szpinak - 15265 przepisów (strona:9/1018)

Makaronowo jajeczne babeczki ze szpinakiem i pieczarkami 168

Spaghetti z jajkami, szpinakiem i pieczarkami zmieszałam i do foremek powkładałam. Serem żółtym je pozakrywałam i ciekawe babeczki uzyskałam. Sos ze śmietany, czosnku i koperku przygotowałam i gotową przekąskę otrzymałam.    Składniki na 6 babeczek: 100 g makaronu spaghetti, 2 jajka, garść świeżego szpinaku, 10 małych pieczarek, 6 plasterków sera żółtego, 100 ml śmietany 18%, 1 ząbek czosnku(...)wodzie na al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pieczarki kroimy w ósemki i podsmażamy na maśle. Delikatnie solimy pod koniec smażenia. Jajka rozbijamy trzepaczką, dodajemy pokrojony w paski szpinak, pieczarki i makaron. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Foremki smarujemy olejem i wypełniamy je makaronem z dodatkami. z sera wycinamy krążki o średnicy naszych babeczek i po jednym

Moniki Smakołyki
Roladki ze szpinakiem na parze 134

Składniki: 400 g świeżego szpinaku, 1 łyżka masła, 2 piersi kurczaka, sól, pieprz.  Przygotowanie:     Piersi kurczaka dokładnie myjemy pod zimną wodą i  osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kurczaka przecinamy na pół i rozbijamy tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Szpinak podsmażamy na maśle (tak długo, aż wyparuje powstała woda podczas podsmażania szpinaku(...)przyprawiamy pieprzem i solą. Łyżeczką nakładamy i rozprowadzamy szpinak na rozbite piersi kurczaka i zwijamy. Układamy roladki w parowarze i gotujemy ok. 20 minut. Podajemy z ryżem. Polecam wszystkim

Aga w kuchni
Tarta ze szpinakiem 170

Dostałam wspaniały szpinak i od razu postanowiłam go spożytkować na tarcie. Prosto elegancko i smacznie... Składniki -200 g mąki -100 g masła -3 łyżki zimnej wody -pół łyżeczki soli Na farsz -szpinak świeży lub mrożony, ja mam świezy -3 pokazne ząbki czosnku -pół szklanki sosu pomidorowego -3 łyżki śmietany -2 jaja -sól,pieprz,masło Na wierzch ser Ze składników(...)oblep ciastem formę do tarty uprzednio nasmarowaną masłem i posypana bułka tartą. Włóż do zamrażarki na10 minut.  Przygotuj farsz. Na maśle uduś czosnek, dodaj sos pomidorowy i dołóż szpinaku, duś pod przykryciem. Następnie 2 jaja i śmietanę zmiksuj i dodaj do szpinaku aby powstała masa, odstaw do ostygnięcia. Nie zapomnij posolić i popieprzyć do smaku ! Schłodzoną formę z ciastem

Z Kuchni Do Kuchni
Wegańska zupa z groszkiem i szpinakiem. 50

Wegańska zupa z groszkiem i szpinakiem. Tą prostą, zdrową i pyszną zupę przygotujesz w zaledwie 30 minut. Groszek , szpinak i seler naciowa , a także marchewka i makaron , wszystko gotujesz bardzo krótko by zachować świeżość warzyw, pyszny smak i żywe kolory. Ta energetyczna zupa ze szpinakiem i groszkiem to jedna z najzdrowszych i najłatwiejszych w przygotowaniu przepisów na zupy jakie publikowałam(...)blogu. Pomimo różnorodności składników zupa zachwyca smakiem. Propozycja dla osób zabieganych. Zdrowa kuchnia pełna zdrowych składników. Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest

Zdrowy Styl Joanny
Makaron z grzybami i szpinakiem 79

Makaron z grzybami i szpinakiem to pyszny pomysł na obiad bez mięsa. Możecie go przygotować nawet, kiedy nie macie dużo czasu – wystarczy niecałe 30 minut i gotowe! Makaron z grzybami i szpinakiem – szybki obiad bez mięsa Jestem mięsożercą. I to nie skrytym, choć wiem, że znacznie lepiej jest ostatnio widziane przejście na wegetariańską stronę mocy. Podjęłam nawet dwie(...)mnie dania wegeteriańskie. Obiad bez mięsa pojawia się na moim stole średnio 3 razy w tygodniu. Jednym z ulubionych pomysłów na taki obiad jest właśnie makaron z grzybami i szpinakiem. Jest tak pyszny, że mogłabym go jeść nawet codziennie! POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Jakie grzyby wybrać? Żeby przygotować najbardziej aromatyczny makaron z grzybami i szpinakiem warto zainwestować w wyraziste grzyby

Na-talerzu.pl
Pyszna szakszuka ze szpinakiem i mozzarellą 245

dodatkami. Danie idealne jako śniadanie lub wczesna kolacja! Szakszukę szczególnie polecam tym, którzy lubią porządne, sycące śniadania bądź kolację na ciepło. W klasycznym przepisie danie nie zawiera w sobie szpinaku i mozarelli, stąd właśnie mój pomysł na (niesamowite zresztą ) urozmaicenie. Szakszuka ze szpinakiem to super pomysł na dobry początek weekendu, szczególnie jeśli planujecie jakiś większy większy wysiłek fizyczny czy trening(...)Czas gotowania 10 min. Całkowity czas 20 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 1 PORCJĘ)   2 jajka   2 duże pomidory   2 ząbki czosnku   garść świeżego szpinaku   garść świeżej bazylii   kilka kulek mozarelli   przyprawy: łyżeczka chili i papryki wędzonej, sól, pieprz   oliwa z oliwek, masło INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Umyte pomidory pokrój w kostkę

A to pestka
Pyszna szakszuka ze szpinakiem i mozarellą 166

dodatkami. Danie idealne jako śniadanie lub wczesna kolacja! Szakszukę szczególnie polecam tym, którzy lubią porządne, sycące śniadania bądź kolację na ciepło. W klasycznym przepisie danie nie zawiera w sobie szpinaku i mozarelli, stąd właśnie mój pomysł na (niesamowite zresztą ) urozmaicenie. Szakszuka ze szpinakiem to super pomysł na dobry początek weekendu, szczególnie jeśli planujecie jakiś większy większy wysiłek fizyczny czy trening(...)Czas gotowania 10 min. Całkowity czas 20 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 1 PORCJĘ)   2 jajka   2 duże pomidory   2 ząbki czosnku   garść świeżego szpinaku   garść świeżej bazylii   kilka kulek mozarelli   przyprawy: łyżeczka chili i papryki wędzonej, sól, pieprz   oliwa z oliwek, masło INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Umyte pomidory pokrój w kostkę

A to pestka
Szpinak kremowy – gęsty i dobrze doprawiony 139

Należę do grupy szczęśliwców którzy nigdy nie przeżyli szpinakowego terroru – nikt mnie nie zmuszał do jedzenia paskudnej brunatnej brei, nikt nie karmił łyżką pełną zielonej papki pachnącej trawą. Uwielbiam szpinak w każdej postaci – na surowo w zielonym smoothie i sałatce, dodany do kanapki zamiast sałaty, na ciepło w zupach czy szakszuce, albo dodany do makaronu w szybkim włoskim sosie. Szpinakowe(...)pierogi i naleśniki? Dwa razy mnie namawiać nie trzeba! Szpinak to bardzo zdrowe i bardzo wszechstronne warzywo – przygotowany według dzisiejszego przepisu kremowy szpinak jest świetnym dodatkiem do obiadów z jasnym mięsem i rybą w roli głównej – albo do zjedzenia samodzielnie, po mojemu – z pitą i nieśmiertelnym jajkiem w koszulce. Przy szykowaniu szpinaku ważne jest, żeby zachować jego żywy kolor

Karo in the Kitchen
Beztłuszczowe placuszki gryczane ze szpinakiem 107

przygotowania placuszków potrzebujemy: – 1 filiżankę mąki gryczanej – 1 filiżankę ugotowanego szpinaku – 1 filiżankę mleka np roślinnego – 1 jajko – 1 łyżeczkę soli – odrobinę pieprzu – 3/4 łyżeczki sody – zioła (najlepiej świeże) Szpinak (500g) rozmrozić i ugotować. Doprawić do smaku odrobiną czosnku i soli. Ostudzić. W misce wymieszać mąkę, mleko, jajko i (ugotowany) szpinak

Szybko Tanio Smacznie
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą 184

ponownie do tematu cannelloni. Poprzedni przepis na wersję z mięsem i sosem pomidorowym był dość „bezpieczny” i „zachowawczy”, gdyż nie zawierał budzących większe kontrowersje składników. Dziś zaryzykujemy jednak użycie szpinaku – który gorąco polecamy, ale zdajemy sobie sprawę, że nie każdy go lubi. Podobnież nie każdemu musi przypaść do gustu dość mocno śmietankowy smak wynikający z użycia twarożku ricotta. Jeśli jednak(...)lubicie takie smaki, koniecznie wypróbujcie przepis poniżej – to również jest jeden z najbardziej znanych na świecie, klasycznych sposobów na cannelloni. Poza tym jednak cannelloni ze szpinakiem i ricottą zawiera… szpinak i ricottę, każda interpretacja może mieć jakieś swoje szczególne cechy lub ich kombinacje. Ja przede wszystkim nie używam dość popularnego w tej potrawie szpinaku mrożonego, ale zawsze świeży

Kulinarna Pokusa
Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem 291

ciasto filo, która doskonale sprawdzi się jako jeden ze składników imprezowego domówkowego menu. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na 49 pierożków Składniki: 1 opakowanie ciasta filo 450 g mrożonego szpinaku 150 g białego sera 100 g fety sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej(...)łyżeczka suszonego czosnku mleko do smarowania czarnuszka do posypania Wykonanie: Zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy go na małym ogniu. Gdy się rozmrozi odlewamy nadmiar wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wkruszamy do niego biały ser, fetę i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, Ciasto delikatnie wyjmujemy z opakowania. Trzeba pamiętać, że jest ono bardzo delikatne i szybko wysycha, dlatego

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi ze szpinakiem 143

Składniki: Ciasto:   2 szklanki mąki  1 jajko  ½ szklanki mleka  1 łyżka oleju  ¼ szklanki gorącej wody  szczypta soli   Farsz:  szpinak, najlepiej świeży (u mnie mrożony) 2 ząbki czosnku sól, pieprz,  cebulka olej do smażenia Farsz: szpinak podsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku i cebulki. Następnie ostudzić i odcisnąć nadmiar oleju i wody(...)Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Pierogi można okrasić tłuszczem, śmietaną. Bardzo dobrze smakują z sosem pieczarkowym. Pierogi ze szpinakiem

Bon Appetit Małgorzaty
Quiche ze szpinakiem i chorizo 146

odpowiedź ? Jest to przepis na szybkie i efektowne danie :) Ciasto francuskie można przygotowywać z jakimikolwiek dodatkami.  Składniki: gotowe ciasto francuskie  około pół kilo świeżego szpinaku ewentualnie paczka mrożonego w liściach pół pęta chorizo pół czerwonej papryki 5 łyżek kwaśnej  śmietany 1 jajko 2 garści tartego żółtego sera lub kilka plasterków (albo sery pleśniowe(...)ząbki czosnku oliwa do  smażenia Ciasto francuskie wykładamy na natłuszczonej formie do tarty i nakłuwamy widelcem. Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku soli i pieprzu. Śmietanę mieszamy z 2/3 sera i z jajkiem. Sos ze śmietany mieszamy ze szpinakiem i wylewamy na ciasto francuskie. Układamy na wierzch paseczki z papryki, chorizo i posypujemy pozostałym

Bon Appetit Małgorzaty