Tłusty Czwartek już coraz bliżej 😊 Jeżeli szukacie pomysłu na szybką do przygotowania, słodką przekąskę to zachęcam do usmażenia mini pączków przygotowanych na bazie serka homogenizowanego obtoczonych w cukrze wraz z dodatkiem cynamonu. Poniższe pączusie są miękkie, puszyste i nie za słodkie w smaku. Składniki na 2 duże talerze: 1,5 szklanki mąki pszennej (225 g) 300 g serka homogenizowanego(...)jajka szczypta soli olej do smażenia Mąkę przesiać. Do mąki wsypać proszek do pieczenia, szczyptę soli, wbić jajka i dodać serek homogenizowany. Całość dokładnie wymieszać. Powstanie dosyć gęste ciasto. W rondelku rozgrzać olej. Za pomocą łyżeczki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone pączki przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe mini
Ugotowaćosuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy z dwóch stron *** *** Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy, dodajemy tyle mąki aby masa była gęściejsza niż na naleśniki *** *** Filety rybne moczymy w cieście i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z dwóch stron na złoty kolor *** *** Cebulę i paprykę kroimy w paseczki i podsmażamy przez chwilę na patelni *** *** Na patelnie dodajemy wszystkie składniki zalewy(...)SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: RYBA PO JAPOŃSKU PRZEPIS TUTAJ PSTRĄG PIECZONY W PIETRUSZCE Z MASŁEM CZOSNKOWYM PRZEPIS TUTAJ OPIEKANE ŚLEDZIE W ZALEWIE POMIDOROWO-OCTOWEJ PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Ryba po cygańsku pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemCoś słodkiego na szybko? u mnie zawsze sprawdzają się muffinki. Wystarczy wymieszać suche składniki i mokre, dorzucić jakieś owoce czy nawet czekoladę i gotowe. Znikają jeszcze ciepłe. składniki: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 2 jajka 200 g czerownej porzeczki bez ogonków Składniki(...)jednej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć składniki mokre czyli jogurt, olej i jajka. Nastepnie połączyć zawartość obu misek. Ciasto przełożyc do foremki na muffinki, u mnie silikonowa. Ciasta nałożyć na wysokość ok 3/4 foremki. Na wierzchu posypać porzeczkami. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego
Monia miesza i gotujeTakie ciasteczka, są bardzo łatwe w wykonaniu, szybko się je robi i bardzo dobrze smakują. Możemy je przygotować wspólnie z dziećmi co da im dużą frajdę i zachęci do gotowania z nami :) Składniki na dwie blaszki ciasteczek: 140 g kajmaku 140 g margaryny Palma 2 łyżki brązowego cukru (może być też biały cukier) 2 niepełne szklanki mąki pszennej 1 płaska(...)czekolady deserowej kilka krople esencji waniliowej 1. Masło wraz z cukrem i kajmakiem miksujemy. 2. Dodajemy następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i czekoladę i mieszamy całość, zagniatając ciasto. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. 4. Odrywamy z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce, następnie tłuczkiem odciskami wzorek
Gotowanie...to proste !Szybkie i kruche pierniczki imbirowe, takie jak ze znanego nam szwedzkiego sklepu :) Szybko się je robi, ładnie zachowują swój kształt po upieczeniu i szybko znikają. Można je zrobić dużo wcześniej i przechowywać w szczelnej puszcze, lub zrobić je na ostatnią chwilę. Zawsze będą dobrze smakować. Składniki (na ok. 60 pierniczków): - 150g melasy - 1 jajko - 110g masła - 100g brązowego cukru - 375g(...)podgrzać melasę, masło i cukier, do rozpuszczenia się cukru. Przestudzić. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodać jajko i przestudzoną masę. Zagnieść za pomocą miksera - ciasto będzie bardzo klejące, w razie konieczności podsypać niewielką ilością mąki. Uformować spłaszczony prostokąt i zawinąć w folię spożywczą - schłodzić w lodówce (min.2h) Ciasto rozwałkować na oprószonej delikatnie mąką stolnicy. Wycinać
CookYourselfDziś zapraszam was na pieczarkowe kęsy, czyli szybką przekąskę na każdą okazję . U nas króluje na każdej imprezie czy to z przyjaciółmi, rodziną, czy też sylwestrowej. Takie kęsy idealnie smakują w towarzystwie domowych sosów: czosnkowego, pomidorowego, paprykowego itd. Warto urozmaicać i wzbogacać swoje przekąski. Tradycyjnie podawałam pieczarki panierowane w bułce. Ta nowsza odsłona zachwyciła wszystkich. Spróbujcie i wy. Składniki: kilak(...)łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 3/4 łyżeczki soli opcjonalnie 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki (dziś pominęłam) 2 jajka M 1 łyżka oleju rzepakowego Wielkopolskiego do ciasta + olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy i kroimy w około 0,5 cm plasterki. Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy maślankę, olej, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy
Słodkie okruszkiPyszne, łatwe i szybkie w wykonaniu babeczki. Wspaniale smakują z malinami i porzeczkami lub innymi ulubionymi owocami. Polecam :) SKŁADNIKI NA 12 SZTUK : 1 jajko 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 opakowania cukru wanilinowego lub kilka kropli aromatu ok. 0,5 szklanki cukru maliny, porzeczki lub inne sezonowe owoce(...)ustawienia góra-dół. Blachę na muffinki wykładamy papierowymi foremkami. Jajko, mleko i olej roztrzepujemy, dodajemy cukry i mieszamy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy po równo do każdej foremki. Do każdej babeczki wrzucamy po parę malinek i porzeczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20-25 minut aż do zarumienienia. Sprawdzamy patyczkiem, posypujemy cukrem pudrem
Pani na deserSzybkie w przygotowaniu duże bułki do domowych burgerów. Wystarczy kilka dodatków - mięsnych lub bezmięsnych aby zjeść domowego fast food’a. 550 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 3 łyżki oleju 250 ml mleka 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 65 ml ciepłej wody Mleko do posmarowania Sezam do posypania Do miseczki kruszymy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru(...)dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia drożdży. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (nie gorące). Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier oraz wlewamy olej. Zaczynamy miksować (hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych). Możemy robić to też ręcznie. Wlewamy drożdże oraz mleko. Wyrabiamy przez kilka minut (ciasto musi być zwarte). Dłońmi formujemy kulę i odstawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia
VioletoweKucharzenieUwielbiam te babeczki ;) robi się je szybko i są naprawdę pyszne,pulchne i bardzo słodkie :). Składniki (wychodzi 8 szt.babeczek o średnicy ok.6cm) 1 dojrzały banan 120g suszonych daktyli 100g mąki gryczanej 80g miękkiego masła 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min.Następnie odcedzamy na sitku(...)wrzucamy do blendera i krótko miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Ja robiłam to stopniowo:najpierw zblendowałam daktyle z bananem potem wsypywałam mąkę z proszkiem do pieczenia i miękkie masło. Napełniamy ciastem muffinkowe foremki niemal po brzegi :).Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok.20-25 min.Wyjmujemy muffinki z piekarnika czekamy 10 min. a nastepnie wyciągamy babeczki z foremek.Przestudzone muffinki mozna
Mała w garnku mieszaJako, że przepis na tradycyjne pancake , cieszy się ogromną popularnością na blogu, postanowiłam zrobić wersję zdrowszą - owsianą. Tradycyjnie robione na szybko, bo właśnie na szybko przepisy wychodzą najlepiej. W wersji bezglutenowej (jeśli użyjecie płatków owsianych bezglutenowych) i mogą być też w wersji wegańskiej, jeśli zamiast jajka użyjecie np. dodatkowego banana (więcej jajecznych zamienników - tutaj ). Składniki na 1 porcję: - 3/4 szklanki(...)płatków. Ostawić do napęcznienia (ok 10 min). Dodać jajko lub zamiennik , banana, proszek do pieczenia i cynamon (ilość wg uznania). Masę zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylewać porcję ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię (jeśli jest konieczność to wysmarować tłuszczem). Smażyć na średnim ogniu aż pojawią się bąbelki, przewrócić na drugą stronę. Podawać z ulubionymi owocami. Smacznego
CookYourselfrobiły zawsze moja babcia i mama, to smak tych drugich wspominam z sentymentem (tak między nami - owe pączki obu pań zawsze wychodziły spalone :P) Robi się je na prawdę szybko i raz w roku można sobie pozwolić na odrobinę rozpusty. Skorzystałam z tego przepisu ( klik ) - zamieniłam tylko spirytus na wódkę. Oponki wyszły przepyszne! :) Składniki na około 30 sztuk (w zależności(...)łyżka roztopionego, ostudzonego masła tłuszcz do smażenia - u mnie olej wymieszany ze smalcem (pół na pół) cukier puder do posypania Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość 1cm i za pomocą szklanki wykrawać koła. W każdym kole za pomocą mniejszego kieliszka wykroić otwór. Olej wymieszać ze smalcem i podgrzewać aż osiągnie odpowiednią temperaturę
My simple kitchenNieskomplikowane, szybkie w wykonaniu muffinki - zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: 250 gram mąki pszennej 100 gram cukru trzcinowego 1 małe opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml mleka 80 ml oleju słonecznikowego 2 jajka Dodatkowo: 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao kolorowe drażetki czekoladowe W jednym naczyniu łączę ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy(...)olejem i mlekiem, a następnie dodaję je do suchych składników. Powstałą masę dzielę na dwie części, do jednej dodaję kakao, do drugiej mleko. Do foremek wlewam na przemian ciasto białe i ciasto ciemne. Na końcu układam po kilka drażetek czekoladowych. Piekę ok. 15 minut w temp. 170'C (grzałki góra/dół ). SMACZNEGO
Wielopokoleniowociasteczka wyjeść łyżeczką prosto z garnka, zanim masa na ciasteczka zdąży zastygnąć, bo to taki domowy czekoladowy krem krówkowy. Ta masa czekoladowa nadaje się też to przekładania ciasta polecam dodać wtedy odrobinę masła. PYCHA! A tutaj znajdziecie przepis na domowy kajmak i cukierki karmelki. Jak przygotować domowe ciasteczka czekoladowe z płatkami kukurydzianymi? Składniki: 1 szklanka mleka(...)dałam) zagotowujemy w szerokim rondelku, ciągle mieszając. Gotujemy ok. 15 minut od momentu zagotowania. Zdejmujemy rondelek z palnika, wsypujemy do masy płatkami kukurydziane i dokładnie wszystko mieszamy. Robimy to szybko, gdyż masa dosyć szybko tężeje. Układamy masę na ciasteczka czekoladowe w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy masę, zostawiamy aż masa zacznie zastygać, kroimy delikatnie ciasteczka na kawałki (mogą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybki obiadek..najpierw przygotowuję kurczaka, siekam itd.odstawiam do lodówki i w między czasie obieram ziemniaki..potem wstawiam ziemniaki do gotowania i smażę kotleciki....mniam..pycha.. 1 pierś z kurczaka 3 plasterki żółtego sera kawałek papryki cebula fioletowa 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 -3 łyżki sosu Kielecki sól, pieprz zioła prowansalskie Pierś(...)miski wbić jajka, dodać mąki, sos. Wszystko wymieszać.Następnie dodać pierś z kurczaka,paprykę i ser.Wymieszać i doprawić. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć z dwóch stron na złoty kolor
Moje domowe kucharzenieAttilli Hildmanna. Placuszki wyglądają przepięknie i jeszcze lepiej smakują, amarantus zaś nadaje im szczególnego charakteru. To śniadanie może wyglądać na skomplikowane i czasochłonne, w rzeczywistości jest proste i szybkie jak mało które. Placuszki robi się ekspresowo, a do przygotowania lodów wystarczy mikser i mrożone maliny. W rezultacie Twój nakład pracy będzie minimalny, za to wrażenie wywarte na szczęśliwcach, którym zaserwujesz(...)amarantusu ekspandowanego Lody: 150g mrożonych malin 2 łyżki syropu klonowego 80g jogurtu sojowego Dodatkowo: odrobina oleju kokosowego 1 banan 125g malin syrop klonowy do podania Wszystkie składniki na ciasto, poza amarantusem, wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wsyp amarantus i ponownie zamieszaj Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i za pomocą papierowego ręcznika rozprowadź po całej powierzchni patelni. Nakładaj
Roślinna - blog wegańskiWykonanie domowych sezamków jest szybkie i tanie. Moim zdaniem o wiele smaczniejsze od tych ze sklepu.Są świetnym smakołykiem dla dzieci oraz pysznym dodatkiem do herbaty czy kawy. :) Składniki: 1 łyżka masła 150 gram nasion sezamu 3 łyżki miodu 3 łyżki cukru ( ja używam trzcinowego) Przygotowanie W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło oraz miód, dodajemy(...)się nie przypaliła.Po uzyskaniu jednolitej konsystencji gorącą masę wylewamy na papier do pieczenia. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru i rozwałkowujemy na prostokąt około 0,4 cm. ( ciasto można włożyć na 5 min do rozgrzanego piekarnika 180 stopni, ale nie jest to konieczne) Następnie tniemy nożem małe prostokąty, zanim masa wystygnie
Kukuleczkipodejście do chleba na zakwasie. Na pierwszy rzut poszedł chleb na zakwasie żytnim. Pierwszym wypiekiem się zachwyciłam, był wilgotny i z tym charakterystycznym lekko kwaskowym posmakiem. Niestety zniknął tak szybko, że nawet nie zdą ż yłam zrobić zdjęć . Musiałam upiec kolejny. Od ki lku tygodni mój jesienny dom pachnie domowym chlebem na zakwasie, a tego ze skl e powej półki(...)pszennej pełnoziarnistej) 500 ml wody 4 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 100 g siemienia lnianego oliwa do wysmarowania formy oraz otręby lub mąka Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto będzie dość rzadkie,lejące. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na całą noc lub co najmniej na 8 godzin. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i przekładamy do foremek
Bon appetit mon amieBardzo dziękujemy, że jesteście z nami! Z tej okazji na fanpage przygotowałyśmy krótki filmik ze zdjęciami - oczywiście jedzenia nie zabraknie. ;) A dzisiaj pora na coś słodkiego! Szybkie muffiny jogurtowe z Twoim ulubionym owocem w środku. A więc... Do dzieła! Składniki: 2 szklanki mąki typ 500 1 jajo 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju(...)mokre składniki. Połączyć obie miski - do mokrych składników dodać suche. Dopuszczalne są grudki - nawet jest lepiej. Do formy do muffinek włożyć papierowe papilotki. Nakładać ciasto do 3/4 papilotek. Do każdej babeczki włożyć do środka po 1 owocu. Włożyć muffinki do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut. Oprószyć cukrem pudrem lub przygotować
Gotowanie, czyli hobby dla każdegokażdej porze. Od kilku miesięcy unikam glutenu (nie jestem całkiem bezglutenowa ale staram się unikać) a te nie różnią się smakiem w niczym od normalnych ciastek. Przepis jest szybki i warto zrobić większą porcję, którą można zamrozić na wszelki wypadek. Składniki na 18 sporych ciastek: 1/2 szklanki (110 g) niesolonego masła w temp pokojowej 3/4 szklanki cukru brązowego(...)termoobiegiem. Miksujemy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy wanilię i jajko i ponownie miksujemy. Następnie powoli dodajemy mąkę i na końcu dodajemy czekoladę. Najlepiej ciasto zrolować w folii spożywczej jak grubą kiełbaskę i zostawić w lodówce na kilka godzin lub najlepiej na noc. Ja nie wytrzymałam tak długo oczywiście. Z ciasta formujemy spore kulki. Pamiętajmy o tym, żeby było
Smaki Przyprawy i KoloryKolejny eksperyment, mój placek niestety opadł, bo za szybko wyłączyłam piekarnik myśląc, że jest już dobry, jak się później okazało nie był i musiałam znów włączyć grzanie, ale tak to bywa z eksperymentami, tak czy inaczej to nie zmieniło jego smaku;) po nocy w lodówce spełnił dziś rolę drugiego śniadania/deseru ;) Składniki: 600g gęstego jogurtu (np. bardzo gęsty Bakoma(...)tabletek (najlepiej spróbować) Sposób przygotowania: Jogurt, żółtka, budyń, kakao, stewie miksujemy białka ubijamy na sztywną pijane ze szczyptą soli delikatnie mieszając dodajemy białka do masy czekoladowej wylewamy ciasto do blaszki pokrytej papierem do pieczenia (chyba że mamy silikonową) pieczemy minimum 60 minut w temperaturze 160 stopni pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia, a potem najlepiej jeszcze do lodówki SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTłusty Czwartek - tradycyjnie pączki, tym razem w nieco mniej tradycyjnej odsłonie... Bardzo szybkie w wykonaniu, nie powinny sprawić nikomu problemu :) Trochę "cięższe" niż klasyczne, delikatnie waniliowe, w mini wersji na jednego kęsa. Składniki: 400 ml serka homogenizowanego waniliowego (np. Danio) 2 i 1/3 szklanki mąki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru szczypta soli kieliszek wódki(...)wódkę (można użyć inny alkohol np. brandy) oraz cukier. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać wszystkie składniki. W garnku lub wysokiej patelni rozgrzać olej. Porcje ciasta wykładać łyżeczką, maczaną co jakiś czas w zimnym oleju (to sprawi że ciasto będzie się łatwiej odklejało). Usmażyć z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Kiedy
Piąty grzech głównyRacuchy z jabłkami to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, którą w szczególności lubią dzieci, choć mnie to uwielbienie nadal pozostało:) Na dodatek składniki znajdą się pewnie w każdej kuchni, więc można je przygotować spontanicznie lub jeśli brakuje nam pomysłu na obiad. Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki cukru(...)jabłek olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy cukier, wbijamy jajka i wlewamy jogurt. Następnie wszystko miksujemy na gładką masę, ciasto ma mieć gęstą konsystencję. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy poziomo na około 2 centymetrowe plastry, a potem wykrawamy z nich środki, usuwając gniazda nasienne. Kolejno obtaczamy dokładnie plastry
Symfonia smakowamyśleć. Bardzo dziękuję wszystkim za pamięć. Jak tylko zdam egzaminy ( mam nadzieję) to wrócę już na dobre i się odezwę. Pora na coś słodkiego i na szybko czyli muffinki. Dzisiaj będą z jagodami. Przepis wzięłam z TEJ strony. Wprawdzie zdjęcie nie należy do najlepszych ale co tam ;-) Składniki na 12 - 16 muffinek: 250 g mąki(...)jagód Sposób wykonania: W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sodę. W drugiej natomiast wymieszać składniki płynne: olej, maślankę, jajko, zapach do ciasta. Następnie wymieszać ze sobą produkty suche i płynne. Należy mieszać krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników. Pod koniec dodać rozmrożone lub świeże jagody i wymieszać. Ja piekę muffinki w silikonowych
Na słodko lub wytrawniekuchni polskiej serca nasze mocniej zabić potrafią) to dość często nadchodzą takie dni, kiedy mamy ochotę na fast-fooda, którego - nie oszukujmy się - w domowych warunkach tak szybko się nie robi. Ze względu na przymusową dietę części rodziny, ale i na naszą wybredność i wyczulone zmysły, czegoś takiego jak "jedzenie na telefon" czy "jedzenie w knajpie" nie uznajemy(...)dobrą" Pizzą ze szpinakiem, papryką, pieczarkami, dużą ilością cebuli i dipu czosnkowego, doprawioną iście diabelsko! Chilli, oregano i maleńkie pomidorki. A ten cały urodzaj ułożony został na bezglutenowym, owsianym cieście (tak, jest mąka owsiana w 100% bezglutenowa). SKŁADNIKI:/FARSZ:- Szpinak świeży, 1/3 opakowania,- Pieczarki, 1/2 opakowania,- Papryka Czerwona, 1 mała- Papryka Żółta, 1 mała,- Ser Żółty, 400 g,- Wędlina
Wypisz WymalujSzybka i prosta - jak większość babek :) W smaku bardzo podobna do babki piaskowej, bo jest lekka i puszysta, jednak nie wilgotna. Długo zachowuje świeżość przez dodatek mascarpone, a na drugi dzień "nabiera mocy" i jest jeszcze smaczniejsza :)) Polecam gorąco! Składniki: 20 dag margaryny10 dag serka mascarpone3/4 szklanki cukru1/2 op. cukru waniliowegoszczypta soli5 jajekkilka kropli aromatu cytrynowego do jasnej(...)części kilka kropli aromatu migdałowego do ciemnej warstwy 3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia5 dag płatków migdałowych (do posypania)50 ml mleka dodatkowo na ciasto ciemne: 25 ml mleka (około 0,5 cm w szklance) 5 dag cukru 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Miękką margarynę utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i dalej
Walijskie PichcenieProste i pyszne racuszki,w sam raz na drugie danie lub na słodką kolację.Wychodzą puszyste i jest ich naprawdę sporo.Zapraszam na przepis :) SKŁADNIKI 500g mąki
Mała w garnku mieszaPrzyznam szczerze, że nigdy nie byłam wielkim miłośnikiem kaszy gryczanej, ze względu na jej specyficzny zapach. Ale kiedy posmakowałam kaszę białą, niepaloną od razu zmieniłam zdanie
babka w formieZawsze w niedzielę lubię zaskoczyć moje dzieci jakimś fajnym śniadankiem. Tym razem były to wytrawne muffiny z szynką i serem. Są smaczne na ciepło i na
kuchnia doskimielone migdały – idealnie się tam odnalazły. Całość podkręca adwokat, który “robi” to ciasto (w wersji dla dzieci należy go gotować wraz z budyniem, aby alkohol odparował). Ciasto nie wymaga praktycznie żadnych zdolności kulinarnych – wystarczy tylko umieć ugotować budyń (najlepiej ugotować go dzień wcześniej – aby połączył się z masłem powinien być całkowicie zimny). To świetne rozwiązanie(...)mleka wraz z żółtkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Gdy masa z żółtek będzie jednolita (bez grudek), a mleko będzie wrzące lub prawie wrzące, wlewamy masę na mleko, jednocześnie szybko i intensywnie mieszając zawartość garnka – mieszamy tak, aby łyżka dotykała dna. Gotujemy tak budyń przez ok. 3 minuty nie przestając mieszać. Zestawiamy z ognia i nakrywamy folią aluminiową
Poezja smakutakie same bułeczki maślane piekła moja babcia, gdy do niej przyjeżdżałam na weekend. A przepis na te mleczne bułki z makiem, czy też maślane bułki jest banalnie prosty i szybki, a bułki te zawsze się udają.Polecam też przepis na bułeczki drożdżowe z rodzynkami , są równie pyszne jak te mleczne. Podam Wam jak przygotować najlepsze mleczne bułeczki, nie wiem(...)studzimy. W misce miksujemy jajko z cukrem na puszystą masę. Mąkę łączymy z solą. Do ubitego z cukrem jajka dodajemy zaczyn, mieszamy, dodajemy stopniowo mąkę cały czas mieszając ciasto hakiem robota, wlewamy masło, Zagniatamy gładkie ciasto, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmigdałami i rodzynkami. Można je zrobić tylko z czekoladą, dodać bakalie, takie jakie lubicie, lub orzechy. Ich zaletą, jest nie tylko smak, ale również to,że są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Potrzeba tylko kilka składników, chwila czasu i można zajadać się pysznymi, domowymi ciastkami. Pamiętajcie, że ciastka powinny wystygnąć :) Mój mąż, zajadał, jeszcze ciepłe :) Z tej porcji składników, wyszło(...)rodzynki pokroić na mniejsze kawałki. Czekoladę, posiekać nożem. Masło utrzeć mikserem z cukrem.Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Ponownie zmiksować. Na koniec wbić jajko i miksować, aż ciasto zrobi się jednolite. Dodać czekoladę, migdały i rodzynki. Wymieszać łyżką. Nabierać łyżeczką ciasto i formować małe kulki. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w kilku centymetrowych odstępach. Piec
Agusiowe smakołykikoniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki. Stolnice lub blat kuchenny podsypać mąką, rozwałkować ciasto na niezbyt duży placek o wysokości około 1cm. Ostrym kieliszkiem wyciąć krążki. Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zagnieść, rozwałkować i powycinać resztę krążków. Krążki przełożyć na podsypaną mąką tacę lub blachę, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia(...)każdej strony. Paczki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki. Należy regulować temperaturę oleju podczas smażenia pączków, aby nie zwiększała się i nie obniżała. Pączki ni mogą zbyt szybko się zarumienić, bo w środku będą jeszcze surowe. Gotowe pączki lekko wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego Ekspresowe pączki waniliowe Ekspresowe pączki waniliowe Ekspresowe pączki waniliowe Artykuł Ekspresowe pączki waniliowe
Smaki ArmineDietetycy i lekarze zalecają spożywanie ryb przynajmniej 3 razy w tygodniu. Mają one w sobie zdrowe kwasy tłuszczowe – omega-3 oraz wiele innych składników odżywczych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chyba każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść popularnego „chińczyka” – my również :) Z tego właśnie powodu postanowiliśmy przygotować w domu domowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!innych dań, idealnie nadają się do twórczego przetwarzania raz przygotowanych produktów. Zawsze warto mieć je w zamrażalniku. Dzięki nim gotowanie na tydzień może być proste, przyjemne i przede wszystkim szybkie. Esencjonalny rosół bazowy Esencjonalny rosół bazowy – warto mieć go w zamrażalniku. W przeciwieństwie do kostek rosołowych nie zawiera chemii. Jest zdrowy, ma wspaniały aromat i świetnie się przechowuje. Wystarczy kilkanaście(...)pomidorowy. Jest o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu, a do tego świetnie się mrozi. Warto zawsze mieć go w zamrażalniku – pasuje do wielu dań, szczególnie makaronów! Idealne ciasto na pizze i calzone Pizza i calzone – to dania, dzięki którym resztki z lodówki zmieniają się w pyszne i atrakcyjne potrawy. Warto zagnieść więcej ciasta za jednym razem, zamrozić
Niedzielny kucharzszybko zrobione..do mufinek można dać dowolne owoce, można też posypać kruszonką przed upieczeniem...można też polukrować lub polać roztopioną czekoladą itp.U mnie bez kruszonki i posypane tylko cukrem pudrem. 150 g mąki 75 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g jogurtu 50 g oleju 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia dowolne owoce [ u mnie jabłko(...)jednej misce, a mokre w drugiej.Jabłko i rabarbar obrać i pokroić w kostkę.Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać.Dodać jabłko i rabarbar i ponownie wymieszać.Ciasto wykładać do foremek na mufinki.Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzenieRisotto z krewetkami i cukinią to danie, które wbrew pozorom przygotowuje się bardzo szybko. Delikatna cukinia, krewetki, to wszystko w pysznym “własnym” sosie… idealnie się komponuje. Całość dopełnia oczywiście czosnek, parmezan i świeżo mielony pieprz. To jedno z tych dań, które będę przygotowywać często. Także nie zawahałabym się podać go gościom, którzy nie lubią krewetek. Sądzę(...)dwoje… w końcu owoce morza to afrodyzjak Także smacznego i miłych wieczorów Zobacz też: Risotto z suszonymi pomidorami i natką pietruszki Risotto z groszkiem cukrowym Krewetki w cieście piwno-kokosowym Czosnkowe krewetki z ryżem Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 40 minut Składniki 250 g krewetek średnia cukinia średnia cebula szklanka ryżu do risotto 100 ml białego wytrawnego wina
Kuchnia Bazyliiprzepyszne i bardzo szybko znikają ze stołu. Jeśli, tak jak ja, zrobicie je w wersji XXL, to uwierzcie mi ale jednym ciastkiem spokojnie się najedzie :) Przepis prosty i mega szybki do wykonania. Polecam wszystkim miłośnikom masła orzechowego oraz wszystkim tym, którzy lubią ciastka! Składniki (na 9 szt ciastek wielkości XXL): - 1 szklanka masła orzechowego gładkiego - 60g miękkiego masła lub margaryny(...)cukrem. Dodać orzechowe i dokładnie zmiksować. Dodać jajka i dalej ucierać. Następnie dodać ekstrakt, mąkę i sodę. Dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną na większe kawałki czekolady. Dokładnie rozprowadzić czekoladę w cieście. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Formować kulki i układać je na blaszce w dość szerokich odstępach*. Rozpłaszczyć na ok 5-6 mm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez
CookYourselfCiasto: - 250 g mąki pszennej - 120 g masła - 3 łyżki przyprawy do piernika - 1 łyżka kakao - 1 jajko - 1 łyżka zimnej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ciasto zagniatamy na jednolite i gładkie, owijamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Wylepiamy foremki i pieczemy na złoty kolor, około 15-18 min. w temp 180 stopni(...)mleka, 2 łyżki cukru i masło, zagotowuje w rondelku. W kubeczku mieszam 150 ml mleka z proszkiem budyniowym i jajkiem. Rondelek ściągam z ognia dodaję zawartość kubeczka i szybko, cały czas mieszam. Zagotowuję ponownie i gotowe! Gorącym kremem napełniamy babeczki, polewamy albo polewą czekoladową albo roztopioną gorzką czekoladą. Pistacje siekamy i podprażamy na suchej patelni. Posypujemy babeczki
SMYKWKUCHNIŚpieszę szybko do Was z przepisem na tartę grzybową póki jeszcze chociaż pojedyncze grzyby w lasach znajdziemy, a jeśli nie, możemy zrobić z tych na dostępnych na straganach lub z zimowych zapasów:) Podczas pieczenia tej tarty najpiękniejszy jest zapach, unoszący się z nad piekarnika, taki grzybowy, a nawet już taki świąteczny bym powiedziała. Składniki: grzyby - czym więcej tym lepiej, myślę(...)cebula masło 330 gram kwaśnej śmietany 3 jajka sól, pieprz pierś z kurczaka w zależności od wagi ale ok 500 gram przyprawa do kurczaka wędzona papryka żółty ser na ciasto: 150 gram mąki 100 gram masła 1 łyżka śmietany kwaśnej 1 jajko Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy
Życie zaczyna się w kuchniantropologiem sądowym, który ucieka od swojej przeszłości, kariery oraz wielkiego miasta. Chce odpocząć i pozostając jak najbardziej anonimowy na nowo ułożyć sobie życie w małym miasteczku, jednak jak się szybko okazuje nie jest mu to dane. Thriller, który faktycznie trzymał w napięciu, aż do ciekawego, zaskakującego zakończenia. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych górskich ok. 0,5 szklanki brązowego cukru(...)płatki owsiane, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać całe jajka i rozpuszczone masło, wymieszać. Na koniec dodać bakalie, ponownie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać porcje ciasta i formować w kształt ciasteczek. Piec ok. 10-12 minut w temperaturze 160 stopni C, aż do zarumienienia
Simply FoodMega szybka i smaczna zapiekanka z makaronem i sosem serowym. Przepis ten jest niemal identyczny jak przepis na makaron z sosem serowym, jedyne co zmieniamy, to to jak podajemy. Makaron wystarczy zapiec z serem w piekarniku, i powstaje zapiekanka :) Idealne na ostatnią chwilę i dla niejadków. Składniki: * makaron * 2 plasterki wędzonego boczku (opcjonalnie) * zioła prowansalskie * sól i pieprz * 400g(...)około pół szklanki mleka * 3 łyżki masła Makaron gotujemy al dente. Masło powoli rozpuszczamy na patelni, po czym dosypujemy mąkę i mieszamy trzepaczką aż zrobi się coś podobnego do ciasta. Dolewamy na patelnie mleko i mieszamy trzepaczką, aż zatrzepka się dokładnie zmiesza z mlekiem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy połowę startego sera i ponownie mieszamy aż sos będzie
Klasyka GotowaniaSmak dzieciństwa. Babcia przygotowywała nam najlepsze naleśniki z prażonymi jabłkami. Popijaliśmy je zimnym mlekiem, które gasiło żar gorących uprażonych jabłek ukrytych w cienkim naleśniku. Dziś ja
MojaQchnia.plDzień dobry! W końcu weekend 😃😃😃 Ten tydzień w pracy był dla mnie bardzooo dłuuugi, zazwyczaj czas mija mi bardzo szybko, ale ten tydzień był okropny...Dla pocieszenia i relaksu za chwilę zaczynam zakupy 😊 Fajny ciuszek poprawia humor nawet w najgorsze dni 😃 Ponadto dla osłody zapraszam na ciasteczka marcepanowe przekładane kajmakiem. Ciasteczka wyszły cudowne 💗 rozpływające się w ustach....sami spróbujcie 😉 Życzę(...)łyżeczka, cukier 2 łyżki, dodatkowo: kajmak 1/4 puszki, cukier puder do posypania ciastek, Sposób przygotowania: Mąkę z masłem i marcepanem siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy foremką ciastka. W każdej z par ciasteczek, w jednym z nich wykrawamy na środku kółko. Możemy je zrobić
kulinarne odsłony patipojęcia dlaczego, może twaróg był nieco bardziej wilgotny i za mało wsypałam mąki. Teraz jak bym się nie starała, zawsze wychodzą okrągłe. Te m ałe puszyste pączusie szybko się robi, a podczas smażenia same się odwracają w garnku:) Smakują pysznie po prostu posypane cukrem pudrem albo podane z ulubionym dżemem lub zanurzane w gorącej czekoladzie jak churros. Polecam(...)smażenia do oprószenia: cukier puder Twaróg rozgnieść widelcem, rozetrzeć z cukrem, jajkiem i spirytusem. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem, wsypać do masy serowej, wymieszać na jednolite ciasto, odstawić na 15 minut. Ciasto powinno być miękkie, może lekko się kleić. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące, formować kulki. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Pączki
Obiad gotowyUwielbiam świąteczne zapachy unoszące się po całym domu i… wycinanie z dziećmi pysznych, domowych korzennych pierniczków. Dzisiejszy przepis możecie przygotować dosłownie w ostatniej chwili, dlatego
Słodkie okruszkifeta i sosem czosnkowym to pyszne danie dla wszystkich szpinakożerców a także jedno z moich ulubionych, które bardzo często pojawia się na moim stole. Jest to idealny pomysł na szybki, prosty i sycący obiad, który przygotuje każdy,nawet początkujący kucharz. składniki na około 10 naleśników 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej(...)majonezu czarny pieprz sól przepis Do wysokiego naczynia wsypujemy przesianą mąkę oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wodę mineralną i olej. Wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie, jednolite ciasto naleśnikowe (które powinno być rzadkiej konsystencji). Na rozgrzanej patelni do naleśników na małym ogniu bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron. Rozmrożony szpinak dusimy ze szczyptą gałki muszkatołowej
Smakowite DaniaDziś 1 listopada... Od kiedy kwiatki i znicze noszę na grób mojej mamy, to ten dzień nabrał jakiegoś innego wymiaru... a możne po prostu jestem coraz
Czary - gary w kuchnipszennymi. Ostatnio zaczęłam kombinować z mąką i też wychodzą mega. Z owocami, czy bez, polane jogurtem czy sosem - spakowane do lunchboxa na zimno też boskie. OWSIANKA Jest idealna: szybka w przygotowaniu (10 minut wystarczy), można do niej użyć ulubionych płatków, dodatków, owoców i komponować ją na milion sposób. OMLET Z pewnością wymaga więcej czasu w przygotowaniu niż owsianka, ale też(...)zrobić omlet kakaowy, może w smaku przypominać szarlotkę, może być delikatny ryżowy, a może też stanowić bazę na dodatki warzywne. Na słodko, na słono, na spód do pizzy, fit ciasta. NALEŚNIKI Naleśniki w mojej kuchni występują głównie w dwóch wersjach: jako naleśniki białkowe zrobione z samych białek plus ulubione dodatki ( u mnie zwykle mozarella, szynka sarreno i sałata z pomidorem
Tetiishericzasu do czasu. Takie babeczki się sprawdzają, gdy mój mąż ma ochotę na coś małego i słodkiego. Ja osobiście również uwielbiam takie małe co nie co na poprawę nastroju. Szybko się je robi, a połączenie wanilii z cytryną jest duetem doskonałym jak dla mnie i mojego męża. Dlatego cytrynowe muffinki z kremem w środku i bitą śmietaną polecam wszystkim łasuchom(...)pieczenia Delecta 4 jajka 150 ml oliwy 100 ml mleka skórka z 1 cytryny bita śmietana Decorada karmel - posypka dekoracyjna Delecta Sposób przygotowania: Najpierw przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, cukier wanilinowy, cukier cytrynowy, aromat waniliowy, aromat cytrynowy i skórkę z cytryny). Dodajemy suche
Projekty ze smakiemskładników wyrobić ciasto tak ,aby nie kleiło się do rąk. Na posypanej mąką stolnicy z części ciasta robimy wałek ,lekko go spłaszczamy i kroimy kopytka. Można tez z tego ciasta zrobić miseczki .W garnku do wrzątku z solą wrzucamy kopytka i delikatnie mieszamy. zaraz jak wypłyną i się zagotują, .odcedzamy kopytka na durszlaku :)) , Jajka w koszulkach to jeden z najłatwiejszych(...)wrzenia. Zmniejszyć ogień, ,aż woda nie będzie kipieć i dodać ocet. Dzięki octowi białko szybciej się zetnie. Rozbić jajko do małej miseczki. Zamieszać wodę, aby utworzyć wir. Następnie szybkim ruchem wylać jajko na środek wytworzonego wiru. Jeśli wir był wystarczająco silny, jajko uformuje się samo. Jeśli nie, zagarniać powoli łyżką białko na żółtko, tworząc kulę. Gotować około 3 minuty. Wyjąć
w mojej kuchnitruskawki, banany, brzoskwinie , jak i maliny czy borówki . Naleśniki? Najlepsze z Nutellą i owocami! Jeśli mamy odrobinę więcej czasu, możemy przygotować na śniadanie wspaniałe naleśniki . Robimy ciasto (mieszamy ze sobą jajko, mąkę, mleko, odrobinę roztopionego masła bądź oleju), a następnie smażymy naleśniki z dwóch stron, aż się zarumienią . Po usmażeniu, smarujemy każdy naleśnik Nutellą(...)białka ubijamy na pianę, żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do nich roztopione masło bądź olej oraz mąkę. Łączymy masę z pianą i delikatnie mieszamy. Gofry pieką się szybko , zatem musimy pilnować, aby nie zarumieniły się zbyt mocno, bo będą twarde. Na gotowe, ciepłe gofry nakładamy Nutellę oraz ulubione owoce . Tradycyjna bułka z Nutellą W zestawieniu
Moja smaczna kuchniarazem również klasyczna propozycja. Babka marmurkowa w polewie z ciemnej czekolady. Nie za sucha, ale też nieprzesadnie wilgotna. Jak dla mnie najlepsza była na drugi dzień. Prosta i szybka ze składników, które zazwyczaj są w kuchni pod ręką. Składniki: 160 g mąki pszennej 8 łyżek (ok. 100 g) skrobi ziemniaczanej (4 łyżki osobno) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtka. Dodać przesianą mąkę i mleko, wymieszać. W drugim naczyniu ubić na sztywno białka, dodać w trzech turach do ciasta. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej odłożoną skrobię ziemniaczaną. Foremkę na babkę (pojemność 1,75-2 litów) nasmarować masłem i oprószyć mąką. Do foremki przełożyć
Pełny talerzunikających pszenicy. Chlebek samo zdrowie, dziś w wersji wytrawnej z czosnkiem i ziołami, na bazie płatków i otrębów owsianych, które możecie zastąpić orkiszowymi lub żytnimi. Pieczywo banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, z dużą porcją błonnika. Skropione oliwą lub obłożone plastrami awokado może być znakomitą bazą do kanapek. Czas przygotowania: 50 minut Porcje: 2 chleby Składniki: 430 g białego(...)łyżeczka soli Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Płatki owsiane rozdrobnij mikserem na mniejsze kawałki (nie na proszek), dodaj pozostałe składniki, zmiksuj na wolnych obrotach na gładką masę. Ciasto rozlej do dwóch silikonowych foremek, wstaw do nagrzanego piekarnika 180'C na 40 minut. Lekko przestudź, wyjmij z foremek na kratkę. Wersja na thermomix Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Płatki
SzczyptaSmaQbyłam tak wyspana! Przespałam co prawda pół soboty, ale chyba w końcu nadrobiłam straty ;-) Pełna energii przedstawiam Wam dziś smaczny pomysł na śniadanie, kolację, lub po prostu przekąskę. Zdrowo, szybko i smacznie - więc czego chcieć więcej? Placuszki razowe z serem PLACUSZKI RAZOWE Z SEREM 2 szklanki mąki żytniej razowej 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jaja 0,5 kg sera białego(...)pieczenia. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy partiami mąkę. Powinniśmy otrzymać dosyć zwartą masę, ale nie zbitą. Patelnię smarujemy 1/3 oleju (przy pomocy pędzelka) i smażymy małe placuszki - ciasto wykładamy za pomocą łyżki nawilżonej wodą lekko je dociskając do patelni. Rumienimy po obu stronach. Podajemy posypane cukrem pudrem, ewentualnie polane sosem owocowym, miodem bądź syropem z agawy. Placuszki razowe
peggiwkuchnicukier wanilinowy 2 łyżki mąki Garść rodzynków Brzoskwinie ( z puszki lub słoika, ja użyłam własnych ) Wykonanie: Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy aby namokły. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wyklejamy nim okrągłą blaszkę, łącznie z brzegami. Nakłuwamy widelcem dno i zapiekamy w temp. 180 O C przez około 10 minut. Po schłodzeniu na dno wykładamy pokrojone brzoskwinie. Białka oddzielamy(...)Delikatnie łączymy. Masę wylewamy na brzoskwinie. Całość pieczemy w temperaturze 180 o C, przez około 50 minut. Po wyłączeniu i otworzeniu piekarnika sernik przez chwilę pozostawiamy w środku ( aby szybko nie opadł ). SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewybłąd dał akurat ciekawy efekt, gdyż chleb podczas pieczenia naturalnie się rozszedł, nie musiałam go nacinać - spodobało mi się , będę tak robić częściej. I ostatnia uwaga. Chleby wyrastają bardzo szybko, warto jeden bochenek trzymać w chłodniejszym miejscu aby ten pieczony jako drugi, nie wyrastał zbyt długo. Chleby z pyszną, chrupiącą skórka, zajadaliśmy jeszcze ciepłe - polecam! Chleb do grudniowej piekarni wybrała(...)żytni 230 g mąki żytniej typ 1150 (dałam 720) 190 g wody 24 g żytniego zakwasu Zaparka 65 g płatków żytnich 65 g płatków owsianych 260 g wrzącej wody Ciasto właściwe: 460 g mąki pszennej typ 1050 (użyłam 720) 340 g wody 230 g mąki orkiszowej typ 630 (użyłam ciemnej, pełnoziarnistej) cały zaczyn cała zaparka 18g soli Przygotowanie: Składniki
Stare Garydostaniemy? Oczywiście oprócz świetnych kaw , herbaty zwykłe i smakowe, napoje, soki ze świeżych owoców. Można również przekąsić co nie co. Do powyższych świetnie pasuje cynamonowa szarlotka z lodami czy ciasto jogurtowe z wiórkami kokosowymi . Poza tym dostaniemy także tosty. Na początek w zupełności to wystarczy ale pewnie menu rozszerzą z czasem. A wszystko w przyzwoitych i atrakcyjnych cenach. Jest klima(...)prostu dobrze. Ta transparentność daje wrażenie, że jest się pośrodku ulicy. I to jest fajne. Można przy okazji pooglądać mniej lub bardziej zabieganych ludzi na ulicy. Doskonałe miejsce na szybkie espresso albo dłuższą chwilę przy szklance flat white i dobrym czasopiśmie. Klimatu z pewnością dodadzą stoliczki przed lokalem, które niebawem pojawią się przed witryną. A na upalne dni mają być
Right Behind The Kitchencudownie wypełnia się zapachem karmelu, krówek...mmmniammm... Najlepsze jest gdy wystygnie całkowicie. Także nie spieszcie się z jego jedzeniem (tak jak ja zwykle nie mogę czekać i zjadam ciasto jeszcze gorące ;-)). Potrzebne będą: 230 g masła 300 g ciemnego cukru (to on nadaje tego cudownego, krówkowo - karmelowego posmaku) szczypta soli 2 jajka - lekko roztrzepane 280 g mąki(...)Ważne, żeby ciągle mieszać. Nie dopuszczamy do zagotowania się masy. Ma się wszystko rozpuścić i połączyć. Wtedy zdejmujemy z ognia. Gdy masa lekko się przestudzi dodajemy roztrzepane jajka i szybko mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki. W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Po trochu dodajemy masę maślano-jajeczną. Do masy dodajemy pokruszoną białą czekoladę. Przekładamy
Smaki Przyprawy i Kolorywolałaby żytnie. Z racji, że ja z kolei średnio lubię żytnie poszliśmy na kompromis i wymyśliłem przepis na chleb pszenno-żytni. Chciałem wymyślić przepis na taki w miarę szybki chleb na zakwasie, taki, którego nie robi się dobę czy dłużej. I chyba się udało. Wyszedł naprawdę dobrze. Miękki środek i dopełniające smaku pestki dyni i płatki czosnku. 100 g zakwasu(...)być aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin wcześniej. Łączymy ze sobą w misce wszystkie składniki i mieszamy łyżką 3-5 minut. Dłużej nie trzeba. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W zależności od warunków zajmie to około 3-6 godzin. Po tym czasie przekładamy do keksówki i wkładamy do zimnego piekarnika. Na dno piekarnika wkładamy
Marder&Marder Manufacturemisie do wyrośnięcia, pod ściereczką, na jakieś 45 minut do godziny. Podwoi objętość. Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki albo rozetrzeć widelcem albo palcami. Włożyć do zamrażarki na pózniej. Gdy ciasto wyrośnie , podziel je na 12 równych mniej więcej części. Ja zawijałam ślimaki. Poukładaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką. Odstaw na pół godziny. Ponownie wyrosną. Posmarować drożdżówki rozmąconym(...)wierzchu powinna być przyjemnie chrupiąca. Odstawić do wychłodzenia. Ja myślałam , że 12 drożdżówek to dużo...że będę je miała ...i miała... Pomyliłam się...zniknęły w jakiś sposób dość szybko... Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniporadzę na to, że to chyba moja ulubiona forma zdrowych śniadań. Po pierwsze dlatego, że można zrobić nieskończoną liczbę kombinacji smakowo składnikowych, po drugie dlatego, że są proste i szybkie do przygotowania, a po trzecie dlatego, że są po prostu pyszne i dobrze nastrajają na cały dzień. Te dzisiejsze wymagają chwili na wyrośnięcie, ale spokojnie można je rozmieszać po wstaniu(...)cynamonu gruszka suszona żurawina olej do smażenia Drożdże rozpuszczamy w mleku i mieszamy z mąką, płatkami owsianymi, siemieniem i jajkiem i cynamonem (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć). Odstawiamy ciasto by wyrosło. Gruszkę myjemy , kroimy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w półplasterki. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnie i w każdy placuszek wciskany kawałek gruszki. Smażymy przez chwilę
Cynamonowe szczęściecebula 1 łyżka tłuszczu 1 jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i żółtko, oprószamy solą i wyrabiamy ciasto dolewając około 1/2 szklanki gorącej wody. Ciasto wyrabiamy aż będzie lśniące i i elastyczne. Wałkujemy je cienko, wykrawamy kółka i napełniamy farszem który przygotowujemy następująco: Bułkę namaczamy w mleku, a gdy namięknie odciskamy. Cebulę obieramy, siekamy w drobna(...)pieprzem. Napełniamy nadzieniem pierogi i gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty po ich wypłynięciu. A te na zdjęciu są jeszcze dodatkowo po ugotowaniu przysmażone. Bo lubimy takie. Szybko, domowo i naprawdę smacznie. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail
Marder&Marder Manufacturepropozycja na obiad z dużą ilością białka i średnią ilością kalorii (chyba średnią - nie liczę:) Krewetki w tej wersji są delikatne a dzięki panierce chrupiące. Robi się je naprawdę szybko. Przepis jest na 2 porcje dla dorosłych osób, ale wystarcza też dla małego podjadacza, który krewetek podobno nie lubi. Jest to lekko zmodyfikowana wersja przepisu z miesięcznika Moje Gotowanie(...)smażenia Krewetki rozmrozić, opłukać i oczyścić,lekko oprószyć solą i pieprzem. Żółtko oddzielić od białka. Żółtko utrzeć z mąką białym winem, solą, pieprzem i gałką na gładką masę. Ciasto odstawić na 30 minut. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Olej rozgrzać na głębokiej patelni. Krewetki zanurzać w cieście i smażyć na złoty kolor. Odsączyć na grubym
Pełny talerzmiejscu. Mieszamy mąki. Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy sól, gdy rozczyn podrośnie wlewamy do niego resztę mleka z masłem, 2 żółtka i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Jak podwoi swoją objętość - znów wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ponownie wyrośnie urywamy po kawałku i formujemy bułeczki, turlając je w dłoniach. Dłonie możemy(...)stopni z termoobiegiem. Gdy bardzo się rumienią zmniejszamy temperaturę. Bułki kukurydziane. Dla nas genialne! Zdecydowanie. Z tego przepisu wychodzą bardzo kruchutkie bułeczki, które najlepiej zjeść w pierwszy dzień bo szybko czerstwieją. Na drugi dzień stopniowo zaczynają zamieniać się w kamień, ale wcześniej smakują tak, że i tak raczej swojej drugiej doby nie doczekają. Są lekko słodkawe, bardzo aromatyczne i delikatne
Wypisz WymalujMocno czekoladowe babeczki, idealnie pasują do kawy lub herbaty. Może wyglądają zwyczajnie na zewnątrz lecz smak powinien zadowolić osoby lubiące czekoladę i kakao. Babeczki można obsypać
Kuchcik gotuje3 bezowe okrągłe blaty 2 puszki brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe 1 litr kremówki 1 łyżka żelatyny 1 szklanka wiórek kokosowych ozdobne cukiernicze koraliki Dwie
Jadło i czytadłoPierwszy i drugi dzień to koszmar. Zaczyna się gdy otwieram mu drzwi do auta. Jestem twarda, nie ulegam i nie płaczę. Mówię stanowczo, że jedziemy. Sprint Na miejscu szybka akcja: rozebrać ucałować przekazać w ręce Pań uciekać Serce boli, ale przecież nie będę jak pozostali rodzice się rozczulać i pogarszać swojej i jego sytuacji. Na dobre(...)dziecko jest znowu szczęśliwe. Po miesiącu będzie już tylko lepiej. Wszak Gabek chodził już do żłobka :) sytuacja się powtarza. Ciastka francuskie wypełnione tym co najlepsze Składniki: Ciasto francuskie jabłko śliwki 1 duża łyżka miodu rzepakowego 2 garść mieszanki keksowej 1 mała garść borówek Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z opcją góra i dół. Płat ciasta dzielimy
ClauditteMissCookingprzeciwnie - jeszcze bardziej doprawioną, niż ja. Ok, teraz naleśniki. Mój podstawowy przepis na wegańskie naleśniki znajdziecie tutaj . Do tego dania użyłam naleśników z mąki pszennej razowej, dlatego do ciasta dodałam zdecydowanie więcej wody. Ile dokładnie? Nie wiem, na oko :) Tak, żeby naleśnik dobrze rozprowadzał się na patelni. Przyznaję się bez bicia, że każdy smażyłam na odrobinie oleju. Wyszły boskie(...)Składamy na pół i ściskamy brzegi jak w pierogach. Mając gotowe 2 sztuki układamy je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i rumienimy chwileczkę z obu stron. W międzyczasie szybko szykujemy następną porcję. Już na talerzu na wierzch naleśników dokładamy jeszcze łychę hummusu i... SMACZNEGO :) Jednej rzeczy tylko żałuję i zrobię to następnym razem - z ugotowanej ciecierzycy warto zostawić
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEOd małego znam smak tych pączków, gdyż moja mama bardzo często je nam piekła. Do tej pory jednak nie mam pojęcia skąd wzięła się ich nazwa
Kuchnia w opałachcudownie wypełnia się zapachem karmelu, krówek...mmmniammm... Najlepsze jest gdy wystygnie całkowicie. Także nie spieszcie się z jego jedzeniem (tak jak ja zwykle nie mogę czekać i zjadam ciasto jeszcze gorące ;-)). Potrzebne będą:230 g masła300 g ciemnego cukru (to on nadaje tego cudownego, krówkowo - karmelowego posmaku)szczypta soli2 jajka - lekko roztrzepane280 g mąki1 czubata łyżeczka proszku(...)mieszając. Ważne, żeby ciągle mieszać. Nie dopuszczamy do zagotowania się masy. Ma się wszystko rozpuścić i połączyć. Wtedy zdejmujemy z ognia.Gdy masa lekko się przestudzi dodajemy roztrzepane jajka i szybko mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki.W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Po trochu dodajemy masę maślano-jajeczną.Do masy dodajemy pokruszoną białą czekoladę. Przekładamy
Kulinarna rozmowaNAPRAWDĘ szybkie gofry. Przepis znalazłam u Dusi. Wstyd się przyznać, ale od ponad 5-ciu lat jestem posiadaczką gofrownicy i dopiero użyłam jej jeden raz - właśnie do zrobienia tych gofrów :) Wyszły tak fajne, że na pewno na jednym razie nie poprzestanę:)Składniki:2 jajka1 szklanka mąki pszennej tortowej1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistejpół szklanki oleju1 i 3/4 szklanki mleka4 łyżki cukru(...)pudru)szczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczeniaSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce.2. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.3. Na rozgrzaną gofrownicę wylewać partiami ciasto, pieczemy do zrumienienia (czas pieczenia zależy od gofrownicy - moje piekły się 2 minutki)4. Gofry podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami - u nas były to świeże brzoskwinie i dżem truskawkowy.Smacznego
Kuchnia domowa AniCiasteczka z orzechami i płatkami owsianymiŚwięta tuż tuż, więc w sklepach pełno orzechów :) Szybkie w zrobieniu i bardzo smaczne ciasteczka.Składniki:(na około 30 sztuk)- 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru pudru - opakowanie cukru waniliowego - 1 łyżka miodu - 1/2 szklanki pokruszonych orzechów (włoskich lub laskowych) - 3 łyżki płatków owsianych(...)orzechy i płatki owsiane dalej zagniatając. Następnie zawijamy w folię lub wkładamy do woreczka i zostawiamy w lodówce na 1,5 godziny.2.Nastawiamy piekarnik na ok. 175 C. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy ciasteczka foremką i układamy je na blaszce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 10-12 minut. Wykładamy
Gotuj Z Muzykąbyły pączkowe … były czekoladowe z karmelem … bananowe i te – czekoladowe z kokosem , białą czekoladą i prażonymi płatkami migdałów.Muffinki jak to muffinki robi się je niesamowicie szybko i tak naprawdę już po 30 minutach możemy cieszyć się smakiem wspaniałych słodkości.SKŁADNIKI ( 12 szt )* mąka pszenna – 1,5 szkl* jajko – 3 szt* proszek do pieczenia(...)pieczenia.Dodajemy cukier , kokos i wbijamy jajka.Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję śmietany / budyniu.Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości.Pieczemy ok. 20 25 / 180C.Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy białą czekoladą i posypujemy podprażonymi płatkami
Ostra na Słodkoprostu bardzo lubię dodatek kwaskowej żurawiny w wypiekach, stąd pomysł na upieczenie ciasteczek. Te ciastka są super z wielu przyczyn. Robi się dosłownie 15 minut. Są szybkie, dziecinnie proste i baardzo smaczne. Uprzedzam, żeby nie wydłużać czasu wypieku ciastek. Są one jasne, mają tylko lekko zrumienione brzegi. Taki ich ... urok :)) Składniki: 1 kostka prawdziwego masła (200g(...)lodówki rozkręcamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko, aromat, mleko oraz obie mąki i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placek ok 1cm grubości i wycinamy literatką kółka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Walijskie Pichcenie