szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:166/1736)

Pyszne ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką 238

można będzie odpocząć, albo nadrobić różne zaległości. Ja mam dla Was dzisiaj przepis na pyszne ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Możecie spokojnie zrobić właśnie na ten weekend, ciasto robi się szybko, jest proste i bardzo smaczne. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 32x22 cm Składniki ciasto: 200 g masła (temp. pokojowa) 3/4 szklanki cukru u mnie trzcinowy

kruche babeczki
Placek z morelami 130

Dziś do kawy proponuję szybki placek z morelami, bo ostatnio z ciast była szarlotka i ucierane ze śliwkami – to dziś słodkie i miękkie morelki. W oryginalnym przepisie nie znam rodzaju(...)śmietany, rozmiaru blaszki, czy temperatury pieczenia (nie podano), więc znów uruchomiłam swe eksperckie oko składniki miksuje się partiami, ja wrzuciłam raz dwa i zmiksowałam, po sprawie, wyszło szybko, sprawnie i już:) Ciasto upiekłam w formie 30×24 wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto posypałam cukrem pudrem. Do ciasta możecie wrzucić inne owoce, najlepiej sezonowe! Także bakalie i ulubiony aromat

Zasmakuj Kuchni
Jadą goście, jadą... czyli szybkie tartaletki z ciasta francuskiego z owocami 241

zrobić, kiedy wiemy, że jadą do nas niespodziewani goście? Czym ich poczęstować, czym uraczyć, żeby było smacznie i ładnie? Ja zrobiłam deser na szybko. Tartaletki z mrożonego ciasta francuskiego z bitą śmietaną i owocami. Uważam, że to jest najłatwiejszy sposób na szybki, smaczny, niebanalny deser.   Pod warunkiem, że macie w lodówce ciasto francuskie. Ja mam zawsze ciasto francuskie(...)niektóre z produkty, z których zawsze można coś wyczarować w nagłych sytuacjach. Tartaletki robi się błyskawicznie, bo krótko się pieką i szybko stygną i można jeść je zaraz, natychmiast po zrobieniu Składniki: opakowanie (375 g) ciasta francuskiego   500 ml śmietanki (30%) (zimnej) miąższ   z 1 laski wanilii 2 łyżki cukru pudru owoce Dodatkowo: Konfitura owocowa lub frużelina owocowa

Kuchnia u Krysi
Tarta z rabarbarem i kremem 126

rabarbarem i kremem?  Rozpoczynamy od zrobienia ciasta kruchego. Do misy wsypujemy mąkę, cukier puder, sól, dodajemy masło i ucieramy rękoma na kruszonkę. Dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, aby się nie ogrzało od rąk.  Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 45-60 min.   W między czasie robimy nadzienie

Kuchnia Łukasza
Sernik z rosą - pyszny 173

zimne masło i siekać do momentu, aż ciasto będzie przypominało kruszonkę (ja czasem rozcieram masło z mąką w rękach). 2. Dodajemy resztę składników: żółtka, jajko, cukier, sól i szybko zagniatamy ciasto. 3. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 - 60 minut do lodówki (u mnie ta pierwsza wersja :-)) 4. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, blaszkę

kruche babeczki
Tarta ziemniaczana z łososiem 174

pokrój na talarki. Przystąp do przyrządzenia ciasta na spód tarty. Zimne masło posiekaj z mąką nożem. Kiedy już zacznie się tworzyć kruszonka dodaj zimną wodę i zagnieć szybko lekkie ciasto, zbytnio nie ugniatając. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim dno formy. Brzegi równo przytnij i wstaw do lodówki na godzinę. Nastaw piekarnik na 200ºC. Po godzinie spód do tarty wyjmij

codojedzenia
CIASTO CZESKIE 467

połowy cytryny dżem wiśniowy   Wykonanie: Ciasto:   Mąkę wysypać na stolnicę,wymieszać z sodą,dodać margarynę,posiekać ją nożem. Dodać cukier puder,jajka,miód i śmietanę.Zagnieść szybko elastyczne ciasto,podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na placek,przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 st.C ok 10-15 min do zarumienienia.   Masa

Niespełnione zdolności kulinarne
Cykl wielkanocny: Sernik z ricotty i kremu pasticcera (Torta di ricotta e crema pasticcera) 170

burro uova di cioccolato PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto W mikserze miksujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczonym masłem. Dodajemy cukier, szczyptę soli, żółtka i 1 łyżkę mleka. Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy ok. 1 godz. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto  wałkujemy na grubość

La grande e la piccola cuoca
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM POD OWSIANĄ PIERZYNKĄ 123

cukrem pudrem. Posiekany tłuszcz (masło i smalec) dodajcie do mąki i szybko wyróbcie (ręcznie lub, lepiej, mikserem). Kiedy zacznie przypominać  mniej więcej "mokry piasek" dodajcie żółtka. Szybko zagniećcie ciasto, obwińcie je kawałkiem folii i włóżcie na kilkanaście minut do zamrażalnika. W tym czasie zróbcie nadzienie. Rabarbar umyjcie, pokrójcie na kawałki wielkości około 1 cm. W rondlu rozpuśćcie masło, wrzućcie

OliveandThyme
Tęczowa rolada z galaretką 179

Moje ulubione ciasto na szybko. Wykonuje się je ekspresowo, bo biszkopt pieczemy tylko 15 minut. Następnie dodajemy dowolne nadzienie (dziś galaretki) i gotowe! Składniki na ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki mąki papier do pieczenia Składniki na nadzienie: 1 szklanka kwaśnej śmietany 1/3 szklanki cukru 1 łyżka żelatyny 1 aromat pomarańczowy 2 kolorowe galaretki cukier puder

Tradycyjna Kuchnia
Sernikowy tort z malinami 424

dekoracji bita śmietana poszatkowane pistacje     Ciasto: 1. Mąkę z kakao przesiać. Dodać migdały, cukier, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. 2. Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 23cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 40 minut lub do zamrażalnika na około 20 minut

Mała Cukierenka
Pyszna szarlotka klasyczna 257

dodajemy rozrobiony w 1/3 szkl. wody kisiel. Ciasto Mąkę przesiewamy. Dodajemy żółtka, 0,5 szkl. cukru, proszek do pieczenia, śmietanę i cukier waniliowy. Masło siekamy w kostkę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół. Odstawiamy obie połówki do lodówki lub zamrażalki na ok. 1h. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ścieramy na spód połowę ciasta, lub połowę ciasta

Mieszam w Garnku
Placek do barszczu 213

grubych oczkach jajka. Farsz dokładnie wyrabiamy. Ciasto Mąkę, proszek do pieczenia i zupę ogonową mieszamy, dodajemy margarynę i siekamy nożem do połączenia składników. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią spożywczą i wsadzamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy jedną część ciasta. Wykładamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem

Kulinarne życie
Sernik "czekoladowa dama" 212

sztuk czekoladowych pralin Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę krupczatkę wymieszać z kakao i startą gorzką klasyczną czekoladą Goplana , dodać pokrojone zimne masło, wsypać cukier,wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy. MASA SEROWO-CZEKOLADOWA: Białą czekoladę połamać , przełożyć do miseczki, rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej na płynną masę

Wanilia i Kardamon
Bułki nocne 239

pierwszy wieczorem - drożdże rozmieszać z letnim mlekiem z dwoma łyżkami cukru i odstawić na chwilę- wymieszać w misce przesianą mąką dodać sól, olej, letnią wodę oraz zaczyn drożdżowy- ciasto bardzo szybko się zagniata jest elastyczne- wysypać miskę mąką, włożyć kulę cista posypać mąką przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki rano - ciasto jest ładnie wyrośnięte i jeżeli jest ktoś przyzwyczajony

Basia w kuchni