Kusi to słodkie kusi... ale czasem przychodzi taki dzień że zjadło by się coś bez ograniczeń :). Oczywiście ten deser nie będzie zaprzeczeniem filozofii tego bloga a
Kuchnia PROzdrowotnaWitam Was gorąco!, dziś zaczynam cykl musów i koktajli PROzdrowotnych po których gwarantuje efekt w spożyciu. Brzmi niczym namowa dilera, lecz rośliny użyte w koktajlach mówią
Kuchnia PROzdrowotnaUdany dzień nie zależy od tego którą nogą wstaliśmy ale bardzo często od tego jakie śniadanie zjedliśmy. Tu zapewne zaczynają się schody bo często apetytu
Kuchnia PROzdrowotnaAhoj!, mimo że to nie wakacyjny klimat to myślę że śmiało mogę Wam zaproponować smaczny herbaciany koktajl na... ciepło!. Najlepsze jednak jest to że pozwoli on
Kuchnia PROzdrowotnaHej zdrowotni smakosze!, dziś pójdziemy bardziej w stronę smaku i nasycimy nasze kubki smakowe. Przygotujemy razowy makaron żytni z pysznym sosem śmietanowym gdzie pierwsze skrzypce zagra
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie!, mam kolejny pomysł na śniadanko :). Znów sięgnę po płaskurkę bo jest naprawdę bardzo smaczna i gotowa po ok. 30 minutach od gotowania, polecam również
Kuchnia PROzdrowotnaPierwszy dzisiejszy wpis to klasyka wszystkich obżartuchów czyli sos czosnkowy. Sos w którym można wszystko umoczyć według opinii wielu :). Antybakteryjny czosnek zabije wszelakie bakterie a jego
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie ponownie, dziś dotkniemy trochę Azji i pokażę Wam jedno z ich bardzo prostych dań które szybko zaspokoi głód a nie będzie fast foodem. O sezamie
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie!, moja dzisiejsza propozycja dla Was to świetna super witaminowa zupa owocowa która postawi Was na nogi i doda słuszną porcję energii. Połączymy egzotyczne owoce takie
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie! Święta to czas w którym po przygotowaniu wszelakich smakowitości powinniśmy przede wszystkim odpocząć i pobyć z rodziną. Dlatego też chciałbym wszystkim życzyć takich świąt które
Kuchnia PROzdrowotnacytryny oraz orzechy. Jeśli trudno ci będzie mieszać kopyścią, możesz użyć miksera na najmniejszych obrotach.Zacznij nagrzewać piekarnik do temperatury 180 °C. W tym czasie posyp równomiernie powierzchnię ciasta sodą. Szybko i zdecydowanie, ale dokładnie wymieszaj ciasto, i przełóż je do natłuszczonych foremek, wypełniając je do wysokości około 1 cm poniżej górnego rantuWstaw foremki do nagrzanego piekarnika. Piernik powinien być pieczony
Grahamka, weka i kajzerkaTak jak pisałam w poprzednim poście uwielbiam czarną porzeczkę… a że udało się kupić w atrakcyjnej cenie większą ilości więc zrobiła także dżemy z żelfixem
RAROSSAKocham gruszki, a ty? Więc mam dla ciebie propozycję tarty z karmelizowaną gruszką. Tarty to świetne, proste i szybkie do przygotowania ciasta. Można je robić na słodko i na słono, a jeśli na słodko to mogą to być serowe owocowe czy nawet bezowe. Podstawą każdej tarty jest spód, reszta to pełna improwizacja. Robiłam już spody pszenne, jaglane, amarantusowe, tym razem(...)piątki, organizowanej na facebooku. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki gryczanej 4 łyżki cukru 2 żółtka 100 g zimnego, twardego masła Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy, a następnie szybko zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na jakieś 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy masę. A po 2 godzinach silikonową formę do pieczenia tarty wykładamy zimnym ciastem, lekko uklepujemy. Pieczemy
Życie zaczyna się w kuchnibok.Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę i formujemy kopczyk. Masło kroimy na mniejsze kosteczki i wrzucamy wraz z resztą składników (bez wody z barwnikiem), do wcześniej zrobionego wgłębienia. Szybko zarabiamy ciasto, powinno wyglądać trochę jak kruszonka. Dopiero wówczas dolewamy wody i bardzo szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy masę do woreczka i wkładamy na ok. 30 min do lodówki
Kuchnia od dwojgaczęsto gości na moim stole i powiem nieskromnie, że jeszcze się nie zdarzyło, żeby komuś nie smakowało. Do tego robi się je bardzo szybko i jest nieskomplikowane. Pewnie moi znajomi jak zobaczą przepis na to ciasto, to zdziwią się, że dopiero teraz je zamieszczam na blogu :-) No cóż lepiej późno niż wcale... Składniki na małą keksówkę: 1 szklanka cukru(...)wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C góra dół ok. 40 min. - do tzw. suchego patyczka :-) Po wystudzeniu polać polewą czekoladową. Smacznego Ciasto tak szybko znika, że niestety nigdy nie mam czasu na robienie zdjęć :-) IMPRESJAsmaku by Izabela
IMPRESJA SMAKU