połączenia składników. Ilość barwnika bezpieczna dla zdrowia podana jest na etykiecie. Dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą i bardzo szybko zmiksować do dokładnego połączenia składników. Dodać mleko, ponownie zmiksować. Gotowym ciastem napełnić papilotki lub silikonowe formy do muffin i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st (termoobieg) na 25 minut. Upieczone odstawić do ostygnięcia. Przygotować
W poszukiwaniu inspiracjikremowe, bez jajek. Podałam je na imprezie, także zniknęły w oka mgnieniu ;) Oblewaliśmy nowy biznes naszych przyjaciół, którzy dzięki http://erabox.pl/szafka-pracownicza , szybko uwinęli się z wyposażaniem nowego lokum ;) Kolejnym razem pokażę Wam ciasto, które na tę okazję zrobiłam, a teraz jeszcze raz zapraszam na lody :-) Składniki: 250 ml mleka 250 ml śmietany 30% 50 g cukru
Domowa cukiernia Ewy180C i piec przez ok.45-50 minut (do tzw."suchego patyczka"). Po 35-40 minutach, można sprawdzić czy sernik się upiekł. Gdyby za szybko przybierał kolorów z góry - przykryć folią aluminiową/papierem do pieczenia. Ciasto wystudzić porządnie przed krojeniem. Smacznego
CookYourselfTartaletki na winie - czyli co się nawinie do tartaletek :) Miałam akurat ochotę na coś nietuzinkowego, ale szybkiego w przygotowaniu i niezbyt skomplikowanego. Rzuciło mi się w oczy ciasto francuskie zabunkrowane w otchłani lodówki, resztki łososia wędzonego i polędwica łososiowa już nie pierwszej świeżości. Zamrażalnik z kolei zawsze mam pełny takiej dobroci jak szpinak czy przesmażone pieczarki. Do tego
Grunt to przepis!Kruche rogaliki ...szybkie, zawsze się udają...idealnie pasują do kawy, herbaty czy kakao. Ciasto już niejednokrotnie sprawdzone,więc śmiało polecam. Nadzienie zaś to powidła śliwkowe z owoców z naszej działki. Składniki na ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 g cukru pudru 200 g masła 6 żółtek 3 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: powidła
Gosia gotujezalewamy pokruszoną czekoladę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. CAŁOŚĆ: Polewą oblewamy przygotowane ciasto ( ściany lekko wierzch ) i obsypujemy prażonymi orzechami. Smacznego! UWAGA! CIASTO NADAJE SIĘ TYLKO DO PRZYRZĄDZENIA PRZED SAMYM PODANIEM. Później dość szybko wysycha
Ostra na Słodkosól, dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko łączymy ze sobą. Gdy zacznie tworzyć kruszonkę, dodajemy wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego
Kulinarna rozmoważeby ją zjeść. Na surówkę już nie bardzo się nadawała, bo się lekko pomarszczyła. Na leczo chęci nie miałam, więc pomyślałam, ze zrobię tartę z farszem paprykowym. Szybko, smacznie i kolorowo :) Przepis znalazłam na opakowaniu otrębów firmy Sante.Ciasto:20 dkg mąki,10 dkg masła lub margaryny,szczypta soli,5 dkg otrąb - ja użyłam żytnich.Farsz:2 kolorowe papryki(...)suszonego tymianku, 1 łyżeczka suszonego estragonu,sól, pieprz - do smaku,1 szklanka naturalnego jogurtu,2 jajka,około 10 dkg żółtego sera.Mąkę, tłuszcz i sól zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić na 10 minut. Formę do tarty wysmarować tłuszczem i wylepić dno ciastem, zakładając niewielki margines na ścianki foremki. Tak przygotowaną foremkę wstawić do lodówki na pół godziny.Papryk
Codzienna kuchnia niecodziennatylko zobaczyłam go na blogu Smakowity chleb wiedziałam, że też muszę taki mieć. I nie czekałam długo, bo naprawdę przygotowuje się go szybko, bez dodatku żadnych wymyślnych składników. Jedyne co, to do połowy ciasta dodaje się kakao, a później całość razem zwija. Efekt - rewelacja. Świetnie wygląda taki czarno-biały chleb.Kakao jest lekko wyczuwalne w smaku, ale chleb nie jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzebabeczek. Jak nie chce mi się robić babeczek to wykładam keksówkę papierem do pieczenia, na dnie rozkładam warstwę ciasta, cieniutki pasek karmelu, znowu warstwę ciasta i warstwę karmelu i tak do góry. Wychodzi fajne i szybkie ciacho do kawy
ladykitchentamtym przepisie ciasto posypano 35 dag porzeczek ( wypróbuję w sezonie ), ale zrobiono je jeszcze z mniejszej ilości składników. Ja już je podwoiłam. Ciasto wyszło bardzo pyszne, a ważne, że robi się je dość szybko. Wydatek na składniki też jest niewielki:) Można pokusić się, by upiec je na Walentynki
Proste Potrawyksylitolem zamiast zwykłego cukru. W smaku bez różnicy a na pewno trochę zdrowsze. W zimie będą jak znalazł do chleba, pełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów. Miałam pewne obawy, że owocowe przetwory bez cukru szybko się zepsują, ale jednak postanowiłam przekonać się osobiście. Przechowuję je w chłodnym miejscu, część w lodówce i mam nadzieję, że dotrwają do zimy :) Dzisiaj
Ze smakiem i z pasjąWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Domowa pizza z pieca na cienkim cieście, o wiele smaczniejsza od tych sprzedawanych w pizzerii. Łatwa i szybka w wykonaniu. Najlepiej smakuję z swoimi ulubionymi dodatkami Post Pizza z pieca pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujejednak telepatia istnieje. Opowiem od początku :) Zaprosiłam na wieczorne winko trzy moje bardzo dobre znajome. Babski wieczór bez ciasta jest w moim domu "grzechem", więc postanowiłam upiec zebrę. Bo szybko i smaczne. W międzyczasie zaczęłam rozmawiać z moją mamą na skype. Ku mojemu zdziwieniu mama radosnym głosem oznajmiła, że właśnie skończyła piec...zebrę :D. Także specjalnie
Przepisy AleksandryBrak czasu w maju, ale szparagi kusiły, kusiły i skusiły. Szybka tarta na francuskim spodzie plus dodatki z lodówki. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (chłodzone) pół pęczka szparagów pomidorki koktajlowe 3 jajka 100 g śmietany 18% 10 dag żółtego sera 3 plastry szynki sól, pieprz posiekany koperek Wykonanie: 1. Ciastem wyłożyć formę do tarty. Ponakuwać widelcem. 2. Pomidory pokroić
Pasja SmakuWersji quiche jest wiele. Może być na cieście francuskim, kruchym, mój jest w wersji light - bez dodatku mąki. Szybkie , lekkie a zarazem bardzo pożywne i smaczne danie. Polecam w wersji z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi - pychotka :-) SKŁADNIKI: -4 jajka -200ml kremówki -serek kozi ( może być roladka lub miękki twarożek) -250g pomidorków koktajlowych -tymianek ( świeży lub suszony) -sól
Smaczne Zdrowewłasnymi, domowej roboty, podobnymi do oreo. Ja wykorzystałam do ich zrobienia ten przepis i się super udały, chociaż nie były idealnie okrągłe. Ale ciasto wyszło genialne. Deser zrobiony dla gości zniknął w tempie tak szybkim ze nie udało mi się zrobić zdjecia w przekroju. Polecam... mniam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNadchodzi tłusty czwartek , to nie można sobie odmówić zrobienia , tego co lubię :) faworków . Wbrew pozorom robi się je bardzo szybko . Wiem coś o tym , bo zanim wzięłam się za zrobienie ciasta , to zaraz mogłam usiąść i zajadać się pysznymi , chrupiącymi faworkami :) Wychodzi ich dwie duże tace , dzięki czemu rodzinka mogła też się nimi delektować :) Przepis
Słodkości i nie tylkomyślę, że pyszne by było ze śliwkami). Migdałowa kruszonka jest chrupiąca, maślana i niesamowicie pyszna. Całość smakuje wyśmienicie, i znika w niewiarygodnie szybkim tempie. Polecam, bo robi się je bardzo łatwo, a efekt jest fantastyczny.Migdałowe ciasto z figami na maślanceSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)250 ml maślanki3 jajka125 ml oleju1 łyżeczka ekstraktu z migdałów425 g mąki pszennej165
Pożeraczka, czyli raz adobrze180g śmietanki 30% jajko gałka muszkatołowa trochę masła Wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Łączymy z żółtkiem, solą, wodą i szybko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Rozwałkujemy ciasto i wykładamy nim formę. Wsypujemy na ciasto groch bądź inny obciążnik i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Brzuszki Łakomczuszkiśmietankowy • 1 szklanka cukru pudru kruszonka • 1,5 szklanki mąki • 125 g masła • 1 szklanka cukru pudru Sposób przygotowania 1. Ciasto • Mąkę posiekać z masłem dodać cukier puder jajka proszek do pieczenia i śmietanę zagnieść dość szybko ciasto.Jakby się kleiło troszkę oprószyć mąką ale nie dużo Owinąć w folię,włożyć na 2 godz do lodówki 2. • Jabłka(...)obrać pokroić w plasterki Posypać cukrem,cukrem waniliowym , cynamonem i tartą bułką 3. • Z chłodzone ciasto wyjąć z lodówki wyłożyć posmarowaną blachę 20/40 cm papierem do pieczenia Wyłożyć ciastem może się kleić Radzę ręce maczać w mące będzie łatwiej • Na ciasto wyłożyć jabłka • Zrobić kruszonkę miękkie masło zagnieść w misce z mąką i cukrem pudrem 4. • Białka
W królestwie smaków Beatyimprezy dla dzieci, ale na pewno też umilą nam letnie popołudnie. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców. Kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki, 100g margaryny, 100g cukru pudru, 2 łyżki cukru waniliowego, jajko. Mąkę szybko zagnieść z zimną margaryną, cukrami i jajkiem. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę(...)lodówki. Foremki na babeczki lekko natłuścić i oprószyć odrobiną bułki tartej. Następnie dno oraz boki foremek wylepić ciastem. Dno nakłuć widelcem. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem maślany: 3 żółtka, czubata szklanka cukru, szklanka mleka, 150g margaryny, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, laska wanilii, 350 g świeżych malin. Żółtka utrzeć
Z miłości do słodkościmasa: - 3 jaja - 2 łyżki masła - 2/3 szklanki cukru - 1,5 szklanki mleka - 3 łyżki mąki pszennej dodatkowo: - jagody do wyłożenia Przygotowuję ciasto: Łączę ze sobą masło, mąkę, cukier, wbijam jajo, dodaję proszek do pieczenia. Szybko wyrabiam, tworząc kulę i wykładam ją na formę do tarty. Piekę ok. 25 minut w temp. ok. 170'C (termoobieg). Przygotowuję masę: Mieszam(...)jajeczną masę, cały czas mieszając, aby nie powstały żadne grudki. Gotuję przez 2-3 minuty i odstawiam z ognia. Dodaję masło i energicznie mieszam. Chłodną masę wykładam na wystudzone ciasto, posypuję jagodami i wkładam do lodówki na minimum 3-4 godziny (lub też na całą noc, gdy tartę przygotowuję późnym wieczorem). Gotowe! SMACZNEGO
Wielopokoleniowozgęstniał (ok 6-8 minut), odstaw do ostygnięcia. Na stolnicy łączymy przesianą mąkę, sól, masło i 2/3 wystudzonego miodu. Wszystkie składniki szybko zagniatamy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 1 h. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wyciskamy foremką dowolne kształty. Ciasteczka układamy na papierze pergaminowym, smarujemy je resztą miodu i posypujemy migdałami
Niezły MłynekCiasto na bogato! Tyle w nim różności. Tyle w nim smaku... Ale robi się je wbrew pozorom bardzo łatwo i raczej szybko. Dużo więcej czasu i cierpliwości wymaga proces dojrzewania. Czy jest on niezbędny? Przyznam się, że wycięliśmy sobie mały trójkącik na drugi dzień i ciasto okazało się pyszne. Smak skojarzył mi się z bajaderką (z tych nieczekoladowych
zadanie-gotowanie