sposób dostarczam organizmowi mnóstwo wartości. Wiem też, że żyjemy w zabieganych czasach i czasem ciężko się zmobilizować i przyrządzać czasochłonne dania. Dlatego chcę Wam pokazać, że można szybko w prosty sposób przygotować coś dobrego. Mam dla Was przepis na kanapki pełne chrupiących, surowych warzyw, które urozmaiciłam, soczystą, aromatyczną dzięki ziołom, grillowaną cukinią. Cukinia jest bogata w przeciwutleniacze, czyli korzystne(...)czasie papryki kroimy w paseczki, cebulę w piórka, ogórka w plasterki, a kapustę rwiemy na mniejsze kawałki. Zamarynowaną cukinię grillujemy na rozgrzanej patelni. Na połowie kromek chleba układamy kolejno paprykę, cebulę, ogórki, kapustę, a na wierzch grillowaną cukinię. Całość przykrywamy kromkami chleba i podajemy. Smacznego :) Zobaczcie, w jaki inny sposób możecie wykorzystać cukinię: na surowo do sałatek. duszoną/grillowan
Mienta blogziołowym pesto. Te ziołową pastę można zamiast ziół i czosnku dodać również do tej w/w zupy. W Toskanii do minestrone dodaje się gotowaną, białą fasolę i grzanki z pszennego chleba. Wtedy zupa staje się sycącym, jednodaniowym posiłkiem. W innych regionach Włoch makaron zastępuje się soczewicą albo ryżem. Jeżeli chodzi o warzywa, to włoskie gospodynie wkładają do garnka to, co właśnie(...)smażyłem 5 minut. Dodałem seler, marchew, smażyłem 5 minut. Dodałem ziemniaki, szpinak oraz pomidory, smażyłem razem z pozostałymi składnikami 5 minut. Warzywa zalałem 2 l wody i szybko zagotowałem. Dalej gotowałem zupę pod przykryciem na słabym ogniu około godziny. Zupę mocno zagotowałem, dodałem do niej makaron i bób, wymieszałem. Kiedy zupa ponownie się zagotowała, zredukowałem płomień i dalej powoli
R'n'G Kitchenpierogi właśnie. Zresztą pomysłów na wykorzystanie takich resztek mamy znacznie więcej. Grunt żeby nie marnować jedzenia. Wszystko co da się wykorzystać to wykorzystać należy (pamiętam jak kiedyś jakiś chleb, który mi nie wyszedł przerobiłem na bajaderki). Jak to gdzieś kiedyś usłyszałem: sky is the limit (a dla mega optymistów polecam: sky is no limit ) A my właśnie mieliśmy pomysł(...)pieprzem. Napełniamy nadzieniem pierogi i gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty po ich wypłynięciu. A te na zdjęciu są jeszcze dodatkowo po ugotowaniu przysmażone. Bo lubimy takie. Szybko, domowo i naprawdę smacznie. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail
Marder&Marder Manufacturejedna z naszych ulubionych. Jest ona niezwykle aromatyczna i mimo zawartości sporej ilości czosnku, nie jest ostra (moc czosnku słabnie wraz w trakcie obróbki termicznej). Robi się ją dość szybko i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Jednak zalecamy użycie prawdziwego bulionu/rosołu – w przypadku tej zupy ma to bardzo duży wpływ na końcowy smak. Do zupy proponujemy grzanki(...)małym ogniu przez 10-12 min. 4.GRZANKI (5 min): > przygotowujemy je 5 min przed końcem gotowania się ziemniaków z bulionem. Na suchej patelni podsmażamy na średnim ogniu kromki chleba. Następnie kroimy je w kostkę, wrzucamy do miski, obsypujemy łyżeczką oregano i podlewamy równomiernie kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy i zabieramy się za następny punkt. 5.MIKSOWANIE (1 min): jeżeli ziemniaki
Nerds Kitchenśliwkami. Wątróbki przed smażeniem warto wymoczyć przez kilka godzin w mleku, a walory smakowe tego pasztetu najlepiej wzbogaci białe wino. Przepis na ten pasztet jest banalnie prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Ten pasztet z drobiowych wątróbek przyrządza się go na jednej patelni z masłem, oraz brandy, alkohol nadaje głębszego posmaku tej potrawie. 250 g wątróbek drobiowych(...)wierzchu kładziemy suszoną żurawinę i i zawijamy roladki w folię, końce folii skręcamy tworząc jakby cukierek, pasztet przez kilka godzin schładzamy w lodówce. Można go zwyczajnie rozsmarować na chlebie, ale ja polecam podać go w bardziej elegancki i wykwintny sposób pokrojony w plastry. Pasztet z drobiowych wątróbek z żurawiną możemy podać z sosem z borówek i lampką białego wytrawnego wina
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzas czytania: 3 min Zapraszam na kruche ciasto z bezą i owocami. Oczywiście owocami sezonowymi, a wiosną nie brakuje nam truskawek i rabarbaru więc dziś kolejna
SprawdzonaKuchnia.plChlebek ten robię właściwie co tydzień. Wychodzi mi kilka małych bochenków, które przechowuję w lodówce. Zwykle zapas kończy się po około tygodniu. Chlebek ten najlepiej smakuje
Ze smakiem bez glutenunadzieję, że nie ostatni) zajrzeliście to właśnie się dowiedzieliście, że kruche ciasto jest u mnie w domu robione bardzo często. Jego zaletą jest to , że robi się go łatwo, szybko i jeśli zamiast masła użyjecie margaryny w dodatku tanio. Jest podstawą tart, pasztecików, ciasteczek i wielu innych pysznych wypieków. Z tego też powodu postanowiłam poświęcić cały post pisząc(...)mąki tortowej czyli typ 450 może być ciut zbyt kruche ( sprawdziłam ;) ) Jest to mąka o średniej zawartości glutenu. Te o większym typie świetnie nadają się na ciasta drożdżowe i chleby czyli wszędzie tam , gdzie ciasto lubi rosnąć. O cieście drożdżowym - moim osobistym ulubionym rodzaju ciasta ,będzie następny post o przepisach podstawowych. Teraz jeszcze przed przepisem ważna sprawa. Do ciasta kruchego
Kuchnia Pełna Emocjiszybko. Jest ona bogata w białko roślinne i bardzo sycąca. Smażony ryż z fasolą i ananasem Smażony ryż z fasolą i ananasem to świetny ciepły posiłek na szybko. Jeśli lubicie lekko orientalne smaki będzie to strzał w dziesiątkę. Przygotowując smażony ryż na imprezę wystarczy wcześniej ugotować i przestudzić ryż. Usmażenie go z dodatkami przed podaniem zajmie tylko kilka(...)pizzy, grzankach czy zajadać go ze świeżymi warzywami. Hummus Hummus także doskonale sprawdzi się podczas imprezy. Świetnie pasuje od do świeżych i pieczonych warzy, a także jako dodatek do chleba. Przygotowanie hummusu może wydawać się pracochłonne, ale wbrew pozorom jest to bardzo prosta potrawa. Jeśli robicie hummus na ostatnią chwilę to sięgnijcie po ciecierzycę z puszki, albo słoika. Szaszłyki
Dieta bez mlekaKasza gryczana z serem białym i cebulką – klasyka gatunku jeśli chodzi o tanie dania i kuchnie kryzysową a przy tym jest to niesamowicie smaczne danie
Dorota SmakujeO tym, jak zdrowe jest awokado, mówi i pisze się wiele. Nie każdy jednak je próbował. Warto „zieloną przygodę” zacząć od czegoś podstawowego. Mówisz
MarcinChefGuacamole to danie rodem z Meksyku. Danie, to może za dużo powiedziane bo zwykle używa się go jako przystawki do burrito, tacos itp . U mnie posłużyło
Mieszam w GarnkuSą ciasta, za które biorę się za bary za strachem... tak jest z tymi gdzie trzeba kręcić kremy, z sernikami na zimno, do niedawna z tortami
Dzieje kuchennej WiewióryCześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne i łatwe gołąbki bez zawijania, które są super pomysłem na obiad. Zrobicie je łatwo, szybko i przyjemnie. Można je odgrzać na drugi dzień, zamrozić. Przepis jest bardzo wydajny a gołąbki wychodzą przepyszne. Zapraszam Zapraszam Was też na film i mój kanał YouTube SKŁADNIKI GOŁĄBKI -750g mięsa mielonego z szynki(...)Sosem zalewamy gołąbki, garnek przykrywamy i dusimy całość na małym ogniu ok 25-30 minut. I gotowe. Gołąbki można podać z ziemniakami i surówką lub same np z chlebem. Są pyszne, wilgotne. Można je spokojnie odgrzać np na drugi dzień. Gorąco polecam i życzę smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułódzka to pyszna, tania i szybka do przygotowania zupa. Pamiętam, że gdy byłam dzieckiem, zalewajka pojawiała się na stole stosunkowo często. Myślę, że to dlatego iż jest właśnie szybka do przygotowania i mama mogła zrobić błyskawiczny obiad po powrocie z pracy. Zalewajka wywodzi się z kuchni łódzkiej, która charakteryzuje się tym, że opiera się na zwykłych, tanich(...)nieco mniej lub więcej (ja wlałam 500 ml). Zalewajka powinna być kwaśna i zawiesista, ale niezbyt gęsta. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zalewajkę można podawać z chlebem. Smacznego
Codzienne GotowaniePo świątecznym obżarstwie przyszła pora wytchnienia. Uwielbiam moment gdy zapasy z lodówki znikają podobnie jak ciasta z patery i łakocie z puszek. W tym roku udało
Dzieje kuchennej WiewióryKilogram pyszności za 7 zł. Zawsze smacznie i zawsze wychodzi. Skrzydełka z kurczaka, niby nic, a tak smakuje. Czego więcej chcieć? To taki mój sprawdzony pomysł na szybki i dobry obiad. Mój syn lubi skrzydełka. Tylko lubi, bo nie jada skóry i musi obierać wszystko :) Za to uwielbia polędwiczki z kurczaka, najchętniej kupiłby kilkanaście piersi z kurczaka i poodcinał(...)możecie przykryć folią aluminiową) i wstawiłam na około 45 minut. Pod koniec pieczenia zdjęłam pokrywę i zapiekałam je nie przykryte. Z czym podałam? Zjedliśmy je tak po prostu z chlebem jaki akurat był w domu, a był to orkiszowy chleb pełnoziarnisty . SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje