świtu do nocy. Oczywiście taka dieta szybko by zrujnowała moje zdrowie i sylwetkę...ale gdyby tak stworzyć coś słodkiego i jednocześnie zdrowego, pożywnego? Np. kaszę. kasza jest zdrowa. Kaszę można jeść na słodko, np. jaglankę z wanilią i truskawkami. A gdyby tak pójść o krok dalej i zrobić z niej ciasto? Brownie z kaszy gryczanej okazało się bardzo dobrym
Zawsze głodna!przykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy ok. godziny. Ciasto mocno rośnie, dlatego ważne jest, żeby zostawić je w dużej misce. Naleśniczki smażymy z dwóch stron na niewielkiej ilości masła aż uzyskają złoty kolor. Temperatura smażenia nie może być za wysoka, bo łatwo się przypalają i ciężko je obrócić, gdy smażą się za szybko. Uwaga bardzo słodkie! Podajemy polane syropem mniszkowym
les mirabellesluźniejsze możecie śmiało dodać więcej mąki.Z ciasta formujemy wałki i odkrawam kluski, takie same jak kopytka.Zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy kluski, kiedy wypłyną gotujemy jeszcze przez minutę i od razu wyciągamy.Na rozgrzaną patelnię wylewamy śmietanę. Dodajemy 1 łyżkę masła i podgrzewamy. Gdy śmietana zacznie się gotować, cały czas szybko mieszamy aby nie przywarła. Gotujemy mieszając około
Mania Gotowaniamasło. Posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.Następnie rozwałkować, foremką wycinać ciasteczka, zaś mniejszą foremką wyciąć środki ciastek. Landrynki rozgnieść w moździerzu. Powstałym miałem wypełnić puste środki ciastek.Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.Źródło: "Ewa gotuje - szybko" E. Wachowicz
Z miłości do słodkościwyrośnięcia.Kiedy już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki. Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Przed wstawieniem do pieczenia posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką.Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, żeby się lekko zrumieniły.Sami spójrzcie, jak szybko znikały ciepłe jeszcze bułeczki ;)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennai równie szybko znikają.Składniki:-2 szklanki mąki pszennej-0,5 szklanki cukru pudru-0,5 kostki margaryny-1 dkg drożdży-aromat-1 jajko-słoiczek dżemu domowego (gęstego)-1 łyżka wody Drożdże rozprowadzamy w wodzie.Do mąki dodajemy cukier puder, jajko, margarynę, aromat i drożdże.Zagniatamy ciasto.Dzielimy je na części. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy
Maminek kulinarnyciasto.Odstawić na 1 godzinę wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować podłużną bułkę.Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą.Piec w 220 st. C. przez 20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!I znów weekend... Ja ten czas szybko leci...Tym razem jednak przeważą obowiązki nad przyjemnościami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut.Wyrośnięte bułeczki spryskać wodą.Piec w 200 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A ja tymczasem zbieram się szybko w sobie, i jadę do koleżanki na kawę. Mam ciastka, więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzesodą i proszkiem do pieczenia. łączymy dokładnie. Ciasto przekładamy na obsypany delikatnie mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm. Za pomocą foremki wykrawamy krążki, mi wyszło 25 sztuk. Rozgrzewamy w garnku olej. Serowe pączki wkładamy partiami na gorący olej (5 sztuk, gdyż rosną) smażymy powoli, aby pączki za szybko nie zbrązowiały z obu stron na złoty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię mówi "życie lubi płatać nam figle". Ja osobiście pokochałam tego swojego "figla" i zaczęłam drążyć temat oraz umiejętności... Jak zwykle były to małe i najprostsze potrawy, ciasta, torty itp... Pamiętam już jako mała sześcioletnia dziewczynka stwierdziłam, że muszę zrobić coś sama, no i oczywiście jak dla takiej małej istoty, wiecznie będącej samej w domu było to niczym wyzwanie(...)wróci z pracy, skrupulatnie wyliczyłam wszystkie swoje zaskórniaki i wyruszyłam do sklepu po produkty. Niestety moje marzenia o pięknej niespodziance dla mojej mamy "wypłynęły" z mojej głowy tak samo szybko jak sernik z tortownicy... Ponieważ bardzo "zdolna istota" czyli Ja, źle zinterpretowałam przepis i zalałam spód wyłożony biszkoptami, rozpuszczoną galaretką, oczywiście nie doczytałam że musiała stężeć trochę
Zainspiruj się kuchniąnajważniejsze pyszne..Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam w Domowej Cukierence. ..Ja zamiast kremu karpatkowego zrobiłam sama krem budyniowy z mąki...no i miałam końcówkę kakao..więc ciasto i polewa nie są tak ciemne jak u Klementynki.. 5 jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao cukier(...)łyżki mąki ziemniaczanej 100 g margaryny 3/4 szkl mleka odlać(wymieszać z mąkami) , resztę mleka zagotować z cukrem.Do gotującego się mleka wlać mleko z mąkami i szybko mieszać.Gotować, aż zgęstnieje.Ostudzić, a następnie utrzeć z margaryną. na krem II: 250 g margaryny 1 szkl. cukru 1/2 szkl. wody 2 szkl. mleka w proszku + 2 łyżki
Moje domowe kucharzenieostatni póki co i chyba najlepszy jak dotąd przepis na pączki. Pierwszy raz je robiłam i szczerze nie spodziewałam się, że wyjdą aż tak smaczne, ponieważ przy zarabianiu ciasto bardzo się kleiło....przez co obawiałam się, że z moich planów, na zrobienie pysznych pączków nici. Pączki są oczywiście mniej kaloryczne, bo z olejem kokosowym, ale przede wszystkim bardzo wilgotne. Może(...)pączkach że są wilgotne...ale pewnie nie tylko ja spotkałam się z pączkami które z braku wilgotności aż stawały w gardle...Warto wypróbować, tym bardziej, że smażą się bardzo szybko! Przepis znaleziony tutaj . Składniki: - 1100g mąki orkiszowej lub 1kg mąki pszennej - 3 żółtka
Smaczne Zdrowestrukturze delikatnej pianki. Wierzchu ciasta nie dekorujemy, dzięki temu przyjmuje ono formę kanapki, którą możemy zjeść bez użycia talerzyka. Z podanego przepisu można przygotować 10 kanapek wielkości standardowego herbatnika. Ciasto piankowe na herbatnikach Składniki: 230g serka homogenizowanego naturalnego 120g śmietanki 30% 4 białka 90g cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru wanilinowego 6 łyżeczek żelatyny 6 łyżek wody 20 herbatników(...)żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitych białek, wymieszać - żelatynę dodać do reszty ubitych białek, krótko zmiksować, białka połączyć z masą serową, mieszając lub krótko miksując (UWAGA - białka z żelatyną szybko tężeją, należy od razu połączyć je z masą serową i wyłożyć na herbatniki) - masę kakaową wyłożyć na spód z herbatników, wyrównać - całość wstawić do lodówki i schłodzić do ścięcia
Smakołyki Berenikijest on bardziej deserem niż ciężkim ciastem- jak np. tradycyjnie pieczony sernik. Sernik, mimo, że z mlecznej czekolady jest słodki, ale nie jest przesłodzony ani mdły, o delikatnie przebijającej się nucie wanilii, przełamany suszoną 'pijaną' śliwką- czyli nasiąkniętą %- oraz polany tradycyjną polewą czekoladową . Bez spodu, dzięki czemu przygotowuje się go dosyć szybko, o kremowej, delikatnej i rozpływającej się
Kraina Miodem Płynącasię jak mała poduszka. Para w środku ciasta rozpycha je, tworząc kieszonkę. W oryginale pity pieczone są w metalowych piecach opalanych drewnem. Żeby zbliżyć się w kuchni do warunków wypiekania pity, piekarnik przez około 20-30 minut rozgrzewamy do 200⁰C, z termoobiegiem, co podniesie temperaturę o kolejne 20⁰C i ułatwi szybkie i równomierne pieczenie. W piekarniku zostawiamy(...)minut. Chlebki do użycia kroimy dopiero po ostygnięciu. Jeśli chcecie je przekroić od razu i zjeść ciepłe, trzeba na nie położyć wilgotną ściereczkę – wtedy gorące i chrupkie pity szybko zmiękną i baz szwanku dadzą się pokroić. Pitę można zjeść nadzianą falafelami z warzywami, z hummusem , z kebabem lub gyrosem, tofu. Tuńczyk, jako, ser, majonez, pomidor – i mamy kieszonkową kanapkę
Karo in the KitchenWaslotka? A dlaczego by nie? Wasa nadaje się do tego idealnie. Jak nie spróbujesz nie będziesz wiedział- czy będzie dobre, czy się nadaje. Teraz wiem
Malinowe Pocałunkimoja miłość szybko się nie skończy… Tyle jest przepisów do wypróbowania… Na razie na blogu znajdziecie przepis na dynię na ostro od której się wszystko zaczęło…, oraz na kilka innych przepisów – poszukajcie w kategorii „Potrawy z dyni„… Teraz przyszła pora na drożdżowe ślimaczki z dynią, bardzo mięciutkie ciasto drożdżowe z dodatkiem aromatycznego
UgotujmyTo.plSernika gotowanego nie robiłam już ... noo ładnych parę lat. Jakoś tak mi się o nim zapomniało i nie wiem czemu, bo sernik jest bardzo dobry
Walijskie Pichcenieciut zmodyfikowanej przeze mnie kompozycji. Kremowo. Szybko. I ciepło. Jak to w Hiszpanii. duży kalafior łyżeczka świeżo startego imbiru średnia cebula papryczka chilli łyżeczka słodkiej papryki 0,5l bulionu (wołowego) jajko i mąka do panierki serek Arla Apetina Czosnek&Zioła łyżka oliwy Kalafior podzieliłam na różyczki. Kilka zapanierowałam w mączno- jajecznym cieście. Podsmażyłam na oliwie. Resztę parowałam. Bulion
bastalenanagrzać ,zanurzyć do ¾ jej wysokości w cieście i włożyć natychmiast do tłuszczu. Smażyć około 20sek.Wyjąć i widelcem zsunąć ciasteczko na bibułę. Nieraz spada samo. Nie wolno zanurzać całej foremki ,bo nie zdejmiemy ciasteczka. Technologia tego wielkiego procesu jest prosta ,tylko każdą rozetkę niestety smaży się pojedynczo. Wbrew pozorom idzie to szybko i zjada się też szybko
Kulinarny karnet Christopheraogromnym powodzeniem. Wszystkim bardzo smakują i szybko znikają, dlatego radzę robić je z dwóch porcji. Składniki: 0,5 kg mąki 25 dag margaryny 0,5 szklanki śmietany 8 dag drożdży roztartych z mąką na proszek marmolada owocowa jajko do posmarowania cukier kryształ do posypania Z mąki, margaryny, śmietany i drożdży zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy kulę i wkładamy
Salonik smakówmaleńkiej kuchni piekarnikiem i ciągle popełniam ciasta bez pieczenia. Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych to przepis, który ma już swoje lata, ale wciąż jest aktualny. Co roku spotykam go w wielu domach. Jest bardzo uniwersalny, ponieważ sernik można zrobić z każdymi owocami, a w dodatku jest dość tani i szybki do wykonania. Po robieniu śniadaniowych koktajli zostało
Poezja smaku