szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:1163/1736)

SZYBKIE BUŁKI RAZOWE 220

bułki zrobiłam na bazie przepisu na  SZYBKIE ROGALIKI , które często piekę moim dzieciom. Tym razem użyłam innego rodzaju mąki. Wyszły pyszne i na pewno trochę zdrowsze.  Polecam oba przepisy :) SKŁADNIKI NA 9  SPORYCH BUŁECZEK: 55 dag mąki pszennej 10 dag mąki orkiszowej 10 dag mąki żytniej typ 2000 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżeczki soli(...)mleka 225 ml ciepłej wody WYKONANIE: Mąkę pszenną i orkiszową przesiewamy, dodajemy razową, sól, cukier i drożdże. Mieszamy i wlewamy wodę, mleko oraz tłuszcz. Ciasto dobrze wyrabiamy ok. 5 minut, jeśli będzie twarde dolewamy wodę lub mleko. Ciasto ma być miękkie i sprężyste. Piekarnik nagrzewamy na 50 st. C ustawienie góra dół. Ciasto dzielimy na 9 części i formujemy bułeczki

Pani na deser
Fit placki z kalarepą i marchewką 215

lubię smażonych na głębokim tłuszczu placków, więc te piekłam na patelni z niewielką ilością oleju kokosowego i taka wersja bardzo mi smakowała. Myślę, że to dobry pomysł na szybki obiad w domu, w szkole lub pracy, ale też świetne rozwiązanie dla osób, które jedzą wytrawne śniadania Placki dodatkowo nie zawierają glutenu, bo użyłam jedynie mąki kokosowej i kukurydzianej. Smak mnie(...)jeszcze jabłko Mam nadzieję, że pomysł wam się spodoba i spróbujecie kiedyś je zrobić Jeśli macie ochotę na więcej przepisów z kalarepą, sprawdźcie koniecznie mój ostatni wpis , czyli pyszne ciasto. Polecam też profil bloga na Facebooku i Instagramie – wtedy nie przegapicie żadnego z przepisów pojawiających się na fitkot.pl Fit placki z kalarepą i marchewką 9-10 sztuk 2 niewielkie

Fitkot
Fit placki z kalarepą i marchewką 197

lubię smażonych na głębokim tłuszczu placków, więc te piekłam na patelni z niewielką ilością oleju kokosowego i taka wersja bardzo mi smakowała. Myślę, że to dobry pomysł na szybki obiad w domu, w szkole lub pracy, ale też świetne rozwiązanie dla osób, które jedzą wytrawne śniadania Placki dodatkowo nie zawierają glutenu, bo użyłam jedynie mąki kokosowej i kukurydzianej. Smak mnie(...)jeszcze jabłko Mam nadzieję, że pomysł wam się spodoba i spróbujecie kiedyś je zrobić Jeśli macie ochotę na więcej przepisów z kalarepą, sprawdźcie koniecznie mój ostatni wpis , czyli pyszne ciasto. Polecam też profil bloga na Facebooku i Instagramie – wtedy nie przegapicie żadnego z przepisów pojawiających się na fitkot.pl Fit placki z kalarepą i marchewką 9-10 sztuk 2 niewielkie

Fitkot
Niskokaloryczny deser Agnieszki 242

Chyba każda mama po urodzeniu dziecka chciałaby szybko wrócić do formy – ale jak to zrobić gdy ciągnie do słodyczy? Mówiąc o formie nie myślę oczywiscie o sześciopaku Ani Lewandowskiej… Ale byłoby miło pozbyć się tłuszczyku z okolic brzucha, albo przynajmniej nie pogarszać sytuacji Oczywiscie na wszystko potrzeba czasu. Jednak jedno jest pewne – jedzenie słodyczy nie przybliża(...)nieco”. Coraz częściej prosiłam Eugeniusza, żeby wracając z pracy kupił mi batonik albo ciastko… Nie pomagały też mama i babcia. które z uporem maniaczek obdarowywały mnie ciastem (babcia) i moimi ukochanymi bezami (mama). Oczywiscie po krótkiej przyjemności pojawiały się też (na szczescie równie krótkotrwałe) wyrzuty sumienia. Do ostatecznego uporania się ze słodkim problemem przekonały mnie inne względy niż

Niedzielny kucharz
Miękkie, puszyste pierniki bez leżakowania 256

Pyszne, puszyste pierniki idealne dla zapominalskich. Pierniczki są miękkie już po upieczeniu. Przechowywane w metalowym pojemniku, spowodują, że pierniki będą miękkie przez cały czas. Do tego są szybkie w przygotowaniu i pięknie utrzymują kształt. Składniki (na 15 pierników ok.10cm): - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki cukru - 1 łyżka kakao - 150g miodu - 1 jajko - 40g masła - 1/2 łyżeczki amoniaku(...)mielonym cynamonem. Gotować do rozpuszczenia się cukru. Dodać masło i zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia. Do wystudzonego miodu dodać jajko, mąkę, amoniak, proszek do pieczenia, kakao. Wyrobić ciasto o konsystencji plasteliny. Ciasto schłodzić min 2h w lodówce (najlepiej na całą noc). Ciasto rozwałkować ok. 3 mm. Wycinać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez

CookYourself
Miodowe naleśniki 211

Postanowiłam zrobić słodkie naleśniki, tym razem z miodem. Do wysokiego naczynia dodać wszystkie składniki i za pomocą miksera zmiksować na gładką masę. Patelnię rozgrzać z odrobiną

Kuchnia Pokoleń
Wytrawne babeczki z salami 162

Bardzo szybkie w przygotowaniu, smaczne i ze składników które przeważnie masz w domu. Idealne na kolację ale i na imprezę. Polecam!  Składniki : * 200g mąki pszennej  * 2 łyżeczki proszku do pieczenia  * łyżeczka suszonej bazylii  * łyżeczka suszonego oregano  * łyżeczka soli himalajskiej  * pół szklanki mleka  * pół szklanki oleju  * 2 jajka * pomidor * kilka plasterków salami(...)Przygotowanie : Wszystkie suche składniki wymieszać. Wszystkie mokre składniki wymieszać i wlać do suchych i wymieszać delikatnie. Farsz pokroić w kostkę lub cienkie plasterki. Razem z serem dodać do masy. Ciasto po łyżce przelać do foremek. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło lub na zimno

Magiczne Życie Marty
Tęczowa pianka na mleku skondensowanym 222

Deser który powstaje w kilka chwil, bez pieczenia, bez odpalania piekarnika  z owocami na słodkim  mleku skondensowanym, najbardziej z niego ucieszą się najmłodsi. Jest

Wanilia i Kardamon
BŁYSKAWICZNE PĄCZKI Z SERKIEM HOMOGENIZOWANYM 171

Pączki są bardzo smaczne,wychodzą pulchniutkie i bardzo szybko się je robi :).Po usmażeniu można je nadziać za pomocą szprycy jakimś dżemem lub kremem lub po prostu posypać cukrem pudrem. SKŁADNIKI 2 serki waniliowe po 150g 2 jajka sól 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia olej do smazenia cukier puder do posypania WYKONANIE Serek(...)resztę składników i dokładnie mieszamy łyżką.Do tego przepisu nie musimy używać miksera :).Olej wlewamy do garnka dobrze rozgrzewamy i na początku maczamy samą łyżkę w oleju potem nabieramy ciasta i nakładamy ciasto na olej - bez problemu ciasto zsunie się do garnka :).Smażymy na małym ogniu na złoty kolor,jeśli pączki mają dużo miejsca w garnku potrafią się same obrócić

Mała w garnku miesza
Faworki 537

zrobić faworki ? Oto szybki, prosty i sprawdzony przepis na faworki tudzież chrusty. Są łatwiejsze w przygotowaniu niż pączki i dlatego są równie popularne w Tłusty Czwartek co pączki. Składniki : 250 gr mąki 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki gęstej śmietany kieliszek spirytusu szczypta soli oraz olej do smażenia i cukier puder do posypania Przygotowanie : Mąkę mieszamy(...)soli i cukrem pudrem Dodajemy żółtka i nadal przy pomocy noża mieszamy Teraz pora na kieliszek spirytusu - tylko bez degustacji :) I śmietana, dajemy 3 łyżki a 4 dodajemy gdyby ciasto było zbyt suche Tutaj kończy się pomoc noża, resztę wyrabiamy ręcznie Wyrobione ciasto tłuczemy - panie używają wałka a panowie tłuczka :) Kończymy po drugim bólu ręki  Ciasto formujemy w kulkę

Mechanik w kuchni
Włoskie cantuccini 207

Dziś pierwszy w Nowym Roku przepis kulinarny na blogu. Po wyczerpujących, głównie pod względem ilości jedzenia, Świętach Bożego Narodzenia proponuję Wam tym razem słodkość delikatną, bez

Garniec Magalie
Bułki do hamburgerów 234

lepsze i zdrowsze (bez chemicznych dodatków) od tych sklepowych. Ich zrobienie też nie jest trudno, no może trochę czasochłonne. Jednak moim zdaniem warto Jedynym minusem jest to, iż dość szybko tracą świeżość, więc warto zrobić je w dniu robienia hamburgerów. Podany przepis starczy na zrobienie 30 małych lub 15 dużych bułek. Ja preferuję te mniejsze, ale to oczywiście tylko kwestia(...)instant (7-9 g) 400 ml mleka ciepłego 800 g mąki (np. chlebowej) 80 g masła rozpuszczonego 80 g cukru 2 łyżeczki soli 2 szt. jajekjka (1 szt. do ciasta + 1 szt. do smarowania) 0,5 szklanki sezamu (do posypania) opcjonalnie 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania Do ciepłego mleka wsypać drożdże, wymieszać i odstawić na około

Wypieki i Rumieńce
Tarta z kapustą kiszoną i puree ziemniaczanym A. Polana 248

Kiedy nadchodzą zimne dni i szybkie wieczory moje smaki zdecydowanie zmieniają się i pragną  bardziej sycących i konkretnych dań, a co za tym idzie niestety  bardziej kalorycznych yyyyps... Uwielbiam Andrzeja Polana dlatego też przedstawiam Wam fajną tartę z różnorodnością smakową. Idealne danie na piątek ale też kawał dobrego mięsa spokojnie by tu pasował. Syte, smaczne i na pewno(...)mielony jest tutaj główną przyprawą jednak jeśli nie lubicie tego smaku dajcie go wszędzie po szczypcie. Kminek świetnie reguluje przemiane materii i jest doskonały do ciężkich dań.   Składniki: Ciasto kruche: 400 g mąki 200 g masła 1 całe jajko 3 żółtka szczypta soli kminek mielony Nałożenie: 1 kg kiszonej kapusty 1 kg ziemniaków 200 ml śmietany 36% masło klarowane

Kubki smaku
Gruszki w korzennym syropie 189

wygląd i rozmiar pozostawia wiele do życzenia. Jedno jest pewne, że nawozy i opryski ich nie tknęły, a co za tym idzie spokojnie można je podać dzieciom. Jesień szybko moja więc chociaż kilka słoiczków z gruszkami zamknę w korzennym syropie. Składniki: - 1 litr wody - 30 dag cukru - 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego - goździki, cynamon, anyż, gałka muszkatołowa Przyprawy warto zamówić(...)otwieram słój.  2. Syrop gotujemy z cukrem, kwaskiem i przyprawami, zalewamy gruszki, zakręcamy słoje i pasteryzujemy ok. 15-20 minut. Gruszki w syropie są świetnym dodatkiem do ciast, deserów i owsianki

Apetyczna babeczka
Pierogi z mąki pełnoziarnistej 293

się zachciało tych pierogów, że musiałam, po prostu MUSIAŁAM zrobić je następnego dnia. No dobra, ale jak? Zwykłe, tradycyjne pierogi są z białej mąki, której nie mogę😦 Szybko szybko – internety na ratunek! I znalazłam ten przepis , na którym się wzorowałam. Pychotka!😉 Zdjęcie zdążyłam zrobić w ostatniej chwili, jak zostało ostatnie pare sztuk pierogów. Chwilę później nie było już żadnego(...)przykładowe pod przepisem na pierogi   Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, wsypujemy zioła jeśli ich używamy, i dolewamy jakieś 100ml bardzo ciepłej wody i 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Ciasto wyrabiamy, powoli dolewając wodę jeśli jest jeszcze potrzebna – ilość wody zależy od tego, ile ciasto przyjmie, i jaką mąkę weźmiemy. Zanim dolejemy więcej albo dosypiemy mąki warto dobrze wyrobić

Jak gotować i nie zwariować

Proponowane wyszukiwania