Rafaello na krakersach – bez pieczenia 319mielone migdały – idealnie się tam odnalazły. Całość podkręca adwokat, który “robi” to ciasto (w wersji dla dzieci należy go gotować wraz z budyniem, aby alkohol odparował). Ciasto nie wymaga praktycznie żadnych zdolności kulinarnych – wystarczy tylko umieć ugotować budyń (najlepiej ugotować go dzień wcześniej – aby połączył się z masłem powinien być całkowicie zimny). To świetne rozwiązanie(...)mleka wraz z żółtkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Gdy masa z żółtek będzie jednolita (bez grudek), a mleko będzie wrzące lub prawie wrzące, wlewamy masę na mleko, jednocześnie szybko i intensywnie mieszając zawartość garnka – mieszamy tak, aby łyżka dotykała dna. Gotujemy tak budyń przez ok. 3 minuty nie przestając mieszać. Zestawiamy z ognia i nakrywamy folią aluminiową
Poezja smaku
Mleczne bułeczki z makiem 248takie same bułeczki maślane piekła moja babcia, gdy do niej przyjeżdżałam na weekend. A przepis na te mleczne bułki z makiem, czy też maślane bułki jest banalnie prosty i szybki, a bułki te zawsze się udają.Polecam też przepis na bułeczki drożdżowe z rodzynkami , są równie pyszne jak te mleczne. Podam Wam jak przygotować najlepsze mleczne bułeczki, nie wiem(...)studzimy. W misce miksujemy jajko z cukrem na puszystą masę. Mąkę łączymy z solą. Do ubitego z cukrem jajka dodajemy zaczyn, mieszamy, dodajemy stopniowo mąkę cały czas mieszając ciasto hakiem robota, wlewamy masło, Zagniatamy gładkie ciasto, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe pieguski. 189migdałami i rodzynkami. Można je zrobić tylko z czekoladą, dodać bakalie, takie jakie lubicie, lub orzechy. Ich zaletą, jest nie tylko smak, ale również to,że są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Potrzeba tylko kilka składników, chwila czasu i można zajadać się pysznymi, domowymi ciastkami. Pamiętajcie, że ciastka powinny wystygnąć :) Mój mąż, zajadał, jeszcze ciepłe :) Z tej porcji składników, wyszło(...)rodzynki pokroić na mniejsze kawałki. Czekoladę, posiekać nożem. Masło utrzeć mikserem z cukrem.Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Ponownie zmiksować. Na koniec wbić jajko i miksować, aż ciasto zrobi się jednolite. Dodać czekoladę, migdały i rodzynki. Wymieszać łyżką. Nabierać łyżeczką ciasto i formować małe kulki. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w kilku centymetrowych odstępach. Piec
Agusiowe smakołyki
Ekspresowe pączki waniliowe 167koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki. Stolnice lub blat kuchenny podsypać mąką, rozwałkować ciasto na niezbyt duży placek o wysokości około 1cm. Ostrym kieliszkiem wyciąć krążki. Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zagnieść, rozwałkować i powycinać resztę krążków. Krążki przełożyć na podsypaną mąką tacę lub blachę, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia(...)każdej strony. Paczki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki. Należy regulować temperaturę oleju podczas smażenia pączków, aby nie zwiększała się i nie obniżała. Pączki ni mogą zbyt szybko się zarumienić, bo w środku będą jeszcze surowe. Gotowe pączki lekko wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego Ekspresowe pączki waniliowe Ekspresowe pączki waniliowe Ekspresowe pączki waniliowe Artykuł Ekspresowe pączki waniliowe
Smaki Armine
Łosoś z warzywami i sosem chrzanowym 262Dietetycy i lekarze zalecają spożywanie ryb przynajmniej 3 razy w tygodniu. Mają one w sobie zdrowe kwasy tłuszczowe – omega-3 oraz wiele innych składników odżywczych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryż z kurczakiem w curry 234Chyba każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść popularnego „chińczyka” – my również :) Z tego właśnie powodu postanowiliśmy przygotować w domu domowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
5 przepisów, które powinien znać każdy kto planuje posiłki 220innych dań, idealnie nadają się do twórczego przetwarzania raz przygotowanych produktów. Zawsze warto mieć je w zamrażalniku. Dzięki nim gotowanie na tydzień może być proste, przyjemne i przede wszystkim szybkie. Esencjonalny rosół bazowy Esencjonalny rosół bazowy – warto mieć go w zamrażalniku. W przeciwieństwie do kostek rosołowych nie zawiera chemii. Jest zdrowy, ma wspaniały aromat i świetnie się przechowuje. Wystarczy kilkanaście(...)pomidorowy. Jest o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu, a do tego świetnie się mrozi. Warto zawsze mieć go w zamrażalniku – pasuje do wielu dań, szczególnie makaronów! Idealne ciasto na pizze i calzone Pizza i calzone – to dania, dzięki którym resztki z lodówki zmieniają się w pyszne i atrakcyjne potrawy. Warto zagnieść więcej ciasta za jednym razem, zamrozić
Niedzielny kucharz
Mufinki z rabarbarem i jabłkami 221szybko zrobione..do mufinek można dać dowolne owoce, można też posypać kruszonką przed upieczeniem...można też polukrować lub polać roztopioną czekoladą itp.U mnie bez kruszonki i posypane tylko cukrem pudrem. 150 g mąki 75 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g jogurtu 50 g oleju 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia dowolne owoce [ u mnie jabłko(...)jednej misce, a mokre w drugiej.Jabłko i rabarbar obrać i pokroić w kostkę.Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać.Dodać jabłko i rabarbar i ponownie wymieszać.Ciasto wykładać do foremek na mufinki.Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzenie
Risotto z krewetkami i cukinią 317Risotto z krewetkami i cukinią to danie, które wbrew pozorom przygotowuje się bardzo szybko. Delikatna cukinia, krewetki, to wszystko w pysznym “własnym” sosie… idealnie się komponuje. Całość dopełnia oczywiście czosnek, parmezan i świeżo mielony pieprz. To jedno z tych dań, które będę przygotowywać często. Także nie zawahałabym się podać go gościom, którzy nie lubią krewetek. Sądzę(...)dwoje… w końcu owoce morza to afrodyzjak Także smacznego i miłych wieczorów Zobacz też: Risotto z suszonymi pomidorami i natką pietruszki Risotto z groszkiem cukrowym Krewetki w cieście piwno-kokosowym Czosnkowe krewetki z ryżem Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 40 minut Składniki 250 g krewetek średnia cukinia średnia cebula szklanka ryżu do risotto 100 ml białego wytrawnego wina
Kuchnia Bazylii
XXL ciastka z masłem orzechowym i czekoladą 199przepyszne i bardzo szybko znikają ze stołu. Jeśli, tak jak ja, zrobicie je w wersji XXL, to uwierzcie mi ale jednym ciastkiem spokojnie się najedzie :) Przepis prosty i mega szybki do wykonania. Polecam wszystkim miłośnikom masła orzechowego oraz wszystkim tym, którzy lubią ciastka! Składniki (na 9 szt ciastek wielkości XXL): - 1 szklanka masła orzechowego gładkiego - 60g miękkiego masła lub margaryny(...)cukrem. Dodać orzechowe i dokładnie zmiksować. Dodać jajka i dalej ucierać. Następnie dodać ekstrakt, mąkę i sodę. Dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną na większe kawałki czekolady. Dokładnie rozprowadzić czekoladę w cieście. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Formować kulki i układać je na blaszce w dość szerokich odstępach*. Rozpłaszczyć na ok 5-6 mm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez
CookYourself
KRUCHE BABECZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I CZEKOLADĄ NA ŚWIĘTA! 268Ciasto: - 250 g mąki pszennej - 120 g masła - 3 łyżki przyprawy do piernika - 1 łyżka kakao - 1 jajko - 1 łyżka zimnej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ciasto zagniatamy na jednolite i gładkie, owijamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Wylepiamy foremki i pieczemy na złoty kolor, około 15-18 min. w temp 180 stopni(...)mleka, 2 łyżki cukru i masło, zagotowuje w rondelku. W kubeczku mieszam 150 ml mleka z proszkiem budyniowym i jajkiem. Rondelek ściągam z ognia dodaję zawartość kubeczka i szybko, cały czas mieszam. Zagotowuję ponownie i gotowe! Gorącym kremem napełniamy babeczki, polewamy albo polewą czekoladową albo roztopioną gorzką czekoladą. Pistacje siekamy i podprażamy na suchej patelni. Posypujemy babeczki
SMYKWKUCHNI
Tarta grzybowa 240Śpieszę szybko do Was z przepisem na tartę grzybową póki jeszcze chociaż pojedyncze grzyby w lasach znajdziemy, a jeśli nie, możemy zrobić z tych na dostępnych na straganach lub z zimowych zapasów:) Podczas pieczenia tej tarty najpiękniejszy jest zapach, unoszący się z nad piekarnika, taki grzybowy, a nawet już taki świąteczny bym powiedziała. Składniki: grzyby - czym więcej tym lepiej, myślę(...)cebula masło 330 gram kwaśnej śmietany 3 jajka sól, pieprz pierś z kurczaka w zależności od wagi ale ok 500 gram przyprawa do kurczaka wędzona papryka żółty ser na ciasto: 150 gram mąki 100 gram masła 1 łyżka śmietany kwaśnej 1 jajko Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy
Życie zaczyna się w kuchni
Uczta mola książkowego: Ciastka owsiane z bakaliami i "Chemia śmierci" Simona Becketta 224antropologiem sądowym, który ucieka od swojej przeszłości, kariery oraz wielkiego miasta. Chce odpocząć i pozostając jak najbardziej anonimowy na nowo ułożyć sobie życie w małym miasteczku, jednak jak się szybko okazuje nie jest mu to dane. Thriller, który faktycznie trzymał w napięciu, aż do ciekawego, zaskakującego zakończenia. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych górskich ok. 0,5 szklanki brązowego cukru(...)płatki owsiane, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać całe jajka i rozpuszczone masło, wymieszać. Na koniec dodać bakalie, ponownie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać porcje ciasta i formować w kształt ciasteczek. Piec ok. 10-12 minut w temperaturze 160 stopni C, aż do zarumienienia
Simply Food
Zapiekanka makaronowa z sosem serowym 258Mega szybka i smaczna zapiekanka z makaronem i sosem serowym. Przepis ten jest niemal identyczny jak przepis na makaron z sosem serowym, jedyne co zmieniamy, to to jak podajemy. Makaron wystarczy zapiec z serem w piekarniku, i powstaje zapiekanka :) Idealne na ostatnią chwilę i dla niejadków. Składniki: * makaron * 2 plasterki wędzonego boczku (opcjonalnie) * zioła prowansalskie * sól i pieprz * 400g(...)około pół szklanki mleka * 3 łyżki masła Makaron gotujemy al dente. Masło powoli rozpuszczamy na patelni, po czym dosypujemy mąkę i mieszamy trzepaczką aż zrobi się coś podobnego do ciasta. Dolewamy na patelnie mleko i mieszamy trzepaczką, aż zatrzepka się dokładnie zmiesza z mlekiem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy połowę startego sera i ponownie mieszamy aż sos będzie
Klasyka Gotowania
Naleśniki z prażonymi jabłkami 170Smak dzieciństwa. Babcia przygotowywała nam najlepsze naleśniki z prażonymi jabłkami. Popijaliśmy je zimnym mlekiem, które gasiło żar gorących uprażonych jabłek ukrytych w cienkim naleśniku. Dziś ja
MojaQchnia.pl