Pomysł na takie łódeczki widziałam w internecie już wiele razy i w końcu postanowiłam je zrobić To bardzo fajny pomysł na śniadanko – są
Kulinarny S.O.S.Pomysł na takie łódeczki widziałam w internecie już wiele razy i w końcu postanowiłam je zrobić To bardzo fajny pomysł na śniadanko – są
Kulinarne S.O.S.Ma być zdrowo i smacznie więc będzie pasta z awokado i kiełkami. Taka pasta to ciekawa odmiana dla codziennych kanapek z szybką czy żółtym serem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wpisem rozpoczynam cykl szybkich, najczęściej zdrowych i przepysznych „kompleksowych” propozycji na śniadanie, obiad lub kolację. Wczoraj, zaraz „po robocie” zaniosło mnie jeszcze na wieś. Potem zakupy, a potem jeszcze droga do domu. Przyznam, ze przyjechałam wykończona, a gdzie tam do odpoczynku… Przecież jeszcze trzeba ogarnąć całe (głodne) towarzystwo. I tak powstał pomysł na ten cykl. Przyznam od razu(...)Mały kubeczek jogurtu typu greckiego (ja używam Zott) 2 – 3 ząbki czosnku Mały pęczek koperku (na oko 2 – 3 łyżki posiekanego) Sól do smaku wg uznania GRZANKI: 3 kromki chleba bezglutenowego tostowego 1 łyżeczka pasty czosnkowej (czosnek zmiksowany z odrobiną octu i soli – swoją drogą pyszna sprawa) Ok. 1-2 łyżki masła Odrobina suszonego tymianku do oprószenia Natka pietruszki
Kate's Kitchendodatków w formie podstawowej, jak również można dodać ulubionego zielska takiego jak pietruszka, koperek itd., to samo z oliwią, można aromatyzować dowolnymi chwastami. Taka oliwa, to świetny sposób na szybki obiad, wystarczy ugotować makaron, obficie skropić go oliwą, na to rzucić kilka pomidorków i v’ila- obiad gotowy. oliwa bazyliowa: dobrej jakości oliwa (u mnie było(...)Oliwę przelej do butelki. To co zostanie po wyciśnięciu możesz użyć np. do makaronu, lub do zrobienia masła. Przechowuj w lodówce. Uwierzcie mi, że nie ma nic lepszego niż chleb własnej roboty na zakwasie moczony w tej oliwie i zagryzany pomidorkami zerwanymi prosto z krzaka. „masło” 100 g nerkowców 20 g (kopiasta łyżka) oleju kokosowego łyżeczka soli
greenscarf‘Bread and butter pudding’ na blogu już było. To zapieczone z jajkami i mlekiem słodkie drożdżowe pieczywo, z dowolnymi dodatkami. Strata to wytrawna wersja tego dania
Karo in the Kitchensię ma w domu mak, to szybko można zrobić masę makową , w sumie można użyć gotowej masy z puszki lub dać inne nadzienie i będą pyszne bułeczki..Robiłam zdjęcia krok po kroku, ale przez przypadek kilka skasowałam..ale i tak widać co i jak.. 0,5 kg mąki 20 g świeżych drożdży 10 dkg cukru(...)jajka, roztopione i ostudzone masło wymieszać. Dodać też resztę letniego mleka i zaczyn ,wyrobić ciasto. Po wyrobieniu odstawić je do wyrośnięcia aż podwoi objętość.[ja wyręczyłam się automatem do chleba].Z wyrośniętego ciasta odrywać małe kawałki ciasta.Każdy kawałek rozwałkować na kształt koła, na środku położyć masę makową i zawinąć tak jak np.pączka lub bułeczkę.Tak zawiniętą bułeczkę znów
Moje domowe kucharzeniepoleciał gdzieś pohasać, a ja robię co trzeba. Czyli dokarmiłem zakwas (po południu chleb z niego będę piekł), wyrobiłem ciasto na chleb pszenny na drożdżach i teraz sobie ten chleb wyrasta spokojnie (zaraz idę wyrabiać ciasto na kolejne dwa - na grilla jedziemy i trzeba się pokazać jakoś) i mam chwilę czasu na wpis na blogu. Jakiś czas temu zrobiliśmy sobie(...)kulinarnych. I często, właściwie codziennie niemal, przewijają się tam pytania w stylu: "Słuchajcie, macie jakiś pomysł na dzisiejszy obiad?" . Tak, mamy pomysł :) Będziemy więc zamieszczać tutaj takie proste i szybkie dania, pewnie nie jednej osobie się one przydadzą. My, do przygotowania tego obiadu, użyliśmy multicookera, którym zabawiamy się od jakiegoś czasu. Ale równie dobrze, można użyć tradycyjnych garnków i patelni
Marder&Marder ManufactureTo moje ulubione kanapki z Coffee Heaven! Postanowiłam odtworzyć je na urodziny Karolinki. Świetnie sprawdziły się jako przekąski - są nie tylko pyszne, ale też... bardzo wygodne
Kulinarne InspiracjeCzas czytania: 2 min Tarta ze śliwką i z gruszką . Często mamy problem, jakie ciasto upiec i słyszymy, ja chcę ze śliwką, a ja z gruszką
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Ciasto czekoladowo-kawowe to deser dla wszystkich, którzy uwielbiają smak kawy w towarzystwie pysznych czekoladowych aromatów. Lekki krem przygotowałam na bazie serka
SprawdzonaKuchnia.plJak podaje W ikipedia: Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku
Przepisy na domowy ser i chlebSUROWIEC -boczek bez skóry w miarę chudy 5 kg -podgardle najlepiej z przyrostem mięsnym 1,5 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do boczku 19 g/kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.To moja prywatna, Madziowa wariacja na temat gruszki w słoiku. Będę się nią zajadała całą zimę. Z wędlinami, z pasztetami, a nawet dodam ją do ciasta
Marder&Marder ManufactureZ ostatniej chwili... Zapachniało wiosną choć mamy dopiero styczeń. Słońce świeci, cieplutko, jeszcze tylko świergotu ptactwa brak do szczęścia. Miałam bardzo udany i miły dzień pełen
Dzieje kuchennej Wiewióryaromatizzato Trufle Olitalia mozzarella zielone oliwki opcjonalnie pomidory bazylia sól himalajska różowa lub morska czosnek lub jak u mnie, koncentrat czosnku Proeco Najpierw rozgrzej patelnię – grilla. Kromki chleba zgrilluj na pyszne i chrupiące grzanki. Międzyczasie soczyste i słodkie pomidory pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do miseczki, dodaj poszarpaną bazylię oraz czosnek. Mozzarellę pokrój w kosteczkę i dołóż(...)poszarpana bazylia ma tylko pobudzić Wasz apetyt...na więcej. Przed samym serwowaniem, nie zapomnijcie skropić każdej grzanki sosikiem, który się wytworzył z pomidorów, bazylii i oliwy. Bruschettę robi się szybko i szybko jest zjadana. Jest tak dobra, że nikt nie ma czasu się nad nią zastanawiać. A poza tym, pozostawiona sama sobie po prostu zmięknie i będzie już
Z Kuchni Do Kuchnioprószyć cukrem kardamonowym. Piec w temperaturze 220ºC przez około 8 minut lub do wyraźnego zezłocenia i lekkiego zbrązowienia ciasta (uwaga, ze względu na cukier w glazurze i cukrową posypkę szybko się przypalają, nie odchodzić od piekarnika i w razie konieczności obniżyć temperaturę). Wyjąć, przenieść na kratkę i wystudzić. Pyszne są ciepłe! Nadzienie kardamonowe: 100 g masła, w temperaturze pokojowej(...)mnie za duża porcja] 50 g cukru 1 łyżka zmielonego kardamonu [ dałam 1 łyżeczkę] Składniki wymieszać. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu
Moje domowe kucharzeniesię na ten przepis na stronie http://kobieceinspiracje.pl/ . Pizza na otrębowym spodzie – a czemu nie? „Pizza” nie smakuje dokładnie tak, jak pizza, bardziej jak zapiekanka z chleba otrębowego, nie mniej jest pyszna i zaspokoiła mój głód :D Ba, nawet mojemu chłopakowi smakowała! (a nie jest on wielkim fanem zdrowej żywności). Dodatki mogą być właściwie wedle uznania(...)zależności od wielkości plastrów tyle, żeby starczyło na całą pizzę (ok 8-9 plasterków) 1 kulka mozarelli light Cebula czerwona Opcjonalnie: rukola, pieczarki Przygotowanie: Przygotowanie jest łatwe i szybkie, więc już na samym początku można rozgrzać piekarnik do 180ºC. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajka, proszek do pieczenia i przyprawy, wymieszać. Dodać otręby i wymieszać ponownie. Oczywiście można mieszać wszystko
Jak gotować i nie zwariować