wersji fit. I to chyba najlepsze rozwiązanie. Oto pomysły, które trzymam w zanadrzu z myślą o kolejnym grillu :). Burgery z pieczarek Dietetyczne dania na grilla – burgery z pieczarek Szparagi w szynce parmeńskiej Fit dania na grilla – szparagi w szynce Sałatka z kalafiora Sałatka na grilla z kalafiorem Szaszłyki wegańskie Szaszłyki z grilla Grillowane ziemniaki Ziemniaki z grilla
Mama z miastaPropozycja na delikatny warzywny obiad, zupa szparagowa. Potrzebujemy pęczek szparagów 500g, włoszczyznę w słupkach 500g, ziemniaki 500g, wodę i przyprawy: sól, liść, ziele... opcjonalnie koperek, śmietanę. Szparagi płuczemy solidnie w zimnej wodzie i obcinamy twarde końcówki. Potem kroimy na 3-5cm, a ziemniaki w kostkę. Wszystko wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą 2-3litry. Gotujemy około
chleba naszegotarta grzechu warta ! Kruchuteńkie ciasto na spodzie i śmietankowo-serowy farsz ze szparagami, wędzonym serem i żurawiną. Mam nadzieję, że się skusicie na takie pyszności. W tej tarcie wykorzystałam pyszny ser, wędzony oscypek, a konkretnie małe serki, które nazywają się redykołki. Oczywiście plastry większych serów, oscypka czy gołki, też się nadadzą. Ostatecznie można też wykorzystać jakiś żółty ser wędzony. Krucha(...)tarta ze śmietankowym nadzieniem , zielonymi szparagami, wędzonym oscypkiem i słodką żurawiną to moja propozycja na letni obiad lub kolację. Zróbcie ją dla rodziny lub dla znajomych i zaskoczcie ich pysznym daniem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSkładniki: 500 g zielonych szparagów 1 pęczek młodej włoszczyzny 500 g młodych ziemniaków 3 ząbki czosnku 200 g śmietany 18% 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki kurkumy 270 g sera feta 1,5 l wody sól Sposób wykonania: Włoszczyznę obieramy i myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy bulion warzywny. Ziemniaki skrobiemy lub obieramy i kroimy(...)drobną kostkę czosnek. Smażymy jeszcze około 3 minut. Zalewamy ziemniaki warzywnym bulionem, dodajemy sól i kurkumę. Gotujemy około 10 minut, do momentu aż ziemniaki zmiękną. W tym czasie przygotowujemy szparagi. Odłamujemy twarde, jaśniejsze końcówki. Łodygi kroimy w cienkie krążki zostawiając w całości główki. Dodajemy do zupy i gotujemy około 3 minut. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami wazowymi
Qchnia po prostuSkładniki opakowanie ciasta francuskiego pęczek szparagów tarty ser Grana Padano ser sałatkowy ziołowy wędzony boczek jajko Przygotowanie Z ciasta wyciąć kwadraty. Na jednej partii położyć owinięty cienkim plasterkiem boczku szparag. Na drugiej - boczek zamienić serem sałatkowym plus kilka listów rukoli. Posypać tartym serem grana padano, zlepić, posmarować jajkiem i do pieca na 15 minut
Gaździnka warzyholenderski jest doskonałym dodatkiem do grillowanych, pieczonych czy gotowanych szparagów. Jego smak nadaje daniom wyrazistości oraz wykwintnego charakteru. Zobacz też: Dlaczego warto jeść szparagi? Przepis na sos holenderski Drukuj przepis Czas gotowania: 20 minut Składniki 3 żółtka 150 g masła 2 łyżki soku z cytryny pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta białego pieprzu Przepis 1 Masło rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy
Kuchnia Bazyliimultum przypraw. Nie wiem czy jest ktoś komu mogłaby ona nie zasmakować. Smaczniejszego połączenia nie znam! Składniki (na 2 - 3 porcje): 1/2 suchej szklanki bulgur 1/2 pęczka szparag zielonych 1/2 pęczka botwiny 50 gram sera feta 2 łyżki uprażonych płatków migdałów 1 łyżka masła sól, pieprz, kolendra mielona i zioła Kaszę bulgur gotuję(...)jednej szklance wody do momentu wchłonięcia całego płynu. Na maśle smażę posiekane drobno szparagi o botwinę - bez liści. Doprawiam solą, pieprzem i kolendrą oraz ziołami zawartość patelni. Ugotowaną kaszę mieszam z podsmażonymi składnikami, pokruszonym serem feta i posiekanymi liśćmi botwiny oraz uprażonymi migdałami. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami jeśli jest taka konieczność. Schładzam lub podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaPyszna, lekka i kolorowa sałatka. Do tego wystarczy chrupiąca bagietka i otrzymamy świetną propozycję na lekki obiad lub kolację. 1/2 pęczka zielonych szparagów 100 g liści młodego szpinaku 200 g pieczonego łososia 6 pomidorków koktajlowych 1/3 kostki fety 2 łyżki prażonych ziaren do sałatek (pini, dynia, słonecznik) sól, świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Szparagi ugotować ( tutaj
Smakołyki AsiSkładniki: - makaron penne (ilośc odpowiednia dla dwóch osób) - 16-18 krewetek (ja użyłam mrożonych, uprzednio je rozmrażając) - 250g pomidorków koktajlowych - 5 szparagów - 4 ząbki czonsku - mała cebula - 3 łyżki Pecoryno Romano (można zastąpić np parmezanem) - listki z 1/2 doniczki bazylii - 100 ml wina - 3 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki masła - sól morska - świeżomielony czarny pieprz Makaron gotujemy al'dente(...)się nie posklejał. Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oliwy, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w 4-5 cm kawałki szparagi i poprzekrajane na pół pomidorki koktajlowe. Smażymy razem 3-4 minuty. Następnie dodajemy wino i pozostawiamy na średnim ogniu 7-10 minut, do momentu aż wino zredukuje się
Cook&LoveSezon na szparagi możemy rozpocząć ! Na szybki wiosenny o biad polecam szparagi, jajko sadzone i dla wielbicieli dodatkowo ziemniaki z koperkiem :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldSezon na szparagi możemy rozpocząć ! Na szybki wiosenny o biad polecam szparagi, jajko sadzone i dla wielbicieli dodatkowo ziemniaki z koperkiem :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldSkładniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów ok. 1 szklanka odgotowanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 szklanka ryżu do risotto 1 cebula 2 szklanki bulionu (może … Czytaj dalej Risotto ze szparagami i grzybami
czarrna od kuchniCzekamy na nie cały rok. Podczas ledwie kilku majowych i... Artykuł SZPARAGI – KILKA TYGODNI PRZYJEMNOŚCI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESkładniki: 150 g mąki (pół na pół tortowa i krupczatka) 1 jajko 75 g margaryny 1/2 łyżeczki soli 1 pęczek zielonych szparagów 8-10 plasterków szynki parmeńskiej 2 łyżki kaparów 3 … Czytaj dalej Tarta ze szparagami
czarrna od kuchniSkładniki: 50 dkg fileta z indyka 200 jarmużu 1/2 pęczka szparagów 2 cebule 1 jogurt naturalny sól, pieprz czubryca czerwona Przygotowanie: Indyka pokroić w kostkę, obsypać czubrycą. Cebulę zeszklić na … Czytaj dalej Indyk duszony ze szparagami i jarmużem
czarrna od kuchni