szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:1161/1736)

Gofry drożdżowe z jajkiem sadzonym, boczkiem i pieczarkami 248

coś sycącego w porze obiadowej nadal by wypadało, głowię się i dumam co by tu jak najmniejszym nakładem energii na stół zapodać. Nachodzi mnie wtedy ochota na coś prostego, szybkiego w przygotowaniu i niezbyt pracochłonnego . Zjeść smacznie jednak nadal wymagam!  Nagle błysk w oku i na myśl wpadają one! Gofry ! Przeważnie jadałam je do tej pory ze słodkimi dodatkami(...)obiad moich ulubionych gofrów drożdżowych . Efekt? Pychota! :) Gofry wytrawne dodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu - link wkrótce . Składniki na 10 pokaźnych sztuk gofrów: CIASTO: 2 szkl. mąki 3 łyżki cukru 3 jajka 1 szkl. mleka - letniego 1/5 kostki świeżych drożdży [20g] 1/2 kostki masła [100g] - roztopić 1 mały cukier wanilinowy [16g] szczypta soli

Grunt to przepis!
Kluski śląskie 149

Kluski można zrobić z surowych ziemniaków , z ziemniaków i surowych i ugotowanych  . Teraz przyszła pora na przyrządzenie klusek tylko z ziemniaków ugotowanych. Robi się je na prawdę bardzo szybko, a są bardzo ciekawą alternatywą dla zwykłych ziemniaków. Jest to tez fajna propozycja dla osób, które nie lubią wyrzucać jedzenia a mają problem z ciągłym nadmiarem ugotowanych ziemniaków. Kluski śląskie(...)skórki i gotujemy do miękkości (można tez ugotować ziemniaki w mundurkach). Studzimy. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki łączymy z jajkami i mąka. Doprawiamy do smaku solą. Ugniatamy elastyczne ciasto. Toczymy średniej wielkości kulki. W każdej z nich formujemy zagłębienie. Gotujemy w wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 45 minut plus gotowanie ziemniaków Koszt

Pobite gary Barbary
Pyszne placuszki na jogurcie malinowym. 448

propozycję pysznych placuszków, na kolację, obiad jak wolicie. Placuszki są mięciutkie i szybkie w przygotowaniu, podałam je z jogurtem malinowym, smakowały wybornie:) Zapraszam :) Składniki: 1/2 l mleka 3 jajka 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 175 g jogurtu malinowego Jogobella mleko 3 szklanki mąki pszennej typ 550 olej do smażenia Wykonanie: Do garnuszka pół(...)płynu. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowy, dodajemy mleko z jogurtem i przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy.Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto przelewamy do dozownika na naleśniki, jeśli nie macie takiego to przełóżcie do worka cukierniczego z okrągłą końcówką. Na patelni rozgrzewamy  troszkę oleju, wyciskamy ciasto w formie ślimaka. Pieczemy z obydwu stron

Sama słodycz i szczypta chili
Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień 226

boczkiem   Aromatyczne kotlety mielone Słodkości: Mocno czekoladowy "łaciaty" sernik z wiśniami Placek drożdżowy z serową pierzynką, brzoskwiniami i kruszonką Bananowe ciacha owsiane  Inne: Domowe mleko kokosowe + szybki koktajl bananowy Dżem wiśniowy z kardamonem Pojawiły się także inspiracje i podsumowanie miesiąca: #Inspiracje - Nigella Lawson Podsumowanie miesiąca - czerwiec W sierpniu udało mi się opublikować 13 przepisów: Dania obiadowe: Domowe bajgle(...)arbuza z fetą   Słodkości: Muffiny jogurtowo-bananowe z jagodami Kokosowy deser a'la tiramisu z jagodami Jogurtowe muffinki z jagodami   Kokosowy pudding chia z jagodami Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką Wegańskie lody - 2 smaki Naleśniki kokosowe z kremem z chia i musem z brzoskwiń   Gumi-jagodowe ciacho kokosowe Inne: Domowe masło kokosowe

Cooking Monster
Baletki- domowe ciastka 184

Ciastka bardzo szybkie i niezwykle proste w przygotowaniu. Pamiętam je z czasów dzieciństwa - domowe najlepsze :) Sekret tkwi w delikatnych łączeniu składników - zapraszam! Baletki Składniki: 3 jajka (białka i żółtka osobno) 6,5 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej garść maku marmolada, dżem itp Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.  Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Powoli(...)małymi partiami dodajemy cukier, nadal ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wszystko razem ubijać, aż ładnie się połączy. Mikser odkładamy. Małymi porcjami wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do rękawa z okrągłą końcówką. Małe porcje wyciskamy w średnich odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy makiem.  Pieczemy przez 10 minut w 180'C, aż staną

Tagebuch po polsku
Domowy chleb pszenny. Najprostszy – bez wyrabiania 243

chyba najprostszy przepis na lekki, pszenny chleb jak możecie zrobić w domowym piekarniku. Chleb pszenny bez zakwasu – na drożdżach. Szybko rośnie, pięknie pachnie, każdemu smakuje. Chrupiąca złota skórka, miękki i puszysty jasny miąższ. Spróbujcie! Miód, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże(...)utrzymać w nim palec, temperatura jest dokładnie taka, jak potrzeba. Mąkę mieszamy dokładnie z drożdżami instant i solą. Wlewamy do niej ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy je naprawdę tylko bardzo, bardzo dokładnie wymieszać. Odstawiamy je przykryte na blat lub do podgrzanego na 50⁰C piekarnika, do czasu podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy

Karo in the Kitchen
muffinki z owocami 125

możliwości. Do muffinek możemy wrzucić to, na co tylko mamy ochotę. Nie raz ratują nam życie w wypadku niespodziewanych gości, bo ich zrobienie zajmuje zaledwie pół godziny. Znikają równie szybko- jedna blaszka na jedno posiedzenie. Latem obowiązkowo z owocami. Nie wiem, jak mogłam ich nie lubić.  Składniki na 12 sztuk: składniki suche: 250 g mąki 130 g cukru(...)Składniki suche wymieszać w misce, w osobnej wmieszać mokre składniki. Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać za pomocą rózgi  niezbyt dokładnie. Foremkę wyścielić papilotkami, do każdej nałożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć owoce i lekko docisnąć, posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 25 minut. Po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
placuszki z wątróbki 196

spróbujcie takich placuszków. Dobrze doprawione, z wyraźną nutą majeranku świetnie komponowały się z ostrym sosem chrzanowym. Podałam je tylko  z sałatką z pomidorów ale można także z ziemniakami. Szybki i tani sposób na obiad lub kolację.  Składniki: 500 g wątróbki drobiowej  1 cebula 2 jajka 100 ml mleka 4 łyżki mąki pszennej 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki(...)błonek i drobno pokroić, posolić. Cebulę posiekać i usmażyć na złoto na oleju. Pod koniec dodać rozdrobniony czosnek. Mleko i jajka zmiksować. Dodać mąkę, pieprz, majeranek i papryki. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki ale nie kluskowate. Wrzucić do niego wątróbkę i cebulę, wymieszać. Łyżką nakładać ciasto na rozgrzany olej i smażyć powoli, żeby wątróbka w środku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Prosty chleb pszenny 198

już ma frika na punkcie chleba, co rusz eksperymentuje i wyszukuje przepisów. Czasem jednak nie mam czasu na chleb na zakwasie, dlatego lubię takie ekspresowe pieczywo.  Szybkie i smaczny chleb, znaleziony u Małgosi         Składniki: 1 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 75 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej typ 650 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka ciepłej(...)letniego płynu i odstaw na 10 minut, aby się drożdże ruszyły. Mąki wymieszaj, dodaj sól i cukier. Do mąki dodaj rozczyn drożdżowy i stopniowo dodawaj pozostały płyn jednocześnie zarabiając ciasto. Powinno być dość miękkie, ale nie rozpływające się zbytnio.Po zarobieniu ciasta zacznij je zagniatać i wyrabiaj aż do momentu gdy będzie elastyczne i zacznie dobrze odchodzić od dłoni. Podczas wyrabiania

Delicious Titbits
Kruche rogaliki z dżemem 267

Kruche rogaliki z dżemem Słoiki z dżemem truskawkowym piętrzą się na mojej półce w spiżarce, prosząc, zrób coś ze mnie, zrób, no więc niech wam będzie. Zrobię szybkie rogaliki kruche z dżemem truskawkowym, ale oczywiście można użyć każdego innego dżemu, konfitury, czy też powideł. Rogaliki wyszły pyszne, znikały jeden za drugim, dnia następnego piekłam następną porcję:) Składniki: 400 g mąki(...)puder do posypania Sposób przygotowania: Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, pociętą na mniejsze kawałki margarynę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli potrzeba podsypujemy mąkę. Ciasto wałkujemy na około 1 cm grubość, tworząc okrąg. Tniemy okrąg jak pizzę, każdy trójkąt smarujemy dżemem, zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem

na moim stole...
BŁYSKAWICZNA, PRZEPYSZNA PIZZA, NA MĄCE PSZENNEJ 207

80ml oliwy z oliwek - 250ml letniej wody Dodatkowo: - ulubione dodatki: pieczarki, szynka, cebula, salami, różne sery, tarta mozzarella, mozzarella w kulce (pokrojona w plastry). - ruccola do posypania (kto lubi) - szybki sos pomidorowy - sos czosnkowy: * 2 ząbki czosnku * kubek jogurtu greckiego * 1 łyżka majonezu (nie trzeba) * sól i pieprz do smaku Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać sól i wymieszać. Następnie dodać(...)dużej misce umieścić wszystkie składniki, tj. mąkę tortową, część mąki typ 405, sól, oliwę z oliwek i pozostałą wodę, dodać także wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszać, najlepiej dłońmi. Gdy ciasto się klei podsypywać pozostałą mąką i wyrabiać. U mnie wyszło 110g mąki pszennej typ405. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, ale nie klejące. Otrzymane ciasto odstawiamy do wyrastania (do podwojenia objętości

Smaczne Zdrowe
Placki z cukinii 372

Placki z cukinii to smacznym dodatek do mięs. Podane z dipem mogą stać się samodzielnym, szybkim daniem obiadowym. Proponuję dip jogurtowo-czosnkowy o wyrazistym ostrym smaku. Qchnia po prostu Składniki: 3 średnie cukinie 1/2 cebuli  1 ząbek posiekanego czosnku 2 jajka 1/4 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki około 3 łyżek posiekanej natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia(...)mieszamy rózgą. Umytą cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, a obraną cebulę na najmniejszych. Z cukinii odsączamy sok i razem z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki dodajemy do ciasta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy na równomierną masę. Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy łyżką i smażymy na złoty kolor a następnie przekładamy na drugą stronę (około

Qchnia po prostu
Ciasto czekoladowe z mascarpone, kajmakiem, orzeszkami arachidowymi 281

Dodaj jogurt i miksuj na gładką masę.Mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia ,powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami. Dodaj zblenderowaną czekoladę i wymieszaj łopatką. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170 st przez około 40 min. Krem: Zimny serek mascaropne ubijamy z cytryna i cukrem na puszysta(...)części. Pierwszą smarujemy masą kajmakową z arachidami, przykrywamy drugim plackiem. Kładziemy serek maskarpone. Robimy polewę. Roztapiamy śmietankę i czekoladę w kąpieli wodnej, mieszamy do uzyskania jednolitej masy i szybko studzimy. Polewamy nią cały placek. Na noc wstawiamy do lodówki. Na drugi dzien gotowe do krojenia.Wyśmienite w towarzystwie kawy z mlekiem. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Szybko-wolno. Maj, pizza i szparagi. 190

późnego wieczora, gdy księżyc wyjdzie zza najwyższej góry i srebrzystym okiem mrugnie mi na dobranoc.  Zasypiam z myślami wędrującymi już po porannym targu.  Koszyk zapełnia się ... za szybko.  Jadę po botwinkę, jednak gdy docieram na miejsce, ręce same sięgają już po rabarbar i strzępiaste pęczki koperku. Szukam miejsca na kształtną główkę młodej kapusty. Z dziecięcą łapczywością ulegam(...)domu usadowione na honorowym miejscu. Nie wiem jeszcze co z nich ugotuję.  Nie mam pojęcia co zrobię z kapustą, do czego będę chciała posiekać koperek i w jakim cieście tym razem wyląduje rabarbar.  W majowym gotowaniu najbardziej lubię wolność i prostotę. "Nauczyłam się, że prostota daje swobodę, gdy w kuchni już nie odmierzamy, tylko po prostu gotujemy. Wszystkim

KUCHARNIA
Leniwe pierogi z karmelizowanymi śliwkami 269

sliwkami karmelizowanymi, natychmiast wyruszylam po sliwki.Bo wlasnie ten zestaw z karmelizowanymi sliwkami tak mnie zachwycil.I moje przeczucie mnie nie zawiodlo, byly tak pyszne,ze ledwo zdazylam na szybko zrobic to jedno niespecjalne zdjecie.A poniewaz sezon sliwkowy ciagle trwa,moze i Wy sie skusicie.W "Kuchni slaskiej" znalazlam idealny przepis na leniwe.Sa bardzo pulchne i mieciutkie.Bardzo ,bardzo polecam.Skladniki na 4 porcje(...)bialka)szczypta soli10-16 sliwek2 lyzki cukru trzcinowego2-3 lyzki masla1/2 lyzeczki cynamonuWykonanie:Twarog rozgniesc widelcem z zoltkami .Polaczyc obie maki,nastepnie wymieszac ze sztywna piana z bialek.Z ciasta uformowac 4 waleczki i pokroic skosne kluseczki.starac sie,by podsypac jak najmniejsza iloscia maki.Ciasto jest mieciutkie i delikatne.Gotowac we wrzacej,osolonej wodzie.Wyjmowac lyzka cedzakowa,odlozyc.Wypestkowac sliwki,pokroic na polowki.Na duzej patelni

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania