Jabłecznik dziś ponoć króluje na każdym stole..u mnie oczywiście też....u mnie w sumie to jest szarlotka tatrzańska upieczona w ramach wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę .Ciasto z dużą ilością jabłek pokrojonych w cienkie plasterki...i jak to u mnie czasem bywa zapomniałam kupić jabłek...ale sąsiad ma kilka jabłonek i znalazłam trochę(...)Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Szybko posiekać razem mąkę, proszek, margarynę i cukier puder, dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść spójne ciasto.Wyłożyć formę wielkości ok. 22x30 cm papierem do pieczenia, dno wylepić 2/3 ciasta i wstawić razem z formą do lodówki na ok. godzinę. Resztę – 1/3 ciasta – schować w woreczku do zamrażarki. Obrać i pozbawić
Moje domowe kucharzenienajlepiej go zmielić w młynku 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ew. łyżka zimnej wodyMasło posiekać, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby, można dodać łyżkę zimnej wody.Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki. Razem z blaszką włożyc do lodówki i chłodzić przez godzinę.Masa budyniowa: 3 budynie
Z Kuchni Do KuchniKremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance wrzątku. Dodawana żelatyna powinna być jeszcze ciepła, gdyż masa zbyt szybko by nam się ścięła i równomiernie jej rozprowadzenie na masie makowej byłoby niemożliwe. Wierzch ciasta posypać makiem lub gorzką czekoladą
Jadło i czytadłowersją eklera, więc można to tak zastąpić:) Ja zawsze robię ją z co najmniej dwóch porcji, gdyż znika bardzo szybko. Krem może być budyniowy lub można dodać adwokat lub inny gęsty likier, w zależności od smaku i możliwości. Ciasto ptysiowe, parzone: 6dkg margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Ponadto: Około 50ml oleju 30g margaryny (do wysmarowania blaszki
Smakowy Rajnagrzanego do 160 stopni na ok. 15 minut. Najlepiej kontrolować czas pieczenia (każdy piekarnik jest inny) i zaglądać przez szybkę, wyjąć gdy ciastka będą złociste. Oczywiście jeśli nie macie maszynki, także możecie zrobić ciastka z tego przepisu rozwałkowując ciasto i wycinając dowolne kształty foremkami. Smacznego! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Symfonia Smakówprzychodzi nagle. Ochota na ciasto. Kilka dni temu tymi slowami moj Maz skwitowal swoja nagla potrzebe zjedzenia kawalka cista prawie w srodku nocy. Wczoraj taka nagla ochota na cisto dopadla i mnie. Gdy rano poszlam do sklepu rzucil mi sie w oczy rabarbar, ale pomyslam, ze go nie kupie bo i tak nie mam ochoty nic piec. Po poludniu wszsytko(...)sama mysl o czyms slodkim nosilo mnie po kuchni. Przypomnial mi sie ten rabarbar i jak zakleta pobieglam szybko do sklepu. Kupilam ostatnia wiazke. Alez ja byla szczesliwa. Nie mialam jednak konkretnego przepisu na rabarbarowe ciasto wiec zabralam sie za przeszukiwanie gazet, roznych wycinkow i internetu. W koncu znalazlam! Piekne ciasto z rabarbaren na stronie Kasi z bloga "Gotuje
Przysmaki Karolkizgęstnieje, rozcieńczcie je odrobiną wody. Możecie też przygotować je przed położeniem się spać, by rano móc szybko usmażyć placuszki na śniadanie dla siebie i rodziny.Pankejki smażymy na rozgrzanej, suchej (bez tłuszczu) patelni obydwu stron. Nie potrzebujemy tłuszczu, bo jest on już w cieście, a tylko na suchej patelni uzyskamy złoty kolor placuszków.Jemy tak, jak lubimy najbardziej
Taste Of My DayPiernik..bardzo szybki do zrobienia..nawet bez użycia miksera..nadziany różnymi bakaliami Helio ..2 szkl.mąki3/4 szkl.cukru1 czubata łyżka kakao1 łyżeczka sody1 łyżka przyprawy do piernika1 szkl.śmietany1/2 szkl.oleju3 jajka2 czubate łyżki masy kajmakowej Heliododatki:orzechy włoskie Helioorzechy laskowe Heliopolewa biała Heliopolewa mleczna Heliożurawina suszona Heliodaktyle suszone Heliośliwka suszona Helioskórka cytrynowa Heliorodzynki Wszystkie bakalie wymieszać razem, śliwki(...)misce, a mokre w drugiej, a następnie wymieszać razem.Dodać bakalie , wymieszać i przełożyć do keksówki.Piec około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.Polać polewą lub na gorącym cieście poukładać pastylki dekoracyjne białe i mleczne i wstawić do gorącego piekarnika na kilka minut
Moje domowe kucharzeniedodać więcej mąki. Po wyjęciu posolić i odstawić do ostygnięcia. A potem zmiksować blenderem. Nastawić wodę w garnku i mocno ją posolić. Szybko zagnieść dynię z jajem i mąkami. Musimy pamiętać, że im dłużej będziemy wyrabiać ciasto, tym więcej mąki musimy dosypać, a to oznacza otrzymanie twardych i mączystych klusek. Rwać ciasto na kawałki i formować wałki. Ostrym nożem
Weekendy w domu i ogrodzieDopiero co skończyliśmy wyjadać zapasy świąteczne a już pora na przygotowania sylwestrowe. Ja lubię takie szybkie przekąski, które są idealnie sprawdzają się na wieczór z przyjaciółmi.Składniki:- 1 opakowanie ciasta francuskiego- 100 g wędzonego łososia- 100 g sera żółtego- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- 1 łyżeczka oreganoPrzygotowanie:Łososia kroimy w cienkie plastry a ser żółty ścieramy na tarce o grubych
Zainspirowana w kuchnimało pulchne. Piekłam na mniejszej blaszce, tak dużej jak w przepisie nie byłabym w stanie wypełnić. Po upieczeniu ciasto też było trochę zbyt zbite, ale bardzo smaczne. Tak więc mimo moich zastrzeżeń szybko zostało zjedzone. W przepisie nie występowały również żadne przyprawy do pomidorów (poza oregano). Ponieważ lubię wyraźne smaki, sos doprawiłam solą
Stare Garyresztę ciasta i resztę nadzienia lekko wciskając w masę piec w 200C około 40 minut i zostawić do całkowitego wystudzenia i zimne ciasto posypać pudrem cukremten sernik jest bardzo wilgotny, delikatny i ma jedną wadę: szybko się zjadł........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam jabłka mogła bym je jeść cały czas, nie ważne pieczone, duszone, czy postaci ciast, jabłka są pyszne i już J . Dziś mnie naszło na jabłka pieczone, więc szybko przygotowała jabłka posypałam cynamonem, dodałam dżem porzeczkowy włożyłam do mikrofalówki i po paru minutach, już jadłam gorące mięciutka, aromatyczne jabłka. Często zamiast dżemu dodaje miód wtedy są jeszcze smaczniejsze
RAROSSAWykonanie: Suche składniki przesiewamy do jednej miski, mokre składniki roztrzepujemy trzepaczką. Potem wystarczy wlac mokre składniki do miski z suchymi składnikami i szybko wymieszac łyżką. Nie musimy przykłada się do mieszania, gdyż tajemnica udanych muffinek to ciasto ma byc jak najbardziej grudowate, wtedy są one puszyste, a jeśli wymieszamy dokładnie na gładką masę mogą wyjśc ciężkie i twarde. Ciasto
Blondynka Gotujegdyby było za gęste to woda gazowana wg uznania mały pojemniki jogurtu naturalnego 2,5% tł śmietanFix Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i smażymy naleśniki... Jogurt chwile miksujemy dodajemy fix i na szybkich obrotach miksujemy około 3 minut. var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async
NaKońcuJęzyka