razem zapraszam na tartę na kruchym spodzie z kurkami. Żeby nie było nudno, to dorzuciłam pomidorki a całość zwieńczona jest mozzarellą. Tarta z kurkami świetnie sprawdzi się zarówno na obiad czy kolację, jako samodzielne danie, czy też w wersji z sałatką. Pan mąż lubi brać tartę do pracy, odgrzewać ją i nęcić zapachem nosy współpracowników. A ta, w wersji(...)u0105bki czosnku"],"name":"Tarta z kurkami, pomidorami i mozzarell\u0105","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ciasto\r","Z podanych sk\u0142adnik\u00f3w zagnie\u015b\u0107 szybko ciasto.\r","Ciasto zawin\u0105\u0107 w foli\u0119 i schowa\u0107 do lod\u00f3wki na min. 30 min.\r","W tym czasie kurki oczy\u015bci\u0107.\r","Na ma\u015ble
Mieszam w GarnkuWegetariańskie Mapo Tofu (麻 婆 豆腐) czym jest, popularne chińskie danie z prowincji Syczuan. Składa się z tofu gotowanego w ostrym sosie, zazwyczaj rzadkiej, oleistej i
RafalCookrtęci w termometrach niespodziewanie skurczyły się w sobie i można było wreszcie pomyśleć o odpaleniu pieca. Korzystając ze sprzyjającej aury zrobiliśmy w piecu dwie potrawy i półprodukty do trzeciej – obiadu na niedzielę ( polecamy gorąco kurczaka pieczonego na ziemniakach ). Wszystkie potrawy na ten tydzień prezentują się następująco: Poniedziałek: Makaron ryżowy z wieprzowiną na ostro Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki i krewetek(...)ryżowy i posiekaliśmy składnik do sałatki. Klucz to proste przepisy Opis gotowania w tym tygodniu jest krótki, ale też nie ma się nad czym rozpisywać – po prostu było szybko! I o to chodzi! Przepisy dobieraliśmy tak, żeby były łatwe do zrobienia , a zarazem smaczne. I chyba udało nam się osiągnąć zamierzony efekt, w każdym razie na pewno jeśli
Niedzielny kucharzChia mango pudding to pyszny deserek idealny na drugie śniadanie lub podwieczorek. Nasionka chia dostarczają do naszego organizmu ogromną ilość składników odżywczych jednocześnie mając mało kalorii
Rusty ForkTo nie jest lekka pozycja domowego menu ale nie można non stop jeść tylko i wyłącznie ultrazdrowo, prawda? Danie zawiera dużo tłuszczu i jest dosyć ciężkie
Karo in the KitchenSą takie przepisy, że wystarczy 1,5 godziny wieczorem i wszystko napisane, zdjęcia gotowe, klikam "publikuj" i poszło. A są takie jak ten, nad którym ślęczę
bistro mamaMimo szalonego i zawalonego po brzegi tygodnia o blog trzeba dbać :) W związku z tym wyciągnęłam z szafki kupione wcześniej wielkie muszle. Ponieważ dziś czwartek, więc
Z butelką mleczka w tleWołowina to nie tylko steki i burgery – to przede wszystkim szlachetne, ciemne i wartościowe mięso które (z racji nie najniższej ceny) warto przeznaczyć na odświętny obiad. Pieczeń wołowa nie jest ani trochę wymagająca – ta sztuka mięsa z dzisiejszego przepisu to tylko kilka składników i bardzo prosty, ale dające świetne efekty sposób obróbki cieplnej: mięso najpierw jest obsmażone, a później pieczone(...)związane mięso. Nie obawiajcie się, że tak użyta sól w jakikolwiek sposób wysuszy mięso – wyciągnie wilgoć tylko i wyłącznie z powierzchni pieczeni, przez co pozwoli jej się na patelni szybko zamknąć, skarmelizować i zbudować skórkę – mięso przy takiej grubości w dalszym ciągu będzie soczyste w środku! Od razu rozgrzewamy piekarnik do 100 ⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu – kiedy
Karo in the Kitchenprostej, domowej kuchni zaklęta jest prawdziwa magia. Pozostałe z obiadu gotowane ziemniaki, cebula, trochę sera, trochę mąki – niby nic wykwintnego, a jednak razem potrafią stworzyć danie, bez jakiego wielu z nas nie wyobraża sobie polskiej kuchni – ruskie pierogi. Ich sekret polega na odpowiednich proporcjach sera do ziemniaków, dobrym, tłustym twarogu i oczywiście cienkim, elastycznym cieście. Do pierogów wybierzcie(...)trochu w dłonie i przygotować sobie równej wielkości kulki. Ciasto: Do mąki dodajemy sól, olej i przygotowany minutę wcześniej wrzątek – mieszamy trzonkiem noża lub widelca do połączenia i szybko zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto – uważając, aby się nie poparzyć. Jeszcze prostszym sposobem jest przygotowanie ciasta w malakserze – wystarczy pulsacyjnie wymieszać składniki, wyjąć i bardzo krótko zagnieść. Ciasto
Poezja smakuBardzo smaczne, sycące i szybkie danie jednogarnkowe. Podobną zupę jadłam w rzeszowskim Zupabarze . Składniki: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 duża czerwona papryka 2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 większy batat ¾ szklanki suchej czerwonej soczewicy 2-3 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego 1 szklanka gęstego soku pomidorowego kumin, wędzona papryka, kurkuma(...)skorzystać z dostawy do domu. Nie powinniście być rozczarowani. Zupy są pyszne, gęste i zdrowe. Duża porcja to 600 ml. Jeśli dodamy do niej np. grzanki, wychodzi całkiem sycący obiad. Menu zupowe zmienia się co tydzień. Otwarte: od poniedziałku do piątku w godzinach 10.00-20.00, w weekend 12.00-18.00. szpinakowa, pomidorowa z pestkami, zupa z batatem Soup with sweet potato
Qlinarnie i Qlinarnieprzepraszam i nie mam niczego na swoje usprawiedliwienie, wynagrodzić mogę Wam to jedynie nowymi przepisami, a tych się trochę zebrało :) Dziś pomysł spontaniczny - w zasadzie miałam zrobić szybką, najprostszą "chińszczyznę", ale w trakcie przypomniało mi się o kupionej dawno temu i zapomnianej puszce mleka kokosowego. Tak z dania poniekąd chińskiego wyszło poniekąd tajskie. Lekko fusion, lekko orientalnie, słodko(...)opcjonalnie imbirem - według uznania. Moim zdaniem chilli nie warto żałować, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku ;) Można użyć także świeżego, jeśli macie. Gdy całość lekko zgęstnieje, nasza namiastka tajskiego obiadu jest gotowa :) Podajemy z ryżem. Smacznego
Kulinarne zapędy KokosaDzisiaj polecam przygotowanie obiadu w ekspresowym tempie, z racji pracującego całego weekendu nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie, ale zawsze staram się żeby było to coś smacznego i zdrowego. Dzisiaj polecam Wam makaron ze szpinakiem, jak makaron to tylko włoski, no bo kto lepiej zrobi makaron od Włocha? ;-) Zresztą im lepszej jakości użyjemy składników tym lepsze jedzenie. co potrzebujemy(...)komponuje), dodajemy pod koniec ser feta i gotowe. Można też doprawić czosnkiem, ja osobiście tego nie robię bo czosnek potrafi zabić cały smak szpinaku. Dodajemy ugotowany makaron i gotowe. Szybko, smacznie i zdrowo ;-) Słonecznej niedzieli i Smacznego
SMYKWKUCHNIJuż niejednokrotnie mieliśmy sytuację, że kupiliśmy świeżą, chrupiącą sałatę i wykorzystaliśmy tylko kilkanaście liści, a reszta po kilku dniach dosłownie zwiędła i zgniła. Wszystko to przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Świeże ryby, patelnia, masło – prosta i zawsze sprawdzająca się metoda. Ryba i szpinak – kombinacja poziom wyżej, odrobinę więcej wysiłku, prawie kompletne danie. Ale ryba, szpinak i
Karo in the Kitchenciasto, które smakiem i wyglądem przypomina sernik z owocami na kruchym cieście. Jednak wykonane jest bez sera, a do przygotowania masy używa się gęstej kwaśnej śmietanki. Bardzo proste oraz szybkie do zrobienia i zachwycające w smaku. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 6 żółtek 250g masła lub margaryny(...)CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Ciasto styropian ze śliwkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytem