Rozmroziłam i wyczyściłam zamrażarkę szykując ją już do robienia nowych zapasów. Zamrożę nadwyżkę szpinaku i trzeba będzie zamrozić też trochę truskawek. Zaraz też muszę się zabrać za koperek póki jest młody. Znalazłam jeszcze pudełeczko mrożonych śliwek. Postanowiłam więc zrobić pyszny orzeźwiający kompocik. Wyszedł wspaniały orzeźwiający napój o wspaniałym kolorze i smaku. Gdy będzie sezon na śliwki na pewno znowu
Monia miesza i gotujeJeżeli nie robiliście dotychczas rolady ze szpinakiem z farszem z serka i wędzonego łososia, a jesteście amatorami takich smaków - koniecznie musicie wypróbować! To naprawdę nic trudnego a efekt rewelacyjny! Rolada szpinakowa z łososiem Roladanie po raz pierwszy gości na mim blogu, przepis znajdziesz TUTAJ, w tym rozdaniu zmniejszyłam o połowę ilość łososia, możesz dla porównania sprawdzić efekt
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałabuszując po sklepie w listopadzie: Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :) Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki - 2 duże papryki czerwone - 1 papryczka chili - 2 ząbki czosnku - mały seler
Sajkofanka smakuwiosna czas ruszyć z domu. Zdecydowałam się na wizytę w niedzielne popołudnie. Wyciągnęłam zatem mojego męża na spacer i darmowy obiad ;) Do wyboru mieliśmy rybę, bądź naleśniki ze szpinakiem, a do tego deser - tarta cytrynowa lub koktajl (wszystko bez dodatkowych opłat). Restauracja Staromiejska urządzona jest dość klasycznie, elegancko, ale prosto. Siadając do stolika wiedzieliśmy już, na co się zdecydujemy
Sajkofanka smakuśmietanie jest idealny nie tylko na upały. A jutro wysyłam Piotra po szczaw, będzie chłodnik ze szczawiu. Polecam również: Chłodnik z avocado Zielony chłodnik z grzankami Koktajl warzywny ze szpinakiem Składniki: 1 pęczek botwinki 5 rzodkiewek 2 łyżko siekanego młodego koperku 2 łyżki siekanego szczypiorku 400 ml jogurtu greckiego 200 ml kwaśniej śmietany 12 % sól morska i pieprz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszczawiu z rzodkiewką i ogórkiem na jogurcie i kwaśniej śmietanie jest idealny nie tylko na upały. Polecam również: Chłodnik z avocado Zielony chłodnik z grzankami Koktajl warzywny ze szpinakiem Składniki: 1 miska szczawiu leśnego 200 ml wody 2 łyżki siekanego młodego koperku 2 łyżki siekanego szczypiorku 250 ml domowego kefiru 250 ml jogurtu naturalnego 250 ml kwaśniej śmietany 12 % sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnominował. Pytania z bloga Kuchnia na obcasach: 1. Dlaczego prowadzisz bloga?- ponieważ lubię się dzielić radością pichcenia)2. Znienawidzona potrawa z dzieciństwa?- szpinak, ale teraz jadam3. Twoje popisowe danie?- wybieram ciasto: cassatta siciliana4. Gotowanie czy pieczenie?- zdecydowanie pieczenie)5. Ostatnio przeczytałam/em...- “Zumba living- dalla palestra alla cucina”6. Spacer czy kino?- spacer7
Mia Cucina Sofietaswoim rodzaju. Dzieki swoistemu kształtowi i chropowatej powierzchni , bardzo dobrze “ trzymają” każdy, nawet najprostrzy sos, zapewniając niezrównany i niepowtarzalny smak. Paccheri również wyjątkowo smakują nadziewane serem ricotta i szpinakiem, rybą, kiełbaską i grzybami lub mięsnym ragu
Mia Cucina Sofietastalo, ale chyba wszystko za sprawa "Weekendu rabarbarowego" i jakims cudem go dostalam. Nawet nie szukalam go jakos specjalnie. Robiac zakupy w dziale warzywnym wypatrzylam rabarbar posrod zielonych lisci szpinaku, tuz obok pieknych kalafiorow. Bylam mile zaskoczona tym faktem :)Tak wiec zakupiwszy kilka tych czerwono-zielonych lodyg wrocilam do domu i powstal problem. Co ja takiego moglabym przygotowac
Przysmaki Karolkiwyczekane. Kwitnie moj ulubiony bez i konwalie. Cala przyroda budzi sie do zycia wiec i ja mam wiecej energii.A na targu tyle nowosci. Rzodkiewki, ogorki, mloda kapusta, rabarbar, szpinak i szparagi. Az mam ochote kupic to wszystko na raz. Jednak zdrowy rozsadek nakazuje zachowac umiar. Jutro przeciez znow pojde na targ.A tym czasem wpadam do kuchni i doslownie w pare
Przysmaki Karolkizbrazowienia na wysokim ogniu. Dodajemy resztki marynaty, ziemniaki, wode- doprowadzamy do wrzenia- I dusimy na wolnym ogniu ok10-15- lub jak ziemniaki sa miekkie. Na koniec wrzucamy szczypiorek I szpinak- mieszamy 2-3 minuty. I gotowe.Mozna podawac z ryzem lub makaronem.Smacznego
Smaki EdytyDzisiaj zapraszam Was na moje kulinarne wspomnienie z amerykanskich wakacji Panie , Panowie - kuchnia wloskaa w roli glownejSTROMBOLI Przyszykowalam ciasto jak do pizzyUsmazylam piersi z kurzczaka, przygotowalam szpinak, podsmazylam pieczarki, ser starty mozzarella, brie oraz zblanszowalam brokuly. Wylozylam to na rozwalkowany prostokat ciasta, posmarowany pasta z pomidorow. Zrolowalam. Drugie Stromboli przygotowalam z miesa mielonego z cebulka, I z grilowanej papryki, mozzarella
Smaki Edytywoka nalewamy 2 lyzki oleju sezamowego- smazymy 3 marchewki pokrojone w paski, brokuly I fasolke- 2 min. Dodajemy 150 ml rosolu wolowego - gotujemy 1 min. Wrzucamy wolowine, szpinak 200 gr, I miksture z 1 lyzki maki ziemniaczanej z 1-2 lyzkami sosu sojowego. Gotujemy do zagotowania. Podajemy z ryzem lub noodlami.Smacznego
Smaki Edytysamym mięsem, z mięsem i warzywami , z mięsem i kaszami , z mięsem i otrębami , cebulką czy kiszoną kapustą . Różne jest też ciasto na pierogi- parzone , z jajkami , z przyprawami, szpinakiem , buraczkowe itp. Podaję pierożki gotowane , smażone , odsmażane. Robię też pierożki z różnego rodzaju sosami. Tym razem będą to pierożki z mięsem gotowanego kurczaka w sosie grzybowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnigebackenem Ei na stronie Essen &Trinke ).Tam co prawda chodziło o jajka gotowane w skorupkach i potem po panierowaniu smażone w głębokim tłuszczu , a zupa gotowana była ze szpinaku , ziemniaków i szalotki z imbirem. Ale co to w końcu za różnica - ważny był pomysł na podanie jajka na twardo w panierce. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni