Macie ochotę na spaghetti z kurczakiem i pieczoną papryką? Sos przypomina bolognese ale zamiast mielonej wołowiny użyłam mielonego z kurczaka . Obok pomidorów dodałam pieczoną papryczkę. Sos
codojedzeniaLubię eksperymentować z sosami do makaronów. Można zmienić jedynie jeden składnik, a danie zyskuje zupełnie inny smak. Dzisiaj zmierzyłam się z kremowym sosem na bazie jogurtu
JaglusiaDelikatne i efektowne małe tartaletki z waniliowym kremem. Pysznie komponują się z owocami. Ja, z uwago na porę roku, użyłam mrożonych. Możecie dodać dowolne dodatki. Idealne
Ania i Marcin gotująZdrowe jedzienie nie musi być bez smaku. Co więcej, potrawy robione na parze nie muszą w niczym ustępować tym tradycyjnym. Warto dbając o podbniebienie zadbać również
MarcinChefJesienna podstawa owocowej diety? To proste – jabłka! Miękkie lub twarde, soczyste, te bardziej i mniej kruche. Słodkie albo te lekko cierpkie. Idealne na przetwory, do ciasta
Karo in the KitchenOstatnio bardzo mi posmakował kurczak z rożna - kupujemy go sobie z Ryśkiem wieczorem i zajadamy się do upadłego. Czasami jak nie dajemy rady zjeść całego na
sierotka maRysia w kuchniWreszcie nadeszła pora na pyszne, młode i jędrne szparagi. Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi(...)wody. Zmiękną i tak pod wpływem pary. Dzisiejsze danie robi się błyskawicznie a smakuje obłędnie. Wystarczą szparagi, makaron trochę ulubionych świeżych ziół i parmezan. Polecam na lekki obiad lub kolację. Składniki: (na 3-4 porcje) około 20 szt. zielonych szparagów 200-300 g makaronu np.maccheroni, pappardelle lub innego ulubionego 2-3 ząbki czosnku świeże zioła (bazylia, tymianek,oregano, estragon, natka
potrawyregionalnePoprzedni mój przepis na camembert z gruszką wielu z Was robiło, choć nie wszyscy za tym serem przepadali, to wszystkim smakowało, przynajmniej tym co do mnie
Parowar FacetaOstatni dostałam przepyszne wegetariańskie produkty z Firmy Primavika http://www.primavika.pl/ Jednym z nich był Pasztet pomidorowy z cieciorką postanowiłam go jakoś wykorzystać . Miałam
Sama słodycz i szczypta chiliteż potrzeby wcześniejszego obgotowywania szparagów, dodajemy surowe, a po upieczeniu są delikatnie i chrupiące. Wytrawna i wykwintna tarta ze szparagami to doskonała opcja na spotkanie z przyjaciółmi lub kolację we dwoje. Spieszcie się, bo sezon szparagowy powoli zbliża się ku końcowi! Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej 1050 125 g zimnego masła 2 łyżki startego parmezanu 3 łyżki zimnej(...)jogurtu greckiego 50 g gęstej śmietany 24% 3 jajka L pęczek zielonych szparagów starty parmezan sól, pieprz gałka muszkatałowa czosnek niedźwiedzi/tymianek Wykonanie: składniki na kruche ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, spłaszczyć i włożyć do lodówki przynajmniej na 30 minut szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, osuszyć jajka zmiksować z jogurtem, śmietaną, przyprawami i startym parmezanem. Dodać posiekane zioła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Polecam te pyszne danie na obiad, ale równie dobrze będzie smakować na kolację. Inspiracją do zrobienia takiej potrawy była wizyta na blogu Adrianny i to tam znalazłem taki przepis schab-po-cygansku-prosty-i-pyszny -- Potrzebujemy schab, marchew, cebulę, majonez, ser, przyprawy. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Miękki żółty ser ucieramy na grubych oczkach. Schab kroimy(...)plastry... ...rozkładamy i przyprawiamy, potem lekko rozbijamy... ...i wykładamy na wcześniej wyłożonej marchwi z plastrami cebuli. Jak nie mamy majonezu to szybko robimy domowy,,, majonez-domowy-w-10-s Smarujemy majonezem i posypujemy serem, przyprawami. -- Przykryte zapiekamy 50-60 min w 200 st. C Uwaga Ja dałem folię na za niską blachę i cały ser się przykleił !!! Położyłem
chleba naszegoiberyjską, kalmarami po andaluzyjsku w sosie czosnkowym, krewetkami smażonymi w delikatnej panierce polanymi sosem pilpil, kiełbaskami chorizo duszonymi w czerwonym winnym sosie, tortillą hiszpańską oraz z marynowanymi oliwkami. Ukoronowaniem kolacji był deser. Jedliśmy doskonały, delikatny i kremowy domowy sernik na zimno, polany sosem malinowym, a także jeden z bardziej typowych deserów hiszpańskich, crema catalana. Jest to coś w rodzaju naszego(...)mąki kukurydzianej, dodatkowo przykryty chrupiącą kołderką karmelową. Reasumując, La Ibérica nadal trzyma dobry poziom ! Wszystkie dania były bardzo smaczne, przygotowane z dobrej jakości składników. Sympatyczny kelner obsługiwał nas szybko i sprawnie. Zza baru czuwał nad wszystkim sam właściciel. I mimo, ze dojazd do La Ibérica jest nieco utrudniony i znajduje się na obrzeżach Warszawy, zdecydowanie warto
Kulinarne przygody GatityHej!, dziś coś na miarę wegetariańskiego Top Chef :] Podpieczona cukinia z serem DZIUGAS i listkiem bazylii z puree z batata z nerkowcem. Do tego kontrastowa
Kuchnia PROzdrowotnajest pod patronatem GROUPON – czyli strony , gdzie każdego dnia możecie znalesć setki przeróżnych ofert w zawrotnych cenach , których nikt nie jest w stanie przebić. Możecie za ułamek ceny zjeść kolację w najlepszej restauracji …. wybielić zęby … pojechać w podróż marzeń czy też kupić wymarzone rzeczy. Tydzień restauracji ma na celu rozszerzyć kulturę jadania poza domem ( oczywiście nie cały czas(...)dużych , mięciutkich sofach z jasnej skóry , a w głośnikach leciała delikatna , włoska muzyka … Już wcześniej zdecydowałyśmy się co tym razem będziemy zajadać, więc wybór poszedł nam sprawnie i szybko! Całe menu znajduje się tutaj : http://cosanostra.krakow.pl/pl/menu – ceny absolutnie nie odstraszają , wręcz przeciwnie , są typowe dla włoskich restauracji. Warto spojrzeć! ______________________________________________________________________________________________________ Zdecydowaliśmy się na : PRZYSTAWKA: JA : rozgrzewający krem
Ostra na SłodkoAromatyczna zupa z boczniaków Zupa z boczniaków , to pyszna i łatwa propozycja na smaczny obiad. Jedyna zupa , którą moi chłopcy naprawdę uwielbiają . Jest nie tylko zdrowa
Ogrodnik w podróżyprawdę warto ją spróbować. Wszystkie składniki dobrze się ze sobą komponują a samo jej przygotowanie nie należy do zbyt skomplikowanych. Z sezonową botwinką, która smakowałam tutaj wspaniale. Polecam na kolację, bo na obiad może być za mało :D haha :D Forma do tarty o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto kruche: 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru(...)Nadzienie: 1 pęczek botwinki 1 filet z kurczaka 1 ząbek czosnku 2 jajka 100 ml śmietany kremówki 70 g sera lazur sól, pieprz świeży tymianek Ciasto: Z podanych składników szybko zagnieść kruche i zwarte ciasto. Następnie wyłożyć nim formę do tarty, którą umieścić w lodówce na czas przygotowania nadzienia. Nadzienie: Botwinkę (u mnie 3 małe buraczki i liście wraz
My simple kitchenUwielbiam truskawki! I kiedy sezon truskawkowy w pełni, staram się wykorzystać go w trzystu procentach :D Truskawki są więc u mnie bohaterem nie tylko w koktajlach
HealthyCreationsGofry z truskawkami to efekt tego , że sezon truskawkowy się na dobre zaczął. Chyba w każdym domu królują teraz słodkie, czerwone piękności. U mnie dzisiaj gofry
Pieguskowa KuchniaBardzo często po świętach zostają nam resztki jedzenia. Szkoda wyrzucić, a są to często tak niewielkie ilości, że samodzielnie dania nie stworzą. Wiem, że najprościej jest
Codzienna kuchnia niecodziennaPewnie zauważyliście, że ostatnio szaleję z soczewicą. Dziś znowu potrawa z jej dodatkiem. Jest to pasta z łososia wędzonego ( miałam takie wędzone kawałki od strony ogona
Ewa w kuchnizachowują wszystkie witaminy i minerały zawarte w owocach i warzywach. Wszystko to przemawia za tym aby włączyć je do codziennego jadłospisu. Koktajle te mają jeszcze jeden walor, są bardzo szybkie do przygotowania! Ostatnio w sklepie Biedronka znalazłam na półce ich nowość kefir Veggie ogórkowo-czosnkowy, już miałam butelkę wrzucić do koszyka, ale przeczytałam skład na opakowaniu: śladowe ilości ogórka(...)skrobia kukurydziana i aromat ogórkowo-czosnkowy, no i dupa, towar powędrował na półkę. Ochota na kefir smakowy mi nie przeszła, więc gdy byłam już w domu zrobiłam sobie na kolację swój władny kefir Veggie z prawdziwym ogórkiem i czosnkiem, a nie o smaku tychże! Jak przygotować kefir Veggie ogórkowo-czosnkowy? Wystarczy mieć 300 ml zimnego kefiru (u mnie domowej roboty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNuggets'y już były na blogu, ale postanowiłam nieco odświeżyć przepis. Myślę, że na nadchodzący karnawał będą jak znalazł. Nie wymagają wyjątkowych umiejętności kulinarnych ani nie
Codzienna kuchnia niecodziennazrobić z pozostałymi z ciasta gotowanymi białkami- ja gotuję od razu więcej jajek i robię wtedy pastę jajeczną, do której dodaję te białka. Przy okazji ciastek mam jeszcze kolację z głowy. Składniki: na ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła 2 żółtka gotowane 2 żółtka surowe szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na kokosanki: 2 białka(...)Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Cukier puder jeżeli ma grudki również przesiać. Dodać sól, żółtka surowe, masło i żółtka gotowane przetarte przez sitko. Wszystko razem zagnieść szybko aż ciasto będzie gładkie. Wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 3 mm. Okrągłą foremką ( ja wycinałam foremką do babeczek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś zatęskniłam za drożdżowym wypiekiem. Po rozpuście Świątecznej, szynkach, kiełbaskach, makowcach i sern ikach, miałam ochotę na jeszcze ciepłe, pachnące, mięciutkie bułeczki. Postanowiłam
Rozpustne gotowaniePrzedstawiam Wam, mój sposób na brukselkę ;) znów zdecydowałam się na wersję pieczoną, z wierzchu zrobiła się skorupka, natomiast pod spodem wytworzył się gesty sos
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPodczas świątecznych wypieków zresztowały mi się białka i bakalie więc na ostatnią chwilę postanowiłam je wykorzystać. Tuż przed wigilijną kolacją upiekłam jeszcze keksa. Przepis zaczerpnęłam z bloga Ala piecze i gotuje. Gdy przepis pojawił się na blogu od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować i planowałam go upiec po świętach ale wyszło inaczej. Keksik wyszedł przepyszny, bakalie wogóle(...)opadły (jak nigdy). Jedynie na wierzchu lekko pękł podczas pieczenia, ale to pęknięcie według mnie dodało mu uroku i nawet już go niczym nie dekorowałam. Keks powstał na szybko, na ostatnią chwilę a najszybciej zniknął ze świątecznego talerza:)składniki:4 białka (z jajek średniej wielkości)szczypta soli0,5 szklanki cukru1,5 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku
Monia miesza i gotuje