Gofry z truskawkami to efekt tego , że sezon truskawkowy się na dobre zaczął. Chyba w każdym domu królują teraz słodkie, czerwone piękności. U mnie dzisiaj gofry
Pieguskowa KuchniaBardzo często po świętach zostają nam resztki jedzenia. Szkoda wyrzucić, a są to często tak niewielkie ilości, że samodzielnie dania nie stworzą. Wiem, że najprościej jest
Codzienna kuchnia niecodziennaPewnie zauważyliście, że ostatnio szaleję z soczewicą. Dziś znowu potrawa z jej dodatkiem. Jest to pasta z łososia wędzonego ( miałam takie wędzone kawałki od strony ogona
Ewa w kuchnizachowują wszystkie witaminy i minerały zawarte w owocach i warzywach. Wszystko to przemawia za tym aby włączyć je do codziennego jadłospisu. Koktajle te mają jeszcze jeden walor, są bardzo szybkie do przygotowania! Ostatnio w sklepie Biedronka znalazłam na półce ich nowość kefir Veggie ogórkowo-czosnkowy, już miałam butelkę wrzucić do koszyka, ale przeczytałam skład na opakowaniu: śladowe ilości ogórka(...)skrobia kukurydziana i aromat ogórkowo-czosnkowy, no i dupa, towar powędrował na półkę. Ochota na kefir smakowy mi nie przeszła, więc gdy byłam już w domu zrobiłam sobie na kolację swój władny kefir Veggie z prawdziwym ogórkiem i czosnkiem, a nie o smaku tychże! Jak przygotować kefir Veggie ogórkowo-czosnkowy? Wystarczy mieć 300 ml zimnego kefiru (u mnie domowej roboty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNuggets'y już były na blogu, ale postanowiłam nieco odświeżyć przepis. Myślę, że na nadchodzący karnawał będą jak znalazł. Nie wymagają wyjątkowych umiejętności kulinarnych ani nie
Codzienna kuchnia niecodziennazrobić z pozostałymi z ciasta gotowanymi białkami- ja gotuję od razu więcej jajek i robię wtedy pastę jajeczną, do której dodaję te białka. Przy okazji ciastek mam jeszcze kolację z głowy. Składniki: na ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła 2 żółtka gotowane 2 żółtka surowe szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na kokosanki: 2 białka(...)Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Cukier puder jeżeli ma grudki również przesiać. Dodać sól, żółtka surowe, masło i żółtka gotowane przetarte przez sitko. Wszystko razem zagnieść szybko aż ciasto będzie gładkie. Wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 3 mm. Okrągłą foremką ( ja wycinałam foremką do babeczek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś zatęskniłam za drożdżowym wypiekiem. Po rozpuście Świątecznej, szynkach, kiełbaskach, makowcach i sern ikach, miałam ochotę na jeszcze ciepłe, pachnące, mięciutkie bułeczki. Postanowiłam
Rozpustne gotowaniePrzedstawiam Wam, mój sposób na brukselkę ;) znów zdecydowałam się na wersję pieczoną, z wierzchu zrobiła się skorupka, natomiast pod spodem wytworzył się gesty sos
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPodczas świątecznych wypieków zresztowały mi się białka i bakalie więc na ostatnią chwilę postanowiłam je wykorzystać. Tuż przed wigilijną kolacją upiekłam jeszcze keksa. Przepis zaczerpnęłam z bloga Ala piecze i gotuje. Gdy przepis pojawił się na blogu od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować i planowałam go upiec po świętach ale wyszło inaczej. Keksik wyszedł przepyszny, bakalie wogóle(...)opadły (jak nigdy). Jedynie na wierzchu lekko pękł podczas pieczenia, ale to pęknięcie według mnie dodało mu uroku i nawet już go niczym nie dekorowałam. Keks powstał na szybko, na ostatnią chwilę a najszybciej zniknął ze świątecznego talerza:)składniki:4 białka (z jajek średniej wielkości)szczypta soli0,5 szklanki cukru1,5 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku
Monia miesza i gotujeSkładniki: 3 - 4 pomidory 1 cebula czerwona , ale może być biała i u mnie taka była 1/3 puszki kukurydzy konserwowej, ale lepsza np. mrożona - ugotować 2
Proste Potrawytakie z malinową konfiturą. Kolejny symbol Brukseli, pluszowe misie :) Niemal na każdym kroku na mieście spotkacie sandwicherie, czyli sklepy z kanapkami i nie tylko. Świetny sposób na szybki i zdrowy posiłek w drodze do pracy! Kioski w Brugii mają także coś dla blogera kulinarnego, całkiem bogata oferta. Całoroczny sklep w Brugii z ofertą świąteczną, jest klimat! Maki(...)Przemiła właścicielka, wstąpcie koniecznie, zanim zdecydujecie się na zakup degustacja gratis! Produkty mogą być pięknie spakowane jako prezent, w urocze drewniane skrzyneczki np. po winie. Uroczysta kolacja w restauracji Colmar. Cudowna kuchnia śródziemnomorska i nie tylko! Wspaniała obsługa, która z łatwością wymówi słowo "żeberka" :) Domowej roboty pesto, tapenady, sałatki z kaszy bulgur z rodzynkami, marchewką... konfitura
Moja smaczna kuchniazaskoczył mnie niepomiernie; i tak jest w rzeczywistości. Nie chodzi mi o same urodziny; w końcu obchodzę je co roku. Nic w tym nie ma niezwykłego. Jednak konstatacja, jak szybko czas pędzi od jednych do drugich, wywołuje we mnie pewien niesmak. Mam wrażenie, że gdzieś mi życie ucieka, a jednocześnie wydaje mi się, że ciągle jestem zajęta, ciągle(...)się wyrwać tu i ówdzie. W tym roku urodziny spędziłam w trzech krajach: obudziłam się w Marsylii, żeby po kilkugodzinnej przejażdżce schłodzić się lodami w Monako, a kolację zjadłam na włoskim już wybrzeżu, z widokiem niemal rozdzierającym serce swą urodą. Muszę przyznać, że takie świętowanie zdecydowanie zapada w pamięć, choć gorące, duszne Monako z jego stromymi uliczkami i samochodami, które
Pożeraczka, czyli raz adobrzenalewki i rzemieślnicze piwa. A w specjalnie przygotowanych kompozycjach znajdziemy rokitnik, śliwkę oraz gryczany miód. Zwróćcie uwagę na ofertę obiadową (w godzinach 12-16) do wyboru coś na szybki obiad czyli zupa + podpłomyk/sałatka + domowy kompot w cenie 21 zł lub obfity obiad zupa + danie główne + deser w cenie(...)jest common table czyli wspólny stół, który ma integrować i zbliżać do siebie gości ale i poniekąd nawiązuje do polskiej tradycji wspólnego biesiadowania ( duży + masz pewność że zamawiając tam kolację nie zabraknie miejsca dla wszystkich Twoich przyjaciół J ) Obsługa . Według mnie to od niej w większości zależy czy w restauracji będziemy się czuć jak klient czy jak mile widziany
Wylizany RondelTypowo polska, sezonowa i letnia SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI, OGÓRKIEM I... Artykuł Sałatka z ziemniakami, ogórkiem i rzodkiewką pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEleniwych) :) Choć teraz zdecydowanie wolę wytrawniejsze wersje, to raz na jakiś czas lubię wrócić do tych smaków (zwłaszcza, że przepada za nimi moja córcia). Robi się je całkiem szybko, gdyż nadzienie nie wymaga wiele zachodu. Wystarczy tylko zmielić twaróg, dodać trochę kwaśnej śmietany, dosłodzić i gotowe :) Ja dodaję jeszcze ziarenka z laski wanilii, które niebywale poprawiają smak, a przede(...)czym dusza zapragnie: świeżymi owocami (mogą być też zmiksowane w postaci musu), kwaśną śmietaną z cukrem lub np. z jogurtem greckim i miodem :) Świetne na podwieczorek, czy też słodką kolację :) Składniki (na ok. 30 szt.): Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju bardzo ciepła woda szczypta soli Farsz serowy: ok. 400 g twarogu (tłustego/półtłustego
MyCookBook.plMakaron ze szpinakiem i mozzarellą , to pyszne i zdrowe danie, doskonałe zarówno na obiad jak i na kolację ze względu na lekkostrawne składniki. Przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom szpinaku a tym, którzy za nim nie przepadają z pewnością pomoże się do niego przekonać. Połączenie szpinaku i czosnku, szczególnie podsmażonego na maśle, to jedno z najlepszych połączeń kulinarnych(...)potrawie doświadczysz jeszcze lepszego smaku a dzięki połączeniu kilku, sprytnie dobranych składników nie zapomnisz smaku na bardzo długo i nie raz wrócisz do tego przepisu. Życzymy smacznego i szybkiego przygotowania makaronu ze szpinakiem i serem. PRZYGOTUJ (2 porcje) : - 2 szklanki makaronu pełnoziarnistego np.penne - 150 g szpinaku np mrożonego - 1 kulka mozzarelli - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki masła - 2 łyżki
Fit & Healthy Lifekochani jest prawie północ a ja wróciłam właśnie z zumby Zumba, taka szczęśliwa,naładowana pozytywną energią ale przy tym potwornie głodna. Potrzebuję małe co nieco.Coś na szybko zaraz zmontuję, bo przecież nie zasnę :-)Co my tu mamy, hmmm...będzie pasta, na kanapkę. Dzisiaj tylko jedna :-)Składniki:jedno dojrzałe awokadopół kostki fetydwa ząbki czosnkudwie łyżki soku(...)Obieramy awokado, kroimy w kostkę. Łączymy z fetą oraz pozostałymi składnikami.Blendujemy lub rozdrabniamy dokładnie widelcem.Pasta gotowa od razu do spożycia, jednak na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Na kolacje, na śniadanie, zamiast masła, jak kto lubi.Cudowanie smakuje :-) Dobranoc
pieprzny smaczek