Bardzo szybki i bardzo prosty pasztet bez pieczenia. Takie fajne smarowidełko, świetne z pajdą świeżego chleba, z dodatkiem suszonych pomidorów, które nadaje mu charakterku :) Doskonała alternatywa dla tradycyjnego pasztetu pieczonego. Polecam gorąco! 300 g. fileta z kurczaka/indyka 300 g. wątróbki drobiowej kilka suszonych pomidorów sól pieprz 2 ząbki czosnku rozmaryn tymianek 1/4 kostki margaryny bezmlecznej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filet
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieAbsolutnie genialna pasta z pieczonych warzyw. Idealnie sprawdza się jako smarowidło do chleba lub wegetariański dip do imprezowych przekąsek, takich jak krakersy, nachosy czy surowe warzywa. Szybka i banalnie prosta w przygotowaniu, a efekt końcowy- zdecydowanie niewspółmierny do włożonego wysiłku. Musicie koniecznie spróbować! Polecam! Składniki: 1 bakłażan 2 czerwone papryki 1 główka czosnku w łupinach 3 szalotki odrobina
Smakowity Blog Kulinarnyśrodku, z tego też powodu zdarza mi się zakasać rękawy i zrobić jakieś pieczywo. Kiedyś pożyczyłam od mamy maszynę do pieczenia chleba, ale spoglądając na M. i siebie, uznałam, że to wagowe samobójstwo, więc bardzo szybką ją zwróciłam ;) CIABATTA Składniki: - 8 gram suchych drożdży (robiłam też ze świeżymi, ale suche lepiej się tu sprawdzają - 500 gram mąki pszennej
Życie zamknięte w smakumiski z wodą i w tej wodzie go obieram. Ziarenka z wody wyławiam, osączam i używam do czego mi tylko potrzeba. Metoda szybka i wygodna, i nic nie jest popryskane sokiem :) Na jedną kanapkę: 2 kromki chleba razowego prawdziwe masło do posmarowania kilka listków rukoli kilka kawałeczków wędzonego łososia sałatkowego 1-2 plastry cukinii odrobina oleju kilkanaście ziarenek granatu
Kuchenne zapiski Edytydoń chleb, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy około 40 minut. Zanim pokroimy (choć ciężko się powstrzymać...) naprawdę lepiej chleb wystudzić. Nie pokruszy się wtedy i nie pogniecie. No i trzeba uważać.. szybko znika
Kuchenna Kontrrewolucyaszybkie śniadanie przed wyjściem do pracy - grzanka śródziemnomorska! Przepis na 6 grzanek: - 6 kromek chleba - 3 jaja - przyprawy: oregano, bazylia, czosnek, zioła prowansalskie, pieprz, sól - masło Jajka lekko trzepiemy wraz z przyprawami, chlebek taplamy w masie jajecznej identycznie jak kotlety i wrzucamy na rozgrzane masełko w patelni. Włala
upichconazieleniny.Podajemy je solo lub z ulubioną surówką.Ja wzbogaciłam je lekkim , śmietanowym sosem.Robi się je błyskawicznie i są świetnym pomysłem na szybki obiad!Jak je zrobic?Zobaczcie! SKŁADNIKI:- feta – 150 g- twaróg – 150 g- czerstwy chleb – 100 g- jajko – 2 szt- mąka pszenna – 2 łyżki- szczypiorek – 1 pęczek- pietruszka – 1 pęczek- sól
Ostra na Słodkopiekłam bez foremki].Chlebek miał pyszną chrupiącą skórkę..i cóż więcej pisać..kamień do pizzy jest także super do pieczenia chleba... Piekłam również i pizzę..po prostu rewelacja...jest inna niż pieczona na zwykłej blaszce ..jest chrupiąca ..i szybko się piecze..Ja pizzę rozwałkowałam na zimnym kamieniu ..poukładałam dodatki..i wstawiłam do zimnego piekarnika...Można również nagrzać kamień(...)kamienia nie należy wstawiać do nagrzanego piekarnika [ kamień może pęknąć]...Kamień należy włożyć do zimnego piekarnika i wtedy zacząć nagrzewanie..i dopiero na gorący kamień można położyć chleb, pizzę, bułki..albo ułożyć pizzę [ tak jak ja] i wstawić razem z pizzą do zimnego piekarnika. Nagrzany kamień należy oprószyć równomiernie mąką..zapobiega to przywarciu ciasta do kamienia. Pizzę lub chleb ostrożnie
Moje domowe kucharzeniePasta jajeczna z suszonymi pomidorami Dziś mam dla Was prosty i pyszny przepis. Kiedyś nie wyobrażałam sobie tygodnia bez pasty jajecznej. To wspaniałe urozmaicenie tradycyjnych kanapek
Słodkie okruszkimnóstwo przepisów na potrawy z dyni do zrobienia ale teraz mój wybór padł na ten prosty chlebek. Super szybki bo bez wyrastania, więc nadaje się do zrobienia dla wszystkich tych, którzy – jak ja – dopiero zaczynają swoją przygodę z chlebem. Chlebek wychodzi niezbyt duży, w sam raz na jeden posiłek dla kilku osób, lub dwa, trzy posiłki
UgotujmyTo.plnaprawdę pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na wszelkich imprezach, jak zarówno jako doskonała propozycja na szybką, sytą i smaczną przekąskę. Możecie je podawać z ulubionym dipem/sosem lub w wersji solo . (10 sztuk) 10 kromek chleba tostowego 5-10 plastrów żółtego sera (w zależności od wielości) 5-10 plastrów salami (w zależności od wielkości
Di gotujekuchni. Wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad, a bardzo szybko okaże się, że ciasto drożdżowe piecze się szybko i bezproblemowo. Poniższe wskazówki wynikają z mojego doświadczenia i rad zebranych od kilku mądrych osób. Nie trzeba być piekarzem, aby piec wspaniałe ciasta, chleby czy bułki. Drożdże Najlepsze są świeże (w sensie kupowanych w kostkach), a nie suszone, w torebeczkach(...)temperaturze i zbyt szybko, wtedy nabierze kwaśnego posmaku. Pamiętajcie o jednym: jeśli w przepisie jest napisane, że ciasto powinno podwoić swoją objętość i przewidziany jest na to (teoretycznie) określony czas, a ciasto rośnie wolniej, to dajcie mu po prostu więcej czasu aż podwoi swoją objętość. W jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe? Optymalną temperaturą dla chleba jest zakres
Codzienna kuchnia niecodziennaJeśli czasami czytacie mój blog, to pewnie wiecie, że ja chleba nie kupuję. Najczęściej robię chleb owsiany . Mojej rodzince smakuje najbardziej. Dziś proponuję Wam prosty chlebek pszenno - żytni. Jest naprawdę łatwy i szybki w przygotowaniu. Wystarczy zrobić zaczyn z mąki żytniej, odstawić na godzinę. W tym czasie możecie zająć się czymś innym. Po godzinie dodajecie resztę składników, wyrabiacie(...)drożdży 300 g. mąki żytniej razowej typ 2000 700 g. mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli Dodatkowo: Kilka łyżek mleka do wysmarowania chleba Wykonanie: Do miski wlać 2 szklanki wody, dodać drożdże, łyżeczkę cukru i mąkę żytnią. Wymieszać i przykryć, najlepiej talerzem lub pokrywką, ponieważ zaczyn mocno urośnie. Odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać mąkę
Agusiowe smakołykiSMALEC DOMOWY Moja Książka Kucharska przedstawia przepis na smalec domowy. Jest łatwy, choć niezbyt szybki w przygotowaniu, ale za to o wiele lepszy niż ten ze sklepu. Świetny nie tylko do chleba - idealny jako omasta do pierogów, ziemniaków, pyz, kartaczy itp. Polecam przepis na mój ulubiony domowy smalec. SKŁADNIKI: 1kg świeżej (ważne) słoniny 1kg wędzonego boczku(...)słoninę mielimy w maszynce - przekładamy wszystko do garnka z grubym dnem, dolewamy około 1 szklankę wody, podgrzewamy na małym ogniu (cały czas mieszamy) - tłuszcz nie powinien wytapiać się zbyt szybko. Krok 2. Kiedy skwarki nabiorą złotego koloru, dodajemy drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy - podgrzewamy około 1 minutę, zdejmujemy z ognia. Gotowy smalec przelewamy np. do słoiczków. Wystudzony
Moja Książka KucharskaZapiekanka z chleba tostowego z duszonymi porami, szynką, serem żółtym i ananasem. Składniki układamy warstwowo, zaczynając i kończąc na zgrillowanym chlebie tostowym, a przed włożeniem do piekarnika, całość zalewamy mieszanką śmietanowo-jajeczną. Zapiekanka może nie prezentuje się zbyt apetycznie, ale możecie mi wierzyć na słowo, że smakuje znakomicie! Jej wykonanie jest naprawdę proste i szybkie. To świetny pomysł
Kuchnia MagdaLeny