mucha tuż po dziewiątej. Nie byłam w stanie wykrzesać z siebie choćby najmniejszej iskierki pobudzającej do działania. Wczoraj natomiast, razem z moją nową współlokatorką, załapałyśmy się na bardzo specjalny obiad. W części szkoły przeznaczonej dla gastronomów odbywał się pokaz ich sztuki kulinarnej - przygotowywali trzydaniowy posiłek dla swoich bliskich, pod czujnym okiem szefa kuchni. Trochę po znajomości, trochę czarującymi uśmiechami, udało(...)niemal siłą musiałam go od talerzyka odrywać. Słodkie, chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku, z nienarzucającym się posmakiem imbiru. Są boskie! W dodatku całkiem proste i szybkie w wykonaniu. Jestem pewna, że z przepisu z Julebag og knas , Familie Journal , nr 49/2015 jeszcze skorzystam, choć następnym razem z pewnością zwiększę proporcje. Mniam! Chrupiące ciasteczka imbirowe Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSajgonki z wołowiną i warzywami Sajgonki , to nie jest obiad , który robi się w pięć minut , ale z biegiem czasu , można dojść do wprawy i nie jest to już tak upierdliwe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Oczywiście w smaku , nie mają sobie równych , u mnie w domu wszyscy je uwielbiają . Niestety nie robię ich zbyt często(...)moczymy pojedynczo w ciepłej wodzie , od razu nakładamy farsz , smarujemy brzegi , cienko białkiem i zwijamy . Odkładamy na talerz i tak do wyczerpania farszu . Nie namaczajcie zbyt wielu płatów , bo szybko miękną i zaczynają się rwać , lepiej robić to pojedynczo . Sajgonkom pozwalamy odpocząć 10-15 minut na talerzu i możemy smażyć . Smażymy w głębokim woku lub garnku , w mocno rozgrzanym
Ogrodnik w podróżyPamiętacie jeszcze mój deser budyniowy ? Robiłam go już kilka razy, a ostatnio w nowej odsłonie. Nie tak dawno przygotowałam w domu masę krówkową z mleka
Ratunku obiadCzeskie knedle bułczane Dzisiaj polecam czeskie knedle bułczane. Składniki 2 czerstwe bułki ale nie twarde ½ kg mąki krupczatki sól 250 ml mleka cukier 10g drożdży jajko
Pomysłowa kuchniaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Gotuj Się Kto MożeCałkiem przypadkiem znalazłam ostatnio kilka przepisów na pieczywo popularne w innych krajach, kulturach. Między innymi chlebki naan z kuchni indonezyjskiej. Bardzo mnie zaciekawiły i chciałam ich
Anioszek w kuchniGazpacho. To popularna zupa z regionu andaluzyjskiego, znana obecnie głównie z serwowania na zimno, ma wiele różnych wpływów z Grecji i Rzymu, ale także z kultury
RafalCookKotlety ze schabu z farszem z boczku i papryki . Schab zwykle ląduje na naszych stołach w postaci kotletów schabowych w panierce, ale da się z niego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPisałam już o wspaniałościach awokado, tak więc kontynuuję kulinarną podróż z tym owocem. Delikatny mus, który powstał na bazie awokado z serem ricotta, czosnku, natki
Zasmakuj KuchniSzukacie przepisu na szybką i smaczną sałatkę? Polecam Wam sałatkę z kwaszonym ogórkiem, rzodkiewką i nutą czosnku. Przygotowanie jest bardzo proste, a połączenie smaków naprawdę ciekawe. Spróbujcie. Taka sałatka sprawdzi się doskonale „od tak” lub na przyjęcie (, ale wówczas polecam zwiększyć porcję składników). Do przygotowania mojej sałatki użyłam sosu czosnkowego od Folwark . Bardzo lubię ten sos. Idealnie(...)przekładamy do przygotowanej miski. Dodajemy posiekaną porę i delikatnie przyprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na chwilę. Następnie dodajemy ugotowanego, pokrojonego w kostkę ziemniaka (u mnie z obiadu). Po czym dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, łyżkę majonezu i czubatą łyżeczkę sosu czosnkowego. Wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników.Próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem lub dodajemy odrobinę więcej majonezu
Słodkie okruszkichodzi mi tu o męża, który od czasu do czasu wejdzie do kuchni, podniesie pokrywkę i zamiesza coś tam w garze, no bo przecież sprawdzić trzeba co na obiad będzie. Nie chodzi mi też o dziecko, które pomoże Wam pokroić warzywa na sałatkę, ani o kota (czy psa) który posprząta wszystko co spadnie na podłogę ;) Liczą się sprzęty. Chciałam się(...)cząsteczki mineralne gwarantują wysoką odporność na uszkodzenia i zarysowania. O tym też pisałam :) Korpus patelni Lucca wykonany jest z wysokiej jakości kutego aluminium. Dzięki temu naczynie nagrzewa się szybko i równomiernie, a przy tym jest lekkie i wygodne w stosowaniu. Potwierdzam :) Głęboka patelnia linii Lucca stanowi idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie zarówno nowoczesność
Kuchnia w opałachW domu mam samych fanów pizzy i wszelkich fastfoodów, więc przygotowanie takich posiłków jest, co tu dużo mówić- na porządku dziennym. Pewnie, że staram się jak
Kuchnia w czekoladzieLato... i człowiek od razu marzy o intensywnych kolorach na talerzu. Więc proszę bardzo, oto szpinakowe naleśniki o cudnym intensywnym zielonym kolorze. Do tego dodajmy świeże
Kulinarne przygody GatityWitajcie po przerwie :) Wróciłam już warsztatów Londynie :) było cudownie :) Smacznie, aromatycznie, kolorowo i ciekawie. Na pewno temu wyjazdowi poświęcę niejeden wpis. Tymczasem odpoczywam, a dla Was
Codzienna kuchnia niecodzienna