szybki chleb - 4135 przepisów (strona:181/276)

Smalec ziołowy 113

Smalec domowej roboty jest bardzo prosty do wykonania i bardzo smaczny. Zamknięty w słoiczku może długo postać w lodówce, a nasz przygotowany jesienią właśnie się skończył

niecodziennikpary
Masz opiekacz do kanapek? Koniecznie spróbuj naszych ulubionych tostów! 128

urządzenie, dzięki któremu w kilka minut możemy przyrządzić ciepły posiłek. Czy wartościowy? Możemy się postarać, żeby właśnie taki był – ponieważ to, co włożymy do środka, nie musi być pszennym chlebem z plasterkiem sera. W naszym błyskawicznym poradniku podpowiadamy, jakie tosty nie tylko zaspokoją nasz apetyt, ale także będą zawierały pożyteczne dla naszego zdrowia składniki. Opiekacz do kanapek czy toster(...)jest chleb. Tradycyjnie do w opiekaczu do kanapek najlepiej sprawdza się pszenny, biały chleb. Jest on odpowiednio miękki, by przybrał kształt od formy znajdującej się wewnątrz opiekacza. Pieczywo charakteryzuje się też delikatnym smakiem, dzięki czemu na pierwszy plan może wybijać się zawartość przygotowywanego przez nas sandwicha. Jeśli jednak zależy Ci na większej wartości odżywczej sandwicha, zamiast pszennego chleba, zastosuj pieczywo

Pasja Smaku
Kanapka z domowym masłem orzechowym i dżemem – Concrete Genie 113

ziemne solone – 350g sól – 1/2 łyżeczki DŻEM TRUSKAWKOWY świeże lub mrożone truskawki – 500g cukier – 2 łyżki sok z cytryny – 1 łyżka DO PODANIA kromki chleba tostowego PRZYGOTOWANIE 1. PRAŻENIE ORZESZKÓW (5 min) Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzuć orzeszki i praż je na średnim ogniu przez kilka min, co jakiś czas mieszając. Muszą być dość(...)się tłusta masa. Miksowanie kontynuujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Dla smaku odrobinę posól masło i zmiksuj raz jeszcze. 3. DŻEM TRUSKAWKOWY (20 min) Jeśli chcesz pokusić się o szybką wersję domowego dżemu – to wrzuć do garnka świeże lub mrożone truskawki oraz cukier. Podgrzej do wrzenia i rozdrobnij truskawki np. tłuczkiem do ziemniaków. Gotuj przez

Nerds Kitchen
Pita 190

  W tym dniu miejsce kobiety powinno być w kuchni. Powinna siedzieć tam z kieliszkiem szampana i patrzeć, jak jej mężczyzna gotuje. Co Wy na to

Obiad gotowy
15 pysznych przepisów na piknik 131

chlebki z botwinką, anchois i oliwkami ? Rybacy we włoskiej Apulii posilają się nimi na lunch, a Wy możecie zabrać na piknik lub wycieczkę. Ciekawą opcją jest też nadziewany  chleb elioti z cebulą, oliwkami i miętą . Frittata lub tortilla ... czyli po prostu omlety z przeróżnymi dodatkami. Dobrze wiece, że je uwielbiam, bo na blogu aż roi się od przepisów(...)kolorowymi paprykami), ponieważ nie jest tłusta, jak te smażone. Możecie ją pokroić w kwadraty lub trójkąty i zapakować do pudełka. Sałatki Z sałatkami jest taki problem, że pokrojone warzywa szybko podchodzą wodą, a jak zmieszamy je jeszcze z sosem, to po kilku godzinach przemienią się w nieapatyczne koszmarki. Lepiej więc nie mieszać ze sobą składników, tylko ułożyć je warstwowo

Chilli Czosnek i Oliwa
Tradycyjne Jadło , naturalnie przy stole 182

pozostawiło niesamowite wrażenie po sobie. Tort to inna bajka. A co podać oprócz torcika? Wiadomo sernik, faworki... Pyszności słodkości, ale wiem, że są tacy, którzy chcieliby trochę na wytrawnie. Szybka sałatka Z TEGO PRZEPISU , to kwestia kilku chwil i parę godzin w lodówce celem przegryzienia. A do sałatki? Deski. A na deskach  TRADYCYJNE JADŁO Pyszne, bez niespodzianek(...)suszonej. Mają bardzo ciekawy smak, który zauważyli goście "A skąd masz taką ciekawą kiełbaskę? Bo dobra ! " Moją deskę posypałam dodatkowo siekanymi migdałami i położyłam pomidorki koktajlowe z czarnym sezamem. Chleb pieczony był w domu, dzien wcześniej- według dwóch przepisów- podałam obydwa chleby - CHLEB ZIOŁOWY  oraz  CHLEB ORKISZOWY NA MAŚLANCE   Te chleby nieco różnią się od siebie

Z Kuchni Do Kuchni
Bułki na zakwasie żytnim 132

Zakwas ostatnio krzyczy, żeby wreszcie go zużyć, bo niedługo nie starczy mu miejsca w słoiku. Jest ciepło, więc rośnie szybko. Zresztą wszystkie drożdżowe i tym podobne wypieki przeżywają teraz etap najszybszego wzrostu. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)własne. Tylko, kiedy? BUŁKI NA ZAKWASIE ŻYTNIM Składniki: - 200 gramów zakwasu żytniego (jeżeli mamy słaby zakwas albo mało czasu możemy dodać odrobinę drożdży, które odpowiednio wzmocnią i przyspieszą wyrastanie chleba) - 450 gramów mąki pszennej - 150 gramów mąki żytniej z pełnego przemiału - 300 mililitrów ciepłej wody - 1 łyżka miodu - 1 płaska łyżka soli - 1 żółtko Przygotowanie: Składniki łączymy i zagniatamy

Życie zamknięte w smaku
Księga skarg, wniosków i zażaleń. I chutney, z czerwonych porzeczek. 138

kartki zarejestrowanej w tym sklepie, proszę o sprzedanie mi 30 dkg kiełbasy krakowskiej, ponieważ bardzo mi zależy. Kierowniczka: Odmawiam, ze względu na zerowe stany wędlin.  Kupuję tu mleko, chleb i jajka. Dziś musiałam po jedno jajko stanąć w drugiej kolejce - czy to nie zakrawa na nękanie klienta? Kierowniczka: Nie zakrawa. Zgodnie z nakazem Sanepidu jajka muszą być sprzedawane osobno(...)zdecydowana większość tych skarg brzmi jak dowcip z innej epoki. Czytam je sobie, śmieję się w głos i natrafiam na taki wpis: W sklepie jest bardzo przyjemna i szybka obsługa, aż przyjemnie postać chwilę w kolejce. (tu podpis) Dopisek: My, klientela stojąca obecnie w kolejce, dołączamy się do pochwał. (...)" I wiecie co? Tak sobie myślę, że te kilka

KUCHARNIA
Kiełbasa ,,warkocz'' 195

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -4,700 kg ścinki ze schabu i ,,warkocze'' -- szarpak -300 g słonina -- 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 17-19 g/kg -sól

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wiosenna pasta z groszku 134

Groszek był przeze mnie przez bardzo długi czas niedoceniany. Jego potencjał dostrzegł mój chłopak, który ostatnio bardzo polubił groszek i może go wyjadać prosto z puszki

wegujemy
Wielkanocne last minute: 10 najszybszych przepisów na Wielkanoc 137

zaczniemy za późno i nie będzie innej opcji niż last minute a może świadomie wybierzemy slow święta. Większość tych przepisów wygląda tak efektownie, że nikt nie domyśli się jak szybko udało się je zrobić. Wielkanoc zwyczaje Sadzenie kiełków jest proste. Daje dużo radości i nie zajmuje dużo czasu a kiedy rzeżucha wyrośnie możemy nią udekorować stół, albo przerobić(...)Robi się ją dosłownie chwilkę a natychmiast przenosi nas w świat dzieciństwa i świętowania. Najzdrowsza jest z sardynkami i z domowym pieczywem. W tym roku będę mieć na stole chleb bio na naturalnym zakwasie z piekarni Putka. Bochenki są małe i cieżkie, więc można będzie spróbować past kanapkowych z chlebem pszenno – żytnim bio, razowym z jagodami goji lub z chlebem

Ugotowane pozamiatane
Wegański ser o smaku pomidorowym z kolendrą 52

zastosowanie resztek z produkcji mleka migdałowego widziałam u kogoś na blogu (przepraszam nie pamiętam u kogo). Po kilku dniach w moje ręce wpadło opakowanie migdałów i decyzja była szybka – robimy mleko migdałowe i serek. To była dobra decyzja – pomidory, czosnek i kolendra świetnie się razem komponują! Do przygotowania wegańskiego serka potrzebujemy: – 200g płatków migdałów (zamoczonych przez(...)można jeszcze dodatkowo odcisnąć). Powstały płyn to mleko migdałowe. Pozostałą na sitku masę przenosimy do nowego pojemnika – dodajemy przyprawy, koncentrat i posiekaną kolendrę. Wszystko mieszamy i podajemy do chleba

Szybko Tanio Smacznie
przepis na domowy chleb orkiszowy na zakwasie 151

się do wyrastania. Najlepiej zrobić to w temperaturze około 30 stopni. Czekać należy do momentu, gdy chleb podwoi swoją objętość. Chleb piecze się od 2 do 4 godzin. Upieczony chleb można przechowywać w suchym miejscu nawet do tygodnia, a nawet po takim czasie nie powinien on stracić na jakości. Smak w tym czasie może się nieco zmieniać, ale nadal będzie(...)bardzo istotne dla prawidłowej regeneracji organizmu.  Mąka orkiszowa  jest chętnie wykorzystywana przez sportowców, a to przez to, że posiada relatywnie wysoką ilość białka. Jest ono niezbędne do szybkiej regeneracji organizmu, a także może być wykorzystywana jako zamiennik zwykłej mąki, ze względu na niższą zawartość węglowodanów. Jednocześnie należy pamiętać, że  ziarno orkiszu  jest odmianą pszenicy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Złota jesień w kuchni 144

jest zjedzona. Pewnie każdy z Was ma swoją ulubioną zupę. Uwielbiam zupy kremy z różnych warzyw ale i te, które trzeba trochę pogryź. Pyszna domowa zupa z pajdą domowego chleba na zakwasie to tani obiad w tygodniu. Typową jesienną zupą dla mnie jest zupa grzybowa z brokułami. Czy brokuły i grzyb y w jednym garnku to dziwne połączenie? Wcale(...)czarna fasola. Jest to pożywna i bogata w białko zupa. Kolejną zupą bogatą w białko jest niewątpliwie zupa z soczewicy . W przeciwieństwie do minestrone zupa z soczewicy to szybka zupa. Soczewica nie wymaga moczenia. Osobiście bardzo lubię gotować z soczewicą. Lubię ją nawet lekko przegotować aby naturalnie zagęścić zupę bez dodatku mąki. Warto więc wybrać różne rodzaje soczewicy

codojedzenia
Malinowa zupa krem 175

Bardzo lubię takie szybkie, proste zupy krem. Nie wymagają dużo czasu, a są pyszne i pożywne . Składniki: -100 g marchwi (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src(...)selera -1 duża cebula -pół czerwonej papryki -3 ząbki czosnku lub łodyga młodego zielonego -3 pomidory malinowe -2 łyżki kuskus - 2 łyżki oleju  -sól, pieprz -4 kromki tostowego chleba lub czerstwa bułka  Kaszę kuskus zalać w misce wrzątkiem tak, aby tylko woda ją przykryła.Odstawić do napęcznienia pod przykryciem. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki

Kulinarne przemyslenia
Wegański ser o smaku pomidorowym z kolendrą 99

zastosowanie resztek z produkcji mleka migdałowego widziałam u kogoś na blogu (przepraszam nie pamiętam u kogo). Po kilku dniach w moje ręce wpadło opakowanie migdałów i decyzja była szybka – robimy mleko migdałowe i serek. To była dobra decyzja – pomidory, czosnek i kolendra świetnie się razem komponują! Do przygotowania wegańskiego serka potrzebujemy: – 200g płatków migdałów (zamoczonych przez(...)można jeszcze dodatkowo odcisnąć). Powstały płyn to mleko migdałowe. Pozostałą na sitku masę przenosimy do nowego pojemnika – dodajemy przyprawy, koncentrat i posiekaną kolendrę. Wszystko mieszamy i podajemy do chleba

Szybko Tanio Smacznie
Kotleciki ziemniaczane z jarmużem i łososiem z puszki 182

naszej krwi po zjedzeniu czegokolwiek. Pewne potrawy/produkty podnoszą ją bardzo mocno, a inne dużo mniej. I wiadomo, że gdy po posiłku poziom cukru we krwi jest wysoko, to bardzo szybko odczuwamy znów "głód" lub chęć na ponowne jedzenie a sam proces trawienny jest dużo bardziej spowolniony, co często nazywa się, że coś jest "ciężkie". Z jednej strony uczucie pełnego(...)poziom glukozy we krwi, a ta sama potrawa węglowodanowa zjedzono na zimno, podnosi ten poziom dużo mniej. Pamiętam jak w dzieciństwie moja mama często powtarzała mi, "nie jedz ciepłego chleba"! I dlatego właśnie nie powinno się jeść ciepłego chleba lub ciasta. Podany przepis jest wiec na kotleciki, które można podać jako przekąskę na zimno. Oczywiście na ciepło może trafić

Sztuka gotowania w/g Samiry
Babeczki z budyniem waniliowym 165

ciastem oraz ciasto chowamy do lodówki na czas przygotowania budyniu. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy rozkrojoną laskę wanilii i masło. Doprowadzamy mleko do wrzenia i wsypujemy przesianą mąkę, szybko mieszając rózgą, aby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru. Wszystko dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści(...)upieczeniu babeczki studzimy, a następnie wyjmujemy z foremek i odwracamy do góry nogami. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Piekliśmy wspólnie z blogami : Smaczna pyza Ala piecze i gotuje Chleby info Moja kuchnia Czarna oliwka Moje wypieki i nie tylko Mia cucina Eksplozja smaku Ulubione przepisy

Kulinarne przygody Gatity
Falafel 93

Czas czytania: 3 min Próbowaliście już maleńkich wegetariańskich kotlecików przygotowanych z ciecierzycy zwanych falafel ? Jeśli jeszcze nie to nie zwlekajcie! Falafelki pochodzą z kuchni arabskiej, a

SprawdzonaKuchnia.pl
Śniadaniowa zapiekanka w chlebie. / Breakfast bread casserole. 152

Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was pyszny, ciekawy, łatwy i szybki przepis! Jeśli chcielibyście urozmaicić śniadanie, lub po prostu zaskoczyć gości na grillu, czy imprezie - spróbujcie koniecznie! ⃟⃟⃟ Hi Guys! Today I have an amazing, delicious, quick & easy recipe for You! Would You like to create extraordinary breakfast? Or shock Your party/barbecue guests? You definitely have(...)pesto - 1/2 pomidora / 1/2 tomatoe - kilka plasterków prosciutto / a few slices of prosciutto - sól / salt - pieprz / black pepper - oregano  - grana padano - mozzarella szczypiorek / chives Sposób przygotowania: Ścinamy górę chleba i wydrążamy środek.  W misce umieszczamy 4 jajka, boczek, pesto, drobno pokrojonego pomidora, kawałki prosciutto, starty grana padano i rozdrobnione kawałki chleba, które wyjęliśmy ze środka (nie wszystko). Doprawiamy

DominikaDolci
Krewetki z papryką, czosnkiem i winem 188

  Lubicie krewetki? My uwielbiamy, ale znudziło nam się tak tradycyjnie przygotowane z czosnkiem. Czasami potrzeba czegoś nowego. Jak byliśmy w Polsce na urlopie u rodziny

Szybko Tanio Smacznie
Wegański serek o smaku pomidorowym z kolendrą 137

zastosowanie resztek z produkcji mleka migdałowego widziałam u kogoś na blogu (przepraszam nie pamiętam u kogo). Po kilku dniach w moje ręce wpadło opakowanie migdałów i decyzja była szybka - robimy mleko migdałowe i serek. To była dobra decyzja - pomidory, czosnek i kolendra swietnie sie razem komponują! Do przygotowania wegańskiego serka potrzebujemy: - 200g płatków migdałów (zamoczonych przez noc w wodzie(...)można jeszcze dodatkowo odcisnąć). Powstały płyn to mleko migdałowe.  Pozostałą na sitku masę przenosimy do nowego pojemnika - dodajemy przyprawy, koncentrat i posiekaną kolendrę. Całość mieszamy i podajemy do chleba

Szybko Tanio Smacznie
Krampety 223

Krampety Krampety, czyli pulchne placuszki z ciasta drożdżowego i sody, to danie kuchni angielskiej. Podaje się je na śniadanie lub podwieczorek, najczęściej z masłem lub dżemem

Moje Qulinaria