związkom siarki wspomaga rozkład i wydalanie chemikaliów poza organizm. Obniża stężeni e cholesterolu we krwi, oczyszcza również organizm z pasoż ytów. Najlep iej podawać ją na surowo - do kanapek, surówek, sałatek. 7. Czosnek - od lat uznawany za naturalny antybio tyk - wzmacnia odporność, działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Zawarte w nim związki siarki aktywują enzymy usuwające z organizmu chemikalia. Wspomaga usuwanie pest(...)tóre wzbogacają mikroflorę układu pokarmowego w dobroczynne bakterie. Dzięki temu poprawia się tra wienie i regulują wypróżnienia. Sok z kiszonej kapusty niweluje za parcia. 9. Zielone warzywa liściaste - szpinak, jarmuż, rukola, r ukiew wodna, cyko ria i oczywiście sał ata to warzywa bogate w chlorofil, który oczy szcza krew. S ą one również bogate w inne substancje (np . kwas foliowy
Moje Kuchenne Rewelacjekoperkiem Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Cytrusowa lemoniada Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia(...)kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kukurydzy
Moja smaczna kuchniakostkę, ale nie zbyt małą. Szpinak myjemy, pozbawiamy twardszych łodyżek i dobrze odsączamy na sicie. Na dużej patelni przesmażamy pieczarki, paprykę, aby zmiękły i pod sam koniec wrzucamy szpinak, aby się lekko zblanszował. Przyprawiamy dobrze cayenne, pieprzem, tymiankiem i lekko skrapiamy sosem sojowym. Na samym końcu do farszu dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser gorgonzola i mieszamy z warzywami(...)odstawiamy do lodówki. Wyciągamy chwilę przed podaniem. Jeśli za mocno zgęstniała możecie dolać nieco wody. Jako dodatek możecie podać frytki, kuskus, czy cokolwiek innego. Dobra będzie również jakaś surówka. Życzymy smacznego
vegetanieZapraszam Was dzisiaj na prawdziwą serową ucztę. Jest serek Capri, mozzarella, feta, grana padano, parmezan, pecorino, oscypek i sery pleśniowe... Zobaczcie z czym warto łączyć ulubione
Moja smaczna kuchniaZa dwa dni wiosna, a to oznacza, że będziemy jeść więcej kolorowych warzyw, które bardzo lubię, zwłaszcza w sałatkach . Dzisiejsza jest inspiracją na Wielkanoc, bo z
Moja smaczna kuchniaDzisiaj bardzo zielona sałatka . Zielona, chrupiąca i zdrowa. Chyba nie muszę dodawać, że także bardzo smaczna bo gdyby tak nie było nie znalazłaby się na blogu
Smaczna PyzaKochani, wczoraj prowadziłam wirtualną lekcję gotowania dla mojego przyjaciela A. (US soldier stacjonujący w Korei Południowej). Priorytetem była szybkość, smak i wartości odżywcze. W związku z
Spektrum SmakuSałatka... No chyba każdy się zgodzi, że to najlepszy patent na przygotowanie konkretnej ilości posiłku z niewielkich ilości składników. Często robię jakąś na kolację i tak
Czary - gary w kuchniTrwa tydzień języka włoskiego na świecie, a ja nie wyborażam sobie tego święta bez włoskich smaków. Przypominam wszystkich miłośnikom makaronów, że ten tydzień zakończy się Świętem
Moja smaczna kuchniaMałe filety drobiowe z niespodzianką zadowolą nawet najbardziej wymagających. Jako farsz ( i naszą niespodziankę) możemy użyć praktycznie wszystkiego: brokułów, szpinaku, sera, orzechów włoskich, suszonych pomidorów... Takie kieszonki to zdrowy i szybki pomysł na rodzinny obiad i wspaniała alternatywa dla tradycyjnych drobiowych kotletów w panierce:)) Składniki na 4 kieszonki: 2 piersi z kurczaka sól pieprz słodka papryka 8 pieczarek(...)czym przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na ok 30 minut, aby filety "doszły" w środku. Podajemy z ziemniakami albo ryżem z dodatkiem ulubionej surówki
Walijskie PichcenieBardzo ekspresowa tortilla / Very quick tortilla 2. Sezonowe quesadillas (możesz dodać dowolne warzywa)/ Seasonal quesadillas (you can add any veggies you want) 3. Poduszeczki ze szpinakiem / Spinach puffs 4. Rozmarynowe placuszki z cukinii / Zucchini fritters with rosemary 5. Placuszki z cukinii z wędzonym serem / Zucchini fritters with smoked cheese 6. Wegeburgery(...)fresh tomatoes instead of tinned ones) 31. Letni obiad / Summer dinner 32. Ziemniaki po węgiersku / Potatoes in a Hungarian way 33. Ziemniaki z szaszłykami i surówką z rzodkiewki / Potatoes with baked shashlicks and raw radish salad 34. Warzywna potrawka / Vegetable fricassee 35. Letnia klasyka obiadowa / Summer dinner classics 36. Duffinki z warzywami / Pommes
Qlinarnie i QlinarnieKasze bardzo często goszczą na moim stole. W szafce z zapasami zawsze jest u mnie jęczmienna, gryczana, bulgur lub kuskus. Ostatnio pokochałam słodkie i wytrawne dania
Moja smaczna kuchnialuteiny - substancji, która ma korzystny wpływ na wzrok. Warto wiedzieć, że zawartość karotenów i karotenoidów w odmianach batata o żółtym miąższu jest wyższa niż w dyni, brokułach czy szpinaku, które powszechnie słyną z zawartości tych związków. Zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu(...)wydłubać" z owocu granata pestki podawać upieczone ziemniaki z sosem tahini, posypane pestkami granatu. Bez sosu, same pieczone bataty to smaczny dodatek np. steku z rostbefu ( przepis wkrótce) i surówką z selera i mango (przepis tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kraju za czynność wstydliwą. Marchwiane papki podaje się, owszem, niemowlętom, by ukoić ich rozdygotane trzewia, dzieciom robi się przerażające marchwiane zupki, by ładnie rosły, a dorosłym wciskana jest surówka z marchwi w ramach restauracyjnych zestawów obowiązkowych. I to wszystko, nie licząc jeszcze obecności marchwi w zupach jarzynowych. A ja marchew kocham. Czym byłaby wołowina po burgundzku bez wielości(...)Sufletu też bym nie ryzykował. I co Wy na to - pod którym listem się podpiszecie? Doprawdy tyle kontrowersji co marchewka nie wzbudza chyba żadne inne warzywo (może oprócz szpinaku?). Ja pokochałam ją dopiero jako dorosła osoba, kilka lat temu, a mimo to ta miłość jest naprawdę trudna - nadal wyławiam marchewkę z rosołu. Zachwycam się jednak jej nietypowymi
KUCHARNIA