej białej- 65g twardego masła- 2 łyżki ksylitolu- 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią- 1 żółtko- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie trzeba)Z powyższych składników zagnieść szybko kruche ciasto . Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki przesmarować delikatnie masłem. Kruchym ciastem wykleić dokładnie spód tortownicy i na czas przygotowywania masy serowej można całość włożyć do lodówki. Składniki masy

Smaczne Zdrowe
Rogaliki z nadzieniem malinowym 125

Bardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne rogaliki na bazie ciasta serowego, z dodatkiem fantastycznej przyprawy do kawy i deserów, dzięki której całe mieszkanie wypełnione było wspaniałym aromatem korzennym. Robiłam je już kilka razy, ale dopiero teraz, dzięki zakamuflowaniu kilku sztuk doczekało się szybkiej sesji ( dosłownie w biegu pstryknęłam zdjęcia ). Z ręką na sercu mogę polecić te rogaliki, ponieważ warte są grzechu(...)jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia przyprawa do kawy i deserów Nadzienie maliny albo inne owoce np wiśnie Lukier sok z malin 0,5 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki ciasta zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić przez 30 min w lodówce. Schłodzone rozwałkować na grubość około 3 mm, pociąć na 12 kwadracików, nadziać owocami i zawinąć. Piec do zrumienienia około

Pieguskowa Kuchnia
Piernik bananowy 357

Piernik bananowy to świąteczna wersja chlebka bananowego, z dodatkiem miodu, karmelu i przyprawy piernikowej. Ciasto przygotowuje się szybko, bez użycia miksera, więc jest świetną propozycją dla zabieganych lub jako dodatkowy wypiek świąteczny, obok bardziej tradycyjnych makowców czy pierników. Do przygotowania piernika potrzebne są dojrzałe banany, więc jeśli będziecie planować ten wypiek, warto kilka dni wcześniej zaopatrzyć się w te owoce

Smakołyki Bereniki
Babeczki wiśniowe z orzechami 137

kilkanaście wiśni wydrylowanych • cukier puder do posypania Wykonanie: • Makę wymieszać z cukrem. • Masło zetrzeć do mąki na grubej tarce, posiekać nożem z żółtkami. • Szybko zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt sypkie można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. • Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. • Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem. • Ciasto rozwałkować dość cienko

To co kocham
Tarta śmietanowa z jeżynami 144

żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody ok. 30 dag jeżyn WYKONANIE: Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać zimne masło, posiekać na drobne grudki. Dodać jajko, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość około 3 mm, przenieść na wałku i wylepić nim formę do tarty o średnicy

Kuchenne zapiski Edyty
Kruche babeczki z rabarbarem i kruszonką 354

wiórki kokosowe (pół łyżeczki na jedną babeczkę) Kruszonka:  2/3 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1/4 kostki masła 1/2 łyżeczki smalcu 1/2 cukru wanilinowego Przygotowanie: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. Rabarbar umyć, obrać i pokroić. Przełożyć do miski i zasypać dwoma łyżkami cukru. Odstawić. Ciasto wyciągnąć

Malinowo w kuchni
Francuskie paszteciki 176

Kolejna propozycja (wcześniej pokazałam Wam przepis na  smażone kulki mięsne ) na wykorzystanie mięsnych (ugotowanych lub upieczonych) pozostałości po obiedzie, czyli paszteciki z dodatkiem smażonych pieczarek w cieście francuskim. Szybka, prosta i smaczna przekąska, która wyjątkowo dobrze komponuje się z sosem (polecam  bbq ), może być również potraktowana jako dodatek- tradycyjnie- do barszczu czerwonego lub jako danie obiadowe

Kraina Miodem Płynąca
Banoffee na spodzie z pełnoziarnistych herbatników 392

małe dojrzałe banany - sok wyciśnięty z 1 cytryny   - 300 ml śmietany 30 % Wykonanie: Herbatniki dokładnie rozdrobnić i połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć formę do tart przygotowanym "kruchym ciastem na szybko". Cukier rozpuścić w rondlu i delikatnie podgrzewać, aż zacznie zmieniać barwę na brązową. Następnie dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zgęstnieje. Zdjąć rondel z ognia, wystudzić. Pokrojone

Kuchenne syntezy
Kruche ciasto ze śliwkami i pianką 135

białka 0,5 szklanki cukru 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej ok 300g śliwek węgierek Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, wyglądać jak takie duże kawałki kruszonki. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem. 1/2 szklanki ciasta odłożyć do lodówki, a pozostałym wyłożyć dno formy. Ciasto podpiec przez

Obiad gotowy
Rustykalna tarta z młodą kapustą i zmiana adresu bloga. 206

tymianku 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 łyżki śmietany 12% płaska łyżeczka deserowa soli Do miski wkładamy masło, mąkę oraz przyprawy. Siekamy nożem, następnie krótko wyrabiamy. Dodajemy śmietanę i szybko wyrabiamy ciasto do gładkości. Zawijamy w folie i chowamy do lodówki na godzinę lub 15 minut do zamrażarki.  Farsz: pół główki młodej kapusty kilka plasterków boczku owędzanego nieduża biała cebula

Poezja Smaków - blog kulinarny
PIERNIKOWY SERNIK! PETARDA! 166

pieczenia - 2 żółtka prosto z lodówki - 2 łyżki śmietany 18% prosto z lodówki - opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżki czubate kakao - 120 g cukru brązowego Z w/w składników szybko zagnieć ciasto na jednolite i gładkie, podziel je na 2 części. Obydwie owiń folią i  włóż do zamrażalnika na 15 do 20 minut. MASA SEROWA - 1 kg sera białego

SMYKWKUCHNI
Kruche ciasto z jagodami 228

żółtka 2 łyżki śmietany 18% Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z mąką krupczatką. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na pół i schłodzić w w zamrażarce. Połowę ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej na dno natłuszczonej formy (23×33) i wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Maliny, brzoskwinie, borówki- to musi być pyszne! 159

Wykonanie:  W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodać pokrojone w drobną kostkę masło i żółtka (białka zostawiamy do pianki budyniowej). Szybko zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Większą część wykorzystujemy do wylepienia spodu blachy ( wymiary 29 *35 cm), a mniejszą wkładamy do zamrażalnika.  Spód blachy smarujemy masłem, wyścielamy papierem

Receptura smaku
Sernik czekoladowo -piernikowy 167

pieczenia - 2 żółtka prosto z lodówki - 2 łyżki śmietany 18% prosto z lodówki - opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżki czubate kakao - 120 g cukru brązowego Z w/w składników szybko zagnieć ciasto na jednolite i gładkie, podziel je na 2 części. Obydwie owiń folią i  włóż do zamrażalnika na 15 do 20 minut. MASA SEROWA - 1 kg sera białego

SMYKWKUCHNI
Kruche roladki z czekoladą 188

drobno poszatkowanej lub zmielonej w blenderze  1. Do mąki zetrzeć schłodzone masło na tarce z dużym oczkami (można też masło drobno pokroić). Dodać cukie, jajka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować je na grubość około 3-4mm. Następnie

Mała Cukierenka
Jabłecznik na cienkim spodzie 348

jabłek* 1/3 szklanki cukru* 1-1,5 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki bułki tartej Wykonanie:Masło pokroić w kostkę, mąkę przesiać. Z mąki, masła, żółtek oraz cukru pudru zagnieść szybko kruche ciasto. W tym celu składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać dokładnie nożem i zlepić w kulę lub posłużyć się robotem, o ile takowy posiadamy.Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią

kolorowotorcikowo