powodują, że człowiek robi różne dziwne rzeczy by mieć je tylko i wyłącznie dla siebie... Krok 1: Ciasto ptysiowe Potrzebujemy: - 1 szklanka mleka - 0.5 szklanki masła - 1.5 szklanki mąki - 4 jajka Mleko zagotowujemy z masłem. Zdjemujemy z ognia i szybko wsypujemy mąkę. Całość mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Nastawiamy piekarnik(...)stopni. Do zimnej masy ptysiowej wbijamy po jednym jajku i wyrabiamy ciasto mikserem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskamy na blachę około 10 centymetrow paski. Pieczemy 20 - 25 minut (w zależności od piekarnika). Eklerki mają się w tym czasie ładnie zezłocić. Pozostawiamy do ostygnięcia po czym kroimy na pół. Krok 2: Masa budyniowa Potrzebujemy
W mojej holenderskiej kuchnimomentu, aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodałam żółtka. Do masy jajecznej przesiałam mąki i proszek do pieczenia i mieszałam łyżką szybko i energicznie, ruchami od dna, aby masa maksymalnie się napowietrzyła. Ułożyłam 3 łyżki ciasta, do którego dodałam gorzkiego kakao, tyle, aby ciasto zyskało kolor. Tą malutka ilość ciasta rękawem cukierniczym wycisnęłam wzory na papierze do pieczenia, który
Blondynka Gotujedrobno. Galaretkę przygotować w 1 szklance wody i odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić, dodać lekko tężejącą galaretkę i szybko ubić. Na dno każdej mufinki włożyć po łyżeczce śmietany na to truskawka i reszta kremu. Gotowe ciastka posypujemy rozkruszonym ciastem
Jadło i czytadłojuż jest dobrze i czas na nowe wpisy. Jakoś tak moja choroba zbiegła się rocznicą ślubu. Jak ten czas szybko leci, to już 22 lata razem z moim Adamem. Nie szalałam zbytnio bo upiekłam proste ale pyszne ciasto. jest to kostka czekoladowa z dodatkiem wafli Grześki. Jeśli nie robiliście takiego połączenia to koniecznie zróbcie takie ciacho, jest pyszne
Ewa w kuchnirozpłaszczaniu ciasta. W ten sposób wtłaczamy w ciasto powietrze i w trakcie smażenia powstaną duże bąble. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na blacie na 10 minut. Na małym gazie w dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz. Lepiej rozgrzewać go długo niż szybko na dużej mocy. Powinien być bardzo gorący (smalec - 180 stopni C), ale nie może dymić. Przed smażeniem(...)faworków trzeba sprawdzić temperaturę rozgrzania przez wrzucenie kawałka ciasta. W dobrze rozgrzanym tłuszczu faworki od razu wypływają na powierzchnię, a wokół smażącego się ciasta robi się bardzo dużo bąbelków powietrza. Duży talerz wykładamy ręcznikami papierowymi. Ciasto dzielimy na 4-5 części. każdą, kolejno, wykładamy na blat podsypany mąką. Resztę ciasta zawijamy ponownie w folię. Rozwałkowujemy ciasto najcieniej jak potrafimy
Dzieje kuchennej WiewióryŻyję szybko, bardzo szybko. Zresztą, jak wielu. Takie czasy, nie mamy czasuna odpoczynek, na chwilę oddechu, na momenty czułości, przyjemności,a nawet na życzliwość
W kuchni Karmel-itkinieregularne kształty. Są wilgotne w środku i to nie od tłuszczu. Dodatkowym plusem jest to że przygotowanie ciasta zajmuje 10 minut - i to z czasem poświęconym na skompletowanie miksera... Trochę więcej zajmuję smażenie. Polecam Wam je serdecznie na zbliżający się Tłusty czwartek. Szybkie pączusie Beatki: Składniki: 3 jajka; 1 1/2 szkl. mąki; 1/2 szkl. cukru; 1 łyżeczka proszku(...)cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy serek homogenizowany. I oczywiście wszystko miksujemy. W garnku rozgrzewamy olej (ja użyłam frytkownicy ustawionej na 170 stopni). Porcje ciasta nakładamy na gorący olej przy użyciu dwóch łyżek. W trakcie smażenia obracamy pączki, tak aby równo usmażyły się ze wszystkich stron. Wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru oleju
Miksturowniklatin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wspaniałe delikatne pączki z ciasta parzonego, których smak przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Jedyną ich wadą jest to, że zbyt szybko znikają :-) Myślałam , że są pracochłonne i trudne do wykonania, ale nic bardziej mylnego. Przepis pochodzi z wycinków z jednej z gazet(...)smażenia i papier do pieczenia Sposób wykonania pączków: Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu razem z wodą dodać mąkę zmieszaną z solą i energicznie mieszać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do wystudzonego ciasta dodać po jednym jajku cały czas miksując. Papier do pieczenia pociąć na 20 kwadratów o boku
Na słodko lub wytrawniewaniliowy - kilka kropel* Dodatkowo2 słoiki dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych - musi być po 250 g w każdym słoikuWykonanie:Najpierw wykonujemy ciasto kruche. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder dodajemy żółtka i zimne masło - szybko! zagniatamy do połączenia składników. Dzielimy na dwie równe części. UWAGA! JEŻELI MAMY 2 TAKIE SAME BLACHY MOŻEMY ZROBIĆ(...)JEŻELI NIE TO ROBIMY W TEJ SAMEJ BLASZCE DWA RAZY TEN SAM SPÓD. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy połową ciasta spód formy - dokładnie - aby nie było dziur. Wykładamy na to jeden słoiczek dżemu i rozprowadzamy po całym cieście - zostawiamy marginesy z każdej strony około 1 cm. Zabieramy się do robienia bezy - tak jak mówiłam, jeżeli mamy dwie
Piekę, bo lubięPołowa wakacji już za nami, strasznie szybko też czas leci. Na szczęście albo i nie, wyjazd mamy jeszcze przed nami więc mam nadzieje, że słoneczna pogoda utrzyma się dalej:) W tym roku będzie ciężko, w sumie zawsze jest, wszyscy chcą żeby z nimi spędzić czas a tu doba ma 24h a swoich spraw też trzeba przypilnować. Zdecydowanie wolę(...)łyżki śmietany 18% łyżeczka sody oczyszczonej tabliczka czekolady mlecznej Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Dodajemy masło oraz roztrzepane trzepaczką jajka i wszystko razem zagniatamy w jednolite ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie czasie nakładamy ciasto do maszynki i wyciskamy ciasteczka na blaszkę. Gotowe wkładamy do pieca na około 15 minut w temp
ciastkarnia na kruchym spodziedodać pokrojoną w piórka cebulę. Przyrumienić ją, ale nie przypalić. Dodać posiekany drobno czosnek. Posypać mąką i szybko wymieszać. Zalać gorącym bulionem, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotować chwilę i wlać gorącą zupę do małych naczyń do zapiekania. Nakryć ciastem francuskim przyklejając je lekko do naczynia. Zapiekać w 200 stopniach C do zarumienia się ciasta. Zupę można zapiec
O kuchni z uczuciemzrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i "kotletów" po wypieki - bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami - delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza na halloweenowe słodycze.Składniki:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru0,5 szklanki mleka0(...)Jeśli masa nie jest zbyt gorąca dodajemy jajko i mieszamy.Łączymy masę dyniową z wyrośniętymi drożdżami i mąką. Dokładnie mieszamy - masa powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu.Nakładamy po łyżce ciasta do foremek na babeczki (wyłożone papilotkami lub wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Odstawiamy do wyrośnięcia.Przez około pół godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego
CiastkozercyLukier na pierniczki robi się na prawdę bardzo szybko i łatwo. Mamy trzy rodzaje lukru, jakim możemy lukrować pierniki, pierniczki, serniki, ciasta czy ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo biały i nie przeźroczysty nazywany często lukrem królewskim, jest moim ulubionym, i w gruncie rzeczy robię go zazwyczaj zawsze. Czy to lukruje nim bułki drożdżowe czy właśnie pierniki. Sprawdza sie idealnie
SMYKWKUCHNIszybka i smaczna przekąska którą zrobimy w zaledwie 30 minut SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego, 10 plastrów salami (u mnie piastowskie), 3 plastry sera żółtego, 1 jajko, czarnuszka Skworcu do posypania, ketchup WYKONANIE Ciasto rozwijamy, smarujemy cienko ketchupem, układamy plastry salami, na nich ser żółty, zwijamy w roladę lekko dociskając, tniemy
słodki bratekblachę wykładamy papierem do pieczenia. Masło i cukier mieszamy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Dodajemy suche składniki i szybko wyrabiamy ręką albo mikserem. Dodajemy czekoladę i tymianek i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczone układamy na blasze (z tej porcji wychodzą około dwie blachy). Zostawiamy dość dużo miejsca pomiędzy ciastkami
les mirabellesproblem, (a wiem, że wśród czytelników mojego bloga są i tacy:), to zapraszam na naleśniki na zielono. To danie robi się naprawdę szybko i można je przygotować od razu na 2-3 obiady. PS. Do ciasta naleśnikowego można dodać posiekaną natkę pietruszki. Składniki: olej 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 500g pieczarek 1 opakowanie szpinaku mrożonego 1 opakowanie fety
Qlinarnie i Qlinarniedomu brak ciasta, a do drzwi zapuka nieoczekiwany gość, pieczone jabłka mogą okazać się jednym, szybkim rozwiązaniem. Wystarczy je umyć, wydrążyć środek, który wypełniamy dżemem, powidłami, konfiturą, miodem … czym chcemy lub co mamy. Jeżeli mamy więcej czasu możemy zrobić wersję z ryżem, wanilią i cynamonem, czyli ryż gotujemy, dodajemy cukier, wanilię lub cukier waniliowy, cynamon i śmietankę, taką masą faszerujemy
Jadło i czytadłoDzisiaj chciałam Wam przedstawić przepisy na dwie słodkości. Słodkości te zaskoczyły mnie prostotą wykonania ale przede wszystkim smakiem, bardzo dobrym smakiem. A co w nich magicznego
Dzieje kuchennej Wiewiórynasza ulubiona pizza rodzinna. W ubiegłym tygodniu robiłam ją 2 razy na obiad - robi się szybko, a smakuje wprost rewelacyjnie! Polecam do pizzy podać domowy sos czosnkowy :)Składniki:Ciasto:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki ciepłej wody1 łyżeczka cukruszczypta soli30 g drożdży3 łyżki oleju1 łyżeczka suszonej bazyliiSos:2 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 łyżeczka keczupu1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskichNa
Kuchnia domowa Aniwykorzystać nie tylko w Tłusty Czwartek , ale i każdego dnia np. do popołudniowej kawy , na drugie śniadanie czy też przekąskę w pracy.Muffinki łatwe , szybkie , które swoim smakiem i wyglądem przypominają poniekąd pączki ;)A czekać na wyrastanie ciasta absolutnie nie musimy!Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znikają!Polecam! SKŁADNIKI:* mleko – 90 ml* olej – 60 ml* duże
Ostra na Słodkodzisiaj przed sobą. Ciasteczka wyszły pyszne, mięciutkie, miodowe, i pysznie żurawinowe, bo niczego im nie żałowała. Żałowałam tylko tego, że wszystkie tak szybko poszły. No, ale mojej rodzinki nie musiałam zmuszać to wciągnięcia wszystkich ekspresowo :). Ciasta powstały z dość dużej modyfikacji z ciasta na pierniczki, które już wcześniej wam publikowałam. Składniki:(na ok. 30 sztuk)2 szklanki
Moje pyszne gotowaniecios. Jeżeli budzi się w tobie nadzieja, szykujesz się na rozczarowanie.” kajmakowe placki na jogurcie greckim z truskawkamiMiało być co innego, ale ciasto drożdżowe nie wyszło, było strasznie kruche, nie wiem dlaczego.W takim razie szybko myśl co zrobić, bo brzuszek już woła.W lodówce były gdzieś resztki jogurtu greckiego. W szafce stała (kolejna) puszka kajmaku. A truskawki
More food, love and dreamsPomysł na smaczną, szybką kolacje? My wpadliśmy na pomysł zrobienia pizzy :)To był bardzo udany pomysł, ciasto, najprostsze ze wszystkich. Podstawowe składniki, więc nic trudnego :)Ale nie ukrywam, że następnym razem chciałabym wypróbować inny przepis na ciasto, może jakiś propozycje od Was na sprawdzone ciasto? :)Nasze ciasto wyszło cieniutkie i bardzo chrupiące :)Forma: 40x30 cm.(D:**) Dziękuje!ZAPRASZAM
Serce zamknięte w formie pysznościOrange ginger jam. Polecam konfiturę, robi się ją szybko, a pomarańcze i imbir są w Lidlu bardzo tanie. Wykorzystamy ją do ciast i deserów. Składniki: 2 kg pomarańczy 35 dag cukru 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 galaretka pomarańczowa 1 Konfiturex Wykonanie: Owoce sparzyć ,obrać dokładnie ze skórki i albedo .Porozdzielać na cząstki i każdą podzielić na 4 części
Kulinarny karnet Christophera