wierzch ścieramy na tarce kakaową część ciasta z lodówki. Ponownie podpiekamy – ok. 10 minut. W tym czasie białka ubijamy, a następnie powoli, stopniowo dosypujemy cukier. Ubijamy, aż białka będą lśniące i sztywne. Wykładamy białka na podpieczoną tartę, rozsmarowujemy oraz robimy fantazyjne wzory łyżką – dotykając jej dnem do białek i szybko odrywając. Wstawiamy z powrotem do piekarnika
Poezja smakujest keksówka..piekę w niej nie tylko ciasta , ale także i chleby..jest idealna..zresztą reszta foremek też. Pojemniki do mikrofalówki najczęściej są wykorzystywane do podgrzewania różnych potraw..moi domownicy czasem wracają do domu o różnej porze, a czasem jak wracają to ja jestem już w pracy..więc takie pojemniki szybko i łatwo podgrzeją obiadek.. Naleśnikarka
Moje domowe kucharzenieChurros to hiszpańskie "pączki" z ciasta parzonego , smażone na głębokim oleju. Tam najczęściej są zjadane w noworoczny dzień , ale u nas pojawiają się w okresie tłustego czwartku. A ,ze ten już za 2 dni to i u mnie dziś zagościły. Miałam je serwować z sosem czekoladowym , ale tak szybko znikały ,że sosu juz nie było do czego
Malinowa KawiarenkaPropozycja Ciasta na niedzielę , tym razem niezwykła. Nie będzie ciasta, ale raczej deser… jak za dawnych lat. Dziękuję Bożence za zaproszenie i przypomnienie tego smakołyku. W mojej wersji… blok czekoladowo bakaliowy. Składniki: - 170g masła - niepełna szklanka cukru - 4 łyżki ciemnego kakao - ½ szklanki wody - ekstrakt waniliowy - aromat rumowy - 250g mleka w proszku - 110g herbatników Petit Beurre - 100g białej czekolady(...)szybko się go zjada. Duża ilość bakalii równoważy jego słodycz (gorąco polecam dodatek suszonych wiśni). Dawniej robiony w dużo skromniejszej wersji, teraz zaskakuje bogactwem smaków. Mimo to – wszystkie bez wyjątku, czy to z bakaliami, czy tylko z herbatnikami, z ryżem preparowanym, waflami, piankami… i nie tylko – są naprawdę godne polecenia. Smacznego. Wraz ze mną na przygotowanie Ciasta
mojewypiekiinietylkonadzieję użyć swojej do przygotowania perskiego ciasta miłości. Może macie jeszcze jakieś sugestie? *Jak może zauważyliście, link przy "wodzie destylowanej" odsyła na zewnątrz bloga, do sklepu frisco.pl, z którym miałam okazję nawiązać mini-współpracę. Jest to internetowy supermarket, który przed podlinkowaniem pozwoliłam sobie przetestować i mogę z czystym sumieniem polecić:-) Zamówienia dokonałam szybko i bezproblemowo- jedyny ból
les mirabellestłuszcz, nasze ciało broni się i zbiera zapasy na czarną godzinę. Początkowa szybka utrata masy ciała to zazwyczaj tak naprawdę sama woda. Lub co gorsza mięśnie. Obiecują szybki efekt i powodują frustrację w razie niepowodzenia . Zastanów się, ile czasu zajęło Ci doprowadzenie się do nadwagi lub otyłości. No właśnie :) Nie tyje się 10 kg w ciągu tygodnia(...)tych 10 kg w 7 dni. Wszystko wymaga czasu. Pogarszają nasze samopoczucie - czujemy się rozdrażnieni, zmęczeni, źli. Z utęsknieniem czekamy na koniec diety, żeby móc pozwolić sobie na ciasto czy pizzę. A to nie o to chodzi! Zdrowe odżywianie nie ma być męczarnią. Ważne, żeby zamiast całkowicie rezygnować z zakazanych produktów, szukać zdrowych zamienników. Lubisz ptasie mleczko? Nie kupuj
Powiedz dietom niePrzy okazji przygotowywania na deser Eton Mess , zrobiłam kilka sztuk bezowych eklerków (podobne wypieki widziałam w tutejszym markecie). Polecam ten szybki i idealny na lato
Przepisy AleksandryWrocławia na cały dzień, więc najprawdopodobniej nie opublikuję kolejnego przepisu. Pociesze Was jedynie tym, że w ten weekend mam wolne i Was nie opuszczę :). A dzisiaj kolejny pomysł na szybki i smaczny deser dla ukochanej osoby, z okazji świąt, czy też jako słodka przekąska na imprezę. Ni to ciasteczka, ni to babeczki, a może i jedno, i drugie(...)smakuje niebiańsko. Robiłam już wersję z jabłuszkami, lecz jabłka trzeba pokroić bardzo cieniutko, gdyż łamią się przy zawijaniu, a z nektarynkami, czy brzoskwiniami nie ma takiego problemu. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego lub 300g domowego - 1-2 nektarynki/brzoskwinie/jabłka - ulubiony dżem/konfitura/marmolada - u mnie z pomarańczy i to właśnie ją gorąco polecam! *opcjonalnie: ksylitolowy cukier puder lub zwykły Ciasto francuskie
Be Fit Be StrongDzisiaj trochę popłynęłam… Miało być coś na szybko, ale stopniowo mój obiad ewoluował i koniec końców spędziłam w kuchni dużo więcej czasu niż zamierzałam. Zaczęło się od ryżu z soczewicą, później doszedł dip ogórkowy i chlebki chapati. Wszystko za sprawą niedawno odbytych na uczelni warsztatów kulinarnych, które mnie zainspirowały. Mój obiad oczywiście nie oddaje w 100% smaku kuchni indyjskiej(...)zależności od wielkości): Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki oliwy/oleju Szczypta soli Woda (taka ilość, aby ciasto było plastyczne) Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i robimy w środku dołek. Dolewamy tyle wody, aby ciasto nie było zbyt twarde i dało się zagniatać. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie jeszcze chwile wyrabiamy i formujemy kulki, z których
Powiedz dietom niePrzepis na szybki chleb pszenny, bardzo przypominający pieczywo, jakie na co dzień kupujemy w sklepie – oczywiście tylko z wyglądu, bo w smaku chleb jest o niebo lepszy i dłużej zachowuje świeżość. Jeśli wahacie się czy taki chlebuś zrobić, powinno Was przekonać, że rośnie tylko 15 minut! Jest bardzo smaczny i wyjątkowo prosty. Przepis oryginalny od Pastelle , gdzie chleb(...)Dolewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką do połączenia składników. Przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne – ok. 5 do 10 minut. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto uderzamy pięścią, wyjmujemy i formujemy okrągły bochenek. Smarujemy go za pomocą pędzelka ciepłą wodą
Poezja smakuSernik powstał spontanicznie i bardzo szybko, bez robienia spodu i ubijania białek, ponieważ po prostu miałam mało czasu na jego wykonanie, a spodziewałam się gości. Sernik wyszedł ciężki, tłusty, bardzo sycący i smaczny. Polecam tym, którzy lubią ciężkie serniki i kokos. Święta tuż tuż i już zastanawiam się jakie ciasta przygotować, co roku robię kilka ciast, ponieważ mam dużą
talerz przyjemnościMakowiec jest rewelacyjny, mokry i bardzo długo świeży. Dziękuję Iwona, proszę o więcej takich przepisów. Masło, cukier puder i miód utrzeć na gładką puszystą masę. Powoli
Kuchnia Pokoleńposmaruj częścią kremu i przykryj kolejnym kawałkiem ciasta. Boki oraz górę tortu wysmaruj kremem, wyrównując go szpatułką zanurzaną we wrzątku. Tort wstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie podgrzej pozostałą część solonego karmelu w rondlu, ale tylko do momentu, aż stanie się lejący. Rozlej go na górze tortu i szybko (zanim całkowicie zastygnie) ozdób popcornem, makaronikami
Food Squareświtu do nocy. Oczywiście taka dieta szybko by zrujnowała moje zdrowie i sylwetkę...ale gdyby tak stworzyć coś słodkiego i jednocześnie zdrowego, pożywnego? Np. kaszę. kasza jest zdrowa. Kaszę można jeść na słodko, np. jaglankę z wanilią i truskawkami. A gdyby tak pójść o krok dalej i zrobić z niej ciasto? Brownie z kaszy gryczanej okazało się bardzo dobrym
Zawsze głodna!przykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy ok. godziny. Ciasto mocno rośnie, dlatego ważne jest, żeby zostawić je w dużej misce. Naleśniczki smażymy z dwóch stron na niewielkiej ilości masła aż uzyskają złoty kolor. Temperatura smażenia nie może być za wysoka, bo łatwo się przypalają i ciężko je obrócić, gdy smażą się za szybko. Uwaga bardzo słodkie! Podajemy polane syropem mniszkowym
les mirabelles