drugi dzień Świąt Wielkanocnych :). Z tej okazji zrobiłam tort i przepyszne tartaletki z kremem czekoladowo-orzechowym. Na ten słodki pomysł wpadłam, gdy szukałam przepisu na świąteczny mazurek. Aby przełamać słodki smak kremu czekoladowego ‘nadziałam’ tartaletki konfiturą żurawinową. Tartaletki Rocher znikały w szybkim tempie już na kilka godzin przed podaniem(...)foremki. Ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem foremek i wylepiamy je. Widelcem nakłuwamy ciasto, dno i boki do 1/2 wysokości foremki. Tartaletki pieczemy ok 15-18 minut w temperaturze 180ºC (bez termoobiegu). Wyciągamy i studzimy. Do każdej tartaletki nakładamy pół łyżeczki konfitury, a następnie krem Rocher. Na końcu polewamy roztopioną
Słodki Pomysłtorcie - 1/2 tabliczki roztopionej czekolady do polania na wierzchu Przygotowuję bezę: Do s zklanej miski wbijam białka, dodaję szczyptę soli i zaczynam ubijanie. Kiedy białka połączą się ze sobą, stopniowo, małymi partiami dodaję cukier. Po koniec, kiedy piana jest już ubita na sztywno, dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Pianę wykładam na dwa równe, wycięte wcześniej krążki papieru do pieczenia wielkości(...)tortownicy. Piekę/ suszę ją w termoobiegu przez 30 minut w temp. 105'C, a następne przez 3 godz. w temp. 90'C. Po tym czasie wyłączam piekarnik i pozostawiam w nim bezę. Przygotowuję masę: Miksuję śmietankę, dodaję cukier; kiedy masa zaczyna robić się gęsta, dodaję serek. Łączę całość przez chwilę, uważając, żeby masa nie zrobiła się za gęsta i brzydko
Wielopokoleniowoozdabiania tortów, babeczek, ciast. Możemy z nich również przygotować deser. Lubię mieć je pod ręką w różnych kolorach, kształtach, bo to szybka, łatwa dekoracja, a na gościach robi wrażenie. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kolorowe Mini Bezy Składniki: 150g białka (białko(...)cukier, ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści. Potrwa to około 12-15 minut ( patrz FILM ). 2. Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam końcówek Wilton 1M, 2A, 1A, 1E, 2D) i wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (patrz FILM). Papier do pieczenia można przykleić do blaszki odrobiną bezy. Aby otrzymać kolorowe bezy do środka
Mała Cukierenkatych, których choć raz zawiodła standardowa 30%, bądź 36%. Śmietana Bravo nie ma szans na niepowodzenie, nie może się nie udać. Ubija się niezwykle szybko, jest nieco słodka i można nią ozdabiać torty bez użycia usztywniacza w postaci żelatyny, czy innych substancji typu fix ;) Kształt jaki jej nadamy nie zmienia się tak jak to bywa w śmietanie, którą(...)jest do 1,5 razy wydajniejsza niż zwykła. Potrzebujemy: Biszkopt: 5 dużych jaj pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jaja razem z cukrem ubijamy na bardzo puszystą jasną masę. Przestajemy miksować i dodajemy powoli przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia, mieszając uważnie, aby nie uszkodzić nadto
MamaOskarkaBardzo proste i szybkie w wykonaniu kruche babeczki z owocami. Bez zbędnych dodatków, bez cukru, bez słodzików, bez glutenu i masła. Mimo
Mienta blogpłynie. I aż żałuję, że tylko blogowe, bo rzeczywistość jest zupełnie odwrotna, pędzi jak szalona choć nie do końca wiadomo w jakim kierunku 😜 Także dziś na słodko, choć bez tortu. Nadrobię kiedyś, obiecuję :) Póki co ciasto przekładane z wiśniami pozostawiam do Waszej dyspozycji. Tak na deser ;) Na obiad dziś obowiązkowo makaron! Ewentualnie na kolację ;) Dziś Światowy Dzień Makaronu, pamiętajmy(...)należycie uczcić! Składniki na blaszkę 24x36cm Ciasto z wiśniami: 250g masła 1 szklanka kwaśnej śmietany 4 żółtka 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Oraz: 4 łyżki kaszy manny 1 litr wiśni w syropie Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki drobnego cukru ½ szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Piana: 6 białek 1 szklanka drobnego cukru Kisiel
Kuchnia w czekoladziesobie. Tort to inna bajka. A co podać oprócz torcika? Wiadomo sernik, faworki... Pyszności słodkości, ale wiem, że są tacy, którzy chcieliby trochę na wytrawnie. Szybka sałatka Z TEGO PRZEPISU , to kwestia kilku chwil i parę godzin w lodówce celem przegryzienia. A do sałatki? Deski. A na deskach TRADYCYJNE JADŁO Pyszne, bez niespodzianek w środku, bez(...)ściemy, bez chemii...bez owijania w bawełnę i ukrywania składników pod dziwnymi nazwami.Da się? Da się jak widać! Produkt naturalny może być dobry, a nawet musi być dobry! Moja decha składała się z sera, oraz kiełbas- wołowej hetmana z orzechem włoskim oraz kiełbasy królewskiej wędzonej suszonej. Mają bardzo ciekawy smak, który zauważyli goście "A skąd masz taką ciekawą
Z Kuchni Do KuchniKocham lato za jego słońce, długie i ciepłe dni, za aromat kwitnących kwiatów takich jak bez i róże. Postanowiłam podzielić się z Tobą przepisem na
Wielki apetytwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Na swoje urodziny nie planowałam pieczenia tortu, ale w ostatniej chwili pomyślałam, że głupio będzie jak go sobie nie zrobię... I tak w dniu urodzin, na szybkiego powstało takie cudo. Tort okazał się wielkim hitem - w smaku, jak i z wyglądu. Rewelacyjne połączenie smaków, czyli kakaowy biszkopt nasączony herbatą(...)łyżki syropu truskawkowego 30-40g bezików Nasączenie: 100 ml mocnej herbaty 50 ml likieru toffi Dodatkowo: mikro kropla truskawkowa do obsypania tortu (czekolada truskawkowa) 150 podłużnych biszkoptów do obłożenia bezy do dekoracji kilka truskawek do dekoracji Upiec biszkopt. Jajka wbić do metalowej miski, wsypać cukier i całość lekko ubić za pomocą "rózgi". Następnie miskę należy postawić na garnek
Di gotujeSzarlotka czy też jabłecznik jak dla mnie nazwa nie ma najmniejszego znaczenia- ciacho ma być smaczne! Moja ulubiona to ta z kwaśnych jabłek. Zawsze, gdy robi
Wielki apetytgładka i sztywna. • Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i ubić je na biały puch. • Połączyć żółtka z białkami i cukrem waniliowym. • Wsypać obie mąki i delikatnie wymieszać łyżką. • Podzielić ciasto na 2 części i piec każde osobno w średniej tortownicy w temp. 180 st.C(...)się tylko lekko zrumieniły. Składanie tortu • Każdy blat ciasta skropić wymieszanymi składnikami ponczu i przełożyć blaty masą budyniową z płatkami migdałowymi. • Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą masą bez płatków, po czym obsypać wystudzonymi wiórkami kokosowymi dociskając je do masy. • Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc. • Przed
To co kochamZjedliśmy go z przyjaciółmi przy aromatycznym grillu. Elu i Jarku bardzo Wam dziękuję za cudowne popołudnie. Tort prosty i szybki. Dobrze jest dać mu porządnie się schłodzić (najlepiej na całą noc) aby mus stężał. Piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru(...)przestygła, ale nie stężała. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno, następnie dodać pure z malin. Delikatnie i krótko wymieszać ze śmietaną- tylko do połączenia się - bez białych smug śmietany. Czekoladowe ganache do posmarowania tortu. 250 ml śmietany kremówki 500g czekolady drobno pokruszonej (użyłam czekolady deserowej) 3 łyżki cukru pudru opcjonalnie Śmietanę podgrzać i do bardzo gorącej
Piekarz-Kucharz-GarkotłukGdy szybko uporałam się ze świątecznymi wypiekami i zostało mi trochę czasu postanowiłam zrobić ekspresowy mazurek. Nie miałam w planach dodawać go na bloga bo
Mienta blogBiszkopt bez proszku do pieczenia?! On nie wyrośnie!". Otóż BŁĄD! Prawdziwy biszkopt nie zawiera w sobie ani grama proszku do pieczenia, a jest idealnie wyrośnięty, niepopękany i do tego mięciutki i puszysty. Tak naprawdę proszek nas wspomaga gdy składniki źle są skomponowane i ma za zadanie w sztuczny sposób "postawić tort do pionu". Jest niezdrowy(...)najlepiej drewnianą łyżkę lub pałkę aby wmieszać ubite wcześniej białka. Białka dodajemy partiami i delikatnie, a zarazem szybko łączymy z masą. Gdy wszystkie składniki będą połączone to przekładamy do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem i jeśli jest suchy to wyjmujemy (jeśli
Jedzeniomania