Dorada 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1/2 natka pietruszki oliwa z oliwek mąka przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy i cytrynowy, zioła prowansalskie, rozmaryn sok z 1/2 cytryny szparagi Przygotowanie: Rybę oczyszczamy i patroszymy jeśli jest taka potrzeba, zazwyczaj w sklepach świeżą rybę mamy już wypatroszoną. Nożem do filetowania przekrawamy(...)zasadzie indywidualny, musimy obserwować aby nam się ryba nie spaliła. Z tego farszu co mamy okładamy tak 1 łyżeczkę i rozpuszczamy ją na patelni dodając szparagi. Podajemy z ziemniaczkami i mizerią na jogurcie naturalnym typu greckiego. Smacznego
ClauditteMissCookingSkładniki 1 duży burak 1 duża cebula 2 duże marchewki 1 opakowanie białych szparagów makaron z pełnego ziarna Buraki kroimy na cieniutkie plasterki. Szparagi gotujemy 15 minut we wrzącej wodzie. Danie nie wymaga użycia soli i pieprzu. Samo zdrowie
ClauditteMissCookingSkładniki: zielone szparagi węgierskie salami paprykowe Sos: 5 łyżek oliwy 3 pomidory suszone 3 ząbki czosnku 5 kaprów 3 kuleczki żurawiny świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Szparagi myjemy i gotujemy około 15 minut we wrzącej wodzie. Następnie podsmażamy na patelni wraz z plasterkami salami. Wszystkie składniki do sosu miksujemy. Smacznego
ClauditteMissCookingmłody seler z natką, cebula, 1/4 kapusty włoskiej, por) 5 ząbków czosnku liście laurowe ziele angielskie kilka listków maggi (idealnie zastępuje wegetę czy kostkę rosołową) 1 brokuł zielone szparagi puszka groszku garść posiekanego lubczyku 1 łyżeczka curry świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Porcję rosołową obmywamy pod zimną wodą. Do garnka wlewamy 2,5-3 litry wody. Dodajemy porcję rosołową. Gotujemy(...)ponad 2 godzinki. Chodzi o to by zupka nam delikatnie pyrkotała wtedy mamy pewność, że będzie ona w pełni aromatyczna. W połowie gotowania dodaje podzielony na różyczki brokuł, groszek, szparagi i posiekany lubczyk doprawiam pieprzem oraz listkami maggi, ja dodałam także łyżeczkę curry. GOTOWE
ClauditteMissCookingczerwiec) Pomidor- (II połowa marca, kwiecień, maj, czerwiec ) Pietruszka- natka (kwiecień, maj, czerwiec) Rzodkiewka- wczesne odmiany(II połowa marca, kwiecień, maj) i czerwiec Szczypiorek- (II połowa kwietnia, maj, czerwiec) Szparagi- (maj, czerwiec) Szpinak- (II połowa maja, czerwiec) Szczaw- (kwiecień, maj, czerwiec) Ziemniaki- wczesne odmiany (II połowa marca,kwiecień, maj, czerwiec) Lato: Brokuł- (lipiec, sierpień, I połowa września) Burak ćwikłowy- (lipiec(...)natka (lipiec) korzeń (sierpień, I połowa września) Por- (sierpień, I połowa września) Rzodkiewka- (lipiec, sierpień, I połowa września) Rzepa- (sierpień, I połowa września) Szczypiorek- (lipiec, sierpień, I połowa września) Szparagi- (lipiec, sierpień) Szpinak- (lipiec) Słonecznik bulwiasty- (sierpień, I połowa września) Szczaw- (lipiec, sierpień, I połowa września) Ziemniaki- wczesne odmiany (lipiec) normalna odmiana (sierpień, I połowa września) Jesień: Brokuł- (II połowa
Krakowskie smaki Aniniej bylo oprócz jajek.Na dwie całkiem spore frittaty i jedną mini-mini dla dziecka zużyłam:6 jajek2 łyżki bułki tartej3/4 żóltej paprykicebulęsalami (ok. 10 plastrów pokrojonych na plastry)dwa szparagi z zalewydwa pomidoryser camembertsól, pieprz, papryka2 łyzeczki maslaUbilam jajka (tzn. robot ubił) na puszysta pianę, w międyczasie poddusiałm cebulkę z papryką na patelni, żeby nie były zbyt trwarde. Dodałam(...)masy jajecznej bułkę tartą, cebulkę i paprykę, sół i pieprz. Rozgrzalam dwie patelnie, roztopiłam po lyżeczce masła, wylalam ubite jajka z częścią składników. Pozostałe, tzn. salami, pomidory w kawałkach, szparagi i camembert rozlożyłam na wierzchu.Patelnie stały na średnio rozgranej płycie z omletami ok. 7-10 min.Było dużo, pysznie i baaardzo syto :)Czytaj więcej
bistro mamaprzyprawiamy według uznania i smażymy na złoty kolor na rozgrzanej grillowej patelni - bez oleju. Po zdjęciu z patelni paski kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na przygotowane sałaty. Szparagi myjemy i odcinamy łodygi pozostawiając same główki - można ją odłamać. Gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotujemy około 4-5 minut. Wyławiamy i przekładamy do naczynia
Słodkie PrzyjemnościtzatzikiPieczone pomidory z ProwansjiPlacki z pomidorów z SantoriniGemistaBriami, pieczone warzywaPlacki z cukinii i fetySaksuka, gulasz z TurcjiGulasz z bobu z szynką SerranoPaella z warzywamiZiemniaki z zielonym sosemPilaw ze szparagami i bobemMarchewka duszona w oliwieFasulye pilaki, TurcjaLasagne wegetariańskaKalafiorowe gratinParmigiana z patisonówGigantes plaki, GrecjaWarzywa duszone po hiszpańskuKorzenny pilaw z bobemMuszelki z kalafiorem i botwinkąSzparagi i pomidorki grillowane
Chilli Czosnek i Oliwatortilla z piekarnikaRisotto z grzybami i dyniąCypryjskie kanapki z halloumiParmigiana z patisonówFasola w sosie pomidorowymTurecka pasta z bakłażanaGulasz warzywny po hiszpańskuPasta z fasoli i fetyMinestrone z młodych warzywOmlet ze szparagami i miętąSpaghetti z pesto szparagowymOmlet z botwinką z Prowansji
Chilli Czosnek i Oliwazastanawiałam się ani sekundy,bardzo byłam ciekawa jak ono naprawdę smakuje.Jadalną częścią jest korzeń,niemal z czarną skórką,natomiast miąższ jest czysto biały.W smaku podobny jest do szparagów,ale bardziej mączysty i nie posiada włókien.Dlatego właśnie skorzonera nazywana jest także zimowym szparagiem.Zapraszam zatem na smaczną,zawiesistą i bardzo sycącą zimową zupę ze skorzonerą w roli głównej.Kremową(...)tłuszczuz marchewki przy pomocy zestera ściąć cienkie paseczkirozlać zupę do miseczek,przybrać podprażonymi pestkami dynii,marchewką i olejem z dynii .Smacznego! CZY ZNASZ SKORZONERĘ ? SKORZONERA (wężymord,czarny korzeń,szparag zimowy) Schwarzwurzel to stosunkowo mało rozpowszechnione warzywo z pewnością zasługuje na kilka minut uwagi.Jeśli jesteś ciekawy co zawierają czarne korzonki przeczytaj notkę.Korzeń skorzonery zawiera duże ilości białka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lubicie wiosnę? ja lubię..i to bardzo, a szczególnie czas kiedy w sklepie pojawiają się szparagi..uwielbiam! Składniki: 3l bulionu warzywnego 5 zimniaków 1 marchew 1 cebula zielona część z pora peczek szparagów,ok.10 sztuk só,pieprz Kamis 2 ząbki czosnku łyżeczka ziól prowansalskich Kamis Wykonanie: Ziemniaki kroimy w kosteczkę,cebule obieramy,odcinany zielona część pora_wszystko zalewamy woda,doprawiamy.Gotujemy
Z Majeczką w kuchnisię, nim Gizmol wyrwawszy się z objęć Morfea, zatęsknił za kolejną dawką nabiału. Na śniadanie omlet z mikrofali 2 jajka 3 łyżki mleka łyżka suszonych pomidorów kilka sztuk zapuszkowanych szparagów szczypta soli, pieprz Jajka roztrzepałam. Wlałam mleko. Dodałam posiekane pomidory. Posoliłam. Popieprzyłam. Mieszaninę wylałam na talerzyk. Wstawiłam na 2 min. do mikrofali. Następnie wyjęłam talerzyk. Szparagi ułożyłam na połowie omleta
bastalenaBaked potato. Składniki: 1 duży ziemniak 10 dag twaróg biały 1 łyżeczka czerwona czubryca 4 suszone włoskie pomidory 1 mała posiekana drobno cebulka 1 łyżka śmietana 18% 4 zielone szparagi 6 oliwek zielonych kiełki rzodkiewki Sos żurawinowy: 2 łyżki żurawina suszona 2 łyżki jogurt 2 łyżki śmietana sól, pieprz 2 łyżki sok z pomarańczy 0,5 łyżeczki(...)frytkownicy, ew. na patelni. Twaróg wymieszać z pokrojoną cebulą, suszonymi pomidorami, łyżką śmietany i czubrycą. Posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Nałożyć na ziemniak, ułożyć po dwa zielone szparagi. Całość polać sosem żurawinowym, udekorować kiełkami rzodkiewki i zielonymi oliwkami. Sos żurawinowy szybki - wszystkie składniki wymieszać blenderem
Kulinarny karnet ChristopheraZróbmy cos po polsku, elegancko...ale zdrowo. Zróbmy sobie obiad na parze! Składniki -kilka ziemniaczków -szparagi -pierś z kurczaka pokrojona na mniejsze części -pieczarki -ser żółty wędzony -czosnek -przyprawa-suszone pomidory i czosnek niedzwiedzi-to opcjonalnie -3 łyżki siekanego koperku, w nim tkwi sekret -sól,pieprz,oliwa z oliwek Do sitka, w którym gotujemy na parze, lub parowaru ,wkładamy(...)parę i załączamy parowar, dusimy na parze do miękkości. Wyjmujemy folie z parowaru, w moim przypadku z CC Major-a, przykrywamy ,a następnie układamy na sitku ziemniaki i szparagi. Parujemy do miękkości. Odkładamy na bok. Na 2 minutki wkładamy naszą folie , dodajemy sera i jeszcze na parze podgrzewamy aż do rozpuszczenia się sera. Wykładamy na talerze, podajemy z ulubioną sałatką
Z Kuchni Do Kuchnipomidorowym. Proste danie, ale jako, że jestem wielką fanką sosów śmietanowych to chętnie zamówiłabym ten makaron jeszcze raz. Jako ostatnie danie główne otrzymałyśmy makaron z małżami, pomidorami koktajlowymi, szparagami i owczym serem . Lubię owoce morza, ale to połączenie chyba nie zdobędzie mojego serca. Zjadłam większość, ale najbardziej ucieszyła mnie obecność szparagów. Ania w przeciwieństwie do nas postawiła
Pasja Smaku