Ostatnio wypróbowuje różne kremy i nadzienia do wafli, były już wafelki kokosowe , rumowe , kajmakowe , czekoladowe w postaci tortu i bardziej gorzkie z orzechami . Teraz postanowiłam zrobić
Smakowy Rajswoje urodziny zamiast tortu. Powiem Wam, że jeszcze nigdy żadne ciasto tak szybko nie znikało z talerzyków ;) Beza: 6 białek szczypta soli 1,5 szkl cukru 1 łyżeczka octu 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Frużelina truskawkowa: 400 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Beza: Białka ubić, stopniowo dodając cukier(...)samym końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Dużą blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować bezę. Piec ok 20 minut w 160 stopniach. Po ok 10 minutach można przykryć folią aluminiową aby się nie zrumieniła za bardzo. Po wyjęciu przełożyć do góry spodem i po kilku minutach zdjąć delikatnie papier. Odstawić do wystygnięcia. Frużelina: Truskawki rozgnieść z cukrem, podgrzewać
Smakołyki Asijadł różowy babski tort. Ale jemu dało się wytłumaczyć, że kolor to tylko efekt dodania jego ulubionego nequika truskawkowego. Połączenie naprawdę fajne. Bez jakichkolwiek dodatków, ot tort robiony na szybko. Na szybko, ale bardzo smaczny! Składniki: 5 jajek 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 800 ml śmietany 30% woda(...)łyżeczki żelatyny Wykonanie:Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier stale ubijając i żółtka. Wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 40 min. Wyjmujemy z piekarnika i kiedy przestygnie odkrawamy boki biszkoptu i wyjmujemy go. Całkowicie zimny kroimy
Malinowe Pocałunkiblat: - 50 ml wody - 2 łyżki Blue Curacaco - łyżka soku z limonki Beza kokosowa: - 3białka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 100 g wiórków kokosowych - 5 łyżek cukru Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem mąkę i wiórki. Piana ma być pięknie szklista. Pieczemy 60 min. (Ja piekłam w piekarniku gazowym na 1) Ponadto: - 5 łyżek dżemu z borówki amerykańskiej (ewentualnie(...)wykładamy krem nr 1, układamy trzeci blat, nasączony obficie ponczem nr 1, smarujemy kremem nr 1, bezę odwracamy i od spodu, trzymając ją na ręce smarujemy dżemem, szybkim ruchem obracając układamy na kremie, smarujemy na sam wierzch krem nr 1, jak i cały tort. Na samym końcu tort posypujemy wiórkami kokosowymi. Tort wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Wspaniały
SMYKWKUCHNIbez mąki pszennej nigdy nie piekłam :-( ale od czego Google? :-) Przepis na fantastyczny, puszysty biszkopt na bazie mąki ziemniaczanej znalazłam na blogu Mały Bezglutek . Składniki, których nie byłam pewna (czy mogę je dodać do całości) zweryfikowałam sobie z listą produktów bezglutenowych na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiaką i na Diecie Bezglutenowej :-) W ten oto sposób powstał fantastyczny tort(...)kolor stopniowo ją dosypujemy nie przerywając miksowania. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 26 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 - 40 minut (tu odwołuję się do Waszej znajomości własnych piekarników - jeśli pieką szybko - a niektóre tak mają, to wiadomo, że będzie to te 5 minut krócej
Czary - gary w kuchnimojprzepisna.pl | Pancakes Pomysł na szybkie śniadanie. Puszyste placki, smażone bez dodatku tłuszczu. Dla nas klasyczne naleśniki są jednak The Best :). Źródło Kwestia Smaku . Składniki na
moj przepis nawiórkami czekoladowymi (można sobie pomóc przygotowując prosty szablon np. z papieru do pieczenia, dzięki któremu stworzymy równe koło). Boki ozdabiamy wyciskając szprycą podłużne kształty, zaczynając u dołu i kierując końcówkę równiutko do samej góry ciasta. I tak dookoła całego ciasta. Następnie brzeg tortu ozdabiamy rozetkami, falami i znów rozetkami z kremu oraz żurawiną w czekoladzie, a boki połówkami(...)podłoża, dlatego następnym razem napis zrobię szprycą z rozpuszczonej białej czekolady. Jednak zapewniam, że nawet bez napisu takie ciasto będzie wyglądało odświętnie i wyjątkowo.Może się to wszystko wydawać skomplikowane, ale takie nie jest. Serio, serio ;) Udekorowanie tego tortu było naprawdę proste i szybkie (zajęło mi nie więcej niż pół godziny), a przy tym bardzo eleganckie oraz efektowne
Ratunku obiadmasłem. Przygotowaną masę wyłożyć na upieczony placek bez orzechów, najlepiej nasączony wodą lub innym ponczem, na masę wyłożyć placek z orzechami. Ciasto szybkie smaczne można upiec 3 placki wtedy będzie wyższe a'la tort Jest to porcja na dużą blachę
Pychotkaaamasłem. Przygotowaną masę wyłożyć na upieczony placek bez orzechów, najlepiej nasączony wodą lub innym ponczem, na masę wyłożyć placek z orzechami. Ciasto szybkie smaczne można upiec 3 placki wtedy będzie wyższe a'la tort Jest to porcja na dużą blachę
PychotkaaaCiasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Proszę tylko pamiętać, żeby składniki były w temperaturze pokojowej. Smak ciasta inspirowany smakiem tortu ślubnego księcia Harry’ego i Meghan. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony goodtoknow.co.uk) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Cytrynowe z Syropem z Kwiatu Czarnego Bzu Składniki powinny być(...)temperaturze pokojowej: 220g miękkiego masła 180g cukru 4 jajka 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody skórka starta z 2 cytryn 120ml syropu z kwiatu czarnego bzu sok wyciśnięty z 1 cytryny Dodatkowo: 2 łyżki cukru 1. Do miski przełożyć masło, dodać cukier, skórkę z cytryny i ucierać mikserem przez około 3 minuty
Mała CukierenkaBez zastanowienia wiedziałam, że owocowe musy i konfitury od Małe Szczęścia wykorzystam na pewno jako warstwy do tortu. I tak też zrobiłam. Torcik wyszedł pyszny! Przygotowałam go z ryżu, mieląc go na mąkę. Upiekłam na dwa małe biszkopty w kształt serca, a następnie zostało mi jedynie przekładać je musami owocowymi. Przepis jest bardzo prosty i myślę, że szybki do przygotowania. Składniki na biszkopt: 75 g ryżu lub mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru kokosowego Dodatki: śliwkowe czeko love / gruszkowe czeko love / białe jabłuszko (Małe Szczęścia), mleko kokosowe, maliny, mleko roślinne Przygotowanie: Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka
Zdrowie na języku :Pnaszych gościach .. po raz drugi również. Więc myślę, że jest on niebanalny a jednak prościutki w przygotowaniu. Tort pod czereśniową chmurką SKŁADNIKI: spód: 1 1/2 szklanka mąki tortowej 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła masa: 500 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru(...)szklanki wody galaretka: 2 słoiki 750 ml wiśni 2 galaretki 600 ml wrzącej wody dodatkowo: 100-120 g małych białych bez PRZYGOTOWANIE: Spód: Mąkę łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami i masłem – szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. Następnie ciastem wykładamy tortownice (u mnie 27cm
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUpał, upał, upał i jeszcze raz upał.... Ale narzekała nie będę. Wspominam tylko chwilę, kiedy w zimne wręcz mroźne dni brakowało mi tego,
Malinowe Pocałunkimówiąc nie mam pojęcia jak smakuje oryginalny tort waflowy Piszingera z XIX wiecznej CK Monarchii, bo znam go tylko w PRLowskiej wersji z masą kakao-podobną, pokrojony w wygodne imprezowe trójkąty. Czekoladopodobny czy nie, ten deser szybko się robi, łatwo go zabrać na piknik czy imprezę i szybko znika. Dlatego bez żalu rozstałam się z kakaowym nadzieniem(...)natomiast rąbek z gorzkiej czekolady. Będzie łagodzić słodycz nadzienia i przypominać o oryginalnych kakaowych piszingerach. Ale porzeczka też jest wielce ok. To idealne ciasto jeśli nie chce ci się piec pleśniaka . Składniki: opakowanie kwadratowych wafli gotowy kajmak w puszce – połowa opakowania masło orzechowe – tyle co kajmaku gęsty dżem porzeczkowy tabliczka gorzkiej czekolady posiekane drobno orzechy (opcjonalnie
Ugotowane pozamiatanezawsze piekę na święta. W tym roku zdecydowałam się na tort makowy z kremem kawowym. Do wypieku tortu użyłam gotowego zmielonego maku. Tort przełożyłam kremem kawowym. Upiekłam torta z połowy składników i od razu pożałowałam. Był pyszny i szybko się skończył. Tort makowy nie wymaga nasączania, jest lekki i puszysty, a przy tym łatwy w przyrządzaniu. Tort makowy Składniki(...)lekko wymieszaj. Formę o średnicy 18 cm posmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Przełóż masę do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 180ºC). Piecz ciasto przez około 35 minut, z podwójnej porcji 10 minut dłużej. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Ostudzony spód przekrój na dwa placki o jednakowej grubości. Przygotuj krem. Masło
codojedzenia