Pyszne schabowe roladki z farszem szpinakowym, podlewane białym winem... podane z ryżem ze szpinakiem... po takim obiadku pierwsze słowa jakie padły z moich ust to: "Zielono mi !" :) Obiadek wszystkim smakował i każdy dopytywał się szpinakowy ryż :) Składniki: 1 kg schabu, 500 g mrożonego szpinaku, 1 feta, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 2 łyżeczki przyprawy(...)drobiu, 2 woreczki ryżu ze szpinakiem SyS. Przygotowanie: Schab dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi i kroimy na ok. 1,5 cm kotlety. Następnie każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem i posypujemy przyprawą do drobiu z obu stron. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wysypujemy mrożony szpinak i dusimy pod przykryciem. Gdy szpinak nam się rozmrozi dodajemy ser feta i mieszamy
Aga w kuchniSzpinak to warzywo kontrowersyjne. W okresie dzieciństwa najczęściej bezskutecznie próbowano nas przekonać do zdrowotnych właściwości tego warzywa. Zachęcano nas do jedzenia w przedszkolu – najczęściej w postaci płynnej papki (rozdrobnionego szpinaku), który swoją konsystencją zniechęcał od pierwszego spojrzenia na talerz. Tajemnica, tak na prawdę, leży w przyrządzeniu. To pochodzące, najprawdopodobniej, z Azji południowo-zachodniej warzywo kocha czosnek i odrobinę tłuszczu(...)rozpuszczają się w tłuszczach) i przyprawy, w szczególności zioła. Jest również bogate w witaminę C i magnez. Do przygotowania 4 porcji zupy potrzebujemy: – 2 opakowania świeżego szpinaku (lub ok. 400 g mrożonego szpinaku) – 2 ząbki czosnku – zioła (ja użyłam mieszanki zioła dalmatyńskie) – łyżeczkę oliwy – sól, pieprz – bulion warzywny (ok. 500 ml) Świeży szpinak
Szybko Tanio Smaczniemięsami lubię eksperymentować i odkrywać nowe połączenia smaków. Tym razem padło na czosnek, który gra tutaj główne skrzypce, gdyż jego spora ilość w połączeniu ze szpinakiem i delikatnym serkiem oraz chili dają niezwykłe doznania smakowe. Wg A. to jedno z najlepszych dań, jakie przygotowałam :) Zmodyfikowałam przepis znaleziony na blogu Marta – gotuje. Składniki na 4-5 porcji: 3 łyżki oleju(...)rzepakowego Opakowanie mrożonego szpinaku (450g) 800 g schabu sól, pieprz 10 ząbków czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka suszonego tymianku ½ łyżeczki pieprzu cayenne (w zależności jak ostro lubicie) ½ łyżeczki suszonej bazylii Opakowanie serka mascarpone (250g) Przygotowanie: Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, przełożyć szpinak, dodać odrobinę soli. Smażyć mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Podsmażony szpinak odcedzić za pomocą durszlaka
Fabryka pomysłówJajecznica na szpinaku. Energetyczny start dnia: Jajecznica na Szpinaku z pomidorkami cherry i kozim serem! Śniadanie to bardzo ważny posiłek dnia, a jego odpowiedni wybór może wpłynąć na nasze samopoczucie i energię na cały dzień. Dlatego warto poświęcić kilka chwil rano, aby przygotować coś wyjątkowego. Jajecznica na szpinaku z pomidorkami cherry i kozim serem to idealna propozycja dla tych, którzy(...)szukają zdrowego, pożywnego, a zarazem smacznego startu dnia. Jajecznica na szpinaku Jajecznica na szpinaku to połączenie delikatnych, puszystych jaj z odżywczym, świeżym szpinakiem, słodkimi pomidorkami cherry i wyrazistym kozim serem. Jajecznica jest bogata w proteiny, witaminy i minerały, co czyni ją idealnym wyborem na zdrowe śniadanie. Składniki: 2 łyżki masła 4 duże, świeże jajka 2 garście świeżego szpinaku
Moja Książka KucharskaKurczak w sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to szybkie danie obiadowe , które przygotować można w prosty sposób. Do przygotowania kurczaka w sosie potrzebne jest mięso drobiowe , suszone pomidory, świeże liście szpinaku , czosnek oraz śmietanka. Do tego oczywiście odrobina soli oraz pieprz do smaku. Mięso, po które sięgam na ogół robiąc to danie to filety z kurczaka , chociaż równie(...)smaczne będzie mięso z udźca. Mięso najpierw podsmażam na odrobinie oliwy, a potem dodaję także czosnek, pomidory oraz szpinak. Pod niemalże sam koniec gotowania wlewam wymieszaną z wodą i mąką ziemniaczaną śmietankę – dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, iż sos nabiera gęstszej konsystencji. Całość gotuję jeszcze przez chwilkę, po czym podaję od razu po ugotowaniu. Gotowe danie podaję z ugotowanym
MeCooksMakaron faszerowany szpinakiem i ricottą to przepyszny pomysł na obiad w stylu włoskim. Makaron typu muszle, czyli lumaconi lub conchiglioni , nadziewamy aromatycznym farszem szpinakowo-serowym i zapiekamy w sosie pomidorowym. Ten jednocześnie lekki i sycący przepis świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad z rodziną jak i na kolację ze znajomymi . Pomysł na obiad w stylu śródziemnomorskim Makaron to zawsze dobry(...)oczywiście Włochy. Nikt nie potrafi wyczarować tak pysznych i cieszących oko kolorami potraw z makaronu jak oni. I właśnie słoneczną Italią inspirowałam się przygotowując ten przepis na makaron faszerowany szpinakiem i ricottą . Znajdziecie tu najważniejsze, klasyczne elementy kuchni włoskiej: makaron lumaconi , parmezan i sos marinara i ser ricotta . Całość łączy się w przepysznym daniu obiadowym, które przygotujecie w mniej niż
Na-talerzu.ploryginalny smak będzie zawdzięczać odrobinie soku z limonki. Tak przygotowane smoothie możecie wypić od razu, albo przelać do buteleczki i zabrać do pracy, albo na uczelnię. Składniki 2 garście szpinaku 1 łyżka miodu 1 szklanka wody 1/2 limonki Zielone smoothie z limonką – przepis Limonkę obieramy ze skórki i wkładamy do blendera . Szpinak dokładnie myjemy i dodajemy do limonki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeszcze nie są to moje pomidory z ogródka tylko ze sklepu, ale nie byłam w stanie dłużej czekać za tym daniem :) Składniki: dowolna ilość dużych pomidorów opakowanie mrożonego, liściastego szpinaku kilka pieczarek oliwa z oliwek ząbek czosnku kulka mozzarelli jajko sól, pieprz suszone oregano Pomidory myjemy, ucinamy kapelusze i wydrążamy miąższ. (Miąższ możemy później wykorzystać do gazpacho - przepis w kolejnych(...)odwracamy do góry nogami na talerzu, by pomidorki wypuściły sok. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Wysypujemy pieczarki na talerz. Szpinak również podsmażamy na oliwię z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. dodajemy do smaku sól i pieprz. Szpinak mieszamy z pieczarkami i wbijamy do farszu jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Pomidory nadziewamy szpinakiem
Bon Appetit Małgorzatyolej 2 ząbki czosnku 1 duża cebula mielona ostra papryka do smaku 1 puszka pomidorów 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz suszona bazylia i oregano siekana natka pietruszki Szpinak: 300 g szpinaku (użyłam mrożonego) 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz gałka muszkatołowa masło do smażenia Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 250 ml mleka 3 łyżki(...)dusić razem, aż mięso straci surowość. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, dusić przez 10 minut. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku oraz siekaną natkę pietruszki. 2. Szpinak: Rozgrzać masło, dodać drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek, a potem szpinak. Dusić, aż woda wyparuje. Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić jeszcze 5 minut. 3. Sos beszamelowy: Masło
Kuchnia domowa Anipowiedziałam mamie z czego zrobiłam krem.. lekko się zdziwiła. Zielone..dziwne..przepyszne! Delikatny smak, bardzo podobny do smaku tradycyjnej zupy z Egiptu. Polecam wszystkim miłośnikom szpinaku, ja jestem zakochana. Sałatę równie dobrze możecie zastąpić większą ilością szpinaku, choć szczerze mówiąc.. ta sałata ma coś w sobie. Podany z jogurtem lub groszkiem ptysiowym jest znakomity, momentami smakował(...)krem z brokułów na który niedługo dodam tu przepis. Składniki na 4 porcje: 1 cebula 300 g świeżego szpinaku Sałata lodowa 1/2 łyżeczki spiruliny 3 ząbki czosnku 850 ml bulionu warzywnego (gotując dodajemy spirulinę oraz podpaloną na palniku łupę cebuli) Sól, pieprz Olej Przygotowanie: Na naoliwionej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucamy przeciśnięty czosnek, umyty szpinak oraz
CzarnawisienkaŁosoś, szpinak i to wszystko zapieczone w cieście francuskim... jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę! Składniki: 500 g mrożonego szpinaku, 2 łyżki masła, 1 ser feta, 1 ząbek czosnku, 600 g fileta z łososia, 1 ciasto francuskie, 1 jajko, 100 g płatków migdałowych, szczypta soli. Przygotowanie: Na maśle smażymy mrożony szpinak. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi dodajemy(...)całkowitego jego rozpuszczanie. Na koniec dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Ciasto francuskie kroimy na 4 równe części. Układamy na nich 4 posolone kawałki łososia. Na łososiu układamy szpinak i rozsmarowujemy go rybce. Brzegi ciasta z prawej i lewej strony sklejamy razem. Sklejamy też delikatnie górę i dół naszej koperty. Takie koperty układamy na papierze do pieczenia - sklejoną częścią
Aga w kuchniZostało mi trochę szpinaku, więc postanowiłam zrobić szybkie i smaczne wafelki ryżowe ze szpinakiem :) Składniki: 200 g mrożonego szpinaku, 1/3 fety, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 1 opakowanie wafelków ryżowych Kupiec. Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/3 fety oraz wyciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Na każdy mini(...)wafelek ryżowy nakładamy trochę ostudzonego szpinaku oraz posypujemy pokruszoną fetą. Najlepsze są podane od razu po przygotowaniu
Aga w kuchniPlacuszki przygotowałam na bazie naturalnego serka homogenizowanego z Piątnicy, który ma bardzo dobry skład. Placki Shreka są mięciutkie, masa ma świetną konsystencję dzięki czemu placki z łatwością się smażą. Szpinak nadaje shrekowy kolor ale jest zupełnie nie wyczuwalny. Najlepiej użyć szpinaku baby, który jest najdelikatniejszy (można dodać świeży lub wcześniej umyty i zamrożony). Placuszki możesz podawać solo lub dla starszych(...)śniadanie dla swojego maluszka. Zapraszam również do innym przepisów na placuszki, np. placuszki z kaszy manny , placuszki kefirowe lub placki z serka wiejskiego . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki Shreka ze szpinakiem 5 z 1 głos Danie: Śniadanie Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 20 sztuk Przygotowanie 5 min. Smażenie 15 min. Kalorie 200 kcal Zielone placuszki Shreka które pokocha każde dziecko. Placuszki
ProstePesto.plMakaron ze szpinakiem to bardzo prosty przepis na błyskawiczny obiad. Do przygotowania tego dania potrzebujemy tylko kilku podstawowych, ogólnodostępnych składników. Ja mrożony szpinak zawsze mam w zamrażarce, a makaron, cebulę, czosnek i śmietankę też przeważnie mam w domu. Makaron ze szpinakiem to inaczej szpinak w sosie śmietanowym z makaronem. W moim przypadku jest to makaron spaghetti, ale można go zamienić(...)inny ulubiony. Na przykład penne, tagliatelle, itp. Robiąc makaron ze szpinakiem w okresie letnim możemy wykorzystać szpinak świeży, natomiast jeżeli korzystamy ze szpinaku mrożonego to lepiej, aby były to liście mrożone w całości, a nie rozdrobnione. Makaron ze szpinakiem robi się bardzo szybko, ponieważ w tym samym czasie, kiedy gotuje się makaron, robimy sos szpinakowy i w ciągu
Danka Pichci