wiadomo nikt tak nie wydaje pieniędzy jak ludzie odurzeni zapachem grzańca, smażonej cebuli i oscypka krowiego w wersji „na owce”. Grzaniec to następne kuriozum i sposób na szybki zarobek. Wiecie jak się robi grzańca masowego? Nie? Ciocia wam opowie. I nie jest to opowieść z gatunku zasłyszanych, tylko z gatunku widzianych i przetestowanych na żywo. Kupujemy w hurcie „Beczułkę(...)wszyscy szczęśliwi. Mi to oczy łzawiły jak przechodziłam obok tych wielkich beczek lub jakiegoś amatora rozgrzewki. Że to ludziom pachnie a nie śmierdzi? Co kto lubi.Poszliśmy po chleb. Na stoisku z chlebem sprzedawano pajdy z masłem, smalcem, ogórkiem, kiełbasą i boczkiem. Pachniało fajnie. Nie widać było sosów fanexu jak u innych. Jest dobrze. Zdecydowaliśmy się na pajdę z masłem
ladykitchenSerek wiejski z pomidorami i natką pietruszki jest idealny na smaczne i zdrowe śniadanie lub kolację. Natka pietruszki zawiera dużo witaminy C, oczyszcza i wzmacnia nasz
Kuchcik gotujeDzisiaj mam dla Was szybki post o tym, jak upiec dynię. Dostałam od Was kilka pytań, jak ja piekę dynię, jak obieram itd. Pieczenie dyni jest bardzo proste, dynię należy przekroić na pół a potem na około 2 cm plastry.Dyni nie obieramy ze skórki, jest ona twarda i łatwo się skaleczyć. Plastry układamy na blaszce i posypujemy przyprawami. Dobrze(...)wielkości pieczemy 25 minut w temp. 220 stopni C. Miąższ po wystudzeniu ściągamy łyżką, skórkę wyrzucamy. Miąższ możecie wykorzystywać w wielu daniach, zupach, sos, nadzienie do pierogów, smarowideł do chleba, ciast i innych. Pomysły na wykorzystanie miąższu z dyni znajdziesz w zakładce DYNIA
SMYKWKUCHNImasło i zmiksuj do połączenia. Przygotuj duży okrągły półmisek. Rozciągnij metalową obręcz na 23 cm średnicy. Jeśli nie dysponujesz obręczą to zastosuj okrągłą formę z otwieranym brzegiem. Rozprowadź równomiernie chleb lekko dociskając. Wstaw do lodówki an 20 minut. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 20 minut. Do miski wlej śmietanę, dodaj serek, posiekany koper i szczypiorek. Odciśnij namoczoną żelatynę(...)zdjęciu. P.S. Tort kroi się łatwo ale równie dobrze można pokroić tort przed dekorowanie. kawałki awokado skrop cytryną. Jeśli przygotowujesz tort na drugi dzień poczekaj z awokado. Awokado szybko ciemnieje. Nawet skropione cytryną zrobi się szare do następnego dnia. The post Tort kanapkowy z awokado i jajek appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaSzybki w przygotowaniu pomysł na obiad z kurczakiem. Smaki idealnie się równoważą. Ostre papryki i słodycz fasolki i kukurydzy. 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Słodka czerwona papryka Liść lubczyku Sól Pieprz 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula 4 łyżki słodkiej kukurydzy 4 łyżki czerwonej fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody Olej(...)paprykę. Podlewamy wodą oraz dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i czerwoną fasolkę. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy słodką czerwoną papryką, liściem lubczyku, solą i pieprzem. Podajemy z chlebem lub ryżem
VioletoweKucharzenieDomowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem Wszyscy u mnie w domu uwielbiają pampuchy , nawet same , nieważne czy ciepłe , czy zimne . To bardzo proste danie , robi się je dość szybko , nie licząc okresu wyrastania ciasta . Pampuchy są doskonałe z każdym sosem i w każdej wersji , na słodko i na słono . Pampuchy do słodkich sosów warto wzbogacić nutką wanilii . Polecam , szczególnie(...)pierwszej kolejności zajmiemy się pampuchami , do miski wrzucamy wszystkie składniki na pampuchy i wyrabiamy na gładką masę , która sama odchodzi od rąk . Najefektywniej użyć do wyrobienia ciasta, automatu do chleba lub robota . Wyjmujemy ciasto , rozciągamy w wałek i dzielimy na około dziesięć porcji . Każdą z porcji formujemy w kulkę i odkładamy do wyrośnięcia , najlepiej na papier do pieczenia wtedy się
Ogrodnik w podróżyjako ,że u Dr.Oetker wygrałam jakiś czas temu Żelfixy...postanowiłamje wykorzystać. Dostałam również śliwki. Dżem wyszedł rewelacyjny, aż jestem w szoku jak szybko się go robi...i jak szybko potrafi zniknąć! Taki dżem to nic trudnego i przede wszystkim 100% owoców- bo robiony przez nas! To ma kolosalne znaczenie ! Składniki -1 kg śliwek -1 opakowanie żelfix(...)następnie wylej dżem do suchych i wysterylizowanych słoiczków. Zakręcaj natychmiast i odwracaj słoiki. Po 20 minutach możesz że już położyć normalnie. Dżem śliwkowy gotowy! Idealnie smakuje do świeżego chleba z masłem. Chleb jest domowej roboty, z ziarnami . Chleb własnoręcznie pieczony + własnoręcznie robiony dżem...to wspomnienie dzieciństwa a i pewność, że zjemy to , z czego przygotujemy ! Przepis na ten właśnie chleb
Z Kuchni Do Kuchnisię , aby drugie śniadanie było sycące i lekkie. Pracę mam biurową, więc nie muszę dostarczać organizmowi zbyt wiele kalorii, tylko tyle żeby “wytrzymać” do obiadu tj. do13.00-tej. Około 13.00 szybki obiad: makaron z dobrym sosem (click), np bolońskim, risotto. Jak mam ochotę na mięsko, to jadam je w towarzystwie warzyw. Staram się aby było lekko, ponieważ obfity obiad równa(...)dużo tu i tam)) bazą kolacji są wszelakie sery (click): od mozzarelli, przez brie, aż po twarde i kozie. A czasem lubię tak po prostu zjeść kromkę świeżego chleba skropioną moją ulubioną cytrynową oliwą z oliwek. Pycha! Na śniadanie proponuję domowe drożdżowe buchty, wyśmienite na początek dnia. (wpis archiwalny) SOBOTA, 21 KWIETNIA 2012 Buchty troszkę zmienione Jako pierwszy wpis
Mia Cucina SofietaDziś wpis o osobie, która nauczyła mnie właściwie wszystkiego, co związane z kuchnią i pozwoliła mi rozwijać moją pasję - Mama. <3 Moja mama nie jest
Cooking Monsterchcę uczcić jakąś specjalną okazję – a to nie zdarza się często. Ale kocham mąkę: makaron, pizzę, chleb. Im więcej piekę tym bardziej widzę i czuję pod dłońmi że pieczenie chleba i ciast chlebowych to czysta magia i alchemia – zmieniając proporcje składników, czas ich wyrabiania, składania, mieszania, fermentowania, temperaturę – za każdym razem, z tych samych składników, jesteśmy w stanie zrobić zupełnie(...)jako całkowicie naturalny polepszacz pieczywa. W piwie przyśpieszają proces scukrzania zacieru oraz poprawiają jego parametry odfermentowania. W piekarnictwie natomiast przyspieszają rozbijanie skrobi na cukry, które z kolei drożdże mogą szybko i efektywnie wykorzystać w procesie fermentacji ciasta. Miąższ staje się lżejszy, a skórka podczas pieczenia – ciemniejsza i bardziej chrupka. Słód można bez problemu kupić w wielu sklepach internetowych
Karo in the KitchenLibanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, znana również w kuchniach kaukaskich. Wytwarzana jest z nasion ciecierzycy pospolitej. Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita , ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca , ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek , tahini (pasta sezamowa ), oliwa i sok z cytryny(...)naleśnikami pieczywem, grissini. Idealne również jako dodatek do falafel czy mięsnych pulpecików. Alternatywne możemy dodać suszone pomidory + pietruszka Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, nie wymagające wielu przygotowań. Polecam
Lajtkraft food intoleranceMyślę, ba, jestem nawet pewna, że każdy pragnie posiadać sekretny, a przy tym najlepiej prosty i szybki przepis na pyszny domowy wypiek, aby móc wyczarować wyjątkowe śniadanie. Proszę bardzo, a oto i on. Zrobienie tych cudownych bułeczek to kwestia jedynie 10 minut plus 20 pieczenia, co sprawia, że często je piekę, myślę, że przynajmniej 2 razy w tygodniu(...)wystygnięciu zmiksuj za pomocą blendera za gładką masę, którą możesz zamrozić. W ten sposób zawsze pod ręką masz doskonałą bazę i zastępnik tłuszczu do wszystkich wypieków: ciast, babeczek, bułeczek, chlebów, itd. W przypadku tych bułek dynię możesz także zastąpić oliwą. Jeżeli chodzi o mąkę, zostawiam Ci wolny wybór, ja wybieram pełnoziarnistą mąkę orkiszową. Składniki na 12 bułeczek: 400 g pełnoziarnistej
Roślinna - blog wegańskiKolejny przepis na smarowidło do chleba. Dziś proponuję pastę z łososia. Ryby powinny być obecne w naszej diecie dwa razy w tygodniu, ponieważ zawierają kwasy omega-3, witaminy A, D, B oraz jod, selen, potas, fosfor i magnez. Ponad to są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Co to są te kwasy(...)pieprzu. Zaczynam ! Wszystkie składniki wrzucam do miski, mieszam i gotowe. Oczywiście jajko drobno kroję, a czosnek i natkę pietruszki siekam. Pasty bardzo szybko się robi i są przepyszne. Z nimi kanapka nigdy nie będzie nudna, ale kolorowa i zdrowa ! Dobrej nocy
Życie na widelcuBardzo zaintrygowały mnie te placuszki już przy pierwszym oglądaniu "Mamuszki". Uległam pokusie i zrobiłam je na obiadokolację. Zmniejszyłam jedynie ilość cebuli. Chrupiące, troszkę bułkowate ale jednak
Dzieje kuchennej Wiewióry