Ciecierzycę odkryłam całkiem niedawno ale tak bardzo mi posmakowała, że teraz często gości na moim stole. Najbardziej upodobałam sobie tradycyjny hummus choć zdarza mi się też
babka w formieŚwięta coraz bliżej. Za oknem już gdzieniegdzie spadł pierwszy śnieg. Zimne poranki i wieczoru zmuszają nas do ciepłych, treściwych posiłków. Idealna do tego będzie rozgrzewająca, aksamitnie
Ana Mari's worldmnie podczas sobotniego spotkania rodzinnego. Zaskoczyła mnie ilość pochlebnych opinii na jego temat i to jak szybko znikał. Wystarczą tylko 4 składniki i pyszna zakąska murowana. Oczywiście można przepis modyfikować i dodawać swoje składniki. Chlebuś z niespodzianką 1 sztuka chleba niekrojonego podłużnego (może być okrągły) 5-6 plasterków sera żółtego 1 pęczek szczypiorku nieduża ilość masła lub margaryny
Gotuję Testujęmąki z reżu, niecałe 30% mąki orkiszowej, a smaku i aromatu dopełnia czarnuszka. Mąka orkiszowa dodała trochę lekkości, ujęła kwasowości. Sam chleb jest bardzo łatwy do wykonania. Można powiedzieć, że jest z serii „zamieszaj, zaczekaj, upiecz". Bardzo szybko i ładnie wyrasta. W ciągu niecałych czterech godzin urósł prawie dwukrotnie, i to bez udziału drożdży piekarskich - wyłącznie na dojrzałym zakwasie(...)Składniki: 325 g zakwasu żytniego razowego200 g mąki żytniej chlebowej 150 g mąki orkiszowej chlebowej200 g letniej wody10 g nasion czarnuszki 1 łyżeczka soli8 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) Przygotowanie chleba: 12 godzin przed robieniem chleba odśwież zakwas i odstaw go w temperaturze pokojowej.W dużej misce wymieszaj przesiane mąki, sól i ew. zmielony słód. Wlej wodę, dodaj zakwas, wymieszaj kopyścią
Grahamka, weka i kajzerkaprosty przepis skradnie Wasze serca i podniebienie i zagości na stałe w letnim menu ? Dlaczego warto przygotować ten prosty bigos? Dlatego, że jest bardzo smaczny, do tego prosty i szybki w przygotowaniu. Sezon na młodą kapustę jest bardzo krótki, warto więc korzystać póki jest! Przepisy z wykorzystaniem młodej kapusty znajdziecie tutaj. Ten letni bigos z młodej kapusty różni się(...)pikantny, pyszny i aromatyczny. Mój bigos z młodej kapusty to będzie Wasz ulubiony przepis sezonowy! Niesamowicie prosty do wykonania, gotuje się go szybko, a syci na długo! Idealnie pasuje do młodych ziemniaków, ale my zjedliśmy z chlebem. Bigos z młodej kapusty ma delikatniejszą strukturę, wręcz rozpływa się w ustach , ale w smaku to istna petarda za sprawą paprykowej kiełbasy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSą pyszne, pożywne i aromatyczne, te kanapki są po prostu doskonałe. Amerykańskie dodatki w postaci kalifornijskiej marynowanej papryki i szynki pastrami z pieprzem nadają im jedynego
Moje Małe CzarowanieNazwa jest adekwatna do potrawy. Koszyczki z chleba tostowego są chrupiące a w środku mega pyszna sałatka. Ja tutaj użyłam mięsa z kurczaka, możecie użyć swojego
Moje Małe CzarowanieKanapki, mnóstwo wariantów i dużo możliwości. Układamy nasze ulubione produkty na pełnoziarnistym chlebie najlepiej i potem zajadamy ze smakiem. Dziś proponuję tuńczyka, szynkę i ogórki, połączenie
Moje Małe CzarowanieJakie pyszne śniadanie miałam kilka dni temu na talerzu. Idealne śniadanie było u mnie, jednak pudding może królować na talerzu jako deser czy obiad. Przypomniało mi
Moje Małe CzarowanieZima u nas w domu ma swoje prawa: najlepsze obiady to te, które można zjeść tylko widelcem, siedząc na kanapie pod kocem. Rozgrzewający i sycący comfort
Karo in the Kitchennią różnie). Jeśli chodzi o przyprawy, to nie podaję ilości, bo Leczo z cukinii z papryką i kiełbasą przygotujesz bardzo szybko, a w efekcie otrzymasz danie, które pasuje do różnych dodatków - można jeść z chlebem, ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą... Aby leczo na obiad zrobić jeszcze szybciej, składniki możesz pokroić dzień wcześniej wieczorem i przetrzymać w lodówce
Kolorowy Przepisownikkanapek lub dip do warzyw, smakuje wybornie i tak i tak. Pasty robię często i są to najróżniejsze kombinacje. Dziś było szybko, zdrowo i pysznie. Pasty do kanapek to idealny zamiennik masła, które uwielbiam ale chleb posmarowany taką pastą zachwyca kubki smakowe. Robicie takie pasty? Polecam do zrobienia. Pasta z awokado, czosnku i siemienia lnianego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprosty w przygotowaniu obiad. Gulasz z pieczarkami (z piersi kurczaka) idealnie smakuje w towarzystwie ziemniaków, klusek, makaronów, najróżniejszych surówek, a nawet samego chleba Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt pyszny U mnie taki gulasz znika bardzo szybko. Pamiętajcie tylko – próbujcie i jeszcze raz próbujcie. Przyprawy są najważniejsze i należy je dostosować do własnych upodobań. Smacznego Składniki
Słodkie okruszkiMłoda, delikatna i pyszna, a do tego szybka i banalnie prosta do przygotowania, młoda kapusta. Gotuje się naprawdę szybko. i zawiera mój ukochany świeży koperek. Do tego młode ziemniaki lub kromka świeżego chleba i nie potrzeba mi nic więcej. Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej ok. 200-250 ml wody
Życie zaczyna się w kuchniKraje skandynawskie szczycą się swoimi kanapkami, dla nas to może nic nadzwyczajnego, ponieważ wszyscy dobrze je znamy z codziennego życia, warto jednak przyjrzeć się dodatkom jakie
Codzienne Gotowaniezleciał. Niestety weekend mam pracujący i stąd kanapka na błyskawiczny piątek . Po prostu nic innego nie chce mi się gotować. Kanapka szybka i pyszna, bo przecież kanapki są dobre zawsze! Oczywiście polecam! Składniki : * kromki ulubionego chleba * masło * rukola * pomidor malinowy * 2 jajka ugotowane na twardo * kilka czarnych oliwek * sól, pieprz Przygotowanie : Kroki chleba smarujemy masłem, układamy rukolę, plaster
Magiczne Życie MartyBardzo szybki i bardzo prosty pasztet bez pieczenia. Takie fajne smarowidełko, świetne z pajdą świeżego chleba, z dodatkiem suszonych pomidorów, które nadaje mu charakterku :) Doskonała alternatywa dla tradycyjnego pasztetu pieczonego. Polecam gorąco! 300 g. fileta z kurczaka/indyka 300 g. wątróbki drobiowej kilka suszonych pomidorów sól pieprz 2 ząbki czosnku rozmaryn tymianek 1/4 kostki margaryny bezmlecznej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filet
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieAbsolutnie genialna pasta z pieczonych warzyw. Idealnie sprawdza się jako smarowidło do chleba lub wegetariański dip do imprezowych przekąsek, takich jak krakersy, nachosy czy surowe warzywa. Szybka i banalnie prosta w przygotowaniu, a efekt końcowy- zdecydowanie niewspółmierny do włożonego wysiłku. Musicie koniecznie spróbować! Polecam! Składniki: 1 bakłażan 2 czerwone papryki 1 główka czosnku w łupinach 3 szalotki odrobina
Smakowity Blog Kulinarnyśrodku, z tego też powodu zdarza mi się zakasać rękawy i zrobić jakieś pieczywo. Kiedyś pożyczyłam od mamy maszynę do pieczenia chleba, ale spoglądając na M. i siebie, uznałam, że to wagowe samobójstwo, więc bardzo szybką ją zwróciłam ;) CIABATTA Składniki: - 8 gram suchych drożdży (robiłam też ze świeżymi, ale suche lepiej się tu sprawdzają - 500 gram mąki pszennej
Życie zamknięte w smakumiski z wodą i w tej wodzie go obieram. Ziarenka z wody wyławiam, osączam i używam do czego mi tylko potrzeba. Metoda szybka i wygodna, i nic nie jest popryskane sokiem :) Na jedną kanapkę: 2 kromki chleba razowego prawdziwe masło do posmarowania kilka listków rukoli kilka kawałeczków wędzonego łososia sałatkowego 1-2 plastry cukinii odrobina oleju kilkanaście ziarenek granatu
Kuchenne zapiski Edytydoń chleb, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy około 40 minut. Zanim pokroimy (choć ciężko się powstrzymać...) naprawdę lepiej chleb wystudzić. Nie pokruszy się wtedy i nie pogniecie. No i trzeba uważać.. szybko znika
Kuchenna Kontrrewolucyaszybkie śniadanie przed wyjściem do pracy - grzanka śródziemnomorska! Przepis na 6 grzanek: - 6 kromek chleba - 3 jaja - przyprawy: oregano, bazylia, czosnek, zioła prowansalskie, pieprz, sól - masło Jajka lekko trzepiemy wraz z przyprawami, chlebek taplamy w masie jajecznej identycznie jak kotlety i wrzucamy na rozgrzane masełko w patelni. Włala
upichconazieleniny.Podajemy je solo lub z ulubioną surówką.Ja wzbogaciłam je lekkim , śmietanowym sosem.Robi się je błyskawicznie i są świetnym pomysłem na szybki obiad!Jak je zrobic?Zobaczcie! SKŁADNIKI:- feta – 150 g- twaróg – 150 g- czerstwy chleb – 100 g- jajko – 2 szt- mąka pszenna – 2 łyżki- szczypiorek – 1 pęczek- pietruszka – 1 pęczek- sól
Ostra na Słodko